Prostaglandin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Alprostadil/E1 - Alprostadil
Prostacyclin/I2 - Prostacyclin

Prostaglandins merupakan kumpulan sebatian lipid yang dihasilkan melalui enzim dari asid lemak dan memiliki peranan penting dalam badan haiwan. Setiap prostaglandin mengandungi 20 atom karbon, termasuk satu 5-cecincin karbon.

Ia merupakan perantaraan dan memiliki kesan physiologi yang kuat, seperti mengawal pengucupan dan rehat tisu otot licin.[1] Prostaglandins bukanlah hormon endokrine, tetapi autokrine atau paracrine, yang merupakan molekul perutusan bertindak tempatan. Ia berbeza dari hormon dari segi ia tidak dihasilkan pada tapak tertentu tetapi dikeseluruhan tubuh mnusia. Juga, sel sasarannya terdapat disekitar tapak rembesannya (yang ada banyak).

Prostaglandins, bersama dengan thromboxane dan prostacyclin, membentuk kelas prostanoid bagi hasian asid lemak, kelas kecil eicosanoid.

Ringkasan bagi "prostaglandin" adalah PG; prostaglandin khusus dinamakan menggunakan abjad (yang menunjukkan struktur cecincin) diikuti dengan nombor (yang menunjukkan bilangan ikatan berkembar pada struktur hidrokarbon). Sebagai contoh, prostaglandin E1 adalah ringkasan PGE1 atau PGE1, dan prostaglandin I2 adalah ringkasan PGI2 atau PGI2. Bilangan adalah secara tradisi The subscript apabila dibenarkan secara konteks, tetapi sebagaimana kebanyakan nomenclatures serupa yang memiliki subscript, ia biasanya tiada pada kebanyakan medan pangkalan data yang hanya mampu menyimpan teks biasa (seperti medan bibliografik PubMed), dan pembaca biasanya melihat ia ditulis tanpa subscript.

Prostaglandin adalah penting kerana ia diperlukan bagi membantu mengatur berbagai-bagai fungsi, seperti pengeluaran asid perut, tekanan darah dan suhu badan, serta aktiviti otot dalam organ seperti bronkus, usus, rahim dan lain-lain organ badan. [2]

Prostaglandin juga memainkan peranan utama dalam pembiakan. Ahli sains telah mengenal pasti lebih daripada 20 prostaglandin, yang kesemuanya adalah asid lemak versi yang telah diubahsuai.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nelson, Randy F. (2005). An introduction to behavioral endocrinology (ed. 3rd). Sunderland, Mass: Sinauer Associates. m/s. 100. ISBN 0-87893-617-3.
  2. ^ Prostaglandin di Dewan Bahasa dan Pustaka