Linkin Park

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Linkin Park
LinkinParkBerlin2010.jpg
Linkin Park mempersembahkan di Berlin mempromosikan A Thousand Suns, 25 Oktober 2010. Dari kiri ke kanan: Joe Hahn, Dave Farrell, Brad Delson, Mike Shinoda, Rob Bourdon dan Chester Bennington
Latar belakang
Juga dikenali sebagai
 • Xero (1996–99)
 • Hybrid Theory (1999)
Berasal dari Agoura Hills, California, Amerika Syarikat
Genre
 • Alternative Rock
 • Nu Metal
 • Alternative Metal
 • Rap Rock
 • Electronic Rock
 • Pop/Pop Rock
Tahun aktif 1996–kini
Label
 • Warner Bros. Records
 • Machine Shop Records
Kegiatan berkait
 • Jay Z
 • Steve Aoki
Laman sesawang linkinpark.com
Ahli Rob Bourdon
Brad Delson
Mike Shinoda
Dave Farrell
Joe Hahn
Bekas ahli Mark Wakefield
Chester Bennington

Linkin Park adalah sebuah band rock/nu metal yang berasal dari Agoura Hills, California, Amerika Syarikat. Dibentuk pada tahun 1996, band ini meningkat kepada kemasyhuran antarabangsa dengan album debut mereka Hybrid Theory (2000) yang telah disahkan Diamond oleh RIAA pada tahun 2005 dan multi-platinum di beberapa negara lain.[1] Pada tahun 2003, MTV2 menamakan Linkin Park band keenam terbesar dalam era video muzik dan yang ketiga terbaik dalam milenium baru. Band ini telah memenangi Anugerah Grammy sebanyak dua kali dan merupakan kumpulan muzik nu metal yang paling berjaya dalam sejarah.[2]

Ahli kumpulan Linkin Park adalah Chester Bennington, Mike Shinoda, Brad Delson, Dave Farrell, Rob Bourdon, dan Joe Hahn. Linkin Park pernah memakai nama "Xero" dan "Hybrid Theory", yang menjadi tajuk album debutnya, sebelum mengganti nama menjadi "Linkin Park".

Dengan menyesuaikan nu metal dan rap metal kepada gaya lagi padat berlapis mesra radio dalam Hybrid Theory (2000) dan Meteora (2003),[3][4][5] band itu meneroka genre lain dalam album studio mereka yang seterusnya, Minutes to Midnight (2007).[6][7] Album mengungguli carta Billboard dan mempunyai debut ketiga terbaik minggu mana-mana album tahun itu.[8][9] Band ini terus meneroka variasi jenis muzik yang lebih luas dalam album keempat mereka, A Thousand Suns (2010), lapisan muzik mereka dengan bunyi yang lebih elektronik dan rentak. album mereka yang kelima, Living Things (2012), menggabungkan unsur-unsur muzik dari semua rekod mereka sebelum ini. Pada album keenam mereka pula, The Hunting Party (2014), memperlihatkan mereka kembali ke bunyi rock yang lebih berat. Pada tahun 2017 mereka telah kembali dengan mencuba genre pop & santai pada album ketujuh mereka One More Light (2017).[10] Band ini telah bekerjasama dengan beberapa artis lain, terutamanya dengan rapper Jay Z dalam mashup EP mereka Collision Course, dan lain-lain lagi dalam album adunan semula Reanimation dan Recharged. Pada 20 Julai 2017, vokalis Chester Bennington meninggal dunia kerana dipercayai membunuh diri di kediamannya, buntu memikirkan masa depan kumpulan itu.[11]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tahun-tahun terawal (1996–2000)[sunting | sunting sumber]

Linkin Park ditubuhkan dengan nama asal Xero oleh Mike Shinoda (penyanyi rap), Brad Delson (pemain gitar) dan Rob Bourdon (pemain dram) pada tahun 1995 sebaik sahaja tamat persekolahan mereka di Sekolah Tinggi Agoura Hills. Mereka bermain muzik bersama-sama semasa mereka meneruskan pengajian tinggi. Mike menuntut di Art Center College of Design dan bertemu dengan Joseph Hahn (DJ). Sementara itu pula, Brad menuntut di University of California, Los Angeles dan bertemu dengan Phoenix (bass) yang pernah menganggotai kumpulan The Snax. Kedua-duanya kemudian menganggotai kumpulan Xero. Turut menganggotai mereka ialah Mark Wakefield (vokalis asal, kemudian digantikan oleh Chester), tetapi dia keluar dari kumpulan untuk menjadi pengurus kepada kumpulan Taproot.

Setelah Wakefield meninggalkan kumpulan, Shinoda mengadakan satu sesi ujibakat bagi mencari pengganti Wakefield. Melalui Jeff Blue, wakil A&R bagi syarikat Warner Bros. Records, Shinoda dan Delson mendapat tahu mengenai seorang vokalis bernama Chester Bennington dari Phoenix, Arizona yang berminat menyertai mereka. Sebelum ini Bennington pernah menjadi vokalis bagi kumpulan Grey Daze. Shinoda dan Delson menghantar sebuah pita kaset yang mengandungi sebuah lagu kosong dan meminta Bennington merakamkan suaranya di dalam pita tersebut. Tanpa membuang masa, dia merakamkan suaranya di dalam pita tersebut dan memainkannya melalui telefon. Kumpulan Xero tertarik dengan kehebatan suara Bennington, dan akhirnya Bennington diterima sebagai vokalis utama kumpulan tersebut.

Sebaik sahaja penubuhan kumpulan tersebut berjaya disempurnakan dengan penyertaan Bennington, mereka mula berusaha untuk mendapatkan sebuah syarikat rakaman. Malangnya, nama Xero tidak boleh digunakan kerana telah digunakan oleh kumpulan lain, maka mereka menamakan semula kumpulan mereka sebagai Hybrid Theory. Dalam pada itu, Phoenix meninggalkan kumpulan dengan sementara untuk dipinjamkan kepada kumpulan lamanya iaitu The Snax. Tempatnya digantikan oleh Kyle Christner dan Scott Koziol yang turut muncul dalam video klip One Step Closer. Untuk mendapatkan syarikat rakaman, mereka menerbitkan album demo Hybrid Theory EP pada tahun 1999 sebanyak 1,000 salinan sahaja.

Menjadi artis Warner Brothers pada hujung 1999 selepas ditolak oleh tiga label yang dikatakan cukup sombong, album pertama mereka, Hybrid Theory diterbitkan pada musim luruh tahun 2000. Single seperti Crawling dan One Step Closer tanpa membuang masa terus menjadi lagu pujaan ramai dan kerap kali disiarkan di corong radio. Videonya juga menjadi pilihan penonton MTV.

Mereka menandatangani kontrak dengan Warner Bros. Music hasil rundingan Jeff Blue dengan orang atasannya. Sekali lagi kumpulan Hybrid Theory terpaksa menukar nama kumpulan untuk mengelakkan daripada disaman oleh sebuah kumpulan pemuzik British bernama Hybrid. Akhirnya mereka menggunakan nama Linkin Park dan terus kekal sehingga sekarang.

Nama Linkin Park sebenarnya berasal daripada cadangan Bennington semasa baru menyertai kumpulan tersebut. Pada masa itu, dia sering membawa rakan-rakannya berkereta ke sebuah taman bernama Lincoln Park di Santa Monica, California (kini dikenali sebagai Christine Reed Park). Pada pendapat Bennington, nama Lincoln Park akan membolehkan mereka dikenali di seluruh Amerika Syarikat sebagai kumpulan pemuzik tempatan memandangkan terdapat banyak tempat bernama Lincoln Park di serata Amerika Syarikat. Tambahan pula, nama tersebut tidak membawa sebarang maksud, membolehkan kumpulan tersebut dikenali dengan mudah hanya melalui irama lagu mereka sahaja. Namun demikian, semasa mereka hendak membina laman web mereka, alamat domain lincolnpark.com telah pun dibeli. Maka, mereka mengubah sedikit ejaan nama kumpulan mereka kepada Linkin Park untuk membolehkan mereka membeli domain linkinpark.com.

Hybrid Theory dan Reanimation (2000–2002)[sunting | sunting sumber]

Rencana–rencana utama: Hybrid Theory dan Reanimation
Logo Linkin Park digunakan sejak keluaran album Hybrid Theory sehingga Minutes to Midnight.

Album studio sulung mereka iaitu Hybrid Theory terus meledakkan nama Linkin Park sebagai kumpulan nu metal paling berjaya, dengan lebih 20 juta naskhah album dijual di seluruh dunia. Album tersebut dilancarkan pada 24 Oktober 2000. Edisi istimewa album tersebut turut dikeluarkan pada awal tahun 2002 dengan lagu tambahan High Voltage, My December (pertama kali dipersembahkan pada 17 Disember 2001) dan versi konsert bagi lagu Papercut dan A Place for My Head. Lagu In The End meletakkan nama Linkin Park ke kemuncak dengan video klipnya yang kreatif dan inovatif hasil penggunaan teknik CGI. Kelab peminat rasmi Linkin Park, dikenali sebagai Linkin Park Underground telah ditubuhkan pada November 2001.

Pada tahun 2002, Shinoda dan Hahn bekerjasama dengan kumpulan The X-ecutioners untuk lagu It's Going Down. Pada pertengahan tahun tersebut, Linkin Park menghasilkan sebuah album remix bagi Hybrid Theory iaitu Reanimation. Selepas melancarkan album tersebut, mereka kembali ke studio bagi proses rakaman album studio kedua mereka.

Pada Januari 2002, Hybrid Theory menerima tiga pencalonan Anugerah Grammy, untuk Album Rock Terbaik dan Artis Baru Terbaik. Sebulan kemudian, Linkin Park membawa pulang anugerah Persembahan Hard Rock Terbaik bagi lagu Crawling.

Meteora (2002–2004)[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Meteora

Pada 25 Mac 2003, Linkin Park melancarkan album studio kedua mereka iaitu Meteora. Nama Meteora diambil dari sebuah rumah ibadat yang terletak di atas puncak berbatu-batan di Yunani. 11 juta naskhah album tersebut telah terjual di seluruh dunia. Salah satu lagu di dalam tersebut iaitu Breaking the Habit mencatat sejarah tersendiri kerana video klipnya menggunakan teknik anime. Di dalam konsert jelajah mereka ke serata dunia, Linkin Park buat pertama kalinya membuat konsert di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur, Malaysia pada 15 Oktober 2003. Konsert tersebut disifatkan sebagai konsert rock terbesar pernah diadakan di Malaysia pada ketika itu, dengan kehadiran penonton seramai lebih 35,000 orang. Atas permintaan MTV, Linkin Park menerbitkan sebuah album kolaborasi dengan Jay-Z bertajuk Collision Course pada penghujung 2004.

Tahun 2005 merupakan satu tahun yang senyap buat Linkin Park. Pada tahun tersebut, Linkin Park lebih menumpukan kepada siri konsert amal bagi membantu mangsa tsunami yang melanda Asia pada Disember 2004 dengan menubuhkan Music for Relief bersama-sama artis lain. Sementara mereka sedang mencari bahan untuk dimuatkan di dalam album studio ketiga mereka, Mike Shinoda membuat satu projek sampingan hip-hop bersama kumpulan Fort Minor melalui album The Rising Tied. Sementara itu juga, Bennington turut membuat projek sampingannya yang dikenali sebagai Snow White Tan. Butiran lanjut mengenainya tidak diketahui.

Projek sampingan (2004–2006)[sunting | sunting sumber]

Rencana–rencana utama: Collision Course, Fort Minor, dan Dead by Sunrise

Pada tahun 2006, mereka kembali semula ke studio bagi merakamkan album studio ketiga mereka. Proses rakaman album ketiga mereka ini mendapat kritikan daripada segelintir peminat kerana banyak kali tertangguh. Sungguhpun demikian, Linkin Park memberi jaminan kepada peminat mereka bahawa album baru yang dikeluarkan pada 15 Mei 2007 nanti amat berbaloi untuk dimiliki.

Sebanyak 100 lagu demo telah dicipta tetapi hanya 12 sahaja yang dimuatkan di dalam album mereka. Di dalam album ini juga, Linkin Park mencuba satu gaya baru muzik mereka, yang disifatkan oleh Mike Shinoda sebagai "satu pencapaian besar buat Linkin Park". Album studio ketiga mereka ini diterbitkan oleh Shinoda serta Rick Rubin, bekas ahli kumpulan Beastie Boys.

Single pertama dari album tersebut berjudul What I've Done, sudah mula disiarkan di corong radio pada 2 April 2007. Sempena dengan pelancaran single tersebut, Chester Bennington telah mengadakan satu kunjungan mengejut ke Kuala Lumpur pada 4 April 2007 untuk memberi penerangan serta mempromosikan album terbaru mereka di samping sebagai tanda terima kasih Linkin Park terhadap peminat mereka di Malaysia. [12]

Minutes to Midnight (2006–2008)[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Minutes to Midnight
Linkin Park mengadakan persembahan di Nova Rock Festival paad 17 Jun 2007

Pada tahun 2006, mereka mula merakam bahan untuk album terbaru Linkin Park, "Minutes to Midnight", band ini memilih Rick Rubin sebagai penerbitnya.[6] Banyak yang mengkritik Linkin Park kerana sering menangguhkan pelancarannya. Walaupun begitu, Linkin Park memberi jaminan bahawa albumini pantas untuk dijadikan koleksi, album ini dikeluarkan pada 15 Mei 2007. Menurut Linkin Park, mereka menamakan album barunya "Minutes To Midnight" (Seminit ke Tengah Malam) kerana adanya isu nuklear di bumi ini yang boleh menghancurkan dunia pada saat tengah malam. Selepas menghabiskan empat belas bulan bekerja keras untuk menyiapkan album, ahli-ahli band memilih untuk memperhalusi album mereka dengan mengeluarkan lima daripada tujuh belas trek asal. Tajuk album itu, yang merujuk kepada Jam Kiamat, meramalkan tema lirik baru kumpulan itu. Minutes to Midnight terjual lebih 625,000 salinan dalam minggu pertama, menjadikannya salah satu daripada minggu album sulung paling berjaya pada tahun-tahun kebelakangan ini. Album ini juga mengambil tempat teratas dalam Carta Billboard.

Single pertama album ini, "What I've Done", telah dikeluarkan pada 2 April, dan ditayangkan di MTV dan Fuse dalam minggu yang sama pertama. Single ini telah diiktiraf oleh pendengar, menjadi lagu kedudukan di Trek Rock Moden Billboard dan carta Mainstream Rock Tracks. Lagu ini juga digunakan dalam runut bunyi untuk filem aksi 2007, Transformers. Mike Shinoda turut menampilkan dalam lagu Styles of Beyond "Second To None", yang juga telah dimuatkan dalam filem itu. Kemudian pada tahun, band ini memenangi "Favorite Alternative Artist" di Anugerah Muzik Amerika. Band ini juga menyaksikan kejayaan dengan seluruh single dalam album, "Bleed It Out", "Shadow of the Day", "Given Up", dan "Leave Out All The Rest", yang telah dikeluarkan sepanjang tahun 2007 dan awal tahun 2008. band juga bekerjasama dengan Busta Rhymes untuk single beliau "We Made It", yang dikeluarkan pada 29 April.

Linkin Park pada 2007.

Linkin Park memulakan jelajah dunia besar bertajuk "Minutes to Midnight World Tour". Band ini mempromosikan keluaran album itu dengan membentuk jelajah Projekt Revolution keempat mereka di Amerika Syarikat yang termasuk banyak kegiatan muzik seperti My Chemical Romance, Taking Back Sunday, HIM, Placebo, dan lain-lain lagi. Mereka juga memainkan pelbagai persembahan di Eropah, Asia dan Australia termasuk persembahan di Live Earth Jepun pada 7 Julai 2007. dan menghadiri Download Festival di Donington Park, England dan Edgefest di Downsview Park, Toronto, Kanada. Kumpulan ini melengkapkan jelajah Projekt Revolution keempat sebelum mengambil jelajah Arena sekitar United Kingdom, melawat Nottingham, Sheffield dan Manchester, sebelum penamat pada malam berganda di arena O2 di London. Bennington menyatakan bahawa Linkin Park merancang untuk mengeluarkan album susulan kepada Minutes to Midnight. Walau bagaimanapun, beliau menyatakan band akan memulakan lawatan pertama di Amerika Syarikat untuk mengumpul inspirasi untuk album. Linkin Park memulakan satu lagi lawatan Projekt Revolution pada tahun 2008. Ini merupakan kali pertama lawatan Projekt Revolution telah diadakan di Eropah dengan tiga persembahan di Jerman dan satu di United Kingdom. Satu lawatan Projekt Revolution juga diadakan di Amerika Syarikat yang menampilkan Chris Cornell, The Bravery, Ashes Divide, Street Drum Corps dan lain-lain lagi. Linkin Park melengkapkan jelajah dengan persembahan akhir di Texas. Mike Shinoda mengumumkan CD/DVD streaming bertajuk Road to Revolution: Live at Milton Keynes, yang merupakan rakaman video secara langsung dari gig Projekt Revolution di Milton Keynes Bowl pada 29 Jun, 2008, yang dikeluarkan secara rasmi pada 24 November 2008.

A Thousand Suns (2008–2011)[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: A Thousand Suns
Linkin Park mengadakan persembahan di Sonisphere Festival di Finland.

Pada bulan Mei 2009, Linkin Park mengumumkan bahawa mereka menyiapkan album studio keempat, yang telah dirancang yang akan dikeluarkan pada tahun 2010. Shinoda memberitahu IGN bahawa album baru itu akan menjadi 'genre-busting,' sambil membina kira elemen dalam Minutes to Midnight. Beliau juga menyebut bahawa album itu akan menjadi lebih eksperimen dan "mudah-mudahan lebih canggih." Bennington juga menangani media mengesahkan bahawa Rick Rubin akan kembali untuk menghasilkan album baru. Band ini kemudiannya mendedahkan album yang akan menggunakan tajuk A Thousand Suns. Walaupun bekerja di album baru, Linkin Park bekerja dengan komposer filem berjaya Hans Zimmer untuk menghasilkan skor untuk Transformers: Revenge of the Fallen. Band ini mengeluarkan satu single untuk filem bertajuk "New Divide". Joe Hahn mencipta video muzik untuk lagu itu, yang memaparkan klip dari filem itu. Pada 22 Jun, Linkin Park bermain set yang singkat di Westwood Village selepas tayangan perdana filem. Selepas menyiapkan kerja untuk Transformers: Revenge of the Fallen, band ini kembali ke studio untuk memuktamadkan album mereka.

Pada 26 April, band ini mengeluarkan aplikasi untuk iPhone, iPod Touch, dan iPad, permainan yang dipanggil 8-Bit Rebellion! Ia menampilkan band ini sebagai watak-watak dimainkan, dan sebuah lagu baru yang dipanggil "Blackbirds" yang tidak berkunci dengan mengalahkan permainan. Lagu ini juga kemudiannya dikeluarkan sebagai trek bonus iTunes dalam A Thousand Suns.

A Thousand Suns dikeluarkan pada 14 September. Single pertama album ini, "The Catalyst", telah dikeluarkan pada 2 Ogos. Band ini mempromosikan album baru mereka dengan melancarkan konsert yang bermula di Los Angeles pada 7 September. Linkin Park juga bergantung pada Myspace untuk mempromosikan album mereka, memgeluarkan dua buah lagu tambahan, "Waiting for the End" dan "Blackout" pada 8 September. Dokumentari mengenai pengeluaran album, bertajuk Meeting Of A Thousand Suns, boleh didapati untuk penstriman di halaman Myspace band. Pada 31 Ogos, 2010, telah diumumkan bahawa band ini akan menjalankan satu persembahans secara langsung buat kali pertama pada 2010 MTV Video Music Awards pada 12 September 2010. Venue persembahan secara langsung pertama ialah Griffith Observatory, satu lokasi ikon yang digunakan dalam filem-filem Hollywood. "Waiting for the End" telah dikeluarkan sebagai single kedua A Thousand Suns.

Linkin Park mencapai No.8 dalam Billboard Social 50, carta artis yang paling aktif di laman rangkaian sosial terkemuka di dunia. Dalam carta Billboard Akhir Tahun lain, band yang mencapai No.92 dalam carta "Artis Top", dan juga A Thousand Suns mencapai No.53 dalam Carta arta Album Akhir Tahun Billboard Top 200 dan No.7 di Album Rock Penghujung Tahun 2010, dan "The Catalyst" mencapai No.40 di carta Lagu Rock Akhir Tahun.

Band ini telah dicalonkan untuk enam Anugerah Billboard pada tahun 2011 untuk Top Duo atau Kumpulan, Best Rock Album untuk A Thousand Suns, Top Rock Artist, Top Alternative Artist, Top Alternative Song untuk "Waiting for the End" dan Top Alternative Album untuk A Thousand Suns, tetapi tidak memenangi sebarang anugerah. Band ini tersenarai dalam pelbagai carta Billboard Akhir Tahun pada tahun 2011. Band ini berada di No.39 dalam Carta Top Artists, No.84 dalam carta Billboard 200 Artists, No.11 dalam Carta Sosial 50, No.6 dalam Carta Top Rock Artists, No.9 dalam Rock Songs Artists Chart, No.16 dalam Carta Album Rock, No.4 di Hard Rock Albums Chart, dan No.7 di Alternative Songs Chart.

Living Things dan Recharged (2011–2013)[sunting | sunting sumber]

Rencana–rencana utama: Living Things dan Recharged
Logo Linkin Park yang digunakan sejak keluaran album Minutes to Midnight.

Pada bulan Julai 2011, Bennington memberitahu Rolling Stone bahawa Linkin Park bertujuan untuk menghasilkan sebuah album baru setiap lapan belas bulan, dan bahawa beliau akan terkejut jika album baru tidak keluar pada tahun 2012. Beliau kemudiannya mendedahkan dalam satu wawancara yang lain pada bulan September 2011 bahawa band ini masih dalam fasa permulaan album yang akan datang, berkata "kami hanya jenis bermula. kami ingin menyimpan jus kreatif mengalir, jadi kami cuba untuk menjaga yang akan sepanjang masa ... kita suka arah yang kita akan pergi." Kemudian, pada 28 Mac 2012, Shinoda mengesahkan bahawa band ini sedang menjalani penggambaran video muzik untuk "Burn It Down". Joe Hahn mengarahkan video. Shinoda berkata kepada Co.Create tentang seni album, mengatakan bahawa ia akan "meledakkan mereka [peminat] dari ... orang biasa tidak akan dapat melihat dan pergi, saya memahami bahawa itulah yang baru, seperti bukan sahaja imej tetapi cara mereka membuat imej yang sama sekali baru. Jadi tidak akan menjadi itu."

Pada 15 April 2012, Shinoda mengumumkan bahawa Living Things akan menjadi tajuk album kelima Linkin Park. Shinoda menyatakan bahawa mereka memilih tajuk Living Things kerana album ini adalah lebih lanjut mengenai orang, interaksi peribadi, dan ia adalah jauh lebih peribadi daripada album mereka sebelum ini. Band ini mempromosikan album pada edisi 2012 untuk Honda Civic Tour, dengan rakan Incubus. Band ini mempersembahkan "Burn It Down" pada 2012 Billboard Music Awards. Pada 24 Mei, band ini mengeluarkan video muzik untuk "Burn It Down" dan melancarkan "Lies Greed Misery", satu lagi lagu dari Living Things, di BBC Radio 1. "Powerless", trek yang kedua belas dan trek penutup album, telah diketengahkan dalam kredit penutup filem Abraham Lincoln: Vampire Hunter.

Living Things terjual lebih 220,000 salinan pada minggu pertama kalinya, kedudukan No. 1 pada Carta Album AS. Single Linkin Park, "Castle of Glass", telah dicalonkan sebagai 'Lagu Terbaik dalam Permainan yang' pada 2012 Spike Video Game Awards. Band ini juga mempersembahkan pada majlis anugerah itu pada 7 Disember, tetapi kehilangan anugerah itu kepada "Cities" oleh Beck. Linkin Park juga bermain di festival muzik Soundwave di Australia, di mana mereka berkongsi pentas dengan Metallica, Paramore, Slayer dan Sum 41.

Pada 10 Ogos 2013, band ini telah bekerjasama dengan ahli muzik Amerika Steve Aoki untuk merakam lagu "A Light That Never Comes" untuk permainan online Linkin Park LP Recharge (pendek untuk Linkin Park Recharge), yang telah dilancarkan pada Facebook dan laman web rasmi LP Recharge pada 12 September 2013. Pada hari keluaran permainan, Linkin Park membuat siaran di Facebook mereka menjelaskan bahawa lagu yang digunakan untuk mempromosi permainan ini akan dimasukkan ke dalam album remix baru, bertajuk Recharged, yang dikeluarkan pada 29 Oktober 2013 dalam bentuk CD, vinil, dan muat turun digital. Sama seperti Reanimation, album yang menampilkan adunan semula sepuluh lagu daripada Living Things, dengan sumbangan dari artis-artis lain, seperti Ryu daripada Styles of Beyond, Pusha T, Datsik, KillSonik, Bun B, Wang Mark, dan Rick Rubin. Band ini juga bekerja untuk runut bunyi bagi filem Mall, yang telah diarahkan oleh Joe Hahn.

The Hunting Party (2013–2015)[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: The Hunting Party
Bennington dan Shinoda mengadakan persembahan secara langsung di Montreal pada 23 Ogos 2014.

Dalam temu bual dengan Fuse, Shinoda mengesahkan bahawa Linkin Park telah mula merakamkan album studio keenam mereka pada Mei 2013. Band ini melancarkan single pertama dari album mereka yang akan datang, bertajuk, "Guilty All the Same" pada 6 Mac 2014 melalui Shazam. Single ini kemudiannya dikeluarkan pada hari berikutnya oleh Warner Bros. Records dan mengungguli di No, 28 pada carta US Billboard Rock Airplay sebelum memuncak di No. 1 di carta Mainstream Rock pada minggu-minggu berikut. Tidak lama selepas pelancaran single, band ini mendedahkan album keenam mereka yang akan bertajuk The Hunting Party. Album ini dihasilkan oleh Shinoda dan Delson, yang mahu meneroka elemen muzik dari Hybrid Theory dan bahan awal kumpulan itu sebelum ini. Shinoda mengulas album tersebut adalah "gaya 90-an rekod rock." Beliau menambah, "Ia satu rekod Rock. Ia kuat dan ia Rock, tetapi tidak dalam erti kata apa yang anda pernah mendengar sebelum ini, yang lebih seperti Hardcore-Punk-Thrash 90-an." Album ini termasuk sumbangan muzik dari Rakim, Page Hamilton daripada Helmet, Tom Morello dari Rage Against The Machine, dan Daron Malakian daripada System of a Down. The Hunting Party telah dikeluarkan pada 13 Jun 2014 di kebanyakan negara, dan kemudian dikeluarkan di Amerika Syarikat pada 17 Jun.

Linkin Park mengadakan persembahan di Download Festival pada 14 Jun 2014, di mana mereka bermain dengan album pertama mereka, Hybrid Theory, keseluruhannya. Linkin Park mengadakan Rock am Ring dan Rock im Park pada tahun 2014, bersama-sama dengan Metallica, Kings of Leon, dan Iron Maiden. Mereka juga mengadakan bersama Iron Maiden lagi di Festival Greenfield pada bulan Julai. Pada 22 Jun, Linkin Park membuat penampilan tajuk tidak berjadual di Vans Warped Tour, di mana mereka bermain dengan ahli-ahli Issues, The Devil Wears Prada, A Day To Remember, Yellowcard, Breathe Carolina, Finch, dan Machine Gun Kelly. Pada Januari 2015, band ini memulakan jelajah untuk mempromosikan keluaran album The Hunting Party, yang terdiri daripada 17 konsert di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada. Lawatan ini telah dibatalkan selepas hanya tiga konsert apabila Bennington cedera di pergelangan kaki. Pada 9 Mei, Linkin Park mempersembahkan ada edisi pertama Rock di Rio Amerika Syarikat, dengan sokongan langsung untuk Metallica.

Pada 9 November 2014, MTV Eropah mennamakan Linkin Park kegiatan "Rock Terbaik" 2014 pada majlis anugerah muzik tahunan mereka. Band ini memenangi 'Best Rock Band' dan gelaran 'Kegiatan Secara Langsung Terbaik' 2014 pada Anugerah Muzik Loudwire. Revolver meranking The Hunting Party sebagai album keempat terbaik 2014. Linkin Park bekerjasama dengan Steve Aoki pada lagu "Darker Than Blood" untuk album Aoki, Neon Future II, yang telah dikeluarkan pada Mei 2015.[13] Pratonton pertama lagu yang datang semasa persembahan Aoki ini pada 28 Februari 2015 di Ballroom Aragon di Chicago, Illinois.[14] Lagu ini memulakan debut di Twitch.tv pada 13 April dan dikeluarkan pada 14 April.[15]

Dalam temu bual dengan AltWire pada 4 Mei, Shinoda mencerminkan pada The Hunting Party dan mengulas mengenai masa depan Linkin Park, menyatakan; "Saya benar-benar gembira dengan reaksi daripada The Hunting Party, dan saya rasa kita sudah bersedia untuk berpindah ke tempat baru pada album yang akan datang, yang akan datang [pada tahun 2016]".[16]

Blizzard Entertainment mengumumkan pada 20 Oktober bahawa Linkin Park akan membuat persembahan di majlis penutup Blizzcon 2015, konvensyen permainan video Blizzard.[17]

One More Light dan kematian Bennington (2015–kini)[sunting | sunting sumber]

Pada 25 November, 2015, Linkin Park mengemaskini foto kulit Facebook mereka dengan pautan ke laman web mereka menyatakan bahawa mereka telah memulakan usaha untuk album baru. Pada 19 Mei 2017, mereka telah mengeluarkan album ketujuh mereka "One More Light" yang lebih kepada genre pop berbanding album mereka yang sebelumnya yang lebih kearah genre rock. [18][19]

Bennington meninggal dunia pada 20 Julai 2017; Kematiannya sedang disiasat sebagai kemungkinan bunuh diri dengan menggantung.[20] Shinoda mengesahkan kematian Bennington di media sosial, menulis "Terkejut dan patah hati, tetapi itu benar. Kenyataan rasmi akan keluar sebaik sahaja kita mempunyai satu".[21] Band ini telah mengeluarkan satu video muzik untuk "Talking by Myself" pada hari itu.[22] Sehari selepas kematian Bennington, band ini membatalkan baki jelajah One More Light.[23]

Amal[sunting | sunting sumber]

Pada 19 Januari 2010, Linkin Park mengeluarkan satu lagu baru bertajuk "Not Alone" sebagai sebahagian daripada satu penyusunan dari Music for Relief Download to Donate for Haiti menyokong krisis Gempa Bumi Haiti. Pada 10 Februari 2010, Linkin Park mengeluarkan video muzik rasmi untuk lagu di laman web mereka. Single itu sendiri dikeluarkan pada 21 Oktober 2011.

Pada 11 Januari 2011, versi terkini Muat turun untuk Menderma untuk Haiti telah dilancarkan, yang memanggil Muat turun untuk Menderma untuk Haiti V2.0, dengan lebih banyak lagu untuk dimuat turun. Untuk penyusunan yang dikemas kini, band ini mengeluarkan remix Keaton Hashimoto iaitu "The Catalyst" daripada pertandingan "Linkin Park featuring YOU".

Shinoda merekabentuk dua kemeja-T, di mana hasil akan pergi ke Music for Relief untuk membantu mangsa-mangsa bencana gempa bumi dan tsunami Tōhoku 2011. Music for Relief mengeluarkan Download to Donate: Tsunami Relief Japan, satu lagi kompilasi lagu-lagu, di mana hasil akan pergi untuk Save the Children. Band ini mengeluarkan lagu yang bertajuk seperti "Issho Ni", yang bermaksud "kita berada dalam ini bersama-sama", pada 22 Mac 2011 melalui Download to Donate: Tsunami Relief Japan

Berikutan Taufan Haiyan, Linkin Park bermain di Kelab Nokia semasa "Music for Relief: Konsert untuk Filipina" di Los Angeles, California, dan sumbangan untuk mangsa. Rancangan ini telah disiarkan di TV AXS pada 15 Februari. Artis lain semasa pameran itu termasuk The Offspring, Bad Religion, Heart, dan The Filharmonic.

Pengaruh dan gaya muzik[sunting | sunting sumber]

Logo rasmi Linkin Park sejak 2014.

Linkin Park menggabungkan unsur-unsur muzik rock, hip hop dan electronica, dan telah dikategorikan sebagai alternative metal dan rap rock oleh Allmusic. Mereka juga ditandakan sebagai rap rock oleh About.com. Walaupun turut mempunyai ciri-ciri sebagai nu metal, band ini tidak pernah menganggap diri mereka seperti itu. Biografi MusicMight mereka menyenaraikan ia sebagai rock alternatif, nu metal dan metal rap. WatchMojo.com mengenal pasti mereka sebagai rock alternatif, rock elektronik dan rock industri, manakala Billboard menyifatkan mereka sebagai alternatif metal dan rock elektronik.

Kedua-dua Hybrid Theory dan Meteora menggabungkan alternative metal, nu metal, dan bunyi rap rock dengan pengaruh dan unsur-unsur dari hip hop, rock alternatif, dan electronica, menggunakan pengaturcaraan dan pensintesis. William Ruhlmann dari Allmusic menganggap ia sebagai "Johnny-come-lately ini untuk gaya muzik yang sudah keterlaluan," sedangkan Rolling Stone menyifatkan lagu "Breaking the Habit" sebagai "berisiko, seni yang indah".

Dalam Minutes to Midnight band ini bereksperimen dengan bunyi yang terbukti dan menarik pengaruh dari jarak yang lebih luas dan lebih pelbagai genre dan gaya, proses Los Angeles Times dibandingkan dengan peringkat dalam kerja U2. Di dalamnya, hanya dua daripada lagu-lagu yang menampilkan rap, dan majoriti album ini boleh dianggap rock alternatif. Dan Silver majalah NME mengkritik pendekatan kumpulan itu, memanggil "bunyi band yang cuba dan gagal untuk membentuk satu identiti baru", dan merujuk kepada lagu "Hands Held High", sebuah lagu mengenai serangan pengganas dan perang, sebagai "jauh dan jauh perkara yang paling lucu anda akan mendengar sepanjang tahun".

Saling vokal antara Chester Bennington dan Mike Shinoda bermain sebagai bahagian utama dalam muzik Linkin Park, dengan Bennington menjadi vokalis dan Shinoda sebagai vokalis rap. Pada album ketiga Linkin Park, Minutes to Midnight, Shinoda menyanyi membawa vokal pada "In Between", "Hands Held High", dan pada sebelah-B "No Roads Left". Pada banyak lagu-lagu dari album keempat kumpulan itu, A Thousand Suns, seperti empat single album ini ("The Catalyst", "Waiting for the End", "Burning in the Skies", "Iridescent"), kedua-dua Shinoda dan Bennington menyanyi. Pada kebanyakan trek rekod ini, band ini terutamanya menggunakan rentak dram elektronik bersama-sama dengan outro rentak dram. Album ini telah dianggap sebagai satu titik perubahan dalam kerjaya muzik kumpulan itu, mempunyai penekanan yang kuat pada electronica. James Montgomery, dari MTV, membandingkan rekod itu kepada Radiohead Kid A, manakala Jordy Kasko daripada Review, Rinse, Repeat menyamakan album untuk kedua-dua Kid A dan album mercu tanda Pink Floyd The Dark Side of the Moon. Shinoda menyatakan bahawa beliau dan ahli-ahli band yang lain telah amat dipengaruhi oleh Chuck D dan Public Enemy. Beliau menjelaskan: "Public Enemy sangat tiga dimensi dengan rekod mereka kerana walaupun mereka seolah-olah politik, terdapat banyak keseluruhan barangan lain berlaku di sana juga Ia membuat saya berfikir bagaimana tiga dimensi saya mahu rekod kami untuk menjadi tanpa meniru mereka sudah tentu, dan menunjukkan di mana kita berada secara kreatif ". Salah satu elemen politik rekod adalah sampel yang ucapan terkenal oleh tokoh-tokoh politik Amerika.

Album kelima mereka, Living Things, juga merupakan album elektronik-berat, tetapi termasuk pengaruh lain, menyebabkan bunyi yang lebih keras dengan perbandingan. Band ini kembali kepada bunyi yang lebih berat, berbanding tiga album mereka yang terdahulu, dalam The Hunting Party, yang digambarkan sebagai metal alternatif dan album rock keras.

Legasi dan pengaruh[sunting | sunting sumber]

Logo alternatif digunakan dalam album Minutes to Midnight.

Linkin Park telah menjual lebih daripada 68 juta rekod. Alum studio sulung kumpulan ini Hybrid Theory adalah salah satu album paling laris di Amerika Syarikat (10 juta salinan dihantar) dan di seluruh dunia (27 juta salinan dijual). Billboard menganggarkan Linkin Park memperoleh AS $ 5 juta antara Mei 2011 dan Mei 2012, menjadikan mereka artis muzik ke-40 tertinggi dibayar.

Pada 2003, MTV2 menamakan Linkin Park band keenam terbesar dari era muzik video dan yang ketiga terbaik alaf baru. Billboard meranking Linkin Park No. 19 pada carta Artis Terbaik Dekad. Band ini telah baru-baru ini dipilih sebagai artis yang paling besar di tahun 2000-an dalam satu tinjauan Bracket Madness pada VH1. Pada tahun 2014, band ini telah diisytiharkan sebagai Biggest Rock Band in the World Right Now oleh Kerrang. Pada tahun 2015 "Kerrang!", memberi "In the End" dan "Final Masquerade" kedua-dua kedudukan tertinggi pada senarai 100 rock Kerrang!

Linkin Park menjadi band rock yang pertama untuk mencapai lebih daripada satu bilion hits YouTube. Linkin Park juga menjadi halaman paling disukai kelima belas di Facebook, artis paling disukai kesepuluh selepas Beyoncé dan kumpulan yang paling disukai diikuti oleh Black Eyed Peas. Lagu Linkin Park, "Numb" adalah yang ketiga dan "In The End" adalah "lagu abadi" keenam dalam "Spotify". Kedua-dua lagu membuat Linkin Park satu-satunya artis mempunyai dua lagu abadi dalam sepuluh teratas.

Hybrid Theory oleh kumpulan disenaraikan dalam buku 1001 Album You Must Hear Before You Die, Ia juga kedudukan di # 11 pada Billboard Hot 200 Albums in the Decade. Selain album ini termasuk dalam Best of 2001 oleh Record Collector, bahagian 150 Album Generasi dengan Rock Sound dan 50 BEST ROCK ALBUMS OF THE 2000'S oleh Kerrang!. Album Meteora telah dimasukkan ke dalam Top 200 Album Dekad oleh Billboard di # 36, album yang dijual 20 juta salinan di seluruh dunia. EP Collision Course dengan Jay-Z, menjadi EP kedua pernah ke atas Billboard 200, untuk menjual lebih 300,000 salinan dalam minggu pertama selepas Alice in Chains Jar of Flies pada tahun 1994. Album Minutes to Midnight di Amerika Syarikat, album yang mempunyai jualan minggu terbesar pertama tahun 2007 pada masa itu, dengan 625,000 album dijual. Di Kanada, album yang dijual lebih 50,000 salinan dalam minggu pertama dan memulakan kerjaya di nombor satu di Carta Album Kanada. Diseluruh dunia, album yang dihantar lebih 3.3 juta salinan dalam tempoh empat minggu selepas pengeluarannya.

Beberapa artis rock dan bukan rock telah menamakan Linkin Park sebagai pengaruh, termasuk Of Mice & Men, Bishop Nehru, Misono,Evanescence, From Ashes to New, Josh Devine (One Direction), Bring Me The Horizon, Red, Girl on Fire, Manafest, Silentó, Tony Dougard, 3OH! 3, The Prom Kings, Kiiara, Kevin Rudolf, Tokio Hotel dan Emery. Putera William menyatakan band ini kerana semua masa kegemaran beliau bersama-sama dengan Coldplay.

Ahli kumpulan[sunting | sunting sumber]

Ahli terkini

 1. Chester Bennington - vokal utama, gitar (1999 - kini)
 2. Mike Shinoda - penyanyi rap, vokal kedua, piano, keyboard, gitar, sampel (1996 - kini)
 3. Brad Delson - gitar utama (1996 - kini)
 4. Dave "Phoenix" Farrell - bass (1996 - 1998; 2000 - kini)
 5. Rob Bourdon - dram (1996 - kini)
 6. Joe Hahn - turntable, sampel (1996 - kini)

Bekas ahli

 1. Mark Wakefield - vokal utama
 2. Scott Koziol - bass (stand-in; 1996 - 1998)
 3. Kyle Christener - bass (stand-in; 1998 - 2000)

Garis masa[sunting | sunting sumber]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Jelajah konsert[sunting | sunting sumber]

 • Hybrid Theory World Tour (2001)
 • Projekt Revolution (2002–2008, 2011)
 • LP Underground Tour (2003)
 • Meteora World Tour (2004)
 • Minutes to Midnight World Tour (2007–08)
 • International Tour (2009)
 • A Thousand Suns World Tour (2010–11)
 • 11th Annual Honda Civic Tour (2012)
 • Living Things World Tour (2012–13)
 • The Hunting Party Tour (2014–15)
 • Carnivores Tour (2014)

Anugerah dan penghargaan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Recording Industry Association of America, RIAA Record Sales. Retrieved June 13, 2007
 2. ^ Zahlaway, Jon (April 2, 2003). "Linkin Park's 'Meteora' shoots to the top". Soundspike: Album Chart. Diarkibkan daripada original pada May 4, 2009. Dicapai pada June 14, 2013. 
 3. ^ Sinclair, Tom (March 28, 2003). "Meteora (2003)". Entertainment Weekly. Music Review. Dicapai pada October 19, 2007. 
 4. ^ MSN Music, Linkin Park: Biography. Retrieved June 14, 2007
 5. ^ Wilson, MacKenzie. "allmusic ((( Linkin Park > Overview )))". Allmusic. Dicapai pada October 28, 2008. 
 6. ^ a b MTV.com, Mike Shinoda Says 'No New Linkin Park Album In 2006 After All'. Retrieved June 9, 2007
 7. ^ Powers, Ann (May 15, 2007). "Remember where you're from". Los Angeles Times. Diarkibkan daripada original pada August 11, 2011. Dicapai pada June 14, 2013. 
 8. ^ Billboard.com, Templat:BillboardID/Templat:BillboardEncode/chart?f=Templat:BillboardChartNum M2M holds the top slot for the current week. Retrieved May 28, 2007
 9. ^ Billboard.com, Linkin Park Scores Year's Best Debut With 'Midnight'. Retrieved May 28, 2007
 10. ^ Blistein, Jon. "Linkin Park Preview New Album With Anthemic Song 'Heavy'". Rolling Stone. Dicapai pada March 5, 2017. 
 11. ^ Grow, Cory. "Chester Bennington, Linkin Park Singer, Dead at 41". Rolling Stone. Dicapai pada July 20, 2017. 
 12. ^ Chester tidak mahu terikat Harian Metro, 5 April 2007.
 13. ^ 36 Hours With Steve Aoki: 'I'm Really Bad At Taking Directions' June 27, 2014. Eric Spitznagel. Billboard. March 2, 2015.
 14. ^ "Steve Aoki ft. Linkin Park - Horizons (Live from Chicago Feb 28, 2015)". YouTube. March 1, 2015. Dicapai pada March 2, 2015. 
 15. ^ wookubus (April 2, 2015). "Linkin Park And Steve Aoki Reunite For New Song "Darker Than Blood"". ThePRP. Dicapai pada April 6, 2015. 
 16. ^ Oswald, Derek (May 4, 2015). ""Darker Than Blood" A Quick Q&A With Mike Shinoda". AltWire. Dicapai pada June 27, 2015. 
 17. ^ Linkin Park LIVE at BlizzCon® 2015! October 20, 2015. Accessed on October 27, 2015
 18. ^ "We're Just Getting Started (Linkin Park.com)". 
 19. ^ Weingarten, Christopher (2016-01-20). "New Linkin Park LP Expected This Year". Rolling Stone. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-04-29. Dicapai pada 2016-06-30. 
 20. ^ Coscarelli, Joe (July 20, 2017). "Chester Bennington, Linkin Park Singer, Is Dead at 41". The New York Times. Dicapai pada July 21, 2017. 
 21. ^ Cirisano, Tatiana. "Mike Shinoda 'Shocked & Heartbroken' by Death of Linkin Park Bandmate Chester Bennington". Billboard. Dicapai pada July 20, 2017. 
 22. ^ Rubin, Rebecca. "Linkin Park Releases New Music Video on the Morning of Chester Bennington's Death". Variety. Dicapai pada 22 July 2017. 
 23. ^ Kreps, Daniel. "Linkin Park Cancel Tour After Chester Bennington's Death". Rolling Stone. Dicapai pada 22 July 2017. 

Sastera[sunting | sunting sumber]

 • Saulmon, Greg. Linkin Park. Contemporary Musicians and Their Music. New York: Rosen Pub. Group, 2007. ISBN 1-4042-0713-9.
 • Baltin, Steve. From The Inside: Linkin Park's Meteora. California: Bradson Press, 2004. ISBN 0-9603574-1-6.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]