Senarai Sultan Empayar Uthmaniyyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sultan Empayar Uthmaniyyah
Bekas keberajaan
Osmanli-nisani.svg
Jata negara Uthmaniyyah
Mehmet VI Vahidettin (cropped).jpg
Raja terakhir:
Mehmed VI

Raja pertama Osman I
Raja terakhir Mehmed VI
Gaya Baginda Tuanku[a]
Kediaman rasmi Istana-istana di Istanbul:
Pelantik Hereditary
Keberajaan bermula sekitar 1299
Keberajaan tamat 1 November 1922
Penuntut terkini Bayezid Osman

Di bawah ini adalah daftar sultan yang memerintah di Empayar Uthmaniyyah sampai berdirinya Turki sekular.

Senarai Sultan[sunting | sunting sumber]

Dipecat (huruf gelap) → pemerintahan sultan tidak berakhir melalui kematian semulajadi

Gelaran rasmi Sultan Uthmaniyyah adalah:

Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Sultan (Nama Sultan) Khan, Ketua kepada Keluarga Diraja Uthmaniyyah, Maharaja, Sultan kepada semua Sultan, Khan kepada semua Khan, Amirul Mukminin dan Pelayan Dua Kota Suci, Kaisar Rom, Maharaja kepada Bandaraya Constantinople, Adrianople dan Bursa,Bandar Damsyik dan Kaherah, keseluruhan Azerbaijan, Maghreb, Barka, Kairouan,Aleppo, Arab dan Parsi Iraq,Basra, Al-Hasa, Al-Raqqah, Mosul,Diyarbakir, Cilicia, Wilayah Erzurum, Sivas, Adana, Karaman, Van, Barbary, Abbysina, Tunisia, Tripoli, Damsyik, Rhodes, Cyprus, Wilayah Morea,Lautan Mediterranean, Laut Hitam dan sekitar pesisiran pantai, Anatolia, Rumelia, Baghdad, Yunani, Turkistan, Tartary, Circassia, dua wilayah Kabarda, Georgia, Steepe Kypchak, seluruh wilayah Tatar, Kefe, dan wilayah sekitarnya, Bosnia, Bandar dan Kota Belgrade, Wilayah Serbia, dengan semua bandar dan kotanya, Albania, Eflak dan Bogdania, dan juga kesemua wilayah jajahan dan takhlukannya. .

# Sultan Portret Pemerintahan sejak Pemerintahan sehingga Tughra Nota
1 Osman I
(Bey)
Potret Osman I oleh John Young sekitar 1299 sekitar 1324
[c]
  • Anak lelaki kepada Ertuğrul;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[1]
2 Orhan I
(Bey)
Potret Orhan sekitar 1324 sekitar 1361 Tughra Orhan
  • Anak lelaki kepada Osman I dan Mal Hatun;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[2]
3 Murad I
Hüdavendigar
(Sultan sejak tahun 1383)
Potret Murad I sekitar 1360 1389 Tughra Murad I
4 Bayezid I
the Thunderbolt
Potret Bayezid I oleh Cristofano dell'Altissimo 1389 1402 Tughra Bayezid I
Kerajaan Peralihan Uthmaniyyah[d]
(1402–1413)
5 Mehmed I Potret Mehmed I 1413 1421 Tughra Mehmed I
  • Anak lelaki kepada Bayezid I dan Devlet Hatun;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[5]
6 Murad II Potret Murad II oleh John Young 1421 1444 Tughra Murad II
  • Anak lelaki kepada Mehmed I dan Emine Hatun;[6]
  • Menyerahkan takhta secara sukarela bagi memberi laluan kepada anak lelaki beliau Mehmed II.[7]
7 Mehmed II
the Conqueror
Potret Mehmed II oleh Gentile Bellini 1444 1446 Tughra Mehmed II
  • Anak lelaki kepada Murad II dan Hüma Hatun;[8]
  • Menyerahkan takhta kepada bapa beliau selepas meminta beliau kembali berkuasa.[7]
Murad II Potret Murad II oleh John Young 1446 3 February 1451 Tughra Murad II
  • Pemerintahan kedua;
  • Dipaksa mengembalikan takhta berikutan pemberontakan Janissary;[9]
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[6]
Mehmed II
si Penakluk
Potret Mehmed II oleh Gentile Bellini 3 February 1451 3 May 1481 Tughra Mehmed II
8 Bayezid II Potret Bayezid II oleh John Young 19 May 1481 25 April 1512 Tughra Bayezid II
9 Selim I
si Serius
(Khalifah bermula pada tahun 1517)
Potret Selim I oleh John Young 25 April 1512 21 September 1520 Tughra Selim I
  • Anak lelaki kepada Bayezid II dan Ayşe Hatun;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[12]
10 Suleiman I
si Mengagumkan atau the Lawgiver
Potret Suleiman si Mengagumkan oleh Nakkaş Osman 30 September 1520 6 atau 7 September 1566 Tughra Suleiman the Magnificent
11 Selim II
the Sot
Potret Selim II oleh John Young 29 September 1566 21 Disember 1574 Tughra Selim II
12 Murad III Potret Murad III oleh John Young 22 Disember 1574 16 Januari 1595 Tughra Murad III
  • Anak lelaki kepada Selim II dan Nur Banu Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[15]
13 Mehmed III Potret Mehmed III oleh John Young 27 Januari 1595 20 atau 21 Disember 1603 Tughra Mehmed III
  • Anak lelaki kepada Murad III dan Safiye Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau;[16]
14 Ahmed I Potret Ahmed I oleh John Young 21 Disember 1603 22 November 1617 Tughra Ahmed I
  • Anak lelaki kepada Mehmed III dan Handan Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[17]
15 Mustafa I Potret Mustafa I oleh John Young 22 November 1617 26 February 1618 Tughra Mustafa I
  • Anak lelaki kepada Mehmed III dan an unknown woman;
  • Menyerahkan takhta bagi memberi laluan kepada anak saudara lelaki beliau yang lebih muda Osman II.[18]
16 Osman II Potret Osman II oleh John Young 26 Februari 1618 19 Mei 1622 Tughra Osman II
  • Anak lelaki kepada Ahmed I dan Mahfiruz Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau;
  • Dibunuh oleh Janissari.[19]
Mustafa I Potret Mustafa I oleh John Young 20 Mei 1622 10 September 1623 Tughra Mustafa I
  • Pemerintahan kedua;
  • Kembali ke takhta selepas pembunuhan anak saudara beliau;
  • Diturunkan takhta dan dikurung sehingga hari kematian beliau di Istanbul pada 20 Januari 1639.[18]
17 Murad IV Potret Murad IV oleh John Young 10 September 1623 8 atau 9 Februari 1640 Tughra Murad IV
18 Ibrahim I Potret Ibrahim oleh John Young 9 Februari 1640 8 Ogos 1648 Tughra Ibrahim
19 Mehmed IV Potret Mehmed IV oleh John Young 8 Ogos 1648 8 November 1687 Tughra Mehmed IV
20 Suleiman II Potret Suleiman II oleh John Young 8 November 1687 22 Jun 1691 Tughra Suleiman II
21 Ahmed II Potret Ahmed II oleh John Young 22 Jun 1691 6 Februari 1695 Tughra Ahmed II
22 Mustafa II Potret Mustafa II oleh John Young 6 Februari 1695 22 Ogos 1703 Tughra Mustafa II
23 Ahmed III Potret Ahmed III oleh John Young 22 Ogos 1703 1 atau 2 Oktober 1730 Tughra Ahmed III
24 Mahmud I Potret Mahmud I oleh John Young 2 Oktober 1730 13 Disember 1754 Tughra Mahmud I
  • Anak lelaki kepada Mustafa II dan Saliha Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[27]
25 Osman III Potret Osman III oleh John Young 13 Disember 1754 29 atau 30 Oktober 1757 Tughra Osman III
26 Mustafa III Potret Mustafa III oleh John Young 30 Oktober 1757 21 Januari 1774 Tughra Mustafa III
  • Anak lelaki kepada Ahmed III dan Amina Mihrimah Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[29]
27 Abdülhamid I Potret Abdülhamid I oleh John Young 21 Januari 1774 6 atau 7 April 1789 Tughra Abdülhamid I
  • Anak lelaki kepada Ahmed III dan Rabiâ Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[30]
28 Selim III Potret Selim III oleh Konstantin Kapidagli 7 April 1789 29 Mei 1807 Tughra Selim III
  • Anak lelaki kepada Mustafa III dan Mihrişah Sultan;
  • Diturunkan takhta dalam satu pemberontakan Janissari disebabkan reformasi yang dilakukan beliau;
  • Dibunuh di Istanbul pada 28 Julai 1808.[31]
29 Mustafa IV Potret Mustafa IV oleh John Young 29 Mei 1807 28 Julai 1808 Tughra Mustafa IV
30 Mahmud II Potret Mahmud II oleh John Young 28 Julai 1808 1 Julai 1839 Tughra Mahmud II
31 Abdülmecid I Potret Abdülmecid I 1 Julai 1839 25 Jun 1861 Tughra Abdülmecid I
32 Abdülaziz I Potret Abdülaziz 25 Jun 1861 30 Mei 1876 Tughra Abdülaziz
  • Anak lelaki kepada Mahmud II dan Sultana Pertevniyal;
  • Diturunkan takhta oleh para menteri beliau;
  • Ditemui mati (membunuh diri atau dibunuh) lima hari kemudian.[35]
33 Murad V Potret Murad V 30 Mei 1876 31 Ogos 1876 Tughra Murad V
  • Anak lelaki kepada Abdülmecid I dan Şevkefza Sultan;
  • Diturunkan takhta disebabkan penyakit beliau;
  • Diperintah tinggal di Istana Çırağan di mana beliau mati pada 29 Ogos 1904.[36]
34 Abdülhamid II
The Great Khan
Potret Abdülhamid II 31 Ogos 1876 27 April 1909 Tughra Abdülhamid II
35 Mehmed V Potret Mehmed V 27 April 1909 3 Julai 1918 Tughra Mehmed V
36 Mehmed VI Potret Mehmed VI oleh Sebah & Joaillier 4 Julai 1918 1 November 1922 Tughra Mehmed VI
  • Anak lelaki kepada Abdülmecid I dan Gülistan Sultan;
  • Kesultanan dihapuskan;
  • Meninggalkan Istanbul pada 17 November 1922;
  • Meninggal dalam buangan di Sanremo, Itali pada 16 Mei 1926.[39]
Dissolution of the Ottoman Empire[e]
(1922–1923)
Abdülmecid II
(Khalifah sahaja)
Potret Abdülmecid II 18 November 1922 3 Mac 1924
[c]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Sultan Osman Gazi". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFBB4CD394874238F9. Capaian 2009-02-06. 
  2. "Sultan Orhan Gazi". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF31C7A21930E7131C. Capaian 2009-02-06. 
  3. "Sultan Murad Hüdavendigar Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF84BE542EF5DE616A. Capaian 2009-02-06. 
  4. "Sultan Yıldırım Beyezid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFA6B896F16D985D5D. Capaian 2009-02-06. 
  5. "Sultan Mehmed Çelebi Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF34B8FF67F6C5B31A. Capaian 2009-02-06. 
  6. 6.0 6.1 "Sultan II. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF20FF3F96B01BD67B. Capaian 2009-02-06. 
  7. 7.0 7.1 "Chronology: Sultan II. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D3136407999D5EC50F89B6BCD2C330978646. Capaian 2009-04-07. 
  8. "Fatih Sultan Mehmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF53E7C3A27F032B06. Capaian 2009-02-06. 
  9. Kafadar 1996, p. xix
  10. "Chronology: Fatih Sultan Mehmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF8CF4BCAC4E99512E. Capaian 2010-07-15. 
  11. "Sultan II. Bayezid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF7AA0FE099CA14481. Capaian 2009-02-06. 
  12. "Yavuz Sultan Selim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF12460496EB6D6255. Capaian 2009-02-06. 
  13. "Kanuni Sultan Süleyman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF2AE88F745E500DEF. Capaian 2009-02-06. 
  14. "Sultan II. Selim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF13A7BCEBE7AACE8E. Capaian 2009-02-06. 
  15. "Sultan III. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF3D203AAAB91E0915. Capaian 2009-02-06. 
  16. "Sultan III. Mehmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF64C4AADAD7425476. Capaian 2009-02-06. 
  17. "Sultan I. Ahmed". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF592DC0A84F0F0B22. Capaian 2009-02-06. 
  18. 18.0 18.1 "Sultan I. Mustafa". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF712003DA70BD0AB5. Capaian 2009-02-06. 
  19. "Sultan II. Osman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFC7D510DFD423D9CA. Capaian 2009-02-06. 
  20. "Sultan IV. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF65EEFD1584C88A42. Capaian 2009-02-06. 
  21. "Sultan İbrahim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF3765F020A27124F8. Capaian 2009-02-06. 
  22. "Sultan IV. Mehmed". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFD9F59B9E0EA80610. Capaian 2009-02-06. 
  23. "Sultan II. Süleyman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFE847D7E258FE1EFB. Capaian 2009-02-06. 
  24. "Sultan II. Ahmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF63739B4BDC036722. Capaian 2009-02-06. 
  25. "Sultan II. Mustafa Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF4210F2141CE3DF0E. Capaian 2009-02-06. 
  26. "Sultan III. Ahmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF80427305DE490274. Capaian 2009-02-06. 
  27. "Sultan I. Mahmud Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF3647010FE3D42BA1. Capaian 2009-02-06. 
  28. "Sultan III. Osman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF12FDA3BC6C07BFB6. Capaian 2009-02-06. 
  29. "Sultan III. Mustafa Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF53CDC73477F4D04D. Capaian 2009-02-06. 
  30. "Sultan I. Abdülhamit Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFA7C2563442DA77E3. Capaian 2009-02-06. 
  31. "Sultan III. Selim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFD66033042BB56AC7. Capaian 2009-02-06. 
  32. "Sultan IV. Mustafa Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF6B1EAE8878B0E38D. Capaian 2009-02-06. 
  33. "Sultan II. Mahmud Han". Republic of Turkey Ministry of Culture dan Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF3E25556277459A0C. Capaian 2009-02-06. 
  34. "Sultan Abdülmecid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FFB8229EA01286E253. Capaian 2009-02-06. 
  35. "Sultan Abdülaziz Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF02887D8ABC12653B. Capaian 2009-02-06. 
  36. "Sultan V. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF133DF7E081CE0541. Capaian 2009-02-06. 
  37. "Sultan II. Abdülhamid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF47B708868ACC0564. Capaian 2009-02-06. 
  38. "Sultan V. Mehmed Reşad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF181C1E909B6AD5ED. Capaian 2009-02-06. 
  39. "Sultan VI. Mehmed Vahdettin Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. http://www.kultur.gov.tr/EN/Genel/BelgeGoster.aspx?17A16AE30572D313A79D6F5E6C1B43FF63A3ECD73B1F991E. Capaian 2009-02-06. 
  40. As̜iroğlu 1992, p. 13
  41. As̜iroğlu 1992, p. 17
  42. As̜iroğlu 1992, p. 14

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Gelaran Baru
Empayar diasaskan
Pemerintah Empayar Uthmaniyyah
1299–1922
Kesultanan dibubarkan
Kuasa dipindahkan kepada Presiden Turki
Gelaran Sunnah Islam
Didahului oleh
Dinasti Abbasiyyah
di Kaherah
Peyandang khalifah
1517–1924
Khilafah dibubarkan
Dituntut sekejap oleh Hussein bin Ali, Sharif Mekah