ABS-CBN

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Rencana ini tentang konglomerat media Filipina. Untuk rangkaian televisyen, sila lihat ABS-CBN (saluran TV).
ABS-CBN Corporation
Jenis Syarikat awam
Industri Media massa
Pendahulu Bolinao Electronics Corporation (1946–1952, 1957-1967)
Alto Sales Corporation/Alto Broadcasting System (1952-1957)
Chronicle Broadcasting Network, Inc. (1956-1957)
ABS-CBN Broadcasting Corporation (1967-1972, 1986-2010)
Ditubuhkan 13 Jun 1946 (69 tahun)
Pengasas James Lindenberg
Antonio Quirino
Eugenio Lopez, Sr.
Fernando Lopez
Ibu pejabat ABS-CBN Broadcasting Center, Sgt. Esguerra Avenue corner Mother Ignacia Street, Diliman, Quezon City, Filipina Filipina
Tempat dibekalkan Seluruh dunia
Perancang utama Eugenio Lopez III (Pengerusi)
Augusto Almeda Lopez (Naib pengerusi)
Carlo Katigbak (Presiden dan CEO)
Rolando P. Valdueza (Ketua Pegawai Kewangan)
Charo Santos-Concio (Ketua Pegawai Kandungan)
Cory Vidanes (Ketua Pegawai Operasi)
Hasil 38.278 bilion (FY 2015)
Pendapatan operasi ₱7.940 bilion (FY 2015)
Pendapatan bersih ₱2.545 bilion (FY 2015)
Jumlah aset ₱70.424 bilion (FY 2015)
Jumlah ekuiti ₱28.715 bilion (FY 2015)
Pemilik Lopez, Inc. (57.24%)
ABS-CBN Holdings Corporation (33.97%)
Pemilikan awam (8.79%)
Pekerja 9,531 (FY 2015)
Induk Lopez, Inc.
(Lopez Group of Companies)
Pembahagian ABS-CBN Convergence
ABS-CBN Entertainment
ABS-CBN Free TV
ABS-CBN Digital Media
ABS-CBN International Distribution
ABS-CBN Narrowcast
ABS-CBN News
ABS-CBN Licensing
Regional Network Group
ABS-CBN Sports
Manila Radio Division
Star Creatives
Laman web www.abs-cbn.com

ABS-CBN Corporation (atau lebih dikenali sebagai ABS-CBN) ialah sebuah konglomerat media dan hiburan terbesar di Filipina. [1][2][3][4][5][6] Ia adalah salah satu syarikat teras yang membentuk Kumpulan Lopez, kumpulan syarikat dan konglomerat yang diketuai oleh sebuah keluarga Filipina yang berpengaruh. Ia ditubuhkan oleh penggabungan daripada Alto Broadcasting System (ABS) (diasaskan pada 1946 sebagai Bolinao Electronics Corporation (BEC) dimiliki oleh James Lindenberg dan Hakim Antonio Quirino, saudara Presiden Filipina ketika itu, Elpidio Quirino) dan Chronicle Broadcasting Network (CBN) (diasaskan pada 1956 dan dimiliki oleh Don Eugenio Lopez, Sr dan Naib-Presiden Filipina pada waktu itu, Fernando Lopez) ia telah diperbadankan sebagai ABS-CBN Broadcasting Corporation pada 1 Februari 1967, dan kemudiannya dikenali sebagai ABS-CBN Corporation pada tahun 2010. Saham utama ABS-CBN mula-mula ditawarkan di Bursa Saham Filipina pada Julai 1992 bawah simbol ABS dan sehingga Mac 2016 mempunyai permodalan pasaran sebanyak lebih 50 bilion peso.

Ia memiliki dan mengendalikan dua rangkaian televisyen nasional (ABS-CBN dan Studio 23), dua rangkaian radio serantau (Radyo Patrol dan My Only Radio For Life!), enam rangkaian televisyen antarabangsa (ABS-CBN News Channel, Bro, Cinema One, Myx TV, dan The Filipino Channel), dua rangkaian radio antarabangsa (MOR.101.9 for Life dan DZMM Radyo Patrol) bersama-sama dengan anak-anak syarikat dan bahagian yang berurusan di dalam telekomunikasi (ABS-CBN Mobile dan Sky), program dan pengagihan televisyen kabel (ABS-CBN Cable Channels), program berita (ABS-CBN News), program sukan (ABS-CBN Sports), program serantau (ABS-CBN Regional), media digital (ABS-CBN Digital Media), penerbitan dan pengedaran filem dan televisyen (Star Cinema) dan lain-lain perniagaan yang berkaitan. ABS-CBN Corporation dan anak-anak syarikatnya adalah sebahagian daripada Lopez Group of Companies.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Permulaan[sunting | sunting sumber]

Logo Bolinao Electronics Corporation (1946-1952).

Nukleus ABS-CBN Corporation bermula pada tahun 1946 dengan penubuhan Bolinao Electronics Corporation (BEC). BEC telah ditubuhkan oleh James Lindenberg, salah seorang bapa pengasas televisyen Filipina, [7] seorang jurutera elektrik Amerika yang masuk ke dalam pemasangan peralatan radio dan penyiaran radio. Pada masa itu, syarikat media terbesar ialah Manila Broadcasting, dengan DZRH sebagai stesen radio yang terkemuka. Pada tahun 1949, James Lindenberg beralih Bolinao kepada penyiaran radio dengan DZBC dan mengetuai pengenalan televisyen kepada negara pada tahun 1953.

Pada tahun 1951, Lindenberg bekerjasama dengan Antonio Quirino, saudara Presiden Filipina ketika itu, Elpidio Quirino, untuk mencuba tangan mereka pada penyiaran televisyen. Pada tahun 1952, BEC telah dinamakan semula sebagai Alto Broadcasting System atau ABS (dengan Alto Sales Corporation sebagai nama korporat). "Alto" adalah penguncupan Quirino dan nama-nama pertama isterinya, Tony dan Aleli. Walaupun mereka mempunyai sedikit wang dan sumber, ABS dapat meletakkan menara TV yang pada Julai 1953 dan mengimport kira-kira 300 set televisyen. Siaran ujian awal bermula pada bulan September tahun yang sama. Siaran besar-besaran yang pertama, bagaimanapun, pada 23 Oktober 1953, sebuah parti di rumah Tony Quirino. Stesen televisyen telah dikenali sebagai DZAQ-TV

Penggabungan[sunting | sunting sumber]

Logo ABS-CBN (1967-1972), yang masih kelihatan di fasad ABS-CBN Broadcast Center.

Seterusnya, pada 24 September 1956, Chronicle Broadcasting Network (CBN) telah diwujudkan. Rangkaian ini dimiliki oleh Don Eugenio Lopez, Sr. dan Naib Presiden Filipina ketika itu, Fernando Lopez, dan kemudian melancarkan stesen TV sendiri, di DZXL-TV 9. Pada tahun berikutnya, Don Eugenio memperolehi ABS dari Quirino dan Lindenberg. Walau bagaimanapun, ia hanya pada 1 Februari 1967 yang nama korporat telah ditukar kepada ABS-CBN Broadcasting Corporation bagi mengira penggabungan (sebelum ia dinamakan ABS-CBN Broadcasting Corporation, nama itu kembali kepada pelopor rangkaian, Bolinao Electronics Corporation atau BEC, tetapi jenama ABS-CBN pertama kali digunakan pada tahun 1961). Pada tahun 1958 ibu pejabat baru rangkaian di Roxas Boulevard telah dirasmikan, dan semua operasi radio dan televisyen telah disatukan kepada dua bangunannya, stesen-stesen radio di Bangunan Chronicle di Aduana Street, Intramuros, Manila, dan operasi TV pada jenama baru bangunan Roxas Boulevard di Bandar Raya Pasay.

Pada 1950-an, anak lelaki Don Eugenio, Geny Lopez melihat potensi TV dan radio untuk mencapai dan menghubungkan rakyat Filipina di seluruh Nusantara. Menjelang pertengahan tahun 1960-an, rangkaian ABS membawa industri radio, dengan stesen seperti DZXL dan DZAQ Radio Patrol di kawasan Manila, yang menampilkan wartawan seperti Ernie Baron, Bong Lapira, Orly Mercado, Joe Taruc, Mario Garcia, Bobby Guanzon, dan Rey Langit, dan pelbagai stesen lain di seluruh negara. ABS juga membuat kejayaan cemerlang dalam industri TV dengan mencapai siaran TV warna pertama di negara ini, satelit pertama (semasa peristiwa-peristiwa yang termasuk Manusia di Bulan, Ruby Tower runtuh, pengebumian Robert F. Kennedy dan Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat) dan penggunaan pertama pita video, antara lain. Ia menampilkan rancangan utamanya, seperti Your Evening With Pilita dan Tawag ng Tanghalan, persembahan komedi pertama di negara ini Buhay Artista, gameshow Filipina pertama, What’s My Living dan rancangan waktu tengah hari pertama Student Canteen, antara lain. Ia juga telah menjadi perintis dalam liputan pilihan raya marathon pada tahun 1967 apabila stesen TV & radio menyiarkan kemas kini pilihan raya selama 36 jam tajam - menjadikannya pertama negara.

Pada 15 Jun, 1961, Eugenio Lopez, Jr. membina stesen TV wilayah pertama di Bandar Raya Cebu (berpangkalan di Mandaue) siaran 4 jam dengan menara tertinggi (pada masa itu) berukuran 216 kaki. Dalam masa beberapa minggu, satu lagi stesen TV di Dagupan dibuka diikuti dengan siaran pertama di Pulau Negros (melalui Bacolod) pada tahun 1963. Visayas Barat mempunyai stesen pertama di Bandar Iloilo pada tahun 1964 dan Baguio dan Davao ikut serta pada tahun 1967.

Dua tahun kemudian, ujian siaran warna pertama rangkaian bermula menerusi bantuan Radio Corporation of America. siaran warna bermula pada bulan November 1966, yang pertama di Filipina dan Asia Tenggara sebagai rangkaian telah ditandakan sebagai pertama dalam warna televisyen, dengan penyiaran warna penuh bermula pada tahun 1971 di semua stesen televisyen nasional.

Pada 18 Disember 1968, ABS-CBN membuka Pusat Penyiaran baru di Bohol Avenue (kini Sgt. Esguerra Avenue pada tahun 1989), Quezon City, di mana ia masih berdiri hari ini. Pada masa itu, ia merupakan kemudahan yang paling maju seumpamanya di Asia. Stesen ini membuat penemuan dengan menggunakan transmisi satelit langsung pertama dari luar negara, sekali daripadanya adalah pendaratan di bulan pertama pada tahun 1969 dan pada Sukan Olimpik Mexico 1968 di Mexico pada tahun sebelumnya. Rangkaian ini menikmati sebahagian besar daripada penilaian dan memenangi pelbagai anugerah dan pengiktirafan daripada organisasi yang berbeza. Rangkaian ini merintis siaran berita serentak semua negara pertama juga pada tahun yang sama.

Apa sahaja yang kami lakukan dan ke mana sahaja kami pergi, kami harus setia kepada komitmen kami untuk menjadi dalam perkhidmatan untuk rakyat Filipina.

—Eugenio Lopez Jr. semasa pelancaran ABS-CBN Broadcasting Center

Menjelang 1972, rangkaian ABS-CBN memiliki dan mengendalikan dua stesen televisyen dan 7 stesen radio di Manila, 14 stesen radio dan tiga stesen televisyen di wilayah-wilayah.[8]

Era Perundangan Ketenteraan[sunting | sunting sumber]

Stesen ini mengalami kemunduran kepada pengisytiharan perundangan ketenteraan. Pada tengah malam 22 September 1972, sehari selepas pengisytiharan perundangan tersebut, ABS-CBN dan stesen gabungannya dirampas. Geny Lopez, presiden syarikat itu, telah dipenjarakan dan ditahan tanpa perbicaraan selama lima tahun sehingga beliau dan rakan banduan beliau Sergio Osmeña III melancarkan perpecahan tahanan berani pada tahun 1977 dan mencari perlindungan di Amerika Syarikat bersama-sama dengan keluarganya. Rangkaian itu sendiri telah diambil alih oleh Roberto Benedicto, kroni presiden, yang menggunakan Pusat Penyiaran di Bohol Avenue, kemudian dinamakan semula sebagai "Plaza Penyiaran", sebagai rumah MBS-4. Channel 2 kemudian akan dilancarkan semula sebagai BBC-2, dengan logo yang baru, slogan dan lagu tema dari Jose Mari Chan bertajuk "Big Beautiful Country" dan dinyanyikan oleh pelbagai artis. BBC-2 kemudian berpindah ke ibu pejabat baru di Bandar Penyiaran (juga di Diliman, Quezon City) pada tahun 1978. Rangkaian stesen radio juga terjejas dengan BBC dan Radio Philippines Network mengendalikan beberapa stesen.

Tarikan Broadcast Plaza (MBS-4)[sunting | sunting sumber]

Pada kemuncak Revolusi Kuasa Rakyat, reformis tentera, mempercayai televisyen yang akan menjadi alat yang berkuasa untuk membantu revolusi, menyerang dan mengambil alih ABS-CBN Broadcasting Center. Pada 24 Februari 1986, bekas bakat ABS-CBN meletakkan stesen kembali ke udara dan televisyen drama pemberontakan berlaku, sekali gus menyumbang kepada kekuatan pemberontakan. BBC-2, di sisi lain, menamatkan operasi selepas reformis menutup pemancar pada hari berikutnya sebagai frekuensi Saluran 2 telah diserahkan kepada Lopez pada 16 Julai 1986.

Kelahiran semula dan pertumbuhan[sunting | sunting sumber]

Logo ABS-CBN (1986-1999)

Pada 28 Februari 1986, selepas Revolusi, Geny Lopez kembali ke negara ini selepas buangan di Amerika Syarikat dan mula membina semula dari apa yang telah ditinggalkan di stesen. Pemulihan semula adalah sukar dan sumber yang rendah, dengan itu, bekas pekerja ABS-CBN Freddie García, Ben Aniceto dan Rolly Cruz telah dibawa masuk untuk kerja semula pengaturcaraan stesen. Oleh itu, saluran mula siaran semula kepada penonton sekali lagi akan bermula pada 14 September tahun yang sama. Aniceto, yang bekerja sebagai Pengarah Program untuk pengurus rangkaian Radio dan Televisyen dan stesen Saluran 2 pada 1970-an, telah berkhidmat sebagai Naib Presiden yang pertama dan Pengurus Besar ABS-CBN atas rangkaian pembukaan semula 1986-1987.

Pada 1 Mac 1987, Saluran 2 dilancarkan semula dengan muzik khas secara langsung, The Star Network: Ang Pagbabalík Ng Bituin (The Return of the Star) yang terkenal dengan ketika itu yang baru berangka putih saluran tri-reben 2 logo dengan putih rhombidal star (tiga reben berwarna merah, hijau dan biru 1988-1993) sebagai pusat dari pemulihan rangkaian. Menjelang tahun 1988, ABS-CBN telah mendapat semula kedudukannya dalam penilaian TV Filipina dari senarai tamat (# 5) untuk menjadi nombor 1 lagi di peringkat kebangsaan - akibat daripada penjenamaan semula itu.

Dalam tahun ini, ABS-CBN juga meningkatkan ciri program berita dengan TV Patrol, diterajui oleh sepasukan pembaca berita terdiri daripada kini bekas Naib Presiden Noli de Castro, Mel Tiangco, Frankie Evangelista, dan Angelique Lazo, dengan mendiang Ernie Baron memberitahu ramalan cuaca setiap hari. Program berita lain yang bereputasi diikuti, seperti Magandang Gabi, Bayan dan Hoy Gising!. Program-program hiburan ABS-CBN turut dirombak dengan siri yang sebelum ini disiarkan di RPN 9 dan IBC 13: (Eat Bulaga!, Okey Ka Fairy Ko!, The Sharon Cuneta Show, Coney Reyes on Camera) manakala menghasilkan kandungan asal (The Maricel Soriano Drama Special, Palibhasa Lalake, Home Along Da Riles). Satu lagi ciri pulangan ke atas penilaian adalah pengenalan yang hidup-tindakan Sentai dan format persembahan tokusatsu dari Jepun (dengan Bioman, Goggle V Gavan and Shaider, kedua pertama program tokusatsu pernah disiarkan dalam bahasa Inggeris dan Filipina ) ke televisyen Filipina sepenuh masa (selepas penampilan ringkas mengenai RPN). Program anime alihsuara bahasa Filipina, rangkaian lain dan televisyen Filipina pertama, hanya akan bermula pada peralihan kepada Hikari Sentai Maskman tahun 1990-an dan 1987, disiarkan oleh rangkaian, adalah program Sentai pertama dialihsuara dalam bahasa Filipina.

Dalam beberapa bulan sahaja selepas pelancaran semula di Manila, rangkaian dihidupkan semula juga dimulakan semula program serantau dan penyiaran bermula di Baguio, Cebu, Bacolod dan Davao (dan kemudian di Zamboanga dan Cagayan de Oro) dan dalam tahun 1990-an juga mempunyai membantu stesen baru terbuka di bahagian-bahagian lain negara, manakala pembukaan semula stesen digunakan sebelum ini.

Pada awal tahun 1989, ABS-CBN beralih kepada siaran satelit, membolehkan seluruh negara untuk menonton program yang sama pada masa yang sama. Ini juga merupakan tahun yang cemerlang apabila rangkaian bermula siaran antarabangsa untuk Guam dan Saipan, Kepulauan Mariana Utara, juga melalui satelit, satu lagi pertama bagi Filipina dan televisyen Asia.

Secara perlahan-lahan, stesen menokok perjalanan ke pemulihan kewangan, yang ia dicapai dengan 1990, kerap meraih kira-kira 70% daripada pasaran. Pada tahun 1992, ABS-CBN Talent Center (kini Star Magic) telah ditubuhkan dan pada tahun 1993, ABS-CBN melancarkan Star Cinema apabila syarikat itu mula berkembang. Pada tahun 1995, Star Records (kini Star Music) telah dilancarkan. Pada tahun itu, ABS-CBN turut melancarkan laman web mereka sendiri ABS-CBN.com, rangkaian televisyen Filipina yang pertama di World Wide Web dan telah dicipta oleh jabatan IT Internet Media Group (IMG, yang kemudiannya menjadi ABS-CBN Interactive sehingga yang penggabungan pada 2015).

Pada 30 Mac, 1998, ABS-CBN Holdings Corporation telah diperbadankan sebagai Worldtech Holdings Corporation untuk tujuan utama pengeluaran Resit Depositori Filipina (PDR) dan pengambilalihan dan memegang saham ABS-CBN Corporation. Depositori penerimaan Filipina (PDR) yang diniagakan di Bursa Saham Filipina di bawah simbol ABSP.

Geny Lopez meninggal dunia akibat kanser pada 29 Jun 1999 di Amerika Syarikat. Ini berlaku enam bulan sebelum rangkaian menyambut alaf dengan melancarkan logo baru dan merasmikan Pemancar Millennium dalam perkarangan perbadanan, menyebabkan isyarat yang lebih jelas untuk stesen televisyen dan radio dalam Mega Manila.

Pada 27 Mei 2010, konglomerat itu menggugurkan perkataan "Broadcasting" daripada nama korporatnya.

Ia merupakan tindak balas kepada perubahan dalam landskap media yang dibawa oleh teknologi. Perniagaan media telah melampaui hanya penyiaran untuk merangkumi platform lain.

—Eugenio Lopez III, pengerusi ABS-CBN Corporation

Pengembangan[sunting | sunting sumber]

Sejak 1990-an, ABS-CBN telah berkembang menjadi jaringan pelbagai media dan hiburan seperti pembangunan dan pengurusan bakat (ABS-CBN Talent Center), penerbitan dan pengedaran filem dan televisyen (Star Cinema), rakaman muzik (Star Records), penerbitan cetak (ABS-CBN Publishing), media interaktif (ABS-CBN Interactive), saluran kabel (Creative Programs), pengedaran televisyen antarabangsa (ABS-CBN International), telekomunikasi (ABS-CBNmobile), San Francisco International Gateway, dan Sky), program sukan (ABS-CBN Sports), pasca-penerbitan (Roadrunner), televisyen rumah beli-belah (O Shopping), dan taman tema (KidZania Manila).

Pada 24 September, 1994, ABS-CBN menandatangani perjanjian bersejarah dengan PanAmSat untuk membawa program Asia trans-Pasifik yang pertama kira-kira dua juta pendatang Filipina di Amerika Syarikat. Perjanjian ini kemudiannya melahirkan The Filipino Channel yang kini boleh didapati di seluruh dunia.

Syarikat itu juga telah bersindiket programnya untuk penonton antarabangsa melalui ABS-CBN International Distribution. Antara program yang mendapat populariti di luar negara adalah Pangako Sa'Yo, Kay Tagal Kang Hinintay, Lobo, Sana Maulit Muli, Kahit Isang Saglit, dan Be Careful With My Heart.

ABS-CBN mempunyai usaha yang gagal dalam industri permainan dalam talian di Filipina melalui anak syarikatnya yang kini tidak lagi beroperasi ABS-CBN Multimedia, Inc. Anak syarikat adalah pemilik Get Amped dan Amped Casual Games, pengendali Filipina Tantra Online, War Rock, Cronous , Ragnarok Online, dan PopCap Games. Satu lagi usaha gagal adalah perjanjian 5 juta dolar dengan laman rangkaian sosial yang kini tidak berfungsi lagi Multiply.

Pada tahun 2005, ABS-CBN International memperoleh syarikat pelabuhan telekomunikasi berpangkalan di Richmond, California, San Francisco International Gateway dari Loral Space & Communications. San Francisco International Gateway menyediakan perkhidmatan komunikasi satelit melalui kemudahan 2.5 ekar yang terdiri daripada 19 antena parabola dan 9 bangunan peralatan modular.

Pada tahun 2007, ABS-CBN International telah melancarkan Myx, satu-satunya saluran muzik belia Asia-Amerika di Amerika Syarikat yang pertama. Ia kemudiannya diformatkan semula pada tahun 2011 untuk menjadi saluran hiburan umum disasarkan kepada Asia-Amerika.

Pada tahun 2008, ABS-CBN International membuka studio canggih di Redwood City, California.

Rangkaian Kapamilya[sunting | sunting sumber]

Logo ABS-CBN (2000-2013)

Pada tahun 2003, sempena ulang tahun ke-50 televisyen Filipina, ABS-CBN melancarkan jenamanya masa ini, "Kapamilya" (bermaksud "ahli keluarga").

Unit antarabangsanya, ABS-CBN Global Ltd. merancang untuk melaksanakan tawaran awam permulaan (IPO) pada tahun berikutnya dan mungkin disenaraikan di Bursa Saham Singapura untuk membantu membiayai rancangan pengembangannya.

Rangkaian ini menyambut ulang tahun emas pada tahun 2003. Rangkaian ini mengadakan Kapamilya Homecoming, yang menghimpunkan lebih 4,000 bekas pekerja dan bakat untuk perjumpaan besar di perkarangan ABS-CBN di Bohol Avenue, Quezon City. Rangkaian ini juga melancarkan promo yang dipanggil "Treasure Hunt", di mana orang telah dijemput untuk membawa televisyen mereka tertua, set radio, mikrofon, dan poster. Rangkaian ini juga menyambut pemerintahan tahun ke-16 dalam penilaian TV, dengan 13 rancangan mereka termasuk dalam Top 15 program setiap hari di TV. ABS-CBN turut melancarkan rancangan baru seperti Meteor Garden kemudian syarikat juga melakukan suatu kafilah di seluruh negara, yang mempamerkan bakat rangkaian.

Perkembangan terkini[sunting | sunting sumber]

Penjenamaan[sunting | sunting sumber]

Saluran 2[sunting | sunting sumber]

Sarimanok[sunting | sunting sumber]

Evolusi logo ABS-CBN[sunting | sunting sumber]

Anak-anak syarikat[sunting | sunting sumber]

Cogan kata ABS-CBN[sunting | sunting sumber]

 1. From where it happens, we see it happen. (1953)
 2. The Philippines' Premier Channel/The Viewing Is Fine On Channel 9 (1960s)
 3. The Philippines' Largest Network (1967-1972; 1986-1990)
 4. ABS-CBN: First in COLOR Television (1966-1972)
 5. The Star Network: Ang Pagbabalik ng Bituin (1987-1992)
 6. In The Service Of The Filipino (1992-2004)
 7. In The Service Of The Filipino Worldwide (1992-kini)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. "Philippines Indie VIVA Music Group". Billboard (magazine) (Billboard (magazine)). July 17, 1999. Diperoleh pada October 26, 2014. 
 2. J. Gold, Steven; J. Nawyn, Stephanie (2013). Handbook of International Migration. London: Routledge. p. 549. ISBN 9781135183486. Diperoleh pada October 26, 2014. 
 3. "ABS-CBN Awarded $10 Million in Copyright Infringement Dispute". Bloomberg. October 14, 2014. Diperoleh pada October 26, 2014. 
 4. Montecillo, Paolo (13 December 2012). "ABS-CBN to issue 1B voting low yield preferred shares.". Philippine Daily Inquirer. Diperoleh pada 20 January 2013. 
 5. Lopez, Antonio (2000). "The coming Estrada-Lopez nuptials have Manila investors abuzz about love, money, power and profit". Asiaweek. Diperoleh pada 11 July 2012. 
 6. Lucas, Daxim (23 June 2012). "TV5 losses double to P4.1B in 2011". The Philippine Daily Inquirer. Diperoleh pada 11 July 2012. 
 7. "Farewell to the Father of Philippine Television". ABS-CBN.com. Diperoleh pada 2011-05-08. 
 8. Atkins, Williams (13 November 2013). The Politics of Southeast Asia's New Media. Routledge. p. 25. ISBN 9781136860621. Diperoleh pada 4 October 2014. 

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]