Umami

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tomato masak adalah padat dengan komponen-komponen umami.

Umami (旨味, /uːˈmɑːmi/), yang terkenal sebagai menyelerakan,[1][2][3][4][5] merupakan satu daripada lima rasa asas bersama dengan rasa manis, masam, pahit, dan masin. Umami ialah perkataan pinjaman dari bahasa Jepun umami (うま味) yang bermaksud "rasa savouri yang sedap".[6] Penulisan sedemikiantelah dipilih oleh Profesor Kikunae Ikeda daripada perkataan umai (うまい) "lazat" dan mi (味) "rasa". Aksara Cina 旨味 digunakan untuk maksud yang lebih am, apabila sesuatu makanan itu sedap.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Bagi suatu tempoh yang lama, para saintis telah berdebat sama ada umami benar-benar rasa asas tetapi pada tahun 1985 di Simposium Antarabangsa Umami yang pertama di Hawaii, istilah Umami telah diiktiraf secara rasmi sebagai istilah saintifik yang menerangkan rasa glutamat  dan nukleotida. [7] Kini, rasa ini telah diterima secara luas sebagai rasa asas yang kelima. Umami mewakili rasa asid amino  L-glutamat dan 5’-ribonukleotida seperti guanosina monofosfat  (GMP) dan inosina monofosfat (IMP).[8] . Walaupun rasa tersebut boleh dihuraikan sebagai rasa "kaldu" atau "daging" yang sedap, yang meninggalkan sensasi berpanjangan, yang menyelerakan serta menyaluti lidah, perkataan umami sememangnya tiada terjemahannya. Umami ialah umami dalam semua bahasa utama, termasuk Bahasa Inggeris, Sepanyol, Perancis, dsbnya. Sensasi umami adalah hasil pengesanan karboksilat anion glutamat dalam sel-sel reseptor khusus yang terdapat pada lidah manusia dan haiwan. [9][10] Kesan asasnya ialah kebolehan untuk mengimbangkan rasa dan menyempurnakan keseluruhan perisa sesuatu hidangan. Umami dengan jelas akan mempertingkatkan keenakan pelbagai makanan (kajian semula Beauchamp, 2009).[11] Glutamat dalam bentuk asid (asid Glutamik) memberikan sedikit rasa umami; manakala  garam-garam asid glutamik , yang dikenali sebagai glutamat, boleh terion dengan mudah dan memberikan cirian rasa umami. GMP dan IMP akan menggandakan keamatan rasa glutamat.[10][12]

Penemuan rasa umami[sunting | sunting sumber]

Kikunae Ikeda

Glutamat mempunyai sejarah yang panjang dalam bidang masakan.[13] Sos ikan tertapai (garum), yang kaya dalam kandungan glutamat, sudah pun digunakan di tamadun purba Rom.[14] Pada lewat tahun 1800an, ketua tukang masak  Auguste Escoffier , yang telah membuka restoran paling glamor, mahal dan revolusi di Paris, mencipta hidangan-hidangan yang menggabungkan rasa umami dengan rasa masin, masam, manis dan pahit.[15] Walau bagaimanapun, beliau tidak tahu sumber kimia yang telah memberikan kualiti unik pada hidangan-hidangan tersebut Umami tidak dikenal pasti dengan betul sehingga tahun 1908 oleh ahli saintis Kikunae Ikeda, [16] seorang Profesor  di Tokyo Imperial University . Dia membuat penemuan bahawa glutamat bertanggungjawab bagi kelazatan kaldu daripada rumpar laut kombu Dia memerhatikan bahawa rasa kombu dashi (sup stok rumpai laut) berbeza daripada rasa manis, masam, pahit dan masin, serta menamakan rasa tersebut umami. Tidak lama kemudian, seorang pengikut Profesor Ikeda, Shintaro Kodama, membuat penemuan pada tahun 1913 bahawa empingan bonito kering mengandungi satu lagi sebatian umami.[17] Sebatian ini ialah ribonucleotide IMP. Pada tahun 1957, Akira Kuninaka menyedari bahawa ribonukleotida GMP yang hadir dalam cendawan shiitake juga mengandungi rasa umami.[18] Salah satu daripada penemuan Kuninaka yang paling penting ialah kesan sinergi antara ribonukleotida dan glutamat. Apabila makanan yang ramuannya kaya dalam kandungan glutamat digabungkan dengan ramuan-ramuan yang mengandungi ribonukleotida, keamatan rasa yang dihasilkan adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan jumlah keamatan rasa bagi kedua-dua ramuan tersebut. Sinergi umami ini memberikan penjelasan bagi pelbagai padanan makanan klasik, bermula dengan kenapa orang Jepun membuat dashi dengan rumpar kombu dan empingan bonito yang kering, dan seterusnya dengan pelbagai sajian lain: Orang Cina menambahkan sawi putih dan daun bawang kucai Cina dengan sup ayam, sama seperti masakan Scotland sup 'cock-a-leekie', dan orang Itali menggabungkan keju Parmesan  dengan cendawan dalam sos tomato. Sensasi rasa umami bagi ramuan-ramuan yang dicampurkan bersama menjangkaui rasa setiap satu ramuan tersebut secara individu.

Ciri-ciri rasa umami[sunting | sunting sumber]

Umami mempunyai rasa yang sederhana tetapi kesan rasanya berpanjangan yang sukar untuk dijelaskan. Ia mencetuskan peliuran dan suatu sensasi berbulu pada lidah, yang merangsangkan tekak, bahagian atas sebelah belakang mulut (Yamaguchi, 1998).[19][20] Secara individu, umami tidak boleh diterima / dimakan, tetapi ia menjadikan pelbagai makanan enak terutamanya dengan harumannya yang sepadan. [21] Tetapi seperti rasa-rasa asas yang lain, melainkan sukrosa, umami hanya enak dalam julat kepekatan yang kecil.[19] Rasa optimum umami juga bergantung pada jumlah garam, dan pada masa yang sama, makanan dengan kandungan garam yang rendah boleh mengekalkan rasa yang memuaskan dengan jumlah umami yang sesuai. [22] Pada hakikatnya, Roinien et al. (1999) menunjukkan bahawa kadar kesedapan, keamatan rasa dan kemasinan ideal bagi sup yang mengandungi kandungan garam yang rendah adalah lebih enak apabila sup tersebut mengandungi umami, manakala sup-sup yang mengandungi kandungan garam yang rendah tanpa umami kurang enak rasanya. [23] Sesetengah golongan penduduk, seperti warga tua, boleh mendapat manfaat daripada rasa umami kerana kepekaan rasa dan bau mereka telah berkurangan akibat usia serta pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan. Kehilangan deria rasa dan bau boleh menyebabkan status pemakanan yang kurang baik, justeru ia akan menambahkan risiko penyakit mereka. [24]

Makanan yang kaya dengan kandungan umami[sunting | sunting sumber]

Banyak makanan yang diambil setiap hari, kaya dengan kandungan umami. Glutamat semula jadi boleh didapati di dalam daging dan sayur-sayuran; manakala inosinat berasal terutamanya daripada daging dan guanylat pula daripada sayur-sayuran. Oleh itu, rasa umami adalah am dalam makanan yang mengandungi tahap L-glutamatIMP dan GMP yang tinggi, paling utama dalam ikankerangdaging awetsayur-sayuran (cth cendawantomato yang masak, sawi putihbayam, dsbnya.) atau teh hijau, dan produk-produk tuaan dan tertapai (cth. keju, belacan, kicap, dsbnya.). [25] Lazimnya, pengalaman terulung manusia dengan umami ialah susu ibu. [26] Ia mengandungi amoun umami yang sama seperti rebusan atau kaldu. Terdapat beberapa perbezaan antara air rebusan (kaldu) dari negara-negara berlainan. Dashi memberikan sensasi rasa umami yang sangat tulen kerana ia tidak berasaskan daging. Di dalam dashi, L-glutamat berasal dari kombu laut (Laminaria japonica) dan inosinat daripada empingan bonito kering (katsuobushi) atau ikan sardin kecil kering (niboshi). Sebaliknya, kaldu orang Barat atau orang Cina mempunyai rasa yang kompleks kerana ia mengandungi campuran asid amino yang lebih luas yang terdapat dalam tulang, daging dan sayur-sayuran.

Reseptor rasa[sunting | sunting sumber]

Semua tunas rasa pada lidah dan bahagian-bahagian lain mulut boleh mengesan rasa umami tidak kira dimana lokasi tunas-tunas rasa tersebut berada Biasa berlaku tanggapan salah terhadap peta lidah yang menunjukkan rasa-rasa berlainan yang tersebar pada bahagian-bahagian lidah yang berlainan.. Kajian-kajian biokimia telah mengenal pasti bahawa reseptor rasa yang bertanggungjawab bagi sensasi umami ialah suatu bentuk 4mGluR4mGluR1 dan reseptor rasa jenis 1 (T1R1 + T1R3) yang diubah, dan semuanya telah ditemui dalam tunas rasa dari mana-mana bahagian lidah. [27][28] [29] New York Academy of Sciences telah mengesahkan penerimaan reseptor-reseptor ini dengan menyatakan bahawa "Kajian-kajian biologi molekular kebelakangan ini telah mengenal pasti beberapa calon yang kuat untuk reseptor-reseptor umami, termasuk heterodimer T1R1/T1R3, dan reseptor glutamat metabotropic terpangkas jenis 1 dan 4 yang hilang kebanyakan domain luar sel N-terminalnya(taste-mGluR4 dan truncated-mGluR1) dan brain-mGluR4." [9][9] Reseptor mGluR1 dan mGluR4 adalah spesifik untuk glutamat manakala T1R1 + T1R3 bertanggungjawab terhadap sinergi yang telah diterangkan oleh Akira Kuninaka pada tahun 1957. Walau bagaimanapun, peranan spesifik setiap jenis reseptor dalam sel-sel tunas rasa masih belum dapat dijelaskan sepenuhnya. Ia adalah reseptor-reseptorberganding protein G (GPCR) yang mempunyai molekul-molekul pengisyarat yang sama, yang termasuk beta gamma protein G, pembebasan berantarakan PLCb2 dan PI3 kalsium (Ca2+) daripada penyimpanan intrasel. [30] Ca2+ mengaktifkan saluran kation transient receptor potential melastatin 5 (TrpM5) terpilih yang membawa kepada penyahkutuban membran dan seterusnya pembebasan ATP dan perembesan neurotransmiter termasuk serotonin. [31] [32] [33] [34] Sel-sel yang bertindak balas terhadap stimuli umami tidak memiliki  sinaps yang biasa, tetapi ATP menyampaikan isyarat-isyarat rasa kepada saraf gustatori dan kemudiannya kepada otak yang mentafsir mengenalpasti kualiti rasa. [35] [36]

Catatan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Apakah umami?". The Umami Information Center.
 2. ^ "Anda kata savouri, saya kata umami".
 3. ^ Issie Lapowsky (9 Februari 2010)."Umami, 'rasa asas yang kelima,' kini boleh didapati dalam bentuk tiub di kedai runcit"NY Daily News. Dapatan Kembali 1 Januari 2011.
 4. ^ "Cambridge Advanced Learner's Dictionary". Cambridge University Press. Dapatan Kembali 1 Januari 2011.
 5. ^ "Merriam-Webster English Dictionary". Merriam-Webster, Incorporated. Dapatan Kembali 1 Januari 2011.
 6. ^ Jim Breen. "Kemasukan EDICT untuk umami". Dapatan Kembali 31 Disember 2010.
 7. ^ Y. Kawamura dan M.R. Kare, ed (1987). Umami: Suatu rasa asas,. New York,NJ: Marcel Dekker.
 8. ^ Yamaguchi S, Kumiko N (April 2000). "Umami dan Kelazatan Makanan" Journal of Nutrition 130(4): 921S–26S. PMID  10736353.
 9. ^ a b Thomas E. Finger, ed (2009). "Simposium Antarabangsa mengenai Penghiduan dan Rasa, Volume 1170". Hoboken,NJ: The Annals of the New York Academy of Sciences.
 10. ^ a b  Chandrashekar J, Hoon MA, Ryba NJ, Zuker CS (November 2006). "Reseptor dan sel untuk rasa bagi mamalia". "Nature444(7177): 288–94. doi:10.1038/nature05401.PMID  17108952.
 11. ^ Beauchamp G (2009). "Gerak balas deria dan reseptor terhadap umami: gambaran keseluruhan usaha rintis". Am J Clin Nutr. 90 (3): 723S–7S. doi:10.3945/ajcn.2009.27462E. PMID 19571221. Parameter |month= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 12. ^  Yasuo T, Kusuhara Y, Yasumatsu K, Ninomiya Y (Oktober 2008). "Berbilang sistem reseptor untuk pengesanan glutamat dalam organ perasa". Biological & Pharmaceutical Bulletin 31(10): 1833–7. doi:10.1248/bpb.31.1833.PMID  18827337.
 13. ^  Lehrer, Jonah (2007). Proust seorang Ahli Sains SarafMariner Books doi:0908/1043570.ISBN  9780547085906.
 14. ^  Smriga M, Mizukoshi T, Iwata D, Sachise E, Miyano H, Kimura T, Curtis R (Ogos 2010). "Asid amino dan mineral zaman purba sos ikan (garum) pada sampel di "Garum Shop", Pompeii, Itali". Journal of Food Composition and Analysis 23(5): 442–446. doi:10.1016/j.jfca.2010.03.005.
 15. ^ Manis, Masam, Masin, Pahit ... dan Umami, NPR.
 16. ^  Ikeda K (November 2002). "Perasa-perasa baru". Chemical Senses 27(9): 847–9. doi:10.1093/chemse/27.9.847.PMID  12438213. (terjemahan separa Ikeda, Kikunae (1909). "Perisa-perisa baru[jepun.]". Journal of the Chemical Society of Tokyo 30: 820–836.)
 17. ^  Kodama S (1913). Journal of the Chemical Society of Japan 34: 751.
 18. ^  Kuninaka A (1960). Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan 34: 487–492.
 19. ^ a b   Yamaguchi S (1998). "Ciri-ciri asas umami dan kesannya terhadap rasa makanan". Food Reviews International 14(2&3): 139–176. doi:10.1080/87559129809541156.
 20. ^  Uneyama H, Kawai M, Sekine-Hayakawa Y, Torii K (Ogos 2009). "Sumbangan bahan rasa umami dalam peliuran manusia ".  Journal of Medical Investigation 56(tambahan): 197–204. doi:10.2152/jmi.56.197..PMID  20224181.
 21. ^  Edmund Rolls (September 2009). "Pengimejan neuro fungsian rasa umami: apakah yang menjadikan umami enak?". The American Journal of Clinical Nutrition 90(tambahan): 804S–813S. doi:10.3945/ajcn.2009.27462R..PMID  19571217.
 22. ^  Yamaguchi S, Takahashi; Takahashi, Chikahito (1984). "Interaksi mononatrium glumat dan natrium klorida terhadap kemasinan dan kelazatan sup jernih". Journal of Food Science 4982–85: doi:10.1111/j.1365-2621.1984.tb13675.x..
 23. ^  Roininen K, Lahteenmaki K, Tuorila H (September 1996). "Kesan rasa umami terhadap keenakan sup dengan kandungan garam yang rendah sewaktu ujian yang berulangan". Physiology & Behavior 60(3): 953–958.PMID 8873274.
 24. ^  Yamamoto S, Tomoe M, Toyama K, Kawai M, Uneyama H (Julai 2009). "Bolehkah tambahan pemakanan mononatrium glutamat menambahbaikkan kesihatan di kalangan warga tua?". Am J Clin Nutr90(3): 844S–849S. doi:10.3945/ajcn.2009.27462X..PMID  19571225.
 25. ^  Ninomiya K (1998). "Kejadian Semula Jadi". Food Reviews International  14(2&3): doi:10.1080/87559129809541157..
 26. ^  Agostini C, Carratu B, Riva E, Sanzini E (Ogos 2000). "Tanpa kandungan asid amino dalam rumusan susu bayi yang biasa: berbanding susu badan". ''Journal of American College of Nutrition'' 19(4): 434–438.PMID  10963461.
 27. ^  Chaudhari N, Landin AM, Roper SD (2000). " Suatu reseptor metabotropik glumat membezakan fungsi-fungsi sebagai suatu reseptor rasa". Nature Neuroscience 3(2): 113–119. doi:10.1038/72053..PMID  10649565.
 28. ^  Nelson G, Chandrashekar J, Hoon MA et al. (2002). "Suatu reseptor rasa asid amino". Nature 416(6877): 199–202. doi:10.1038/nature726..PMID  11894099.
 29. ^  San Gabriel A, Uneyama H, Yoshie S, Torii K (2005). "Pengklonan dan pencirian bagi novel mGluR1 varian daripada vallate papillae yang berfungsi sebagai suatu reseptor bagi stimuli L-glutamat ".Chem Senses 30(Tambahan): i25–i26. doi:10.1093/chemse/bjh095..PMID  15738140.
 30. ^  Kinnamon SC (2011). "Reseptor rasa memberi isyarat dari lidah ke paru-paru". Acta Physiol: no–no. doi:10.1111/j.1748-1716.2011.02308.x..PMID  12368808.
 31. ^  Perez CA, Huang L, Rong M, Kozak JA, Preuss AK, Zhang H, Max M, Margolskee RF (2002). "Suatu saluran yang menunjukkan potensi reseptor sementara dalam sel-sel reseptor rasa". Nat Neurosci   5(11): 1169–76. doi:10.1038/nn952..PMID  12368808.
 32. ^  Zhang Y, Hoon MA, Chandrashekar J, Mueller KL, Cook B, Wu D, Zuker CS, Ryba NJ (2003). "Mengekodkan rasa-rasa manis, pahit, dan umami: sel-sel reseptor berbeza berkongsi laluan-laluan pengisyaratan".Cell 112(3): 293–301. doi:10.1016/S0092-8674(03)00071-0..PMID  12581520.
 33. ^  Dando R, Roper SD (2009). "Komunikasi dari sel ke sel dalam tunas-tunas rasa yang sempurna melalui pengisyaratan ATP dari hemichannel 1 simpang renggang pannexin ". J Physiol 587(2): 5899–906. doi:10.1016/S0092-8674(03)00071-0..PMID  12581520.
 34. ^  Roper SD (August 2007). "Transduksi isyarat dan pemprosesan maklumat dalam tunas rasa mamalia". Pflügers Archiv 454(5): 759–76. doi:10.1007/s00424-007-0247-x..PMID  17468883.
 35. ^  Clapp TR, Yang R, Stoick CL, Kinnamon SC, Kinnamon JC (2004). "Pencirian morfologi sel-sel reseptor tikus yang menunjukkan komponen-komponen laluan pengisyaratan fosfolipase C". J Comp Neurol 468(3): 311–321. doi:10.1002/cne.10963..PMID  14681927.
 36. ^  Iwatsuki K, Ichikawa R, Hiasa M, Moriyama Y, Torii K, Uneyama H (2009). "Pengenalpastian pengangkut nukleotida vesikular (VNUT) dalam sel-sel rasa". Biochem Bhiphys Res Commun 388(1): 1–5. doi:10.1016/j.bbrc.2009.07.069..PMID  19619506.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 • Keserasian Perasa: Kemajuan Tiga Puluh Tahun Oleh Roy Teranishi, Emily L. Wick, Irwin Hornstein; Artikel: Umami dan Kelazatan Makanan, oleh Shizuko Yamaguchi dan Kumiko Ninomiya.  ISBN 0-306-46199-4
 • Barbot, Pascal; Matsuhisa, Nobu; dan Mikuni, Kiyomi. Prakata oleh Heston Blumenthal. Dashi dan Umami: Rasa Teras Masakan Jepun. London: Eat-Japan / Cross Media, 2009

Pautan luar[sunting | sunting sumber]