Katsuobushi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Katsuobushi

Katsuobushi (鰹節) merupakan makanan awet berbahan ikan cakalang (鰹, カツオ, katsuo) yang dikenali sebagai ikan bonito (Katsuwonus pelamis). Katsuobushi diparut dan dijadikan seperti parutan kayu untuk diambil patinya yang merupakan bahan asas masakan Jepun, ditaburkan di atas makanan sebagai penyedap rasa, atau dimakan begitu saja sebagai lauk bersama nasi.

Katsuobushi yang sudah diparut halus, berwarna perang muda hingga merah jambu cair umumnya dijual dalam bungkusan plastik. Katsuobushi sebagai penyedap makanan biasanya ditaburkan di atas tauhu dingin (Hiyayako), Okonomiyaki dan Takoyaki. Katsuobushi yang sudah diserat sering disebut Kezuribushi.

Pengawetan ikan cakalang menjadikan Katsuobushi lazim dilakukan di beberapa negara seperti Jepun dan kepulauan Maladewa. Katsuobushi disebut juga sebagai ikan kayu kerana ikan cakalang yang sudah diproses adalah sangat keras seperti kayu, sehingga sebelum digunakan harus diparut dengan pemarut.

Ikan dibelah menjadi 2 bahagian untuk membuang bahagian tulang, meninggalkan bahagian daging ikan berbentuk lengkungan seperti kapal yang disebut fushi (). Daging ikan kemudian diproses sehingga hasil akhirnya disebut Katsuobushi.

Pemprosesan terdiri daripada pelbagai tahap, panggilan untuk ikan cakalang yang hanya direbus dan dikeringkan iaalah Namaribushi. Tahap selanjutnya merupakan memproses Namaribushi dengan cara penyalaian untuk menumbuhkan berjenis-jenis kapang di atas permukaannya. Hasil akhir yang sering digunakan dalam masakan Jepun adalah Katsuobushi yang mengalami penyalaian dan Namaribushi.

Teknik pengawetan ikan menjadikan Katsuobushi sudah dikenali di Jepun sejak sebelum zaman Edo.

Katsuobushi kaya dengan vitamin B kompleks dan banyak mengandungi Inosine dan unsur umami sehingga selalu digunakan di Jepun sebagai bahan dapur atau penyedap. Dalam istilah orang Jepun, umami adalah rasa "lazat" yang merupakan rasa tambahan dari empat rasa utama yang umum: manis, masam, masin, dan pahit.

Katsuobushi hasil penyalaian disebut Karebushi (枯節) yang mengandungi lebih banyak unsur umami dan vitamin B berbanding Katsuobushi biasa.