Vikuna

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Vikuna
Vicunacrop.jpg
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Artiodactyla
Keluarga: Camelidae
Tribus: Lamini
Genus: Vicugna
Spesies: V. vicugna
Nama binomial
Vicugna vicugna
(Molina, 1782)

Vikuna (Vicugna vicugna) merupakan salah satu daripada dua camelid Amerika Selatan, bersama dengan guanako, yang tinggal di Banjaran Andes. Vikuna merupakan saudara llama, dan sekarang dipercayai sebagai nenek moyang liar kepada alpaka.

Taburan dan habitat[sunting | sunting sumber]

Vikuna hidup khususnya di Amerika Selatan, terutamanya di tengah kawasan pergunungan Andes. Haiwan ini boleh ditemui secara semulajadinya di Peru (juga sebagai haiwan kebangsaan negara tersebut), barat laut Argentina, Bolivia (negara yang mempunyai populasi terbanyak) serta utara Chile. Terdapat juga sebuah populasi kecil vikuna yang diperkenalkan di tengah Ecuador.

Haiwan ini hidup di kawasan beraltitud 3200 hingga 4800 meter dari paras laut. Mereka memakan rumput di lapangan pergunungan Andes pada waktu siang dan bermalam di landaian gunung-gunung tersebut. Sinaran matahari dapat melepasi atmosfera nipis habitat vikuna pada waktu siang tetapi cuaca di persekitaran ini boleh menjadi sejuk yang melampau pada waktu malam; bulu lebatnya yang lembut yang memerangkap udara panas pada badan ia adalah suatu cara haiwan ini dapat menyesuaikan diri dengan keadaan sedemikian.

Tabiat[sunting | sunting sumber]

Vikuna bersifat pemalu dan sering mengelakkan diri daripada penceroboh, disebabkan oleh pendengarannya yang tajam.

Ia hidup berkumpulan di mana satu kawanan itu boleh terdiri daripada seekor jantan, 5 hingga 15 ekor betina serta anak-anak mereka. Setiap kawanan vikuna mempunyai kawasan yang tersendiri meliputi sebanyak 18 km persegi maksimumnya, bergantung kepada ketersediaan makanan yang ada.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]