Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: F

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Format penyertaan adalah:

  • ICAO (IATA) - Nama Lapangan Terbang - Lokasi Lapangan Terbang

Nota: isi Laman ini memuat senarai Lapangan Terbang yang wujud di Republik Afrika Tengah, Afrika Selatan, Angola, Botswana, Cameroon, Chad, Comoros, Gabon, Guinea Khatulistiwa, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mayotte, Mozambique, Namibia, Republik Congo, Republik Demokratik Congo, Réunion, Kenaikan Saint Helena, dan Tristan da Cunha, São Tomé dan Príncipe, Seychelles, Swaziland, Wilayah Lautan Hindi British, Zambia dan Zimbabwe [Note 1].

Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Afrika Tengah mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FE.[1][2]

Afrika Selatan Afrika Selatan[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Afrika Selatan mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FA.[3][4][5]

Angola Angola[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Angola mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FN.[12][13]

Botswana Botswana[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Botswana mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FB.[15][16]

Cameroon Cameroon[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Cameroon mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FK.[18][19][20]

Chad Chad[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Chad mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FT.[21][22]

Comoros Comoros[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Comoros mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FM.[23][24]

Gabon Gabon[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Gabon mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FO.[25][26][27]

Guinea Khatulistiwa Guinea Khatulistiwa[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Guinea Khatulistiwa mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FG.[29][30]

Lesotho Lesotho[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Lesotho mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FX.[32][33]

Madagaskar Madagaskar[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Madagaskar mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FM.[34][35][36]

Malawi Malawi[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Malawi mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FW.[37][38]

Mauritius Mauritius[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Mauritius mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FI.[39][40]

Mayotte Mayotte[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Mayotte mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FM.[43][44][45]

Mozambique Mozambique[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Mozambique mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FQ.[46][47][48]

Namibia Namibia[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Namibia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FY.[49][50][51]

Republik Congo Republik Congo[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Republik Congo mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FC.[52][53]

Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Republik Demokratik Congo mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FZ.[55][56]

Réunion Réunion[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Réunion mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FM.[58][59][60]

Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha Kenaikan Saint Helena, dan Tristan da Cunha[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Kenaikan Saint Helena, dan Tristan da Cunha mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FH.[61][62]

São Tomé dan Príncipe São Tomé dan Príncipe[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di São Tomé dan Príncipe mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FP.[63][64]

Seychelles Seychelles[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Seychelles mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FS.[65][66][67][68]

Eswatini Swaziland[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Swaziland mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FD.[69][70][71]

Wilayah Lautan Hindi British Wilayah Lautan Hindi British[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Wilayah Lautan Hindi British mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FJ.[73][74]

Zambia Zambia[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Zambia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FL.[76][77][78]

Zimbabwe Zimbabwe[sunting | sunting sumber]

Lapangan Terbang di Zimbabwe mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan FV.[79][80][81]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Beberapa Negara dalam Senarai ini ialah Negara yang bukan Merdeka.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ https://www.iata.org/
  2. ^ https://icao.int/
  3. ^ https://www.airports.co.za/
  4. ^ https://www.iata.org/
  5. ^ https://icao.int/
  6. ^ https://www.airports.co.za/airports/cape-town-international-airport
  7. ^ https://www.airports.co.za/airports/or-tambo-international-airport
  8. ^ AIRAC AIP SUPPLEMENT S057/12 28 JUNE 2012
  9. ^ https://kingshakainternational.co.za/
  10. ^ https://www.airports.co.za/airports/or-tambo-international-airport
  11. ^ http://stelfly.co.za/
  12. ^ https://www.iata.org/
  13. ^ https://icao.int/
  14. ^ http://luandaairport.com/en/
  15. ^ https://www.iata.org/
  16. ^ https://icao.int/
  17. ^ http://caab.co.bw/
  18. ^ http://www.adcsa.aero/
  19. ^ https://www.iata.org/
  20. ^ https://icao.int/
  21. ^ https://www.iata.org/
  22. ^ https://icao.int/
  23. ^ https://www.iata.org/
  24. ^ https://icao.int/
  25. ^ https://www.hpg.aero/
  26. ^ https://www.iata.org/
  27. ^ https://icao.int/
  28. ^ http://www.adlgabon.com/
  29. ^ https://www.iata.org/
  30. ^ https://icao.int/
  31. ^ http://malabointernational.com/
  32. ^ https://www.iata.org/
  33. ^ https://icao.int/
  34. ^ https://adema.mg/
  35. ^ https://www.iata.org/
  36. ^ https://icao.int/
  37. ^ https://www.iata.org/
  38. ^ https://icao.int/
  39. ^ https://www.iata.org/
  40. ^ https://icao.int/
  41. ^ http://mauritius-airport.atol.aero/
  42. ^ http://airportofrodrigues.com/
  43. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2014-04-19. Dicapai pada 2021-07-22.
  44. ^ https://www.iata.org/
  45. ^ https://icao.int/
  46. ^ https://www.aeroportos.co.mz/
  47. ^ https://www.iata.org/
  48. ^ https://icao.int/
  49. ^ http://airports.com.na/
  50. ^ https://www.iata.org/
  51. ^ https://icao.int/
  52. ^ https://www.iata.org/
  53. ^ https://icao.int/
  54. ^ http://brazzavilleinternational.com/
  55. ^ https://www.iata.org/
  56. ^ https://icao.int/
  57. ^ http://www.aeroport-kinshasa.com/en/index_en.php
  58. ^ http://www.reunion.aeroport.fr/
  59. ^ https://www.iata.org/
  60. ^ https://icao.int/
  61. ^ https://www.iata.org/
  62. ^ https://icao.int/
  63. ^ https://www.iata.org/
  64. ^ https://icao.int/
  65. ^ https://www.seychellesairports.sc/
  66. ^ https://www.scaa.sc/
  67. ^ https://www.iata.org/
  68. ^ https://icao.int/
  69. ^ https://www.eswacaa.co.sz/
  70. ^ https://www.iata.org/
  71. ^ https://icao.int/
  72. ^ http://www.eswacaa.co.sz/airports/kingmswatiIII/
  73. ^ https://www.iata.org/
  74. ^ https://icao.int/
  75. ^ https://www.cnic.navy.mil/regions/cnrj/installations/nsf_diego_garcia.html
  76. ^ http://zacl.co.zm/
  77. ^ https://www.iata.org/
  78. ^ https://icao.int/
  79. ^ http://caaz.co.zw/
  80. ^ https://www.iata.org/
  81. ^ https://icao.int/

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]