Senaman

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Senaman ialah pergerakan badan yang dilakukan secara berulang-kali secara terancang dan berstruktur bertujuan untuk meningkatkan atau mengekalkan satu atau lebih komponen kecergasan fizikal. Senaman juga melibatkan penggunaan dan pengeluaran tenaga yang banyak.

Tidak cukup dengan aktiviti harian, hujung minggu atau ada waktu terluang, anda pasti ringankan badan untuk melakukan senaman. Tetapi kini, sejak anda dihambat oleh kesibukan kerja di pejabat, kuliah, mahupun masalah peribadi, entah kenapa anda seperti malas dan kurang berminat untuk meneruskan riadah tersebut. Jangan risau, anda tetap boleh mengekalkan amalan senaman walaupun sudah lama tidak melakukannya. Ikuti tip-tip berikut untuk meningkatkan kembali semangat serta usaha anda dan seterusnya bagi mendapatkan bentuk badan yang menawan juga untuk kesihatan tubuh badan.

SENAMAN DAN KECERGASAN [1]


JANGAN HENTIKAN AMALAN

Cara yang mudah untuk mengekalkan amalan senaman adalah dengan tidak menghentikan aktiviti tersebut. Elak dari berehat terlalu lama kerana ianya akan mengambil usaha yang panjang untuk membina kembali amalan bersenam yang tidak selalu diamalkan. Sebaliknya jika anda terus melakukannya secara berterusan ia akan menjadi satu kebiasaan bagi diri untuk sentiasa melakukannya.


SERLAHKAN GANJARAN

Woody Allen pernah berkata, "Separuh daripada kehidupan perlu dotonjolkan." Hujahnya, 90 peratus usaha diperlukan untuk mencapai matlamat yang diinginkan. Jangan diselubingi dengan perasaan risau, resah, gelisah kerana isu berat badan anda, fikirkan tentang latihan yang anda lakukan setiap hari untuk kesihatan. Berikan ganjaran kepada diri sendiri jika berjaya mengurangkan berat badan walaupun tidak sebanyak mana tetapi mampu membantu anda untuk terus berusaha.


TETAPKAN HARI

Tetapkan komitmen pada setiap hari walaupun hanya 20 minit sehari pada masa satu bulan masa itu akan ada peningkatan. Ini secara tidak langsung akan menjadi kelaziman dalam melakukan senaman. Apabila sudah menetapkan komitmen, sebenarnya anda telah berjaya mengurangkan tekanan dalam diri juga dapat mengekalkannya walau di mana anda berada.


LAKUKAN DENGAN GEMBIRA Jika anda bukan seorang yang gemar melakukan senaman di gim, jangan risau kerana masih terdapat pelbagai cara lain lagi untuk menggerakkan tubuh dan mengekalkan senaman. Oleh itu jangan cepat berputus asa biarpun anda hanya melakukan senaman pemberat atau tekan tubi sahaja. Sebaiknya lakukan senaman dengan hati yang gembira dan ceria, barulah bersemangat untuk mengekalkan senaman.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Rujukan: Majalah Dara.com