Kaspersky Lab

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Kaspersky)
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Kaspersky Lab
Sendirian Berhad
IndustriPerisian Komputer
Ditubuhkan1997
PengasasEugene Kaspersky
Ibu pejabatMoscow, Rusia
Tempat diberi khidmat
Sekuriti Komputer
Tokoh penting
Eugene Kaspersky
Natalya Kaspersky
Vitaly Bezrodnykh
KeluaranSecuriti
Laman web rasmi
Kaspersky.com

Kaspersky Lab merupakan syarikat yang membangunkan, menghasil dan mengedar maklumat atau produk penyelesaian sekuriti atau keselamatan yang menghadang ancaman IT dan membenarkan pengguna mengurus risiko yang timbul seperti anti-virus, anti-spyware, anti-spam dan anti-penceroboh. Kaspersky, juga menyediakan produk dalam menghalang ancaman virus, penggodam dan spam untuk rumah(personal) dan syarikat (enterprise), juga menyediakan khidmat rundingan dan sokongan teknikal.

Kaspersky ditubuhkan dalam tahun 1997, dan ia merupakan vendor atau pembekal perisian maklumat sekuriti antarabangsa. Beribupejabat di Moscow, Rusia dan mempunyai beberapa lagi buat syarikat disektar United Kingdom, Perancis, Jerman, Belanda, Poland, Jepun, Korea, Romania, Amerika Syarikat dan China.

Kaspersky telah menerima pengiktirafan usahasama dari Microsoft Gold untuk penyelesaian sekuriti, dan juga merupakan rakan usahasama untuk SUSE dan Red Hat. Perisian antivirus Kaspersky 6 telah mendapat pilihan pengedit CNET untuk tahun 2007 dan telah mendapat tempat pertama untuk Top 8 Windows Anti-viurs dari About.com. Begitu juga, Kaspersky telah menjalin usahasama dengan kerajaan Malaysia dalam menangani masalah pencurian dan pencerobohan disektor swasta.

Produk[sunting | sunting sumber]

Personal

  • Kaspersky® Internet Security
  • Kaspersky® Anti-Virus
  • Kaspersky® Anti-Virus Mobile

Syarikat

  • Kaspersky Work Space Security
  • Kaspersky Business Space Security
  • Kaspersky Enterprise Space Security
  • Kaspersky Total Space Security

Kaspersky, juga membenarkan pengguna mendapat penyemakkan virus atas talian secara percuma. Diantra penyemakan masa nyata yang diperkenalkan ialah Kaspersky Online Virus Scanner dan Kaspersky File Scanner. Produk ini tidak seperti produk personal yang membenarkan pengguna mencuba sehingga 30 hari sahaja dan kemudiannya pengguna perlu menlanggan secara bayaran tahunan untuk mendapat khidmat produk Kaspersky.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]