Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: S

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Format penyertaan adalah:

  • ICAO (IATA) - Nama Lapangan Terbang - Lokasi Lapangan Terbang

Nota: isi Laman ini memuat senarai Lapangan Terbang yang wujud di Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Ecuador, Guiana Perancis, Guyana, Kepulauan Falkland, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, dan Venezuela [Note 1].

Argentina Argentina[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Argentina mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SA.[1][2]

Bolivia Bolivia[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Bolivia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SL.[5][6]

q.v.[7]

Brazil Brazil[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Brazil mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SB (Goiás), SD (São Paulo), SI (Minas Gerais), SJ (Maranhão), SN (Bahia), SS (Paraná) dan SW (Amazonas).[9][10]

SB - Goiás[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Goiás mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SB.[14][15]
Untuk Lapangan Terbang di São Paulo, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SD.
Untuk Lapangan Terbang di Minas Gerais, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SI.
Untuk Lapangan Terbang di Maranhão, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SJ.
Untuk Lapangan Terbang di Bahia, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SN.
Untuk Lapangan Terbang di Paraná (negeri), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SS.
Untuk Lapangan Terbang di Amazonas (negeri Brazil), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SW.

SD - São Paulo[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di São Paulo mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SD.[19][20]
Untuk Lapangan Terbang di Goiás, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SB.
Untuk Lapangan Terbang di Minas Gerais, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SI.
Untuk Lapangan Terbang di Maranhão, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SJ.
Untuk Lapangan Terbang di Bahia, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SN.
Untuk Lapangan Terbang di Paraná (negeri), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SS.
Untuk Lapangan Terbang di Amazonas (negeri Brazil), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SW.

SI - Minas Gerais[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Minas Gerais mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SD.[21][22]
Untuk Lapangan Terbang di Goiás, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SB.
Untuk Lapangan Terbang di São Paulo, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SD.
Untuk Lapangan Terbang di Maranhão, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SJ.
Untuk Lapangan Terbang di Bahia, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SN.
Untuk Lapangan Terbang di Paraná (negeri), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SS.
Untuk Lapangan Terbang di Amazonas (negeri Brazil), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SW.

SJ - Maranhão[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Maranhão mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SD.[23][24]
Untuk Lapangan Terbang di Goiás, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SB.
Untuk Lapangan Terbang di São Paulo, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SD.
Untuk Lapangan Terbang di Minas Gerais, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SI.
Untuk Lapangan Terbang di Bahia, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SN.
Untuk Lapangan Terbang di Paraná (negeri), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SS.
Untuk Lapangan Terbang di Amazonas (negeri Brazil), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SW.

SN - Bahia[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Bahia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SD.[25][26]
Untuk Lapangan Terbang di Goiás, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SB.
Untuk Lapangan Terbang di São Paulo, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SD.
Untuk Lapangan Terbang di Minas Gerais, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SI.
Untuk Lapangan Terbang di Maranhão, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SJ.
Untuk Lapangan Terbang di Paraná (negeri), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SS.
Untuk Lapangan Terbang di Amazonas (negeri Brazil), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SW.

SS - Paraná[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Paraná (negeri) mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SS.[27][28]
Untuk Lapangan Terbang di Goiás, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SB.
Untuk Lapangan Terbang di São Paulo, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SD.
Untuk Lapangan Terbang di Minas Gerais, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SI.
Untuk Lapangan Terbang di Maranhão, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SJ.
Untuk Lapangan Terbang di Bahia, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SN.
Untuk Lapangan Terbang di Amazonas (negeri Brazil), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SW.

SW - Amazonas[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Amazonas (negeri Brazil) mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SW.[29][30]
Untuk Lapangan Terbang di Goiás, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SB.
Untuk Lapangan Terbang di São Paulo, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SD.
Untuk Lapangan Terbang di Minas Gerais, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SI.
Untuk Lapangan Terbang di Maranhão, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SJ.
Untuk Lapangan Terbang di Bahia, lihat Kod ICAO yang bermula dengan SN.
Untuk Lapangan Terbang di Paraná (negeri), lihat Kod ICAO yang bermula dengan SS.

Chile Chile[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Chile mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SC.[31][32]

Colombia Colombia[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Colombia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SK.[34][35]

Ecuador Ecuador[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Ecuador mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SE.[37][38]

Guiana Perancis Guiana Perancis[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Guiana Perancis mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SO [Note 2].[41][42]

Guyana Guyana[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Guyana mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SY.[43][44]

Kepulauan Falkland Kepulauan Falkland[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Kepulauan Falkland mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SF [Note 3].[46][47]

Paraguay Paraguay[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Paraguay mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SG.[48][49]

Peru Peru[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Peru mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SP.[50][51]

Suriname Suriname[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Suriname mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SM.[53][54]

Uruguay Uruguay[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Uruguay mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SU.[56][57]

Venezuela Venezuela[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Venezuela mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan SV.[59][60]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kepulauan Falkland dan Guiana Perancis ialah Negara yang bukan Merdeka.
  2. ^ Kepulauan Falkland dan Guiana Perancis ialah Negara yang bukan Merdeka.
  3. ^ Kepulauan Falkland dan Guiana Perancis ialah Negara yang bukan Merdeka.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ https://www.iata.org/
  2. ^ https://icao.int/
  3. ^ http://www.aa2000.com.ar/ezeiza
  4. ^ AIP Argentina - AD 1.3 INDICE DE AERODROMOS Y HELIPUERTOS
  5. ^ https://www.iata.org/
  6. ^ https://icao.int/
  7. ^ Controlled airports in Bolivia Diarkibkan 2008-06-23 di Wayback Machine, Uncontrolled airports in Bolivia Diarkibkan 2008-05-17 di Wayback Machine
  8. ^ http://www.sabsa.aero/
  9. ^ https://www.iata.org/
  10. ^ https://icao.int/
  11. ^ http://www.bsb.aero/
  12. ^ https://www.riogaleao.com/passageiros
  13. ^ "SNTI - Obidos Airport - SkyVector". skyvector.com.
  14. ^ https://www.iata.org/
  15. ^ https://icao.int/
  16. ^ http://www.bsb.aero/
  17. ^ https://www.riogaleao.com/passageiros
  18. ^ "SNTI - Obidos Airport - SkyVector". skyvector.com.
  19. ^ https://www.iata.org/
  20. ^ https://icao.int/
  21. ^ https://www.iata.org/
  22. ^ https://icao.int/
  23. ^ https://www.iata.org/
  24. ^ https://icao.int/
  25. ^ https://www.iata.org/
  26. ^ https://icao.int/
  27. ^ https://www.iata.org/
  28. ^ https://icao.int/
  29. ^ https://www.iata.org/
  30. ^ https://icao.int/
  31. ^ https://www.iata.org/
  32. ^ https://icao.int/
  33. ^ http://www.nuevopudahuel.cl/
  34. ^ https://www.iata.org/
  35. ^ https://icao.int/
  36. ^ http://www.eldorado.aero/
  37. ^ https://www.iata.org/
  38. ^ https://icao.int/
  39. ^ http://www.aeropuertoquito.com/
  40. ^ http://www.aeropuertoquito.aero/
  41. ^ https://www.iata.org/
  42. ^ https://icao.int/
  43. ^ https://www.iata.org/
  44. ^ https://icao.int/
  45. ^ https://cjairport-gy.com/
  46. ^ https://www.iata.org/
  47. ^ https://icao.int/
  48. ^ https://www.iata.org/
  49. ^ https://icao.int/
  50. ^ https://www.iata.org/
  51. ^ https://icao.int/
  52. ^ https://www.lima-airport.com/eng
  53. ^ https://www.iata.org/
  54. ^ https://icao.int/
  55. ^ http://www.japi-airport.com/
  56. ^ https://www.iata.org/
  57. ^ https://icao.int/
  58. ^ http://www.aeropuertodecarrasco.com.uy/
  59. ^ https://www.iata.org/
  60. ^ https://icao.int/
  61. ^ http://www.aeropuerto-maiquetia.com.ve/

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]