Amfetamina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Amfetamina ialah dadah sintetik yang dihasilkan sebagai pembantut selera. Hari ini amfetamina diterima secara rasmi sebagai rawatan narcolepsy dan ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder)[1]

Amphetamine pertama kali disintesis di Jerman pada akhir tahun 1800-an; namun, sifat perangsangnya tidak ditemui sampai sekitar tahun 1930-an, ketika ia mula digunakan untuk merawat hidung tersumbat.

Amphetamine adalah perangsang sistem saraf pusat yang mempengaruhi bahan kimia di otak dan saraf yang menyumbang kepada hiperaktif dan kawalan impuls. Secara kimia, ia serupa dengan metamfetamin. Ubat ini meningkatkan tahap dopamin dan norepinefrin di otak, yang dapat menimbulkan euforia.

Amfetamin mungkin membentuk kebiasaan, dan ubat ini adalah ubat penyalahgunaan. Amfetamin boleh menyebabkan psikosis baru atau memburuk, terutama jika seseorang mempunyai sejarah kemurungan, penyakit mental, atau gangguan bipolar. Amfetamin boleh menyebabkan masalah peredaran darah yang boleh menyebabkan rasa mati rasa, sakit, atau perubahan warna pada jari atau jari kaki.[2]

Formula amfettamina

Struktur Kimia[sunting | sunting sumber]

Amfetamina mempunyai formula kimia C9H13N dan berat molekul 135.2084 amu. Nama IUPAC ialah (±)-α-methylphenethylamine.

Fail:Amfetamina.bmp

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.