Hujan air batu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Ketulan hujan batu besar, kira-kira 6 cm diameter

Hujan air batu merupakan sejenis kerpasan yang terdiri dari ketulan atau bola air batu dengan diameter purata 5 mm–50 mm. Hujan ini cuma boleh terjadi dari awan kumulonimbus (awan petir). Salah satu proses pembentukannya adalah melalui kondensasi wap air lewat dingin di atmosfera pada lapisan di atas freezing level. Air batu yang terjadi dengan proses ini biasanya berukuran besar. Kerana ukurannya, walaupun telah turun ke aras yang lebih rendah dengan suhu yang lebih hangat tidak semuanya mencair. Hujan air batu tidak hanya terjadi di negara sub-tropika, tapi boleh juga terjadi di kawasan khatulistiwa.

Proses lain yang dapat menyebabkan hujan adalah riming, di mana wap air lewat dingin tertarik ke permukaan benih-benih air batu. Kerana terjadi pengembunan yang mendadak maka terjadilah air batu dengan ukuran yang besar.

Hujan batu di Sungai Buloh[sunting | sunting sumber]

Pada 24 Februari 2007 hujan batu berlaku di Sungai Buloh dan Damansara, Selangor. Saiznya sebesar duit syiling 20 sen selama 15 minit. Jabatan Meteorologi Malaysia menyatakan hujan batu itu berpunca daripada penyejukan mendadak air hujan dalam awan.Ia berlaku akibat ais yang terbentuk dalam awan gagal cair sebelum ia mencecah bumi.Ia bukan berpunca daripada perubahan mendadak cuaca persekitaran.[1]

Hujan batu di Jerantut[sunting | sunting sumber]

Pada hari Isnin, 28 September 2009, hujan batu sebesar sebiji cawan berlaku di Jerantut,Pahang,Malaysia. Hujan pada jam 7.00 malam itu menyebabkan bahyak bumbung zink berlubang-lubang, pokok dan tiang elektrik tumbang. Biasanya hujan batu tida lebih sebesar duit syiling 50 sen. Hujan batu biasa terjadi di kawasan salji.

Jabatan Meteorologi Pahang mengaitkan hujan batu dengan Taufan Katrena di Filipina dan Vietnam.Ekor taufan Katrena bertembung dengan aktiviti awan Kumulonimbus yang membawa hujan dan ribut petir pada ketinggian 6,000 dan 9,000 meter dari paras bumi . Kemudian ia menyebabkan air bertukar menjadi ais dengan saiz ketulan yang besar di atmosfera dan tidak sempat mencair apabila memasuki ruang udara. Ribut pertir berlaku di Jerantut, Bera, Maran dan Rompin. Tetapi hanya Jerantut menerima hujan air batu.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]