Bumiputera di Sabah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Penduduk Sabah adalah terdiri dari berbagai-bagai kaum dengan latar belakang dan kebudayaan masing-masing. Penduduk aslinya atau lebih dikenali sebagai bumiputera, terdiri daripada sekurang-kurangnya 31 kumpulan dengan menggunakan lebih dari 50 bahasa dan tidak kurang dari 90 dialek. Antara berikut adalah sebahagian daripada kumpulan penduduk asli di Sabah:

 1. Sungai
 2. Rungus
 3. Bajau/Sama
 4. Kadazandusun
 5. Brunei
 6. Murut
 7. Orang Sungei
 8. Iranun
 9. Bonggi
 10. Kwijau
 11. Paitan
 12. Lun Bawang
 13. Lundayeh
 14. Kedayan
 15. Suluk
 16. Iban (Iban Merotai)
 17. Binadan
 18. Bisaya [1]
 19. Kokos
 20. Rumanau
 21. Lotud
 22. Minokok
 23. Tidung
 24. Rungusĺ
 25. Kagayan
 26. Tatana[2]
 27. Tagaas
 28. Ubian
 29. Kimaragang
 30. Bajau Laut
 31. Ida'an
 32. Inokang
 33. sonsogon

Sebagai tambahan, kaum Cina merupakan kumpulan penduduk bukan asli yang terbesar. Mereka menetap di Sabah sejak abad yang lalu dan mereka merupakan kumpulan keempat yang terbesar selepas kaum Kadazandusun, Bajausama dan Murut.

Manakala, terdapat juga suku kaum bukan-peribumi Sabah yang boleh menikmati faedah Bumiputera. Ini berdasarkan Perkara 160 dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang mendefinisikan "Orang Melayu" seseorang yang menganuti agama Islam, lazim bertutur bahasa Melayu, menurut adat Melayu dalam kehidupan seharian. Oleh sebab yang demikian, penduduk dari Semenanjung Malaysia, Sarawak adalah dalam lingkungan takrifan ini, lantas dapat menikmati faedah Bumiputera Malaysia, walaupun bukan berasal dari kalangan Peribumi Sabah. Orang Melayu yang bukan rakyat Malaysia tidak termasuk dalam kumpulan ini.

Bahasa rasmi negeri Sabah ialah Bahasa Melayu (seperti negeri lain di Malaysia), namun terdapat bahasa-bahasa lain yang ditutur; seperti Bahasa Kadazan, Bahasa Cina (Bahasa Mandarin, Bahasa Hakka), Tombonuo, Sungai, Sama dan lain-lain. Walaupun Bahasa Melayu merupakan bahasa perantaraan utama, Bahasa Melayu Sabah yang digunakan oleh masyarakat Sabah terdapat sedikit perbezaan daripada Bahasa Melayu piawai (Bahasa Melayu Baku).

Bukan Bumiputera di Sabah[sunting | sunting sumber]

Sebahagian lagi kumpulan rakyat Malaysia yang berbangsa lain dikelaskan sebagai Bukan Bumiputera seperti rakyat berbangsa Cina dan berbangsa India.

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]