Kerajaan Melayu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Peta Tanah Melayu purba. Berdasarkan teori, ibu negara Kerajaan Malayu dikaitkan dengan Muaro Jambi, muara sungai Batanghari, Jambi, Sumatera. Tetapi berbagai-bagai negeri (kadatuan) Melayu lainnya pun muncul sebelum ditawan oleh Srivijaya pada akhir abad ke-7 Masihi, seperti Kerajaan Langkasuka, Pan Pan dan Panai.

Kerajaan Melayu (juga digelar Malayu) ialah sebuah kerajaan Asia Tenggara yang telah wujud antara abad ke-7 dan ke-13 pada zaman Masihi. Ia telah ditubuhkan di sekitar hulu sungai Batanghari di Sumatra, Indonesia. Sekitar tahun 682 Masihi, Dapunta Hyang Sri Jayanasa mengintegrasikan kerajaan ini ke dalam empayar Srivijaya.[1] Kemudiannya, silih berganti bhumi malayu dikuasai oleh beberapa kerajaan.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Penemuan artifak seperti tulang, batu dan sisa makanan penghuni di gua di rantau Asia Tenggara termasuk di Malaysia menunjukkan adanya sebaran kebudayaan pada zaman prasejarah.[2] Menurut Yijing,[3] Melayu yang awal (dieja Ma-La-Yu dalam tulisan bahasa China 末羅瑜國) ialah sebuah kerajaan bebas. Pada lewat abad ke-7, sami Yijing merakamkan bahawa pada kali kedua beliau pulang semula ke Ma-La-Yu pada tahun 685 M, ia telah ditawan oleh Srivijaya dan sebelumnya dalam tahun 671, beliau menyebut Malayu masih sebuah kerajaan bebas.[4] Tambahan lagi, Melayu telah meluaskan pengaruh pada kawasan-kawasan mengeluarkan emas di daerah pendalaman Sumatra. Perkembangan ini secara perlahan menambahkan martabat Melayu yang berdagang pelbagai barangan tempatan, termasuk emas, dengan para pedagang asing. Kebangkitan kembali Melayu dapat dilihat pada Patung Grahi[5]. Pada tahun 1183 M di Thailand selatan, disebutkan perintah daripada Maharaja Srimat Trailokyaraja Maulibhusana Warmadewa kepada penguasa Grahi yang bernama Mahasenapati Galanai dan pembuat patung bernama Mraten Sri Nano supaya membuat patung Buddha seberat 1 bhara 2 tula dengan nilai emas 10 tamlin. Ketika itu, Maharaja Srimat Trailokyaraja Maulibhusana Warmadewa merupakan Raja Melayu di Dharmasraya.

Perkataan bhumi malayu juga telah dipahatkan dalam tahun 1286[6] pada sebuah patung Padang Roco di hulu sungai Batanghari (termasuk kawasan negeri Dharmasraya sekarang). Sebelumnya, dalam Pararaton juga telah disebutkan Pamalayu[7] iaitu suatu ekspedisi "menaklukan melayu" yang terjadi pada tahun 1275 M. Menurut Ensiklopedia Malaysia,[8] tulisan India silam dalam Ramayana dan Vayu Purana (abad ke-3 SM), perkataan bahasa Sanskrit 'Malayadvipa' (secara harfiah 'Pulau Melayu') telah disebutkan yang mana ia merujuk kepada Sumatra.

Sumber China[sunting | sunting sumber]

Pada dinasti Yuan yang kemudiannya, perkataan Ma-La-Yu telah sering disebutkan (dalam sejarah China untuk merujuk kepada sebuah negara laut selatan dengan beberapa percanggahan ejaan disebabkan oleh perubahan dinasti.

 • (Bahasa Cina: 木剌由) - Bok-la-yu, Mok-la-yu
 • (Bahasa Cina: 麻里予兒) - Ma-li-yu-er
 • (Bahasa Cina: 巫来由) - Oo-lai-yu (dikesan dalam sumber tulisan sami Xuan Zang)
 • (Bahasa Cina: 無来由) - Wu-lai-yu

Sebahagian ekstrak Babad asal kerajaan Mongol Yuan dalam bahasa Cina: Chronicle of Mongol Yuan

"以暹人与麻里予兒旧相仇杀,至是皆归顺,有旨谕暹人“勿伤麻里予兒,以践尔言"。

(Permusuhan muncul antara Siam dan Ma-la-yu dengan kedua-duanya mencekik sesama sendiri...)

Sebagai tindak balas kepada tindakan Sukothai, seorang duta China tiba di istana Ram Khamhaeng pada tahun 1295 untuk menyampaikan perintah maharaja: "Peganglah janji anda dan jangan menyakiti Ma-li-yu-er".[9] Negeri "Ma-li-yu-er" yang terdapat dalam catatan China kemungkinan besar negeri yang juga disebut dalam catatan Marco Polo.[10][11] Bangsa Khmer juga mencatatkan mengenai sebuah negeri Melayu. Namun begitu, negeri penggantinya, iaitu Srivijaya, juga digelar Melayu.

Al-Biruni[sunting | sunting sumber]

Berdasarkan maklumat Abu Raihan Muhammad ibn Ahmad Al-Biruni, dari Persia yang pernah mengunjungi Asia Tenggara tahun 1030 dan menulis catatan perjalanannya dalam Tahqiq ma li l-Hind (Fakta-fakta di Hindia), ada dinyatakan bahawa beliau mengunjungi suatu negeri yang terletak pada garis khatulistiwa dan merupakan negeri pengeluar emas atau Golden Khersonese.[12]

Marco Polo[sunting | sunting sumber]

Dalam buku Perjalanan Marco Polo, perkataan "Malauir" disebutkan untuk merujuk kepada suatu kawasan di bahagian selatan Semenanjung Malaysia.[1]

Sejarah Melayu[sunting | sunting sumber]

Perkataan Melayu disebut dalam Sejarah Melayu.

"Di sini sekarang adalah cerita sebuah bandar yang digelar Palembang di tanah Andelas (Sumatra). Ia diperintah oleh Demang Lebar Daun, seorang keturunan Raja Shulan, dan sungainya adalah Muara Tatang. Di pencapaian bahagian atas Muara Tatang adalah sebatang sungai yang bernama Melayu, dan di sungai itu ada bukit yang bernama Si-Guntang Mahameru'...."

[2]

Minanga[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Minanga

Kedah[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kedah Tua

Srivijaya[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Srivijaya

Dharmasraya[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kerajaan Dharmasraya

Singhasari[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Singhasari

Majapahit[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Majapahit

Pagaruyung[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kerajaan Pagar Ruyung

Melaka[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kesultanan Melaka


Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ George Cœdès, 1930, Les inscriptions malaises de Çrivijaya, BEFEO.
 2. ^ Uqbah Iqbal, Nordin Hussin & Ahmad Ali Seman, Sejarah Perkembangan Nasionalisme Melayu Sebelum Kemerdekaan, Munich: BookRix GmbH & Co. KG., 2014.
 3. ^ Buddhist Monks Pilgrimage of Tang Dynasty
 4. ^ Junjiro Takakusu, 1896, A record of the Buddhist Religion as Practised in India and the Malay Archipelago AD 671-695, by I-tsing, Oxford, London.
 5. ^ Slamet Muljana, (2006), Sriwijaya, Yogyakarta: LKIS.
 6. ^ Sabri Zain. The origins of the word 'Melayu'. A History of the Malay Peninsula.
 7. ^ Mangkudimedja, R.M., 1979, Serat Pararaton. Alih aksara dan alih bahasa Hardjana HP. Jakarta, Departemen P dan K, Proyek Penerbitan Buku Sastra Indonesia dan Daerah.
 8. ^ John Miksic. Wider contacts in protohistoric times. The Encyclopedia of Malaysia
 9. ^ D.G.E. Hall (1981). History of South East Asia. Macmillan. m/s. 190. ISBN 978-0-333-24163-9. 
 10. ^ Cordier Henri (2009). Ser Marco Polo; notes and addenda to Sir Henry Yule's edition, containing the results of recent research and discovery. Bibliolife. m/s. 105. ISBN 978-1-110-77685-6. 
 11. ^ Marco Polo, Thomas Wright (1854). The travels of Marco Polo, the Venetian: the translation of Marsden revised, with a selection of his notes. H. Bohn. m/s. 364–365. 
 12. ^ Paul Wheatley, 1961, The Golden Khersonese, University of Malaya Press, Kuala Lumpur.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]