Pagar Ruyung

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Pagaruyung)
Jump to navigation Jump to search
Pagar Ruyung Dārul Qarār

Pagar Ruyung
Malayapura
1347
Bendera Pagar Ruyung
{{{coat_alt}}}
Bendera Cap Mohor
Location of Pagar Ruyung
Ibu negaraPagar Ruyung
Bahasa lazimMinang, bahasa Melayu, Sanskrit
Agama
Islam Sunni
KerajaanMonarki
Maharajadiraja - Sultan - Yang dipertuan Pagar Ruyung Raja Kecik 
Sejarah 
• Pengasasan
1347
Didahului oleh
20px Dharmasraya
20px Malayapura

Pagar Ruyung (juga Pagarruyung atau Pagaruyung) ialah sebuah Kerajaan Melayu lama yang pernah wujud sebagai pusat pemerintahan raja-raja Minangkabau. Kerajaan ini meliputi provinsi Sumatera Barat sekarang dan daerah-daerah di sekitarnya. Nama kerajaan ini dirujuk daripada Tambo yang ada pada masyarakat Minangkabau, iaitu nama sebuah negeri yang bernama Pagaruyung, Tanjung Emas di Tanah Datar, Sumatera Barat, Indonesia,[1] dan juga dapat dirujuk daripada inskripsi cap mohor Sultan Tangkal Alam Bagagar dari Pagar Ruyung,[1] iaitu dalam tulisan Jawi dalam lingkaran yang mana bahagian dalamnya tertulis seperti berikut: Sultan Tangkal Alam Bagagar ibnu Sultan Khalīfatullāh yang mempunyai takhta kerajaan dalam negeri Pagar Ruyung Dārul Qarār Johan Berdaulat Zillullāh fīl 'Ālam.[2] Kerajaan ini runtuh ketika Perang Padri, setelah ditandatanganinya perjanjian antara Kaum Adat dengan pihak Belanda yang menjadikan kawasan Kerajaan Pagar Ruyung berada dalam pengawasan Belanda.[3]

Sebelum kerajaan ini bergabung bersama Malayapura,[4] sebuah kerajaan yang wujud ketika era Prasasti Amoghapasa, disebutkan ia dipimpin oleh Adityawarman, yang mengukuhkan dirinya sebagai penguasa Bhumi Malayu di Suwarnabhumi. Termasuk pula di dalam Malayapura ialah kerajaan Dharmasraya dan beberapa kerajaan atau daerah taklukan Adityawarman yang lain.[5]

Pagar Ruyung masa kini juga turut merujuk kepada sebuah perkampungan di subdaerah Tanjung Emas di Tanah Datar, Sumatera Barat, Indonesia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kompleks Batu Bersurat Adityawarman di Pagar Ruyung

Adityawarman dipercayai telah menubuh kerajaan Pagar Ruyung dan memerintah di kawasan Sumatra tengah dari 1347 hingga 1375 dan menguasai perdagangan emas di sana. Beberapa artifak yang ditemui dari era pemerintahan Adityawarman ini termasuk batu-batu yang mengandungi inskripsi dan beberapa tugu-tugu. Artifak-artifak ini kebanyakannya dijumpai di Bukit Gombak, sebuah bukit yang berdekatan dengan kawasan Pagar Ruyung moden, dan dipercayai telah berdirinya sebuah istana di sana.

Dalam Suma Oriental yang ditulis antara tahun 1513 dan 1515, Tome Pires menerangkan susunan wilayah kekuasaan raja Minangkabau terdiri daripada darek (land) dan rantau (sea/coast), selain daripada dataran tinggi Sumatra tempat rajanya tinggal, wilayah pantai timur Arcat (antara Aru dan Rokan) ke Jambi termasuk Indragiri, dan Siak serta kawasan pelabuhan pantai barat Panchur (Barus), Tiku dan Pariaman merupakan bahagian tanah Minangkabau, walaupun untuk beberapa daerah pantai timur Sumatra seperti Jambi dan Palembang disebutkan telah dipimpin oleh seorang patih yang dilantik dari Jawa[6]. Belakangan daerah-daerah rantau seperti Siak, Kampar dan Indragiri kemudian lepas dan ditaklukkan oleh Kesultanan Melayu Melaka dan Kesultanan Aceh[7].

Menjelang kurun ke-16, selepas pemerintahan Adityawarman, diriwayatkan bahawa pemerintahan beraja berpecah kepada tiga. Mereka ialah "Raja Alam", "Raja Adat" dan "Raja Ibadat". Mereka bertiga dikenali sebagai "Rajo Tigo Selo" atau Raja Tiga Kedudukan.

Batu bersurat dari kerajaan Adityawarman

Orang Eropah pertama yang memasuki daerah ini ialah Thomas Dias, seorang Portugis yang digaji oleh gabenor Belanda di Melaka pada masa itu.[8] Dia dikatakan mengembara dari pantai timur untuk tiba ke kawasan tersebut dan melaporkan, kemungkinannya daripada cerita orang, bahawa terdapat istana di Pagaruyung dan pelawat perlu melalui tiga pagar untuk memasukinya.[9] Dia melaporkan bahawa kerja utama penduduk tempatan pada masa itu merupakan pendulangan emas dan pertanian.

Rencana utama: Peperangan Padri

Peperangan saudara berlaku pada tahun 1803 antara puak fundamentalis Islam yang dikenali sebagai Kaum Padri dengan keluarga diraja Pagar Ruyung. Semasa perselisihan ini, ramai keluarga diraja Minangkabau telah terbunuh pada 1815 atas perintah Tuanku Lintau.

Pihak Inggeris telah menguasai kawasan persisiran barat Sumatra dari 1795 hingga 1819. Stamford Raffles telah menziarahi Pagar Ruyung pada 1818, tiba ke sana melalui pantai barat, dan ketika itu telah dibakar hangus ke tanah sebanyak tiga kali. Ia dibina semula selepas dua kebakaran pertama, tetapi ditinggalkan selepas kebakaran ketiga dan Raffles mendapati hanya pokok beringin/waringin shaaja yang tinggal.

Pihak Belanda kembali ke Padang pada Mei 1819. Hasil perjanjian dengan beberapa orang penghulu dan waris keluarga diraja Minangkabau yang dibunuh, pasukan Belanda membuat serangan pertama mereka ke atas kampung Padri pada April 1821.

Replika istana[sunting | sunting sumber]

Replika Istana Pagaruyung.

Sebuah replika istana Pagar Ruyung telah dibina pada 1976 bagi menggantikan istana yang asal dan dibuka sebagai muzium. Ia merupakan tarikan pelancong di Sumatra Barat. Namun, istana ini telah dijilat api pada 27 Februari 2007 apabila bumbungnya disambar petir.[10]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Amran tidak disediakan
 2. ^ Lihat: Cap mohor Bagagarsyah dari Pagar Ruyung
 3. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Stuers tidak disediakan
 4. ^ Casparis, J.G. (1975). Indonesian palaeography: a history of writing in Indonesia from the beginnings to C. A, Part 1500. E. J. Brill. ISBN 978-90-04-04172-1.
 5. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Cap tidak disediakan
 6. ^ Cortesão, Armando, (1944), The Suma Oriental of Tomé Pires, London: Hakluyt Society, 2 vols.
 7. ^ Cheah Boon Kheng, Abdul Rahman Haji Ismail (1998), Sejarah Melayu, the Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society.
 8. ^ Ambler, John S. (1988). "Historical Perspectives on Sawah Cultivation and the Political and Economic Context for Irrigation in West Sumatra". Indonesia. 46: 39–77.
 9. ^ Colombijn, Freek (2005). "Islamic influences on urban form in Sumatra in the seventeenth to nineteenth centuries CE". Modern Asian Studies. 39 (1). doi:10.1017/S0026749X04001374.
 10. ^ http://www.thejakartapost.com/yesterdaydetail.asp?fileid=20070301.G01

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 • Dobbin, Christine (1977). "Economic change in Minangkabau as a factor in the rise of the Padri movement, 1784-1830". Indonesia. 23 (1): 1–38. doi:10.2307/3350883.
 • Miksic, John (2004). "From megaliths to tombstones: the transition from pre-history to early Islamic period in highland West Sumatra". Indonesia and the Malay World. 32 (93). doi:10.1080/1363981042000320134.
 • Drakard, Jane (1999). A Kingdom of Words: Language and Power in Sumatra. Oxford University Press. ISBN 983560035X.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]