Bumiputera di Sabah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Penduduk Sabah adalah terdiri dari berbagai-bagai kaum dengan latar belakang dan kebudayaan masing-masing. Penduduk aslinya atau lebih dikenali sebagai bumiputera, terdiri daripada sekurang-kurangnya 31 kumpulan dengan menggunakan lebih dari 50 bahasa dan tidak kurang dari 90 dialek. Antara berikut adalah sebahagian daripada kumpulan penduduk asli di Sabah:


 1. Dusun
 2. Sungai
 3. Rungus
 4. Bajau/Sama
 5. Kadazandusun
 6. Brunei
 7. Murut
 8. Orang Sungei
 9. Iranun
 10. Bonggi
 11. Kwijau
 12. Paitan
 13. Lun Bawang
 14. Lundayeh
 15. Kedayan
 16. Bugis
 17. Iban (Iban Merotai)
 18. Binadan
 19. Bisaya [1]
 20. Kokos
 21. Rumanau
 22. Lotud
 23. Minokok
 24. Tidung
 25. Rungusĺ
 26. Kedayan
 27. Suluk
 28. Tatana[2]
 29. Tagaas
 30. Ubian
 31. Kimaragang
 32. Bajau Laut
 33. Ida'an
 34. Inokang
 35. sonsogon
 36. Mangkak

Sebagai tambahan, kaum Cina merupakan kumpulan penduduk bukan asli yang terbesar. Mereka menetap di Sabah sejak abad yang lalu dan mereka merupakan kumpulan keempat yang terbesar selepas kaum Kadazandusun, Bajausama dan Murut.

Manakala, terdapat juga suku kaum bukan-peribumi Sabah yang boleh menikmati faedah Bumiputera. Ini berdasarkan Perkara 160 dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia Oleh sebab yang demikian, penduduk dari Semenanjung Malaysia, Sarawak adalah dalam lingkungan takrifan ini, lantas dapat menikmati faedah Bumiputera Malaysia, walaupun bukan berasal dari kalangan Peribumi Sabah. Orang yang bukan rakyat asal Malaysia tidak termasuk dalam kumpulan ini.

Bahasa rasmi negeri Sabah ialah Bahasa Melayu (seperti negeri lain di Malaysia), namun terdapat bahasa-bahasa lain yang ditutur; seperti Bahasa Kadazan, Tombonuo, Sungai, Sama dan lain-lain. Walaupun Bahasa Melayu merupakan bahasa perantaraan utama, Bahasa Melayu Sabah yang digunakan oleh masyarakat Sabah terdapat sedikit perbezaan daripada Bahasa Melayu piawai (Bahasa Melayu Baku).

Bukan Bumiputera di Sabah[sunting | sunting sumber]

Sebahagian lagi kumpulan rakyat Malaysia yang berbangsa lain dikelaskan sebagai Bukan Bumiputera seperti rakyat berbangsa Cina dan berbangsa India.

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]