Mohd Rashdan Baba

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai Naib Canselor Universiti Putra Malaysia pertama. Untuk pelakon yang bernama sama, sila lihat Rashdan Baba.

Mohd Rashdan Baba (lahir 31 Oktober 1935) merupakan ahli akademik Malaysia. Beliau ialah Naib Canselor Universiti Pertanian Malaysia yang pertama.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Rashdan Baba adalah anak jati Kampung Berkat, Chembong, Rembau, Negeri Sembilan. Beliau dilahirkan pada 31 Oktober 1935. Semasa di sekolah, beliau pernah menjadi ketua murid pertama di Government English School Tampin , Tampin. Namanya terpapar di papan tanda di dewan sekolah hingga kini. Kemudian sambung belajar di Kolej Pertanian Malaya (1954-1957) ; universiti di United Kingdom dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains (B.Sc.) (1960) dan mendapat Ijazah Doktor Falsafah (1964).

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Beliau menjadi Pengetua Kolej Pertanian Malaya (1965-1969), Naib Canselor pertama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (1969-1971) dan Naib Canselor pertama Universiti Pertanian Malaysia (UPM) (1971-1982).

Rashdan Baba menjadi Naib Canselor pertama UKM pada 1 September 1969 kerana UKM sendiri memulakan sesi pengajiannya pada 18 Mei 1970 dan sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah UKM.

Apabila Tun Dr. Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri Malaysia memperkenalkan dasar Penswastaan, Rashdan turut sama berganding bahu mencurah pengalaman menerajui penswastaan pertama negara, iaitu Syarikat Telekom Malaysia hingga menjadi konglomerat dalam industri telekomunikasi.

Ketika kerajaan mula mengambil alih syarikat asing, Rashdan sekali lagi dilantik menerajui Guthrie menggantikan pengurus British. Namanya begitu harum dalam pentadbiran negara dan diakui semuai.

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Rashdan dianugerahi gelaran Profesor Emeritus daripada UPM pada 14 Ogos 1982 dan Ijazah Kehormat Doktor Undang-Undang UKM pada 3 Julai 1999. Beliau juga menerima Ijazah Kehormat Doctor of Science dari University of Reading dan Doctor of Law dari University of Leeds. Rashdan dilihat sebagai ikon, tokoh pendidik dan ahli korporat yang berjaya. Antara hasilnya seperti tersergam Menara Pucuk Rebung Telekom Malaysia dan Menara Telekom Alor Star.

Buku[sunting | sunting sumber]

Buku 'Dari Menara Gading ke Mercu Korporat - Biografi Rashdan Baba' diterbitkan oleh Penerbit UKM pada 2004. [1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]