Abdul Rahim Kajai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Abdul Rahim Kajai
Kelahiran
Abdul Rahim bin Haji Salim

1894
Meninggal dunia5 Disember 1943 (umur 49)
WarganegaraMalaysia
Nama lainAbdul Rahim Kajai
PekerjaanPenulis
Terkenal keranaBapa Kewartawanan Melayu.
Ibu bapaHaji Salim

Abdul Rahim Kajai (1894 - 5 Disember 1943; nama sebenarnya Abdul Rahim bin Haji Salim) dikenai sebagai Bapa Kewartawanan Melayu.[1]

Dilahirkan di Selangor, Malaysia, Abdul Rahim mendapat pendidikan awal sehingga darjah lima di Sekolah Melayu Setapak, Kuala Lumpur. Beliau kemudiannya dihantar oleh bapanya melanjutkan pelajaran agama dan Bahasa Arab di Makkah sehingga tahun 1909.

Pada tahun 1925 Abdul Rahim berkhidmat sebagai wartawan di akhbar mingguan Edaran Zaman yang berpusat di Pulau Pinang. Selepas itu, beliau berpindah ke akhbar Saudara pimpinan Syed Sheikh Al-Hadi. Dalam penulisannya ketika itu, beliau menggunakan nama pena "Abdul Rahim Kajai". Kajai adalah nama sebuah kampung di Minangkabau, Sumatera, iaitu kampung halaman ibubapanya.

Pada tahun 1931, Abdul Rahim menjadi Pengarang untuk akhbar Majlis. Dari situ, beliau berpindah pula ke akhbar Warta Malaya juga sebagai Pengarang. Pemilik Warta Malaya, Syed Husin al-Sagaf kemudiannya menerbitkan dua majalah, iaitu Warta Ahad dan Warta Jenaka dan Abdul Rahim ditugaskan untuk menulis rencana pengarangnya dan juga cerita-cerita humor untuk kedua-dua majalah itu.

Abdul Rahim pernah juga berkhidmat di Utusan Melayu dan Utusan Zaman sebagai Pengarang. Begitu juga sebagai Pengarang majalah Mustika (sekarang di sebut Mastika). Pada tahun 1943 semasa Perang Dunia II, Abdul Rahim bertugas di akhbar Berita Malai.

Abdul Rahim meninggal dunia pada tahun 1943. Dalam hidupnya, beliau pernah mengarang 48 buah cerpen dengan pelbagai tema.

Antara karyanya[sunting | sunting sumber]

  1. Rahsia dalam rahsia DBP , 2005.
  2. Satira Kajai : cerpen pilihan Abdul Rahim Kajai , Selenggara oleh Hashim Awang,Fajar Bakti, 1985.
  3. Pak Lacuk. Singapura: Qalam, 1949.
  4. Pusaka Kajai – No.1, 3, 4. Singapura: Dihai Sing Press, 1949.
  5. Telatah Kajai. Singapura: Qalam, 1950.
  6. Abdul Rahim Kajai, wartawan dan sasterawan Melayu /oleh Abdul Latiff Abu Bakar : Dewan Bahasa dan Pustaka , Kementerian Pelajaran Malaysia, 1984.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Rahim Kajai". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-11-10. Dicapai pada 2013-11-10.