Senarai kampung di Brunei

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana utama: Kampung di Brunei

Berikut ialah senarai kampung di Brunei. Senarai ini merangkumi kampung-kampung sebagai kawasan petempatan yang mempunyai komuniti berinstitusi, iaitu mempunyai ketua kampung sebagai pentadbir kampung dan Majlis Perundingan Kampung sebagai persatuan komuniti, serta biasanya mempunyai sekurang-kurangnya satu infrastruktur komuniti asas khusus bagi penduduk komuniti tersebut seperti sekolah-sekolah rendah dan ugama, masjid dan balai raya atau dewan kemasyarakatan.

Daerah Brunei dan Muara[sunting | sunting sumber]

Senarai kampung di Daerah Brunei dan Muara
Nama Bahagian pentadbiran (jika lain) Mukim
Kampung Anggerek Desa Berakas 'A'
Kampong Burong Pinggai Berakas
Kampung Jaya Bakti / Jaya Setia Kampung Jaya Bakti
Kampung Jaya Setia
Kampong Lambak Kiri 'A'
Kampong Lambak 'B'
Kampong Orang Kaya Besar Imas
Kampong Pancha Delima
Kampong Pengiran Siraja Muda Delima Satu
Kampong Pulaie
Kampong Serusop
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Lambak Kiri
Kampong Sungai Tilong Berakas 'B'
Kampung Madang
Kampong Salambigar
Kampung Sungai Akar
Kampung Sungai Hanching
Kampung Manggis
Rancangan Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 1
Rancangan Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 2
Rancangan Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 3
Rancangan Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 4
Rancangan Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 5
Kampong Belimbing Kota Batu
Kampong Menunggol
Kampong Pelambayan
Kampong Pintu Malim
Kampong Pudak
Kampong Serdang
Kampong Subok
Kampong Sungai Belukut
Kampung Sungai Besar
Kampong Sungai Bunga[1]
Kampong Sungai Lampai
Kampong Rimba Gadong 'A'
Kampung Tungku/Katok Kampong Katok
Kampong Tungku
Rancangan Perumahan Negara Rimba Rancangan Perumahan Negara Rimba Kawasan 1
Rancangan Perumahan Negara Rimba Kawasan 2
Rancangan Perumahan Negara Rimba Kawasan 3
Rancangan Perumahan Negara Rimba Kawasan 4
Rancangan Perumahan Negara Rimba Kawasan 5
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Rimba
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Tungku Kawasan 1
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Tungku Kawasan 2
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Katok 'A' / Tungku Kawasan 3
Kampong Beribi Gadong 'B'
Kampong Kiarong
Kampong Kiulap
Kampong Mata-Mata
Kampung Perpindahan Mata-Mata
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Mata-Mata (Katok 'B') Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Mata-Mata Kawasan 1
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Mata-Mata Kawasan 2
Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Mata-Mata Kawasan 3
Kampong Bengkurong Kilanas
Kampong Bunut
Kampong Bunut Perpindahan
Kampong Jangsak
Kampong Kilanas
Kampong Medewa
Kampong Tanjong Bunut
Kampong Jerudong Sengkurong[2][3]
Kampung Katimahar
Kampong Kulapis
Kampong Mulaut
Kampung Sengkurong Kampong Sengkurong 'A'
Kampong Sengkurong 'B'
Kampong Tanjong Nangka
Kampong Batong Pengkalan Batu
Kampong Bebuloh
Kampong Junjongan
Kampong Limau Manis
Kampong Masin
Kampong Panchor Murai
Kampong Pengkalan Batu
Kampong Kasat Lumapas
Kampong Lumapas Kampong Lumapas 'A'
Kampong Lumapas 'B'
Kampung Putat
Kampung Bolkiah Kampung Bolkiah 'A' Sungai Kebun
Kampung Bolkiah 'B'
Kampong Setia Kampong Setia 'A'
Kampong Setia 'B'
Kampong Sungai Kebun
Kampong Sungai Siamas
Kampong Bendahara Lama / Kampong Pengiran Bendahara Lama Tamoi
Kampong Pengiran Kerma Indera Lama
Kampong Pengiran Tajuddin Hitam
Kampong Tamoi Tengah
Kampong Tamoi Ujong
Kampong Burong Pinggai Ayer Burong Pingai Ayer
Kampong Lurong Dalam
Kampong Pandai Besi 'A'
Kampong Pandai Besi 'B'
Kampong Pekan Lama
Kampong Pengiran Setia Negara
Kampong Sungai Pandan 'A'
Kampong Sungai Pandan 'B'
Kampong Bakut Berumput Peramu
Kampong Bakut Pengiran Siraja Muda 'A'
Kampong Bakut Pengiran Siraja Muda 'B'
Kampong Lurong Sikuna
Kampong Setia Pahlawan Lama
Kampong Saba[4] Kampong Saba Darat 'A' Saba
Kampong Saba Darat 'B'
Kampong Saba Laut
Kampong Saba Tengah
Kampong Saba Ujong
Kampung Kapok Serasa
Kampong Serasa
Kampong Batu Marang
Kampong Mentiri
Perumahan Negara Mentiri
Kampong Sungai Buloh I
Kampong Tanah Jambu

Daerah Tutong[sunting | sunting sumber]

Kampung-kampung dalam Daerah Tutong ialah:[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "MPK Subok tinjau produk Kampung Sungai Bunga". Pelita Brunei. Dicapai 10 Februari 2018. 
  2. ^ "Bincang hala tuju Pengawasan Kejiranan". Pelita Brunei. Dicapai 10 Februari 2018. 
  3. ^ M.D., Normazlina (11 Ogos 2017). "21 ahli baru MPM Sengkurong dilantik". Media Permata. Dicapai 10 Februari 2018. 
  4. ^ "Balai Ibadat Kampong Saba". www.kheu.gov.bn. Dicapai 11 Februari 2018. 
  5. ^ "Daerah Tutong" (PDF). www.information.gov.bn. m/s. 27-28. Dicapai 14 Julai 2018.