Sukan Paralimpik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Sukan Paralimpik adalah sebuah temasya aneka sukan antarabangsa terulung yang melibatkan atlet-atlet yang mengalami pelbagai kekurangan upaya fizikal mahupun mental, termasuk yang lumpuh, kudung, buta, mahupun palsi serebrum. Ia terdiri daripada Sukan Paralimpik Musim Sejuk and Panas, yang dianjurkan sejurus selepas Sukan Olimpik masing-masing sejak 1988. Kesemua temasya Sukan Paralimpik ditadbir oleh Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC).

Sukan Paralimpik telah berkembang dari sebuah perjumpaan kecil para veteran Perang Dunia Kedua British pada tahun 1948 hinggalah antara acara kesukanan antarabangsa terbesar menjelang awal abad ke-21. Peserta-peserta Paralimpik memperjuangkan layanan yang sama rata dengan atlit Olimpik yang tidak kurang upaya, namun terdapat jurang pembiayaan yang besar antara atlit-atlit Paralimpik dan Olimpik.

Sukan Paralimpik dianjurkan sejajar dengan Sukan Olimpik, sementara Sukan Dunia Olimpik Istimewa yang diiktiraf oleh IOC disertai oleh mereka yang kurang upaya intelek, dan juga Deaflympics yang disertai oleh mereka yang kurang upaya pendengaran.[1][2]

Penerangan rasmi masa kini untuk nama "Paralimpik" adalah bahawa ia dipetik dari kata sendi Yunani παρά, pará ("di samping", "bersama") dan oleh yang demikian memaksudkan pertandignan yang dianjurkan sejajar dengan Sukan Olimpik.[3] Sukan Musim Panas 1988 yang diadakan di Seoul adalah julung-julung kali dipakainya istilah "Paralimpik".

Dengan adanya pelbagai kekurangan upaya yang ada pada para atlet Paralimpik, Maka Para atlit akan terbahagi kepada kategori pertandingan. Kekurangan upaya yang dibenarkan terbahagi kepada enam kategori yang umum, iaitu: kudung, palsi serebrum, ketidakupayaan dalam pembelajaran, kerusi roda, cacat penglihatan, dan Les Autres ("Lain-Lain", iaitu atlet yang kecacatannya tidak tergolong dalam lima kategori yang lain, termasuklah kekerdilan, sklerosis berbilang, dan gangguan kongenital). Kategori-kategori ini dibahagikan lagi kepada golongan-golongan yang berbeza mengikut sukan. Sistem penggolongan ini telah menyebabkan kontroversi penipuan yang berkisarkan atlet-atlet yang terlebih nyatakan kecacatan mereka di samping menggunakan dadah penambah daya yang didapati di acara-acara sukan yang lain.

Tuan rumah[sunting | sunting sumber]

Tuan rumah Sukan Paralimpik[4]
Tahun Sukan Paralimpik Musim Panas Sukan Paralimpik Musim Sejuk
Temasya Tuan rumah Temasya Tuan rumah
1960 I Itali Rom, Itali
1964 II Jepun Tokyo, Jepun
1968 III Israel Tel Aviv, Israel
1972 IV Jerman Barat Heidelberg, Jerman Barat
1976 V Kanada Toronto, Kanada I Sweden Örnsköldsvik, Sweden
1980 VI Belanda Arnhem, Belanda II Norway Geilo, Norway
1984 VII United Kingdom Stoke Mandeville, United Kingdom
Amerika Syarikat New York, Amerika Syarikat
III Austria Innsbruck, Austria
1988 VIII Korea Selatan Seoul, Korea Selatan IV Austria Innsbruck, Austria
1992 IX Sepanyol Barcelona dan Madrid, Sepanyol[5] V Perancis Tignes & Albertville, Perancis
1994 VI Norway Lillehammer, Norway
1996 X Amerika Syarikat Atlanta, Amerika Syarikat
1998 VII Jepun Nagano, Jepun
2000 XI Australia Sydney, Australia
2002 VIII Amerika Syarikat Salt Lake City, Amerika Syarikat
2004 XII Yunani Athens, Greece
2006 IX Itali Torino, Itali
2008 XIII Republik Rakyat China Beijing, China
2010 X Kanada Vancouver, Kanada
2012 XIV United Kingdom London, United Kingdom
2014 XI Rusia Sochi, Rusia
2016 XV Brazil Rio de Janeiro, Brazil
2018 XII Korea Selatan Pyeongchang, Korea Selatan
2020 XVI Jepun Tokyo, Jepun

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ The World Games for the Deaf and the Paralympic Games Diarkibkan 2012-07-05 di Wayback Machine, International Committee of Sports for the Deaf (CISS), December, 1996
  2. ^ Special Olympics and the Olympic Movement, Official website of the Special Olympics, 2006
  3. ^ "About the IPC". International Paralympic Committee. Dicapai pada 2010-04-06.
  4. ^ "Past Games". International Paralympic Committee. Dicapai pada 2010-04-07.
  5. ^ "Madrid 1992 – the Paralympic Games that time forgot! | paralympicanorak". Paralympicanorak.wordpress.com. 2012-06-25. Dicapai pada 2012-10-13.