Zakar manusia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Zakar manusia
ذکر ماءنوسي
Butiran
PendahuluTuberkel genital
SistemSistem genitourinari
ArteriArteri dorsal zakar, arteri dalam zakar, arteri bulbus uretra
UratVena dorsal zakar
SarafSaraf dorsal zakar
LimfaNodus limfa inguinal superfisial
Pengenalpastian
nama bahasa Latin'penis, penes'
MeSHD010413
TAA09.4.01.001
FMAFMA:9707
Terminologi anatomi

Zakar manusia ialah organ seksual luar lelaki. Ia adalah organ pembiakan, organ intromiten yang berfungsi sebagai perkumuhan.

Anatomi Manusia[sunting | sunting sumber]

Bahagian[sunting | sunting sumber]

 • Akar zakar (radiks): Ia adalah bahagian dilampirkan, yang terdiri daripada mentol zakar di tengah-tengah dan crus zakar, satu di kedua-dua belah mentol. Ia terletak di dalam kantung yang perineal dangkal.
 • Badan zakar (corpus): Ia mempunyai dua permukaan: punggung (posterosuperior dalam zakar yang tegang), dan berkenaan dgn perut atau urethral (menghadap ke bawah dan ke belakang dalam zakar lembik). Permukaan berkenaan dgn perut ditandai dengan kelompok dalam arah sisi.

Struktur[sunting | sunting sumber]

Struktur kelentit zakar

Zakar manusia terdiri daripada tiga tiang tisu: dua kavernosum terletak bersebelahan antara satu sama lain di bahagian dorsal dan satu corpus spongiosum terletak di antara mereka pada sampingan berkenaan dgn perut.

Hujung diperbesarkan dan berbentuk bulat dari spongiosum corpus membentuk kepala zakar, yang menyokong kulup, atau prepus, satu kali ganda longgar kulit yang pada orang dewasa boleh menarik balik untuk mendedahkan kepala. Kawasan di bahagian bawah zakar, di mana kulup melekat, dikenali sebagai frenum, atau frenulum. Asas bulat daripada kelenjar dipanggil korona. Perineal raphe adalah selaras ketara di sepanjang bahagian bawah zakar.

Tatarajah anatomi zakar manusia

The uretra, yang merupakan bahagian terakhir saluran kencing, merentasi spongiosum corpus, dan pembukaannya, yang dikenali sebagai meatus (disebut /miːˈeɪtəs/), terletak di hujung kepala zakar itu. Ia adalah laluan untuk kedua-dua kencing dan bagi ejakulasi dari air mani. Sperma dihasilkan dalam testis dan disimpan dalam dilampirkan epididimis. Semasa ejakulasi, sperma yang mendorong membentuk vas deferens, dua saluran yang lebih pas dan di belakang pundi kencing. Bendalir ditambah oleh vesicle mani s dan vas deferens bertukar ke saluran pancutan mani, yang menyertai uretra di dalam kelenjar prostat. Prostat serta kelenjar bulbourethral rembesan menambah lagi, dan air mani itu dikeluarkan melalui zakar.

The raphe adalah rabung dilihat antara sisi ​​bahagian zakar, ditemui pada berkenaan dgn perut atau sisi zakar, berlari dari meatus itu (pembukaan uretra) di seluruh skrotum kepada perineum (kawasan di antara skrotum dan dubur).

Zakar manusia berbeza daripada orang-orang yang paling mamalia lain, kerana ia tidak mempunyai baculum, atau tulang pucuk, dan bukannya bergantung sepenuhnya kepada kebengkakkan dengan darah untuk mencapai yang mendirikan negeri . Ia tidak boleh ditarik balik ke pangkal paha, dan ia adalah lebih besar daripada rata-rata dalam kerajaan haiwan dalam nisbah kepada badan massa.

Fungsi fisiologi zakar[sunting | sunting sumber]

Pertumbuhan zakar dan baligh[sunting | sunting sumber]

Ketika memasuki baligh, zakar, skrotum dan buah zakar akan mula berkembang. Dalam proses itu, bulu ari-ari tumbuh di atas dan di sekeliling zakar. Satu kajian besar-besaran menilai saiz zakar dalam ribuan lelaki 17-19 tahun mendapati tiada perbezaan dalam saiz zakar purata berusia antara 17 tahun dan 19 tahun. Daripada ini, dapat disimpulkan bahawa pertumbuhan zakar biasanya lengkap tidak lewat daripada usia 17, dan mungkin lebih awal.[1]

Homologi seksual[sunting | sunting sumber]

Peringkat-peringkat pembangunan

Pendek kata, ini adalah senarai diketahui organ seks yang berubah daripada tisu yang sama bagi wanita dan lelaki.

The kelenjar zakar adalah [homology homolog kepada kepala klitoris; Corpora Cavernosa adalah homolog kepada badan kelentit; yang spongiosum corpus adalah homolog untuk yang mentol vestibular di bawah labia minora; yang skrotum, homolog kepada labia minora dan labia majora; dan kulup, homolog kepada kelentit. Raphe tidak wujud di kalangan wanita, kerana di sana, kedua-dua bahagian tidak disambung.

Ketegangan[sunting | sunting sumber]

Pembangunan ketegangan, dengan kulup secara beransur-ansur menarik balik sejak kelenjar

Ketegangan adalah pengukuhan dan peningkatan (lihat Ketegangan Sudut) zakar yang berlaku semasa rangsangan seksual, walaupun ia juga boleh berlaku dalam situasi bukan seksual. Mekanisme utama fisiologi yang membawa pendirian adalah autonomi pengembangan dari arteri membekalkan darah untuk zakar, yang membenarkan lebih banyak darah untuk mengisi tiga tisu erektil dewan span pada zakar, menyebabkan ia memanjangkan dan kaku. Kini-membesar menekan tisu erektil menentang dan constricts urat yang membawa darah dari zakar. Lebih banyak darah memasuki dari daun zakar sehingga keseimbangan tercapai di mana jumlah yang sama aliran darah ke dalam arteri diluaskan dan keluar dari urat sempit; saiz ketegangan yang berterusan dicapai pada keseimbangan ini.

Ketegangan memudahkan persetubuhan walaupun ia tidak penting untuk pelbagai aktiviti lain seksual.

Sudut ketegangan[sunting | sunting sumber]

Walaupun banyak zakar tegak ke atas titik (lihat ilustrasi), ia adalah perkara biasa dan normal bagi zakar yang tegang sehingga hampir menegak ke atas atau ke bawah hampir menegak atau melintang lurus ke hadapan, semua bergantung kepada ketegangan daripada suspensori ligamen yang memegang ia dalam kedudukan.

Jadual berikut menunjukkan bagaimana umum pelbagai sudut ereksi adalah untuk lelaki berdiri, daripada sampel 1564 lelaki berumur 20 tahun melalui 69. Di jadual, sifar darjah menunjuk lurus melawan perut, 90 darjah adalah mendatar dan menunjuk lurus ke hadapan, manakala 180 darjah akan menunjuk lurus ke kaki. Sudut menunjuk ke atas adalah yang paling biasa.[2]

Kejadian sudut ketegangan
sudut (º)
dari menegak ke atas
Persen
lelaki
0–30 5
30–60 30
60–85 31
85–95 10
95–120 20
120–180 5

Pancutan mani[sunting | sunting sumber]


Pancutan mani adalah ejecting daripada air mani dari zakar, dan biasanya ditemani oleh orgasme. Satu siri pengecutan otot menyampaikan air mani, yang mengandungi lelaki gamet dikenali sebagai sel sperma atau spermatozoa, dari zakar. Ia biasanya disebabkan oleh rangsangan seksual, yang mungkin termasuk prostat rangsangan. Jarang, ia disebabkan oleh penyakit prostat. Ejakulasi boleh berlaku secara spontan semasa tidur (dikenali sebagai pelepasan malam atau mimpi basah). Anejaculation adalah keadaan yang tidak dapat pancut.

Ejakulasi mempunyai dua fasa: 'pelepasan dan ejakulasi' betul. Fasa pelepasan refleks ejaculatory adalah di bawah kawalan [sistem [saraf simpatik]], manakala fasa ejaculatory adalah di bawah kawalan sebuah tunjang refleks di peringkat daripada saraf tunjang s S2-4 melalui saraf pudendal. Satu tempoh refraktori berjaya ejakulasi, dan rangsangan seksual mendahului itu.

Variasi biasa[sunting | sunting sumber]

 • Pearly penile papules dibangkitkan lebam warna agak pucat di sekeliling pangkal (sulcus) daripada kelenjar yang biasanya membangunkan lelaki berumur 20-40, dan sekitar 10% daripada semua manusia terjejas. Mereka mungkin dikelirukan dengan ketuat, tetapi tidak berbahaya atau berjangkit dan tidak memerlukan rawatan.[3]
 • Bintik Fordyce kecil, yang dibangkitkan, kuning-putih tompok 1-2 mm yang mungkin muncul pada zakar, yang sekali lagi adalah biasa dan tidak berjangkit.
 • Sebaceous prominences dibangkitkan lebam sama dengan tempat Fordyce pada batang zakar, yang terletak di kelenjar sebum s dan adalah normal.
 • Fimosis adalah ketidakupayaan untuk menarik balik kulup sepenuhnya, adalah tidak berbahaya di peringkat awal dan pra-proses menjadi remaja, yang berlaku pada kira-kira 8% daripada kanak-kanak lelaki pada 10 tahun. Menurut Persatuan Perubatan British, rawatan (krim steroid dan / atau regangan manual) tidak perlu dipertimbangkan sehingga umur 19.
 • Curvature: sedikit zakar yang benar-benar lurus, dengan lengkung yang biasa dilihat dalam semua arah (atas, bawah, kiri, kanan). Kadang-kadang lengkung adalah sangat penting tetapi ia jarang sekali menghalang hubungan seks. Kelengkungan sebesar 30 ° dianggap biasa dan rawatan perubatan jarang dipertimbangkan kecuali sudut melebihi 45 °. Perubahan kepada kelengkungan zakar boleh disebabkan oleh penyakit Peyronie.

Kecelaruan[sunting | sunting sumber]

 • Paraphimosis adalah ketidakmampuan untuk bergerak kulup ke hadapan, ke atas kepala. Ia boleh disebabkan oleh cecair yang terperangkap dalam kulup kiri ditarik, mungkin mengikuti prosedur perubatan, atau pengumpulan cecair di dalam kulup kerana geseran semasa aktiviti seksual yang kuat.
 • Dalam penyakit Peyronie, tisu parut anomali tumbuh di tisu lembut zakar, menyebabkan kelengkungan. Kes-kes yang teruk boleh mendapat manfaat daripada pembedahan pembetulan.
 • A trombosis boleh berlaku semasa tempoh aktiviti seksual kerap dan berpanjangan, terutama fellatio. Ia biasanya tidak berbahaya dan membetulkan diri sendiri dalam masa beberapa minggu.

Jangkitan * dengan herpes virus boleh berlaku selepas hubungan seks dengan pembawa yang dijangkiti; ini boleh membawa kepada pembangunan herpes kudis.

 • Saraf perangkap Pudendal adalah keadaan yang disifatkan oleh kesakitan pada duduk dan kehilangan zakar (atau klitoris) sensasi dan orgasm. Kadang-kadang terdapat kehilangan sejumlah sensasi dan orgasm. The pudendal saraf boleh rosak oleh kerusi, sempit basikal keras dan kemalangan.
 • Patah zakar boleh berlaku jika ereksi zakar dibengkokkan berlebihan. Bunyi pop atau retak dan kesakitan adalah biasanya dikaitkan dengan peristiwa ini. Bantuan kecemasan perubatan harus diperolehi. Perhatian perubatan yang segera menurunkan kemungkinan kelengkungan zakar kekal.
 • Dalam diabetes, neuropati periferal boleh menyebabkan kesemutan pada kulit zakar dan sensasi mungkin dikurangkan atau tidak hadir sepenuhnya. Rasa yang berkurangan boleh menyebabkan kecederaan bagi rakan kongsi sama ada dan ketiadaan mereka boleh menjadikan ia mustahil untuk mempunyai kepuasan seks melalui rangsangan zakar. Oleh kerana masalah ini disebabkan oleh kerosakan saraf kekal, rawatan pencegahan melalui kawalan yang baik diabetes adalah rawatan utama. Beberapa pemulihan yang terhad boleh dibuat melalui kawalan kencing manis yang lebih baik.
 • Disfungsi ketegangan adalah ketidakupayaan untuk membangunkan dan mengekalkan ketegangan yang cukup kukuh untuk prestasi seksual yang memuaskan. Diabetes adalah punca utama, sebagaimana yang penuaan semula jadi. Pelbagai rawatan wujud, termasuk dadah, seperti sildenafil sitrat (dipasarkan sebagai Viagra), yang bekerja dengan vasodilation.
 • Priapism adalah suatu keadaan yang menyakitkan dan berpotensi berbahaya perubatan di mana ereksi zakar tidak kembali ke keadaan lembik itu. Mekanisme penyebab yang kurang difahami tetapi melibatkan faktor neurologi kompleks dan vaskular. Potensi komplikasi termasuk ischaemia, trombosis, dan ketidakupayaan. Dalam kes-kes serius keadaan itu boleh menyebabkan gangren, yang mungkin memerlukan pemotongan. Keadaan ini telah dikaitkan dengan pelbagai ubat termasuk prostaglandin tetapi tidak sildenafil (Viagra).[4]
 • Lymphangiosclerosis adalah keras limfa kapal, walaupun ia boleh merasa seperti keras, urat hampir calcified atau berserabut,. Ia cenderung untuk tidak berkongsi warna biru yang sama dengan nada yang bagaimanapun. Ia dapat dirasai sebagai ketulan keras atau "urat" walaupun zakar lembik, dan lebih penting semasa ereksi. Ia dianggap sebagai benigna keadaan fizikal. Ia adalah perkara biasa dan boleh mengikuti aktiviti seksual terutamanya yang kuat untuk lelaki, dan cenderung untuk pergi jika diberi rehat dan penjagaan lebih lembut, contohnya dengan menggunakan pelincir.
 • Karsinoma zakar jarang berlaku dengan kadar yang dilaporkan 1 orang dalam 100,000 di negara maju. Berkhatan dikatakan melindungi daripada penyakit ini tetapi tanggapan ini masih kontroversi.[5]

Pembangunan gangguan[sunting | sunting sumber]

 • Hypospadias adalah gangguan perkembangan di mana meatus diletakkan di salah kelahiran. Hypospadias juga boleh berlaku iatrogenic sekutu dengan tekanan ke bawah kateter an urethral yg tinggal.[6] Ia biasanya diperbetulkan melalui pembedahan. The Intersex Society of North America mengklasifikasikan hypospadias sebagai syarat intersex An. Mereka percaya dalam menghentikan semua pembedahan perubatan yang tidak perlu, termasuk banyak dari orang-orang yang dilakukan ke atas rakyat dengan hypospadias.
 • A micropenis adalah zakar yang sangat kecil yang disebabkan oleh masalah pembangunan atau kongenital.
 • Diphallia, atau zakar pertindihan (PD), adalah keadaan yang mempunyai dua zakar. Walau bagaimanapun, penyakit ini amat jarang berlaku.

Didakwa dan diperhatikan gangguan psikologi[sunting | sunting sumber]

Mengubah kemaluan[sunting | sunting sumber]

Zakar kadangkala dicucuk atau dihiasi dengan lain badan seni. Selain berkhatan, perubahan kemaluan hampir universal elektif dan biasanya untuk tujuan estetika atau kepekaan meningkat. Piercings zakar termasuk Putera Albert, yang apadravya, yang ampallang, yang dydoe, dan frenum menindik. Kulup pemulihan atau regangan adalah satu bentuk lagi badan pengubahsuaian, serta implan di bawah batang zakar.

Lelaki dan wanita transeksual s yang menjalani seks tugas kembali pembedahan, mempunyai zakar mereka melalui pembedahan diubahsuai menjadi sebuah neovagina. Wanita transeksual lelaki mungkin mempunyai phalloplasty.

Amalan lain yang akan mengubah zakar juga dilakukan, walaupun ia jarang berlaku dalam masyarakat Barat tanpa keadaan perubatan didiagnosis. Selain dari penectomy, mungkin yang paling radikal ini adalah subincision, di mana uretra adalah perpecahan di sepanjang bahagian bawah zakar. Subincision berasal antara Orang Asli Australia s, walaupun ia kini dilakukan oleh sesetengah di Amerika Syarikat dan Eropah.

Zakar penyingkiran adalah satu lagi bentuk perubahan yang dilakukan ke zakar. Lihat Senarai kes-kes pembuangan zakar.

Khitan[sunting | sunting sumber]

Bentuk yang paling biasa adalah perubahan kemaluan berkhatan: penyingkiran sebahagian atau semua kulup atas sebab-sebab budaya, agama, dan lebih jarang pelbagai perubatan. Untuk berkhatan bayi, alat-alat moden seperti Gomco pengapit, Plastibell, dan pengapit Mogen boleh didapati.[8]

Dengan semua alat-alat moden prosedur asas yang sama diikuti. Pertama, jumlah kulup perlu dikeluarkan dianggarkan. Kulup itu kemudiannya dibuka melalui orifis preputial mendedahkan kelenjar di bawah dan memastikan bahawa ia adalah perkara biasa. Lapisan dalaman kulup (epitelium preputial) kemudiannya dipisahkan daripada lampiran kepada kelenjar itu. Peranti akan ditempatkan (ini kadang-kadang memerlukan celah punggung) dan kekal di sana sehingga aliran darah telah berhenti. Akhirnya, bahagian, atau semua, kulit khatan itu kemudian dibuang.

Pengkhatanan dewasa sering dilakukan tanpa pengapit dan memerlukan 4 hingga 6 minggu dari menjauhi melancap atau hubungan selepas pembedahan untuk membenarkan luka sembuh.[9] Di sesetengah negara Afrika, berkhatan lelaki sering dilakukan oleh kakitangan bukan perubatan di bawah syarat-syarat yang tidak tandus.[10] After hospital circumcision, the foreskin may be used in biomedical research,[11] consumer skin-care products,[12] skin grafts,[13][14][15] or β-interferon-based drugs.[16] Di bahagian-bahagian Afrika, kulup mungkin merosot di brendi dan dimakan oleh pesakit, dimakan oleh tukang sunat, atau diberi makan kepada haiwan.[17] Menurut undang-undang Yahudi, selepas Brit Milah, kulup harus dikebumikan.[18]

Terdapat sunat kontroversi sekitarnya. Peguambela sunat berhujah, misalnya, bahawa ia memberi kelebihan kesihatan yang penting yang melebihi risiko, tidak mempunyai kesan yang besar pada fungsi seksual, mempunyai kadar komplikasi rendah apabila dijalankan oleh doktor yang berpengalaman dan terbaik dilakukan dalam tempoh neonatal.[19] Penentang berkhatan berhujah, misalnya, bahawa ia adalah satu amalan yang sejarah telah dan terus menjadi, dipertahankan melalui penggunaan pelbagai mitos; bahawa ia mengganggu fungsi seksual yang normal; amat menyakitkan ; dan, apabila dilakukan pada bayi dan kanak-kanak, melanggar individu hak asasi manusia.[20]

Persatuan Perubatan Amerika yang dinyatakan pada tahun 1999: "Hampir semua kenyataan dasar semasa dari masyarakat khusus dan organisasi perubatan tidak mencadangkan berkhatan neonatal rutin, dan menyokong penyediaan maklumat yang tepat dan tidak berat sebelah kepada ibu bapa untuk memberitahu pilihan mereka."[21]

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO; 2007), Bersama Program Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai HIV/AIDS (UNAIDS; 2007), dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC; 2008) menyatakan bahawa bukti yang menunjukkan berkhatan lelaki ketara mengurangkan risiko HIV perolehan oleh lelaki semasa hubungan seks zakar-faraj, tetapi juga menyatakan bahawa berkhatan hanya memberikan perlindungan sebahagian dan tidak perlu menggantikan campur tangan lain untuk mencegah jangkitan HIV.[22][23] Di samping itu, beberapa doktor telah menyatakan kebimbangan mengenai dasar dan data yang menyokongnya.[24][25]

Penggantian pembedahan[sunting | sunting sumber]

Zakar yang berjaya pertama allotransplant pembedahan dilakukan pada September 2005 di sebuah hospital tentera di Guangzhou, China.[26] Seorang lelaki pada usia 44 tahun berterusan kecederaan selepas kemalangan dan zakarnya telah terputus; kencing menjadi sukar kerana uretra beliau sebahagiannya disekat. Seorang lelaki baru-baru ini otak-mati, berumur 23 tahun, telah dipilih untuk pemindahan. Walaupun [atrofi []] saluran darah dan saraf, yang arteri, urat, saraf dan spongiosa korpora telah berjaya dipadankan. Tetapi, pada 19 September (selepas dua minggu), pembedahan itu diterbalikkan kerana yang teruk psikologi masalah (penolakan) oleh penerima dan isterinya.[27]

Pada tahun 2009 penyelidik Chen, Eberli, Yoo dan Atala telah menghasilkan bioengineered zakar dan ditanam mereka pada arnab.[28] Haiwan-haiwan itu boleh mendapatkan ketegangan dan kahwin, dengan 10 daripada 12 arnab mencapai pancutan mani. Kajian ini menunjukkan bahawa pada masa akan datang ia mungkin mustahil untuk menghasilkan zakar tiruan untuk pembedahan penggantian atau falloplasti.

Saiz[sunting | sunting sumber]

Keputusan daripada kajian saiz zakar gaya hidup pengeluar kondom itu, dipaparkan dalam inci. Data disenaraikan oleh persentil (iaitu lelaki dengan zakar 6 in (15.24 cm) adalah lebih panjang daripada 70 peratus daripada mereka diukur.)

Sementara keputusan berbeza di seluruh kajian, konsensus adalah bahawa zakar manusia tegang purata adalah lebih kurang 12.9–15 cm (5.1–5.9 in) panjang dengan 95% daripada lelaki dewasa yang termasuk dalam tempoh (10.7 sm, 19.1 sm) atau (4.23 in, 7.53 in).[29][30][31] Lilitan biasa atau lilitan adalah lebih kurang 12.3 cm (4.84 in) apabila tegang sepenuhnya. The [aritmetik [bermakna | purata]] saiz zakar adalah lebih besar sedikit daripada median saiz (iaitu, kebanyakan zakar adalah di bawah purata saiz).

Satu projek penyelidikan, ringkasan puluhan kajian yang telah diterbitkan yang dijalankan oleh pakar-pakar perubatan dari negara yang berbeza, menunjukkan bahawa, di seluruh dunia, saiz purata zakar tegang-berbeza-beza antara 9.6 dan 16 cm (3.8 dan 6.3 in). Ia telah mencadangkan bahawa perbezaan ini adalah disebabkan bukan sahaja oleh genetik tetapi juga oleh faktor-faktor alam sekitar seperti budaya, diet , pendedahan kimia/pencemaran,[32][33][34] dsb. Gangguan endokrin akibat pendedahan bahan kimia telah dikaitkan dengan perubahan bentuk kemaluan dalam kedua-dua jantina (antara banyak masalah lain).

Terpanjang didokumenkan secara rasmi zakar manusia ditemui oleh Doktor Robert Latou Dickinson. Ia 34.3 cm (13.5 in) panjang dan 15.9 cm (6.26 in) sekitar.[35]

Aspek budaya[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Ponchietti R, Mondaini N, Bonafè M, Di Loro F, Biscioni S, Masieri L (2001). "Penile length and circumference: a study on 3,300 young Italian males". European Urology. 39 (2): 183–6. doi:10.1159/000052434. PMID 11223678. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 2. ^ Sparling J (1997). "Penile erections: shape, angle, and length". Journal of Sex & Marital Therapy. 23 (3): 195–207. PMID 9292834.
 3. ^ Spots on the penis
 4. ^ Goldenberg MM (1998). "Safety and efficacy of sildenafil citrate in the treatment of male erectile dysfunction". Clinical Therapeutics. 20 (6): 1033–48. doi:10.1016/S0149-2918(98)80103-3. PMID 9916601.
 5. ^ Boczko S, Freed S (1979). "Penile carcinoma in circumcised males". New York State Journal of Medicine. 79 (12): 1903–4. PMID 292845. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)
 6. ^ Andrews HO, Nauth-Misir R, Shah PJ (1998). "Iatrogenic hypospadias—a preventable injury?". Spinal Cord. 36 (3): 177–80. doi:10.1038/sj.sc.3100508. PMID 9554017. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 7. ^ Reuters, Lynchings in Congo as penis theft panic hits capital
 8. ^ Holman JR, Lewis EL, Ringler RL (1995). "Neonatal circumcision techniques". American Family Physician. 52 (2): 511–8, 519–20. PMID 7625325. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 9. ^ Holman JR, Stuessi KA (1999). "Adult circumcision". American Family Physician. 59 (6): 1514–8. PMID 10193593. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)
 10. ^ "In Africa, a problem with circumcision and AIDS". Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-03-20. Dicapai pada 2011-06-28.
 11. ^ Hovatta O, Mikkola M, Gertow K; dll. (2003). "A culture system using human foreskin fibroblasts as feeder cells allows production of human embryonic stem cells". Human Reproduction. 18 (7): 1404–9. doi:10.1093/humrep/deg290. PMID 12832363. Unknown parameter |month= ignored (bantuan); Explicit use of et al. in: |author= (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 12. ^ "'Miracle' Wrinkle Cream's Key Ingredient". Banderasnews.com. Banderas News, Inc. 2008. Dicapai pada 2010-10-22. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)
 13. ^ "High-Tech Skinny on Skin Grafts". www.wired.com:science:discoveries. CondéNet, Inc. 1999-02-16. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-05-30. Dicapai pada 2008-08-20.
 14. ^ "Skin Grafting". www.emedicine.com. WebMD. Dicapai pada 2008-08-20.
 15. ^ Amst, Catherine (July 27, 1998). "Biotech Bodies". www.businessweek.com. The McGraw-Hill Companies Inc. Dicapai pada 2008-08-20. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)
 16. ^ Cowan, Alison Leigh (April 19, 1992). "Wall Street; A Swiss Firm Makes Babies Its Bet". New York Times:Business. New York Times. Dicapai pada 2008-08-20.
 17. ^ Anonymous (editorial) (1949-12-24). "A ritual operation". British Medical Journal. 2: 1458–1459. PMC 2051965. PMID 20787713. ...in parts of West Africa, where the operation is performed at about 8 years of age, the prepuce is dipped in brandy and eaten by the patient; in other districts the operator is enjoined to consume the fruits of his handiwork, and yet a further practice, in Madagascar, is to wrap the operation specifically in a banana leaf and feed it to a calf. |access-date= requires |url= (bantuan)
 18. ^ Shulchan Aruch, Yoreh Deah, 265:10
 19. ^ Schoen EJ (2007). "Should newborns be circumcised? Yes". Canadian Family Physician. 53 (12): 2096–8, 2100–2. PMC 2231533. PMID 18077736. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)
 20. ^ Milos MF, Macris D (1992). "Circumcision. A medical or a human rights issue?". Journal of Nurse-midwifery. 37 (2 Suppl): 87S–96S. doi:10.1016/0091-2182(92)90012-R. PMID 1573462.
 21. ^ "Report 10 of the Council on Scientific Affairs (I-99):Neonatal Circumcision". 1999 AMA Interim Meeting: Summaries and Recommendations of Council on Scientific Affairs Reports. American Medical Association. 1999. m/s. 17. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-07-25. Dicapai pada 2006-06-13. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)
 22. ^ "New Data on Male Circumcision and HIV Prevention: Policy and Programme Implications" (PDF). World Health Organization. March 28, 2007. Dicapai pada 2007-08-13. Cite journal requires |journal= (bantuan)
 23. ^ "Male Circumcision and Risk for HIV Transmission and Other Health Conditions: Implications for the United States". Centers for Disease Control and Prevention. 2008.
 24. ^ G. Dowsett, M. Couch. "Male Circumcision and HIV Prevention: Is There Really Enough of the Right Kind of Evidence?". Reproductive Health Matters.
 25. ^ Vardi Y, Sadeghi-Nejad H, Pollack S, Aisuodionoe-Shadrach OI, Sharlip ID (2007). "Male circumcision and HIV prevention". J Sex Med. 4 (4 Pt 1): 838–43. doi:10.1111/j.1743-6109.2007.00511.x. PMID 17627731. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 26. ^ Guangzhou Daily
 27. ^ Sample, Ian (2006-09-18). "Man rejects first penis transplant". The Guardian. London. Dicapai pada 2010-05-22.
 28. ^ Chen KL, Eberli D, Yoo JJ, Atala A (2009). "Regenerative Medicine Special Feature: Bioengineered corporal tissue for structural and functional restoration of the penis". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 107 (8): 3346–50. doi:10.1073/pnas.0909367106. PMC 2840474. PMID 19915140. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 29. ^ Wessells H, Lue TF, McAninch JW (1996). "Penile length in the flaccid and erect states: guidelines for penile augmentation". The Journal of Urology. 156 (3): 995–7. doi:10.1016/S0022-5347(01)65682-9. PMID 8709382. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 30. ^ Chen J, Gefen A, Greenstein A, Matzkin H, Elad D (2000). "Predicting penile size during erection". International Journal of Impotence Research. 12 (6): 328–33. doi:10.1038/sj.ijir.3900627. PMID 11416836. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 31. ^ "ANSELL RESEARCH – The Penis Size Survey". 2001. Dicapai pada 2006-07-13. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)
 32. ^ Swan SH, Main KM, Liu F; dll. (2005). "Decrease in anogenital distance among male infants with prenatal phthalate exposure". Environmental Health Perspectives. 113 (8): 1056–61. doi:10.1289/ehp.8100. PMC 1280349. PMID 16079079. Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-09-07. Dicapai pada 2011-06-28. Unknown parameter |month= ignored (bantuan); Explicit use of et al. in: |author= (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 33. ^ Montague, Peter. "PCBs Diminish Penis Size". Rachel's Hazardous Waste News. 372. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-03-03. Dicapai pada 2011-06-28.
 34. ^ "Hormone Hell". DISCOVER. Dicapai pada 2008-04-05.
 35. ^ Dickinson, R.L. (1940). The Sex Life of the Unmarried Adult. New York: Vanguard Press.[halaman diperlukan]
 36. ^ Fritscher, Jack (2004). Popular witchcraft: straight from the witch's mouth. Popular Press. m/s. 161. ISBN 9780299203047. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Maklumat berkaitan[sunting | sunting sumber]

Templat:Anatomy Templat:Sex Templat:Male reproductive system