Bumiputera di Sabah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Penduduk Sabah adalah terdiri dari berbagai-bagai kaum dengan latar belakang dan kebudayaan masing-masing. Penduduk aslinya atau lebih dikenali sebagai Bumiputera atau Pribumi, terdiri daripada sekurang-kurangnya 35 kumpulan dengan menggunakan lebih dari 50 bahasa dan tidak kurang dari 90 dialek. Antara berikut adalah sebahagian daripada kumpulan penduduk asli di Sabah Borneo.


 1. Kadazan-Dusun[1]
 2. Dusun
 3. Bajau
 4. Rungus
 5. Samah
 6. Tagahas
 7. Melayu Brunei
 8. Murut
 9. Orang Sungei
 10. Iranun
 11. Bonggi
 12. Kwijau
 13. Paitan
 14. Lun Bawang
 15. Lundayeh
 16. Kedayan
 17. Iban (Iban Merotai)
 18. Binadan
 19. Bisaya [2]
 20. Melayu Kokos
 21. Jawa
 22. Rumanau
 23. Lotud
 24. Minokok
 25. Tidung
 26. Rungusĺ
 27. Kedayan
 28. Ubian
 29. Kimaragang
 30. Ida'an
 31. Inokang
 32. sonsogon
 33. Mangkak
 34. Bulungan

Jangan pandai-pandai tambah bangsa

Sebagai tambahan, kaum Cina merupakan kumpulan penduduk bukan asli yang terbesar. Mereka menetap di Sabah sejak abad yang lalu dan mereka merupakan kumpulan keempat yang terbesar selepas kaum Kadazandusun, Bajausama dan Murut.

Manakala, terdapat juga suku kaum bukan-peribumi Sabah yang boleh menikmati faedah Bumiputera. Ini berdasarkan Perkara 160 dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia Oleh sebab yang demikian, penduduk dari Semenanjung Malaysia, Sarawak adalah dalam lingkungan takrifan ini, lantas dapat menikmati faedah Bumiputera Malaysia, walaupun bukan berasal dari kalangan Peribumi Sabah. Orang yang bukan rakyat asal Malaysia tidak termasuk dalam kumpulan ini.

Bahasa rasmi negeri Sabah ialah Bahasa Melayu (seperti negeri lain di Malaysia), namun terdapat bahasa-bahasa lain yang ditutur; seperti Bahasa Kadazan, Tombonuo, Sungai, Sama dan lain-lain. Walaupun Bahasa Melayu merupakan bahasa perantaraan utama, Bahasa Melayu Sabah yang digunakan oleh masyarakat Sabah terdapat sedikit perbezaan daripada Bahasa Melayu piawai (Bahasa Melayu Baku).

Sabah[sunting | sunting sumber]

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ United Nations, Official Sabah Statistic (1 January 2004). "Kadazan-Dusun merupakan etnik terbesar di Sabah menurut data statistik Sabah - United Nation". UNESCO. Dicapai pada 1 January 2004.
 2. ^ Masyarakat Melayu Bisaya Sabah Penerbit: Jabatan Muzium Malaysia

Pautan dalam[sunting | sunting sumber]