Yahudi Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Yahudi Indonesia adalah sebuah komuniti kecil Yahudi seramai 20 orang di Indonesia,[1] yang kebanyakannya dari golongan Yahudi Sephard.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1850-an, penjelajah Yahudi Jacob Saphir merupakan orang pertama menulis tentang Komuniti Yahudi di Hindia Timur Belanda selepas melawat Betawi. Di Betawi, beliau bercakap dengan seorang Yahudi tempatan, yang memberitahunya bahawa terdapat kira-kira 20 buah keluarga Yahudi di kota itu; dan juga di Surabaya dan Semarang. Kebanyakan Yahudi yang tinggal di Hindia Timur Belanda pada abad ke-19 merupakan Yahudi Belanda, yang bekerja sebagai peniaga atau bekerja dengan kerajaan penjajah ketika itu. Namun, sesetengah Yahudi adalah berasal dari Iraq atau Aden.

Semasa Perang Dunia Pertama dan Kedua, bilangan Yahudi di Hindia Timur Belanda dianggarkan terdapat 2,000 orang oleh wakil Zionis ketika itu bernama Israel Cohen. Yahudi Indonesia menderita di bawah pendudukan Jepun di Indonesia, mereka dikurung dan dipaksa bekerja di khemah-khemah. Selepas perang, kebanyakan Yahudi yang dibebaskan mendapati mereka tidak lagi mempunyai harta benda, dan ramai daripada mereka berhijrah ke Amerika Syarikat, Australia, atau Israel.

Pada akhir tahun 1960-an, dianggarkan bahawa terdapat 20 orang Yahudi tinggal di Jakarta dan 25 orang lagi tinggal di Surabaya.

Bilangan[sunting | sunting sumber]

Jumlah bilangan penduduk Yahudi di Indonesia menurut Kongres Yahudi Sedunia dianggarkan pada 20 orang.

Asimilasi dan perubahan populasi[sunting | sunting sumber]

Kejayaan politik, ekonomi dan kebudayaan kaum Yahudi Indonesia juga berkait rapat dengan asimilasi budaya.

Kadar perkahwinan campur telah meningkat lebih kurang 55% pada tahun 1944 kepada 90%-99% pada 2004. Pasangan kahwin campur membesarkan anak mereka dengan didikan agama tempatan. Lazimnya mereka akan membesarkan anak mereka sebagai orang Indonesia.

Kerajaan mengeluarkan ID kad yang dipanggil KTP (Kartu Tanda Penduduk) sebagai pengenalan diri. Agama adalah salah satu senarai di dalam ID kad tersebut. Indonesia hanya mengiktiraf 5 agama: Islam, Kristian, Katholik, Buddha, Hindu dan Konfusius. Agama Yahudi dan agama lain tidak diiktiraf oleh kerajaan. Apabila seseorang berkahwin, dia dan pasangannya mesti mendaftar agama mereka untuk sijil perkahwinan. Perkahwinan antara agama tidak diiktiraf di Indonesia. Selalunya pasangan berlainnan agama akan pergi ke luar negera untuk berkahwin. Apabila kembali mereka akan mendaftarkan sijil perkahwinan asing mereka dengan kerajaan Indonesia.

Keturunan Yahudi Indonesia[sunting | sunting sumber]

Beberapa tokoh berdarah Yahudi Indonesia adalah:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]