Badrulamin Bahron

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Dr Badrulamin bin Bahron ('Badrul Amin') adalah seorang ahli politik dan bekas pensyarah undang-undang (Profesor Madya) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (1984 - 1999). Beliau pernah menyertai pilihan raya 2004 dan 2008 bagi kerusi parlimen Sabak Bernam namun tewas kepada calon BN-UMNO dengan majoriti tipis.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Beliau dilahirkan di Sabah dan berkahwin dengan isteri pertama Zumrah dan mereka mempunyai enam orang anak. Isteri keduanya seorang janda, Harlina Zainuddin 40 dan mereka berkahwin pada Oktober 2010 di dalam satu majlis ringkas di Ampang, Selangor.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Beliau Lulusan BA Azhar, Mesir, sarjana di LLM Kent, UK dan mendapat Ph.D di Universiti Birmingham, United Kingdom.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Beliau menjadi pensyarah Undang-Undang (Asst. Professor) di UIAM (1984 - 1999) yang kemudian melanjutkan perguruan di USA.

Politik[sunting | sunting sumber]

Beliau menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) (masa itu Parti Keadilan Nasional) sejak awal penubuhannya, dan membaca doa sempena pelancaran parti pada 4 April 1999. Kini beliau merupakan seorang ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR sejak 2001. Selain itu beliau adalah Ketua Bahagian keADILan Sabak Bernam sejak 2000 dan Naib Ketua Perhubungan PKR Negeri Selangor.

Beliau orang pertama ditangkap kerana mengedar kaset-kaset Anwar Ibrahim (Disember 1998 di Melaka). Beliau juga ditahan di lokap kerana menjadi Imam Solat Sunat Hajat sebuah perhimpunan di Masjid Negara pada September 1999.[1] Selain itu beliau pernah menjadi tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri pada 2001-2003.[2]

Beliau telah dua kali bertanding kerusi parlimen Sabak Bernam namun tewas kepada calon BN-UMNO. Kali pertama ialah apabila beliau kalah kepada Mat Yasir Ikhsan pada 2004 dan kemudian Abd Rahman Bakri pada 2008.

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Tuduhan berkhalwat[sunting | sunting sumber]

Pada 25 Februari 2012, Dr Badrul Amin dituduh pula berkhalwat dengan Zati Iwani (28 tahun) di Swiss Garden Hotel di pantai Balok, Kuantan, Pahang Timbalan Pengarah Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Datuk Mohd Ghazali Abdul Aziz mengesahkan wanita itu ditangkap bersama pemimpin PKR itu oleh sepasukan penguatkuasa kira-kira pada jam 3 pagi . Wanita itu bekerja sebagai juruteknik di Kolej Komuniti Rompin. Kejadian ini dilaporkan oleh suami wanita tersebut yang bernama Fazli Pungut. Kes khalwat akan disiasat mengikut Seksyen 145 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982.[3] Bagaimanapun Dr Badrul Amin menafikan kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) bahawa dia ditahan oleh pegawai JAIP ketika berdua-dua di dalam bilik adalah tidak benar sama sekali dan bahawa kejadian ini merupakan satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan dirinya.

Dr Badrul Amin adalah Ketua Cabang PKR Sabak Bernam dan Pengarah Penerangan Pejabat Menteri Besar Selangor , sedang mengikuti 'Temurapat' bersama pemimpin-pemimpin PKR lain di Kuantan selama tiga hari (24-26 Februari 2012). Majlis tersebut dipindahkan dari Lumut ke Kuantan. Dr Badrul Amin datang bersama isterinya.Beliau dijadual bersama Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka menyertai Himpunan Hijau 2.0 bagi pembinaan kilang Lynas di Padang Majlis Perbandaran Kuantan pada 26 Februari 2012. [4][5] Dr Badrul Amin mengenali pasangan suami isteri sejak lebih setahun lalu semasa keluarga wanita itu mengikuti rombongan umrah dan pernah menziarahi keluarganya di Rompin. [6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]