Kerajaan Melayu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta Tanah Melayu purba, berdasarkan teori, ibu negara Kerajaan Malayu dikaitkan dengan Muaro Jambi, muara sungai Batanghari, Jambi, Sumatera. Tetapi berbagai negeri (kadatuan) Melayu lainnya pun bersemi sebelum ditawan oleh Srivijaya pada akhir abad ke-7 Masihi, seperti Kerajaan Langkasuka, Pan Pan dan Panai.

Kerajaan Melayu (juga digelar Malayu) adalah sebuah kerajaan Asia Tenggara yang telah wujud di antara abad ke-7 dan ke-13 pada zaman Masihi. Ia telah ditubuhkan di sekitar di hulu sungai Batanghari di Sumatra, Indonesia. Sekitar 682 M, Dapunta Hyang Sri Jayanasa mengintegrasikan kerajaan ini ke dalam empayar Srivijaya[1]. Dan kemudian silih berganti bhumi malayu dikuasai oleh beberapa kerajaan.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Menurut Yijing [2], Melayu yang awal (dieja sebagai Ma-La-Yu dalam tulisan bahasa China 末羅瑜國) adalah sebuah kerajaan berdikari. Pada lewat abad ke-7, sami Yijing merakamkan bahawa kali kedua dia pulang semula ke Ma-La-Yu pada tahun 685 M, ia telah ditawan oleh Srivijaya dan sebelumnya di tahun 671, ia menyebut Malayu masih sebuah kerajaan berdikari [3]. Tambahan, Melayu telah mencapaikan pada kawasan-kawasan menghasil emas di daerah pendalaman Sumatra. Ini secara lambat menambahkan martabat Melayu yang berdagang pelbagai barangan tempatan, termasuk emas, dengan para pedagang asing. Kebangkitan kembali Melayu dapat ditunjukan dari Patung Grahi[4] tahun 1183 M di Thailand selatan, disebutkan perintah dari Maharaja Srimat Trailokyaraja Maulibhusana Warmadewa kepada penguasa Grahi yang bernama Mahasenapati Galanai supaya membuat patung Buddha seberat 1 bhara 2 tula dengan nilai emas 10 tamlin, dan pembuat patung bernama Mraten Sri Nano. Dimana Maharaja Srimat Trailokyaraja Maulibhusana Warmadewa merupakan Raja Melayu di Dharmasraya. Dan selanjutnya perkataan bhumi malayu juga telah dipahatkan (tahun 1286)[5] pada sebuah patung Padang Roco di hulu sungai Batanghari (termasuk kawasan negeri Dharmasraya sekarang). Sebelumnya dalam Pararaton juga telah disebutkan Pamalayu[6] iaitu suatu ekspedisi menaklukan melayu yang terjadi pada tahun 1275 M. Menurut Ensiklopedia Malaysia[7], tulisan India silam dalam Ramayana dan Vayu Purana (Abad ke-3 SM), perkataan bahasa Sanskrit 'Malayadvipa' (secara harfiah 'Pulau Melayu') telah disebutkan, merujukkan pada Sumatra.

Sumber China[sunting | sunting sumber]

Pada dinasti Yuan yang kemudiannya, perkataan Ma-La-Yu telah sering disebutkan (dalam sejarah China) untuk merujukkan pada sebuah negara dari laut selatan dengan berlainan ejaan oleh disebabkan perubahan dinasti.

 • (Bahasa Cina: 木剌由) - Bok-la-yu, Mok-la-yu
 • (Bahasa Cina: 麻里予兒) - Ma-li-yu-er
 • (Bahasa Cina: 巫来由) - Oo-lai-yu (dikesankan dari sumber bertulisan sami Xuan Zang)
 • (Bahasa Cina: 無来由) - Wu-lai-yu

Sebahagian extract dari Babad asal kerajaan Mongol Yuan (dalam bahasa Cina): Chronicle of Mongol Yuan

"以暹人与麻里予兒旧相仇杀,至是皆归顺,有旨谕暹人“勿伤麻里予兒,以践尔言"。

(dalam bahasa Melayu: Kemusuhan bermuncul di antara Siam dan Ma-la-yu dengan kedua-duanya menyekik sesama sendiri...)

Sebagai tindak balas kepada tindakan Sukothai, seorang duta China tiba di istana Ram Khamhaeng pada tahun 1295 untuk menyampaikan perintah maharaja: "Peganglah janji anda dan jangan menyakiti Ma-li-yu-er".[8] Negeri "Ma-li-yu-er" yang terdapat dalam catatan China kemungkinan besar negeri yang juga disebut dalam catatan Marco Polo[9][10] (lihat di bawah). Bangsa Khmer juga mencatatkan negeri Melayu, tetapi negeri penggantinya, Srivijaya, juga digelar Melayu.

Al-Biruni[sunting | sunting sumber]

Dari maklumat Abu Raihan Muhammad ibn Ahmad Al-Biruni, dari Persia, yang pernah mengunjungi Asia Tenggara tahun 1030 dan menulis catatan perjalanannya dalam Tahqiq ma li l-Hind (Fakta-fakta di Hindia) menyatakan bahawa ia mengunjungi suatu negeri yang terletak pada garis khatulistiwa dan merupakan negeri penghasil emas atau Golden Khersonese[11].

Marco Polo[sunting | sunting sumber]

Dari buku Travels of Marco Polo, perkataan "Malauir" disebutkan untuk merujukkan pada suatu kawasan di bahagian selatan Semenanjung Malaysia. [1]

Sejarah Melayu[sunting | sunting sumber]

Perkataan Melayu disebut dalam Sejarah Melayu.

"Di sini sekarang adalah cerita sebuah bandar yang digelar Palembang di tanah Andelas (Sumatra). Ia diperintah oleh Demang Lebar Daun, seorang keturunan Raja Shulan, dan sungainya adalah Muara Tatang. Di pencapaian bahagian atas Muara Tatang adalah sebatang sungai yang bernama Melayu, dan di sungai itu ada bukit yang bernama Si-Guntang Mahameru'...."

[2]

Minanga[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Minanga

Kedah[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kedah Tua

Srivijaya[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Srivijaya

Dharmasraya[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kerajaan Dharmasraya

Singhasari[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Singhasari

Majapahit[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Majapahit

Pagaruyung[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kerajaan Pagar Ruyung

Melaka[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kesultanan Melaka


Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ George Cœdès, 1930, Les inscriptions malaises de Çrivijaya, BEFEO.
 2. ^ Buddhist Monks Pilgrimage of Tang Dynasty
 3. ^ Junjiro Takakusu, 1896, A record of the Buddhist Religion as Practised in India and the Malay Archipelago AD 671-695, by I-tsing, Oxford, London.
 4. ^ Slamet Muljana, (2006), Sriwijaya, Yogyakarta: LKIS.
 5. ^ Sabri Zain. The origins of the word 'Melayu'. A History of the Malay Peninsula.
 6. ^ Mangkudimedja, R.M., 1979, Serat Pararaton. Alih aksara dan alih bahasa Hardjana HP. Jakarta, Departemen P dan K, Proyek Penerbitan Buku Sastra Indonesia dan Daerah.
 7. ^ John Miksic. Wider contacts in protohistoric times. The Encyclopedia of Malaysia
 8. ^ D.G.E. Hall (1981). History of South East Asia. Macmillan. p. 190. ISBN 978-0-333-24163-9. 
 9. ^ Cordier Henri (2009). Ser Marco Polo; notes and addenda to Sir Henry Yule's edition, containing the results of recent research and discovery. Bibliolife. p. 105. ISBN 978-1-110-77685-6. 
 10. ^ Marco Polo, Thomas Wright (1854). The travels of Marco Polo, the Venetian: the translation of Marsden revised, with a selection of his notes. H. Bohn. pp. 364–365. 
 11. ^ Paul Wheatley, 1961, The Golden Khersonese, University of Malaya Press, Kuala Lumpur.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]