Senarai kod negara FIFA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Kod FIFA adalah kod tiga huruf yang diletakkan oleh FIFA (dikenali sebagai FIFA Trigramme) kepada setiap ahlinya samada ahli atau bukan ahli. Terdapat kod-kod rasmi yang digunakan oleh FIFA dan badan-badan bersekutunya (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC dan UEFA) sebagai satu singkatan negara dan kawasan-kawasan jajahannya, di dalam pertandingan-pertandingan rasmi.

Keahlian FIFA[sunting | sunting sumber]

Pada masa ini terdapat 209 ahli FIFA, setiap satu dengan kod negara yang unik.[1]

Negara Kod
 Afghanistan AFG
 Albania ALB
 Algeria ALG
 Samoa Amerika ASA
 Andorra AND
 Angola ANG
 Anguilla AIA
 Antigua dan Barbuda ATG
 Argentina ARG
 Armenia ARM
 Aruba ARU
 Australia AUS
 Austria AUT
 Azerbaijan AZE
 Bahamas BAH
 Bahrain BHR
 Bangladesh BAN
 Barbados BRB
 Belarus BLR
 Belgium BEL
 Belize BLZ
 Benin BEN
 Bermuda BER
 Bhutan BHU
 Bolivia BOL
 Bosnia dan Herzegovina BIH
 Botswana BOT
 Brazil BRA
 Kepulauan Virgin British VGB
 Brunei BRU
 Bulgaria BUL
 Burkina Faso BFA
 Burundi BDI
 Kemboja CAM
 Cameroon CMR
 Kanada CAN
 Tanjung Verde CPV
 Kepulauan Cayman CAY
 Republik Afrika Tengah CTA
 Chad CHA
 Chile CHI
 China CHN
 Taipei Cina TPE
 Colombia COL
 Comoros COM
 Congo CGO
 Republik Demokratik Congo COD
 Kepulauan Cook COK
 Costa Rica CRC
 Croatia CRO
 Cuba CUB
 Curaçao CUW
Negara Kod
 Cyprus CYP
 Republik Czech CZE
 Denmark DEN
 Djibouti DJI
 Dominika DMA
 Republik Dominika DOM
 Ecuador ECU
 Mesir EGY
 El Salvador SLV
 England ENG
 Guinea Khatulistiwa EQG
 Eritrea ERI
 Estonia EST
 Habsyah ETH
 Kepulauan Faroe FRO
 Fiji FIJ
 Finland FIN
 Perancis FRA
 Gabon GAB
 Gambia GAM
 Georgia GEO
 Jerman GER
 Ghana GHA
 Greece GRE
 Grenada GRN
 Guam GUM
 Guatemala GUA
 Guinea GUI
 Guinea-Bissau GNB
 Guyana GUY
 Haiti HAI
 Honduras HON
 Hong Kong HKG
 Hungary HUN
 Iceland ISL
 India IND
 Indonesia IDN
 Iran IRN
 Iraq IRQ
 Israel ISR
 Itali ITA
 Ivory Coast CIV
 Jamaica JAM
 Jepun JPN
 Jordan JOR
 Kazakhstan KAZ
 Kenya KEN
 Kuwait KUW
 Kyrgyzstan KGZ
 Laos LAO
 Latvia LVA
 Lubnan LIB
Negara Kod
 Lesotho LES
 Liberia LBR
 Libya LBY
 Liechtenstein LIE
 Lithuania LTU
 Luxembourg LUX
 Makau MAC
 Macedonia MKD
 Madagaskar MAD
 Malawi MWI
 Malaysia MAS
 Maldives MDV
 Mali MLI
 Malta MLT
 Mauritania MTN
 Mauritius MRI
 Mexico MEX
 Moldova MDA
 Mongolia MNG
 Montenegro MNE
 Montserrat MSR
 Maghribi MAR
 Mozambique MOZ
 Myanmar MYA
 Namibia NAM
 Nepal NEP
 Belanda NED
 New Caledonia NCL
 New Zealand NZL
 Nicaragua NCA
 Niger NIG
 Nigeria NGA
 Korea Utara PRK
 Ireland Utara NIR
 Norway NOR
 Oman OMA
 Pakistan PAK
 Palestin PLE
 Panama PAN
 Papua New Guinea PNG
 Paraguay PAR
 Peru PER
 Filipina PHI
 Poland POL
 Portugal POR
 Puerto Rico PUR
 Qatar QAT
 Ireland IRL
 Romania ROU
 Rusia RUS
 Rwanda RWA
 Saint Kitts dan Nevis SKN
Negara Kod
 Saint Lucia LCA
 Saint Vincent dan Grenadines VIN
 Samoa SAM
 San Marino SMR
 São Tomé dan Príncipe STP
 Arab Saudi KSA
 Scotland SCO
 Senegal SEN
 Serbia SRB
 Seychelles SEY
 Sierra Leone SLE
 Singapura SIN
 Slovakia SVK
 Slovenia SVN
 Kepulauan Solomon SOL
 Somalia SOM
 Afrika Selatan RSA
 Korea Selatan KOR
 Sudan Selatan SSD
 Sepanyol ESP
 Sri Lanka SRI
 Sudan SDN
 Suriname SUR
 Swaziland SWZ
 Sweden SWE
 Switzerland SUI
 Syria SYR
 Tahiti TAH
 Tajikistan TJK
 Tanzania TAN
 Thailand THA
 Timor-Leste TLS
 Togo TOG
 Tonga TGA
 Trinidad dan Tobago TRI
 Tunisia TUN
 Turki TUR
 Turkmenistan TKM
 Kepulauan Turks dan Caicos TCA
 Uganda UGA
 Ukraine UKR
 Emiriah Arab Bersatu UAE
 Amerika Syarikat USA
 Uruguay URU
 Kepulauan Virgin AS VIR
 Uzbekistan UZB
 Vanuatu VAN
 Venezuela VEN
 Vietnam VIE
 Wales WAL
 Yaman YEM
 Zambia ZAM
 Zimbabwe ZIM

Kod bukan ahli FIFA yang digunakan FIFA atau konfederasinya[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah kod-kod yang merujuk kepada negara-negara atau kawasan jajahan yang tidak bersekutu dengan FIFA, tetapi kod-kod samada timbul di pangkalan data, atau ia biasanya digunakan oleh laman-laman konfederasi.

Negara Kod
 Guiana Perancis 2 GYF
 Guadeloupe 2 GPE
 Martinique 2 MTQ3
Country Code
 Réunion 1 REU
 Sint Maarten 2 SXM
 Zanzibar 1 ZAN

Kod-kod asing[sunting | sunting sumber]

Kod-kod ini merujuk kepada negara-negara dan kawasan jajahannya yang tidak bersekutu dengan negara. Walaupun mereka adalah ahli atau ahli bersekutu dengan konfederasi kawasannya, kod-kod ini ini tidak digunakan secra meluas di dalam komunikasinya dengan FIFA.

Negara Kod
 Mikronesia 2 FSM
 Niue 2 NIU
 Kepulauan Mariana Utara 2 NMI
 Palau 2 PLW
 Saint Martin1 SMT
 Tuvalu 2 TUV
  • 1 Ahli CONCACAF (Saint Martin)
  • ² Ahli bersekutu OFC (Mikronesia, Niue, Kepulauan Mariana Utara, Palau, Tuvalu)

Kod negara usang[sunting | sunting sumber]

Kod-kod berikut sudah lapuk kerana sesbuah negara itu tidak lagi wujud, menukar namanya, menukar kodnya, atau telah bergabung dengan negara lain.

Negara Kod
 Aden ADE
 British Guiana BGU
 British Honduras BHO
 British India BIN
 Bohemia BOH
 Burma BUR
 Republik Afrika Tengah CAF
 Ceylon CEY
 Komanwel Negara-Negara Merdeka CIS
 Congo-Kinshasa CKN
 Congo-Brazzaville COB
 Curaçao CUR
 Czechoslovakia TCH
 Dahomey DAH
 Hindia Timur Belanda DEI
 Jerman Timur DDR

 Gold Coast

GOC
 Suriname NGY
 New Hebrides HEB
 Borneo Utara NBO
Negara Kod
 Vietnam Utara VNO
 Yaman Utara NYE
 Rhodesia Utara NRH
Palestin Palestin/Eretz Israel PAL
 Rhodesia RHO
 Saar SAA
 Serbia dan Montenegro SCG
 Siam SIA
 Rhodesia Selatan SRH
 Vietnam Selatan VSO
 Yaman Selatan SYE
 Kesatuan Soviet URS
 Tanganyika TAA
 Taiwan TAI
 Mesir UAR
 Upper Volta UPV
 Jerman Barat FRG
 Samoa Barat WSM
 Yugoslavia YUG
 Zaire ZAI

Perbezaan antara FIFA dan IOC[sunting | sunting sumber]

Walaupun kebanyakan Kod FIFA adalah sama seperti yang kod negara Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa yang digunakan untuk Sukan Olimpik, masih terdapat beberapa percanggahan:

Negara FIFA IOC ISO
Antigua dan Barbuda ATG ANT ATG
Bahrain BHR BRN BHR
Barbados BRB BAR BRB
Belize BLZ BIZ BLZ
Kepulauan Virgin British VGB IVB VGB
Burkina Faso BFA BUR BFA
Republik Afrika Tengah CTA CAF CAF
Croatia CRO CRO HRV
El Salvador SLV ESA SLV
Equatorial Guinea EQG GEQ EQG
Guinea-Bissau GNB GBS GNB
Indonesia IDN INA IDN
Iran IRN IRI IRN
Latvia LVA LAT LVA
Libya LBY LBA LBY
Malawi MWI MAW MWI
Belanda NED NED NLD
Antillen Belanda ANT AHO ANT
Nigeria NGA NGR NGA
Palestin PLE PLE PSE
Slovenia SVN SLO SVN
Kepulauan Virgin Amerika Syarikat VIR ISV VIR
Vietnam VIE VIE VMN

Terdapat juga beberapa negara-negara yang bergabung dengan FIFA dan tidak kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, dan sebaliknya:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Associations". FIFA.com. Dicapai pada 14 November 2015. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.