Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Twice

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anugerah dan pencalonan Twice

Twice di Anugerah Golden Disc 2017
Jumlah
Anugerah 41
Pencalonan 93
Jumlah
Anugerah 73

Berikut merupakan senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh kumpulan wanita Korea Selatan, Twice yang ditubuhkan pada tahun 2015 oleh JYP Entertainment. Twice telah memenangi 41 anugerah dan 73 anugerah program muzik.

Korea Selatan[sunting | sunting sumber]

Anugerah Artis Asia[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2016 Anugerah Populariti (Penyanyi) Twice ke–12
Anugerah Artis Terbaik (Kategori Penyanyi Wanita) Menang
2017 Anugerah Populariti (Penyanyi) Dicalonkan

Anugerah Muzik Carta Gaon[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2016 Artis Baru Terbaik Tahunan Twice Dicalonkan
2017 Album Terbaik Tahunan – Suku ke–2 Page Two Dicalonkan
Lagu Terbaik Tahunan – April "Cheer Up" Menang
Lagu Terbaik Tahunan – Oktober "TT" Menang
2018 Album Terbaik Tahunan – Suku Pertama Twicecoaster: Lane 2 Dicalonkan
Album Terbaik Tahunan – Suku Kedua Signal Dicalonkan
Album Terbaik Tahunan – Suku Keempat Twicetagram Dicalonkan
Lagu Terbaik Tahunan – Februari "Knock Knock" Menang
Lagu Terbaik Tahunan – Mei "Signal" Dicalonkan
Lagu Terbaik Tahunan – Oktober "Likey" Dicalonkan
Lagu Terbaik Tahunan – Disember "Heart Shaker" Menang

Anugerah Golden Disk[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2016 Artis Baru Terbaik Tahunan Twice Menang
Anugerah Populariti Dicalonkan
Anugerah Populariti Global Dicalonkan
2017 Digital Daesang "Cheer Up" Menang
Digital Bonsang Menang
Disc Bonsang Twicecoaster: Lane 1 Dicalonkan
Anugerah Populariti Twice Dicalonkan
Anugerah Populariti Pilihan Asia Dicalonkan
2018 Digital Daesang "Knock Knock" Dicalonkan
Digital Bonsang Menang
Disc Daesang Twicetagram Dicalonkan
Disc Bonsang Menang
Anugerah Ikon CeCi Asia Twice Menang
Anugerah Populariti Global Dicalonkan

Anugerah Muzik MelOn[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2016 Artis Terbaik Tahunan Twice Dicalonkan
Album Terbaik Tahunan Page Two Dicalonkan
Lagu Terbaik Tahunan "Cheer Up" Menang
Tarian Terbaik - Wanita Dicalonkan
Artis 10 Teratas Twice Menang
Anugerah Populariti Netizen Dicalonkan
Anugerah Bintang Hangat Kakao Dicalonkan
2017 Artis Terbaik Tahunan Dicalonkan
Lagu Terbaik Tahunan "Knock Knock" Dicalonkan
Tarian Terbaik – Wanita Menang
Artis 10 Teratas Twice Menang
Anugerah Populariti Netizen Dicalonkan
Anugerah Bintang Hangat Kakao Dicalonkan

Anugerah Muzik Asia Mnet[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2015 Artis Baru Wanita Terbaik Twice Menang
Artis Terbaik Tahunan Dicalonkan
2016 Album Terbaik Tahunan Page Two Dicalonkan
Artis Terbaik Tahunan Twice Dicalonkan
Kumpulan Wanita Terbaik Menang
Lagu Terbaik Tahunan "Cheer Up" Menang
Persembahan Tarian Terbaik - Kumpulan Wanita Dicalonkan
2017 Album Terbaik Tahunan Signal Dicalonkan
Artis Terbaik Tahunan Twice Dicalonkan
Kumpulan Wanita Terbaik Dicalonkan
Bintang KPOP Kegemaran 2017 Dicalonkan
Lagu Terbaik Tahunan "Signal" Menang
Video Muzik Terbaik Dicalonkan
Persembahan Tarian Terbaik - Kumpulan Wanita Menang

Anugerah Muzik Seoul[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2016 Anugerah Bonsang Twice Dicalonkan
Anugerah Populariti Dicalonkan
Anugerah Artis Baru Dicalonkan
Anugerah Istimewa Hallyu Dicalonkan
2017 Rekod Tahunan dalam Keluaran Digital "Cheer Up" Menang
Anugerah Daesang Twice Dicalonkan
Anugerah Bonsang Menang
Anugerah Persembahan Tarian Wanita Menang
Anugerah Populariti Dicalonkan
Anugerah Istimewa Hallyu Dicalonkan
2018 Anugerah Daesang Dicalonkan
Anugerah Bonsang Menang
Anugerah Populariti Dicalonkan
Anugerah Istimewa Hallyu Dicalonkan

Anugerah Muzik Korea[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2017 Lagu Terbaik Tahunan "Cheer Up" Dicalonkan
Lagu Pop Terbaik Dicalonkan
Rookie Terbaik Tahunan Twice Dicalonkan

Anugerah Muzik K Terbaik Soribada[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2017 Bintang Hallyu Twice Tercalon
Anugerah Bonsang Menang
Digital Daesang Menang

Antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Anugerah Gold Disc Jepun[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2018 Artis Baru Terbaik Tahunan (Asia) Twice Menang
3 Artis Baru Terbaik (Asia) Menang
Album Terbaik Tahunan (Asia) #TWICE Menang
3 Album Terbaik (Asia) Menang
Lagu Terbaik Tahunan melalui Muat Turun (Asia) "TT (versi Jepun)" Menang

Anugerah Muzik MTV Eropah[sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2016 Artis Korea Terbaik Twice Dicalonkan

Anugerah Asia Buzz Yahoo![sunting | sunting sumber]

Tahun Kategori Penerima Keputusan
2016 Anugerah Artis Popular Asia Twice Dicalonkan

Anugerah-anugerah lain[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kerja Keputusan
Anugerah Simply K-Pop
2015 Kumpulan Wanita Bintang Meningkat Naik Terbaik Twice Menang
2016 Persembahan Terbaik Kumpulan Wanita "Cheer Up" Menang
Ikon Bintang InStyle
2016 Kumpulan Wanita Generasi Seterusnya Twice Dicalonkan
Anugerah Forum Pengguna Korea
2016 Jenama Terbaik Tahunan Korea Twice Menang
Anugerah Persatuan Saluran Berbayar Korea
2016 Penyanyi Terbaik dipilih oleh Penerbit Muzik Saluran Berbayar Twice Menang
2017 Artis Terbaik Tahunan Twice Menang
Anugerah V Live
2016 Anugerah Pemuda Menyegarkan V Twice Menang
2017 10 Teratas Artis Global Twice Menang
2018 10 Teratas Artis Global Twice Menang
Anugerah Persatuan Penerbit dan Pengarah Korea
2017 Artis Terbaik Tahunan Twice Menang
Anugerah Seni dan Budaya Popular Korea
2017 Pujian Kementerian Budaya, Sukan dan Pelancongan Twice Menang

Anugerah program muzik[sunting | sunting sumber]

Inkigayo[sunting | sunting sumber]

Inkigayo (인기가요; The Music Trend) ialah sebuah program muzik disiarkan menerusi saluran SBS.

Tahun Tarikh Lagu
2016 8 Mei "Cheer Up"
22 Mei
29 Mei
6 November "TT"
13 November
20 November
2017 5 Mac "Knock Knock"
12 Mac
19 Mac
28 Mei "Signal"
4 Jun
11 Jun
12 November "Likey"
19 November
26 November
24 Disember "Heart Shaker"
31 Disember
2018 7 Januari
22 April "What Is Love?"
29 April
6 Mei

M! Countdown[sunting | sunting sumber]

M! Countdown ialah sebuah program muzik Korea Selatan disiarkan menerusi saluran Mnet.

Tahun Tarikh Lagu
2016 5 Mei "Cheer Up"
19 Mei
26 Mei
3 November "TT"
10 November
2017 2 Mac "Knock Knock"
16 Mac
25 Mei "Signal"
1 Jun
9 November "Likey"
16 November
21 Disember "Heart Shaker"
28 Disember
2018 19 April "What Is Love?"
26 April

Music Bank[sunting | sunting sumber]

Music Bank ialah sebuah program muzik Korea Selatan disiarkan menerusi saluran KBS.

Tahun Tarikh Lagu
2016 6 Mei "Cheer Up"
20 Mei
27 Mei
3 Jun
10 Jun
4 November "TT"
11 November
18 November
25 November
2 Disember
2017 6 Januari
3 Mac "Knock Knock"
17 Mac
26 Mei "Signal"
9 Jun
16 Jun
10 November "Likey"
22 Disember "Heart Shaker"
29 Disember
2018 20 April "What Is Love?"
27 April

Show Champion[sunting | sunting sumber]

Show Champion ialah sebuah program muzik disiarkan menerusi saluran MBC Music.

Tahun Tarikh Lagu
2016 2 November "TT"
2017 8 Mac "Knock Knock"
24 Mei "Signal"
31 Mei
8 November "Likey"
2018 18 April "What Is Love?"
25 April
2 Mei

Show! Music Core[sunting | sunting sumber]

Show! Music Core ialah sebuah program muzik disiarkan menerusi saluran MBC.

Tahun Tarikh Lagu
2017 27 Mei "Signal"
3 Jun
23 Disember "Heart Shaker"
2018 13 Januari
21 April What Is Love?
28 April

The Show[sunting | sunting sumber]

The Show ialah sebuah program muzik disiarkan menerusi saluran SBS MTV.

Tahun Tarikh Lagu
2016 1 November "TT"
2017 7 Mac "Knock Knock"

Pautan luar[sunting | sunting sumber]