Mike Shinoda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Mike Shinoda
LHD
Mike Shinoda World Expo 2008.jpg
Shinoda di World Expo 2008
Kelahiran Michael Kenji Shinoda
(1977-02-11) 11 Februari 1977 (umur 40)[1]
Agoura Hills, California, Amerika Syarikat
Pekerjaan
Pemuzik, penyanyi rap, gitaris, penyanyi, penulis lagu, penerbit rakaman, komposer, artis visual, pengurus, komposer filem
Tahun aktif 1994–kini
Pasangan Anna Hillinger (kahwin 2003–kini) «start: (2003)»"Marriage: Anna Hillinger to Mike Shinoda" Location: (linkback://ms.wikipedia.org/wiki/Mike_Shinoda)
Anak 2
Laman web mikeshinoda.com
Kerjaya muzik
Genre
Instrumen
 • Vokal
 • Gitar
 • Keyboard
Label
 • Machine Shop
 • Warner Bros.
Kegiatan berkait
Tandatangan
Mike Shinoda Signature.png

Michael Kenji Shinoda (lahir 11 Februari 1977) atau lebih dikenali sebagai Mike Shinoda ialah seorang pemuzik, penyanyi, penulis lagu, penyanyi rap, penerbit rakaman, pereka grafik, artis visual, pengurus dan penggubah filem berdarah kacukan Jepun-Amerika yang berasal dari Agoura Hills, California, Amerika Syarikat. Beliau mengasaskan kumpulan Linkin Park pada 1996 dan merupakan penyanyi, pemain gitar dan pemain papan nada bagi kumpulan ini. Beliau kemudiannya mewujudkan projek hip hop sampingan, Fort Minor pada 2004. Beliau bertindak sebagai penerbit untuk album dan runut oleh Lupe Fiasco, Styles of Beyond dan The X-Ecutioners.

Shinoda juga pengasas syarikat rakaman Machine Shop Recordings yang beroperasi di California. Di luar bidang muzik, beliau juga ialah seorang pereka grafik dan artis. Beliau telah melukis beberapa karyanya yang dipamerkan di Muzium Kebangsaan Jepun Amerika.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Mike Shinoda, salah seorang vokalis Linkin Park

Kelahiran generasi keempat keturunan Jepun-Amerika (yonsei) ayahnya, Leslie Shinoda dan ibu Rusia-Hungary, Kim, Mike Shinoda dibesarkan di Los Angeles di pinggir bandar Agoura Hills.[1] Mike mempunyai adik lelaki (lahir 1979) bernama Jason.[1]

Shinoda mula didedahkan kepada muzik semasa awal persekolahan menengah apabila dia menghadiri konsert kumpulan Anthrax dan Public Enemy.[2] Selepas itu, dia mula belajar bermain piano, dan kemudiannya mula meminati rap dan hip-hop. Minatnya dalam bidang muzik turut menarik perhatian rakan sekolahnya iaitu Brad Delson dan sejak itulah mereka mula bermain muzik bersama-sama. Mereka bersekolah di Sekolah Tinggi Agoura Hills bersama-sama dengan ahli-ahli kumpulan Hoobastank. Semasa mereka hampir tamat persekolahan tinggi, seorang lagi rakan mereka iaitu Rob Bourdon turut menyertai mereka dan mereka menubuhkan kumpulan Xero, yang kemudiannya berubah nama kepada Linkin Park. Semasa mencari syarikat rakaman sepanjang tahun 1998, dia terpaksa membahagikan masa antara persembahannya dengan pendidikan tingginya di Art Center College of Design. Dia lulus dan berjaya memperoleh ijazah Sarjana Muda Ilustrasi di situ, walaupun pada masa itu kumpulannya masih gagal mencari syarikat rakaman sehinggalah diterima oleh Warner Bros. Records.

Dalam kumpulan Linkin Park, dia memainkan peranan sebagai penyanyi rap, pemain gitar kedua dan juga pemain piano.[3] Dalam album terbaru Linkin Park iaitu Minutes to Midnight, peranan Shinoda sebagai penyanyi rap berkurangan dan sebaliknya lebih kepada pemain gitar, pemain piano serta sebagai penerbit album tersebut. Sungguhpun demikian, Shinoda buat pertama kalinya mengambil alih peranan Chester Bennington sebagai penyanyi utama dalam lagu In Between.[4]

Mike Shinoda sudahpun berkahwin pada tahun 2003 dengan seorang penulis buku kanak-kanak iaitu Anna Shinoda.

Saya rasabarangkali di kolejlah saya menyedari bahawa terdapat perbezaan antara Jepun dan Jepun-Amerika. Penting bagi saya menyedari hal ini. Ia bukan perkara yang sama dan kesudahannya, saya mengadakan lawatan konsert di Jepun bersama-sama Linkin Park. Agaknya, saya sudah ke sana sebanyak empat kali. Saya masih ingat ketika kali pertama saya tiba di sana, lalu keluar dari kapal terbang, betapa biasanya persekitaran di sana, ia berbau seperti rumah ibu saudara saya, di lapangan terbang itu, ia berbau seperti Jepun. Saya tidak tahu jika orang lain perasan tetapi saya berjalan keluar dari pesawat dan berfikir ini memang biasa bagi saya, dan say belum melihat apa-apa lagi pun. Kemudian, apabila saya pergi ke Tokyo, Osaka, Kyoto, Nagoya, anda terus mengenali cara-cara perlakuan orang, perkara-perkara kecil yang dilakukan oleh orang seperti bagaimana anda memegang sekeping kertas. Terdapat beberapa perkara yang lebih jelas seperti mengambil kad nama seseorang itu dengan dua tangan. Anda tidak berbuat demikian di Amerika. Apabila saya melihat seseorang melakukan sedemikian, saya pun, "Oh ya, bapa saudara saya selalu melakukan itu," anda tahu. Terdapat perkara-perkara kecil mengenai budaya yang datang dari Jepun tetapi budaya-budaya ini juga wujud dalam budaya Amerika Jepun dan ia membuatkan saya berasa seperti adanya hubungan dan saya agaknya tidak seberapa sedar betapa banyaknya keberadaan budaya tersebut di sana.

Shinoda menamatkan pengajian pada tahun 1998 dengan Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam Ilustrasi dan mendapat kerja sebagai pereka grafik.

Linkin Park[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Linkin Park
Mike Shinoda mengadakan persembahan bersama Linkin Park di Rock im Park, 2014.

Shinoda mengasaskan Linkin Park dengan Rob Bourdon dan Brad Delson pada tahun 1996. Mereka akhirnya membawa turntablis Joe Hahn, pemain bass Dave Farrell, dan vokalis Mark Wakefield. Penjelmaan terawal kugiran ini dipanggil Xero, dan asalnya menghasilkan dan merakamkan muzik di dalam bilik tidur Shinoda. Apabila kugiran ini tidak dapat mencari perjanjian rakaman, Wakefield dan Farrell meninggalkan kugiran ini untuk meneruskan minat muzik yang lain. Kugiran ini kemudian mengambil Chester Bennington dan berjaya mendapat perjanjian rakaman dengan Warner Bros Records. Album studio pertama Linkin Park, Hybrid Theory kemudian menjadi satu kejayaan demi kejayaan dan membantu kugiran ini mencapai kejayaan antarabangsa.

Shinoda terlibat secara rapat dalam aspek teknikal rakaman kumpulan itu, dan dengan keluaran berikutnya, peranannya yang terus berkembang. Shinoda dan pemain gitar, Brad Delson, mengaturkan dan menerbitkan EP Hybrid Theory, dan memainkan peranan yang sama dalam rakaman Hybrid Theory. Beliau telah menyumbang dalam komposisi instrumental dan lirik kebanyakan lagu Linkin Park. Walaupun Bennington utamanya berfungsi sebagai vokalis utama Linkin Park, beliau kadangkala berkongsi peranan dengan Shinoda. Bennington mempunyai gaya yang bernada tinggi dan emosi menyanyi manakala Shinoda mempunyai penghantaran gaya hip-hop bariton. Shinoda menganjurkan dan menyelia Reanimation, album adunan semula pertama kumpulan itu pada tahun 2002, dan menyumbang penerbitan adunan semula sendiri yang dibuatnya di studio rumahnya untuk "Crawling" dan "Pushing Me Away". Shinoda bekerjasama dengan artis grafiti DELTA, pereka grafik Frank Maddocks dan rakan sekumpulan Joe Hahn untuk menyediakan karya seni Reanimation ini. Mike juga bekerjasama dengan The Flem, Delta, James R. Minchin III, Nick Spanos dan Joe Hahn untuk karya seni album studio kedua kumpulan itu, Meteora. Shinoda turut menghasilkan album itu dengan rakan beliau dan Don Gilmore yang merupakan pengalaman penerbitan pertamanya. Dengan pengumuman kerjasama Jay-Z dan Linkin Park EP yang bertajuk Collision Course pada tahun 2004, penglibatan Shinoda dalam penciptaan album terus berkembang. Beliau menghasilkan dan mengadun album itu, yang memenangi Anugerah Grammy untuk "best rap / song collaboration" pada tahun 2006.

Kugiran ini mengeluarkan album mereka yang seterusnya, Minutes to Midnight, pada 14 Mei 2007. Pada album ini, Shinoda berkongsi kredit penerbitan dengan penerbit lama Rick Rubin. Album ini juga merupakan kali pertama Shinoda, paling dikenali untuk rap beliau, menyanyikan vokal diketengahkan. Shinoda menyanyi dalam lagu "In Between" dan lagu B-side, "No Roads left", serta rap dan menyanyi dalam lagu "Bleed It Out" dan "Hands Held High". Walaupun dengan kejarangan runut nyanyian Shinoda, majalah muzik Hit Parader meletakkan kedudukan beliau di nombor 72 daripada 100 Vokalis Metal Sepanjang Zaman. Shinoda dan Rubin berkongsi kredit penerbitan sekali lagi untuk album keempat Linkin Park, A Thousand Suns, yang dikeluarkan pada 14 September 2010. Album ini menampilkan lebih pengalaman nyanyiannya berbanding rapnya. Shinoda rap dalam tiga runut, khususnya "When They Come for Me", "Wretches and Kings" dan single kedua "Waiting for the End", manakala dia menyanyi di pelbagai lagu (khususnya ayat-ayat), seperti single ketiga "Burning in the Skies", "Robot Boy", "Blackout", single keempat "Iridescent" dan single pertama "The Catalyst". Bennington dan Shinoda menyanyi serentak bersama-sama dalam "Catalyst", "Jornada del Muerto" dan "Boy Robot", manakala "Iridescent" menampilkan semua ahli kugiran menyanyi bersama-sama. Linkin Park melancarkan album kelima mereka Living Things pada 26 Jun 2012. Album ini telah dinyatakan sebagai lebih "rap-centric" (tertumpu rap) oleh Shinoda berbanding dua album terdahulu. Manakala terdapat runut seperti "Skin to Bone", "Roads Untraveled" dan "Castle of Glass" sebuah vokal nyanyian oleh Shinoda dan mempunyai muzik rakyat, dipengaruhi oleh kerja-kerja Bob Dylan, serta ilham daripada Dylan. Allmusic menyifatkan kerja Shinoda untuk album ini sebagai, "lagu yang sesuai untuk rap-rockers menua yang selesa dengan rupa mereka tetapi resah di hati". Recharged, yang merupakan album adunan semula yang terdiri daripada adunan semula lagu-lagu asal daripada Living Things, telah dikeluarkan pada 29 Oktober 2013. Shinoda menggunakan pengalaman EDM-nya yang beliau dapat daripada Avicii semasa bekerja untuk runut "Wake Me Up", dan juga daripada Steve Aoki semasa menggubah "A Light That Never Comes", untuk mengadun semula beberapa lagu untuk album. Shinoda mentafsir semula lagu-lagu seperti "Castle of Glass" dan "Victimized". Beliau juga bekerja dengan rakan-rakan lama beliau seperti DJ Vice dan Ryu untuk album itu.

Pada tahun 2014, Shinoda bekerja dengan Delson untuk menghasilkan album studio keenam kumpulan itu, The Hunting Party yang dikeluarkan pada 17 Jun 2014. Album ini ialah yang pertama untuk mempunyai artis menampilkan seperti Page Hamilton daripada Helmet, Rakim, Daron Malakian daripada System of a Down, dan Tom Morello daripada Rage Against the Machine. Single pertama album, "Guilty All The Same", bukan lagu adunan semula pertama oleh kugiran ini untuk menampilkan rap oleh seorang artis jemputan dan bukannya Shinoda.

Fort Minor[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Fort Minor

Pada tahun 2005, dia membuat projek sampingan hip-hop dengan menubuhkan kumpulan Fort Minor kerana dia tidak dapat menunjukkan sepenuhnya bakat yang dimilikinya sebagai penyanyi rap sepanjang bersama dengan kumpulan Linkin Park. Hasilnya, dia mula menghasilkan album pertama Fort Minor iaitu The Rising Tied di bawah label rakaman Machine Shop Recordings yang dimiliki oleh Linkin Park. Beliau menjelaskan asal-usul nama projek itu dalam satu temu bual menyatakan:

'Fort' mewakili bahagian yang lebih agresif muzik. 'Minor' boleh bermakna beberapa perkara: jika anda bercakap tentang teori muzik, kunci kecil adalah lebih gelap. Saya mahu untuk menamakan album dan bukannya perlu nama saya pada penutup, kerana saya mahu orang ramai untuk memberi tumpuan kepada muzik, bukan saya.

Album pertama Fort Minor ini, bertajuk The Rising Tied, telah dikeluarkan pada 22 November, 2005. Album ini menampilkan kerjasama muzik daripada Styles of Beyond, Lupe Fiasco, Common, Black Thought of The Roots, John Legend, Holly Brook, Jonah Matranga dan Celph Titled. Jay-Z juga pernah berkhidmat sebagai penerbit eksekutif album. The Rising Tied talah diterima secara positif oleh para pengkritik. Single paling berjaya dalam album ini "Where'd You Go", memuncak pada #4 di Billboard Hot 100. Lagu-lagu lain seperti, "Petrified" dan "Remember the Name" mendapat populariti apabila mereka telah digunakan sebagai runut bunyi untuk NBA Overtime di TNT.

Shinoda memulakan rakaman lagu-lagu untuk projek sampingan ini berikutan pengumuman Collision Course pada November 2004. Fort Minor: We Major ialah pita adunan oleh Shinoda dan DJ Green Lantern untuk mempromosikan album studio akan datang beliau. The Rising Tied, album sulung Fort Minor, telah dikeluarkan pada November 2005. Robert Hales mengarahkan video pertamanya "Petrified", yang dikeluarkan pada bulan sebelumnya. Jay-Z, yang sebelum ini telah bekerjasama dengan Linkin Park untuk album Collision Coursepada 2004, ialah penerbit eksekutif untuk The Rising Tied. Shinoda memberitahu Corey Moss daripada MTV News bahawa beliau dikenakan ke atas keperluan untuk memainkan semua instrumen dan menulis semua lirik album, kecuali bagi bahagian-bahagian tali, perkusi, atau koir. "Where'd You Go", single keempat, memuncak di No. 4 di carta Billboard Hot 100, manakala single kedua, "Remember the Name", mencapai No. 66. Satu lagi lagu, "Kenji", menggambarkan pengalaman keluarga Jepun-Amerika semasa interniran Amerika Jepun Perang Dunia II.

Oleh kerana kejayaan "Where'd You Go" pada minggu 26 April 2006, jualan The Rising Tied meningkat sebanyak 45 peratus, dan kedudukan carta album naik kedudukan 89 ke tempat ke-104 dalam Billboard 200. "Where'd You Go" telah dianugerahkan Ringtone of the Year di MTV Video Music Awards 2006. Pada pertengahan Ogos 2006 Fort Minor mempersembahkan di Summer Sonic 2006 bersama Linkin Park.

Pada bulan November 2006, Fort Minor mengeluarkan satu video untuk "Where'd You Go." Shinoda telah menyatakan beliau merasakan video itu ialah yang bagus untuk Fort Minor. Juga pada bulan November, Shinoda menyatakan bahawa Fort Minor akan pergi pada cuti yang tempohnya tidak ditentukan, kerana dedikasi beliau kepada Linkin Park. Dalam Billboard One-hit Wonders of the 2000s, Fort Minor (bersama-sama dengan Holly Brook dan Jonah Matranga) disenaraikan di No. 19, kerana kejayaan "Where'd You Go" (kerana ia satu-satunya single Fort Minor yang mencapai 25 teratas). Dalam temu bual pada tahun 2014, Shinoda menyatakan bahawa berkebarangkalian ada album Fort Minor pada tahun 2015.

Pada 21 Jun 2015, Shinoda secara rasmi mengesahkan kepulangan Fort Minor dengan kemas kini status dan mengeluarkan single terbaru, "Welcome". Fort Minor juga muncul sebagai tetamu muzik dalam rancangan bual bicara lewat malam TBS Conan pada hari Isnin, 22 Jun. Fort Minor juga muncul dalam beberapa rancangan semasa jadual jelajah Linkin Park.

Seni dan lukisan[sunting | sunting sumber]

Shinoda telah mempunyai tangan dalam aspek seni kebanyakan imej Linkin Park, termasuk karya seni album, barangan kugiran, reka bentuk web, dan penerbitan seni di atas pentas. Beliau mereka seni kulit album untuk album pertama Styles of Beyond, 2000 Fold dan untuk album pertama DJ Frane, Frane Fantastic Boatride, kedua-duanya dikeluarkan pada tahun 1999. Beliau juga pernah berkhidmat di beberapa projek seni sepanjang kerjayanya.

Pada tahun 2003, beliau melakukan kerjasama kasut "aduan semula" untuk DC Shoes, mengadun yang "Clientele". Beliau mengolah warna dan bahan-bahan untuk kasut, dan tambahan yang direka semua pembungkusan dan mencetak iklan. Pada tahun berikutnya, beliau juga mereka penyesuaian anak patung Kid Robot "Munny" untuk lelongan amal. Kemudian pada tahun 2008, Shinoda bekerjasama dengan DC Shoes sekali lagi pada projek DC Remix siri kedua. Kerjasama baru menampilkan "saling bertindih besar pengaruh unik Shinoda seperti. Mencapai artis membandingkan rakaman pecah pemuzik, didikan Amerika dengan warisan Jepun" M /DC edisi remix terhad mempunyai dua versi yang berbeza - Xander dan Pride. Kira-kira 2000 pasang kasut edisi terhad telah mula dijual apabila kasut yang dikeluarkan pada 1 Ogos 2008.

Pada tahun 2004, Shinoda mencipta satu siri sepuluh lukisan yang menjadi asas kepada album pertama Fort Minor, The Rising Tied. Siri yang menjadi tulang belakang untuk pembungkusan album, dan telah ditampilkan dalam pameran seni awam "Diamonds Spades Hearts & Clubs" pertama Shinoda. Selain daripada sepuluh keping Fort Minor, pameran itu juga memaparkan lebih banyak tiga belas karya asal dan lima keping kerjasama. "Diamonds Spades Hearts & Clubs" dibuka di Gallery 1988 pada hari Ahad, 19 November 2006. Kemudian tahun itu, Shinoda mengasaskan biasiswa kolej di Art Center College of Design mendapat manfaat ilustrasi masa depan dan pelajar reka bentuk grafik. Dinamakan Biasiswa Michael K. Shinoda, ia diberikan berdasarkan keperluan kewangan dan merit. Biasiswa ini dianugerahkan buat pertama kali pada tahun 2006. Dana biasiswa dimungkinkan melalui penjualan karya seni asal di laman web, pertunjukan seni dan projek DC Shoes beliau.

Pada 11 Julai 2008, pameran seni awam kedua Shinoda "Glorious Excess (BORN)" ditayangkan di Muzium Negara Jepun Amerika di Los Angeles. Acara ini termasuk sembilan keping baru, dengan menandatangani eksklusif pada malam pembukaan. Acara ini berkhidmat sebagai sebahagian salah satu siri dua bahagian "Glorious Excess", dengan bahagian kedua "Glorious Excess (DIES)" kerana di JANM pada 22 Ogos 2009. Shinoda mengulas mengenai inspirasi di sebalik siri "Glorious Excess", dengan menyatakan, "Ia membawa titik di mana 'berita selebriti' secara pervasif berkenaan saya. ia seolah-olah seperti ia telah melompat keluar dari nise ke dalam tempat-tempat di mana ia bukan milik. Saya akan menonton berita, dan berfikir, 'semua perkara yang berlaku di dunia sekarang! Mengapa mereka meliputi perpecahan ini? ' Ia tidak masuk akal kepada saya. Tambah ke bahawa fakta bahawa saya sepatutnya entah bagaimana 'milik' untuk yang selebriti kumpulan dan saya benar-benar tidak merasa seperti saya lakukan dalam banyak cara-dan anda boleh melihat bagaimana topik mula menjadi benar-benar menarik kepada saya. Pameran Glorious Excess (BORN) ialah cara saya menyelam ke dalam topik tersebut, cuba untuk mencari jawapan. Ia mengikuti watak pusat 'selebriti', yang kaya, sedikit ganas, dan terkenal tanpa apa-apa kemahiran atau bakat tertentu."

Pada 6 November 2014, Shinoda dan Hahn mengecat karya seni di Tembok Berlin.

Aktiviti muzik lain[sunting | sunting sumber]

Shinoda juga pernah berkhidmat sebagai penerbit muzik untuk beberapa artis dan kumpulan-kumpulan lain. Pada tahun 2002, Shinoda dan Joe Hahn bekerjasama dengan X-Ecutioners untuk menghasilkan dan mempersembahkan single mereka "It's Goin' Down". Kemudian pada tahun 2002, Shinoda dan Brad Delson menubuhkan label rakaman mereka sendiri, Machine Shop Recordings. Beliau telah membantu menghasilkan album Lupe Fiasco 2006, Food & Liquor. Beliau meluas bekerja dengan Styles of Beyond antara 2009 dan 2012 untuk membantu menghasilkan Beach Reseda, yang juga mempunyai sumbangan instrumental dan vokal beliau. Selain album, Shinoda menjaringkan MTV VMA pada tahun 2005 dan juga bekerja dengan Ramin Djawadi untuk menjaringkan permainan video, Medal of Honor: Warfighter. Pada tahun 2011, beliau bekerjasama dengan Joseph Trapanese untuk mengarang skor bagi filem Amerika The Raid: Redemption.

Pada tahun 2004, beliau mengeluarkan satu video muzik animasi dan single remix Depeche Mode 1989, "Enjoy the Silence". Pada tahun 2005, Shinoda menjadi hos CD remix/pita campur Rock Phenomenon dengan DJ Vlad dan Roc Raida. CD ini ialah yang pertama (dan setakat ini hanya) dalam siri Rock Phenomenon DJ Vlad (yang sendiri ialah spin-off siri pita campur rap Phenomenon Vlad), dan menampilkan lagu gabungan Linkin Park "Papercut", dan David Banner "Like a Pimp (Remix) ". Bagi Anugerah Grammy 2006, Shinoda dan Brad Delson memasang runut gabungan "Numb/Encore" dan "Yesterday" oleh The Beatles yang akan dipersembahkan secara langsung oleh penyanyi rap Jay-Z, Linkin Park dan bekas penyanyi Beatles Paul McCartney. Shinoda bekerjasama dengan bekas rakan kugiran Mark Wakefield untuk merakam dan mengeluarkan satu, "Barack Your World", pada bulan Oktober 2008.

Shinoda menyumbang kepada muzik untuk siri televisyen dokumentari asal CNN, This is Life with Lisa Ling. Shinoda menyumbang untuk tema tajuk untuk siri televisyen Amerika Into the Badlands.

Cabang lain[sunting | sunting sumber]

Machine Shop[sunting | sunting sumber]

Apabila Linkin Park berjaya dalam jualan alnum multi-platinum, Warner Music Group memberikan Shinoda label rakaman sendiri pada tahun 1999. Ia mula dikenali sebagai The Shinoda Imprint. Beliau dan Brad Delson bersama-sama bekerja pada label pada tahun 2004 dan dinamakan semula kepada Machine Shop Records. label yang ditandatangani beberapa artis melalui tahun 2007-an.[5]

Amal[sunting | sunting sumber]

Music For Relief ialah organisasi amal 501(c)(3) khusus untuk menyediakan bantuan kepada mangsa bencana alam dan pencegahan bencana seperti melalui program-program alam sekitar. Music For Relief diasaskan oleh Linkin Park sebagai tindak balas kepada gempa bumi dan tsunami Lautan Hindi 2004.[6] Sejak penubuhannya pada tahun 2005, Music For Relief telah mengumpulkan lebih $ 6 juta untuk mangsa-mangsa:[7]

Pengaruh[sunting | sunting sumber]

Shinoda banyak diilhamkan oleh kegiatan rock dan hip hop semasa masih kecil. Beliau membesar mendengar Boogie Down Productions, Public Enemy, N.W.A, dan Juice Crew, dan kemudian Nine Inch Nails, Deftones, The Roots dan Aphex Twin. Pengaruh dan kegemaran untuk Shinoda yang lain termasuk Led Zeppelin, Run DMC, The Beatles, Rage Against The Machine, Purity Ring, Arctic Monkeys dan Santigold. Dalam temu bual dengan Rolling Stone, Shinoda menjelaskan, "Orang hanya mahu makanan ringan. Mereka mahu membuang-jauh muzik makanan segera yang akan menjadikan mereka lesu dan lemak. Kami merasakan dengan cara yang sama tentang muzik. Kami mahu diharapkan bergerak lebih ke dapat membuat muzik lebih besar. kami pasti memberi perhatian kepada bahan dan nuansa, dan kami berharap untuk membuat sesuatu yang benar-benar canggih dan benar-benar berbeza."

Pelbagai pengkritik membandingkan gaya rap Shinoda kepada yang rakan-rakan penyanyi rap Eminem. Seorang pengulas untuk Entertainment Weekly berkata vokal Shinoda itu telah "mengalir seperti Eminem pada Gaut" Seorang editor untuk Uncut menyatakan bahawa The Rising Tied "terikat untuk menyenangkan kedua-dua peminat Linkin Park dan Eminem." Jo Timbuong The Star fikir "Where'd You Go" adalah sama dengan lagu Eminem "When I'm Gone", menyatakan bekas sebagai "lebih melankolik." Seorang pengulas daripada Scripps Howard News Service menyatakan bahawa rap Shinoda adalah "lebih dekat dengan Eminem berbanding Vanilla Ice."

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Shinoda ialah generasi ketiga Jepun Amerika.[8][9] Bapa dan ibu saudaranya terpaksa hidup dalam Kem Internment Jepun-Amerika semasa Perang Dunia II.[10][11][12] Beliau berkahwin dengan penulis Anna Shinoda (née Hillinger) pada tahun 2003[13] dan mempunyai dua orang anak.[14] Shinoda telah dianugerahkan dengan Anugerah Kecemerlangan Muzium Negara Jepun Amerika pada tahun 2006.[15] Pada tahun 2009, Shinoda menerima Ijazah Doktor Kehormat Humane Letters (L.H.D.) dari Kolej Pusat Seni Rekabentuk. East West Players memberi penghormatan kepada Shinoda dengan Anugerah Berwawasan dan makan malam pada tahun 2010.[15] Beliau juga telah menyatakan minat dalam politik. Shinoda mula menulis artikel untuk The Big Issue pada September 2012 dan merupakan wartawan pilihanraya penerbitan AS.[16]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Bersama Linkin Park
Rencana utama: Diskografi Linkin Park
Sebagai Fort Minor

Filemografi[sunting | sunting sumber]

Tahun Filem Peranan Pengarah Catatan
2001 Frat Party at the Pankake Festival Dirinya sendiri Joe Hahn Nama samaran Spike Minoda
2003 The Making of Meteora Dirinya sendiri Mark Fiore
2005 The Work of Director Mark Romanek Dirinya sendiri Mark Romanek, Lance Bangs Dikreditkan sebagai Linkin Park
2007 The Making of Minutes to Midnight Dirinya sendiri Mark Fiore
2010 The Meeting of a Thousand Suns Dirinya sendiri Ghost Town
2011 Linkin Park: On the Record with Fuse Dirinya sendiri Milton Lage
2011 Fuse Present: Linkin Park Live at MSG Dirinya sendiri Lawrence Jordan
2012 Inside Living Things Dirinya sendiri Joe Hahn, Cristian Biondani
2014 The Distortion of Sound Dirinya sendiri Jacob Rosenberg

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c Biography, allmusic.com
 2. ^ Kimpel, Dan (2006). How they made it: true stories of how music's biggest stars went from start to stardom. Hal Leonard Corporation. ISBN 978-0-634-07642-8. Dicapai pada September 27, 2010. 
 3. ^ Russ Breimeier Meteora January 1, 2003.
 4. ^ Scaggs, Austin (March 26, 2003). "The Mellower Half of Linkin Park". The Linkin Park Times. 
 5. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan msr tidak disediakan
 6. ^ Blabbermouth.net (2011-07-05). "LINKIN PARK To Play Private Concert For MUSIC FOR RELIEF Japan Tsunami Fund-Raising Challenge". Blabbermouth.net. Dicapai pada 2017-03-17. 
 7. ^ "2015 Annual Report - Music for Relief" (PDF). Music for Relief. 2015. Dicapai pada 2017-03-17. 
 8. ^ Jensen, Todd Aaron (2010). On Gratitude: Sheryl Crow, Jeff Bridges, Alicia Keys, Daryl Hall, Ray Bradbury, Anna Kendrick, B.B. King, Elmore Leonard, Deepak Chopra, and 42 More Celebrities Share What They're Most Thankful For. F+W Media, Inc. p. 224. ISBN 1440508925. Dicapai pada October 26, 2012. 
 9. ^ Marcello (February 1, 2012). "Creative Spotlight: Episode #93 – Mike Shinoda Interview". japancinema.net. Dicapai pada October 27, 2012. 
 10. ^ Lim, Cathy (April 28, 2006). "Getting Back to His Roots". Rafu Shimpo. Diarkibkan daripada yang asal pada March 14, 2012. Dicapai pada 2014-12-02. 
 11. ^ "Outside the Park". The Star. December 23, 2005. Diarkibkan daripada original pada May 11, 2008. Dicapai pada October 27, 2012. 
 12. ^ KENJI / internment / hiroshima Mike Shinoda
 13. ^ "Mike Shinoda and Anna Lovejoy - Dating, Gossip, News, Photos". Whosdatedwho.com. Dicapai pada 2017-03-17. 
 14. ^ Weintraub, Steve (February 3, 2012). "Mike Shinoda and Joe Trapanese Talk About Doing the Music for THE RAID at Sundance; Plus a Linkin Park Update". collider.com. Dicapai pada 2014-10-23. 
 15. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan spokenhimself tidak disediakan
 16. ^ Shinoda, Mike (September 10, 2012). "Mike Shindoa and Music For Relief: 'Let's power the world'". The Big Issue. Dicapai pada September 23, 2012. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai: