Perbincangan pengguna:Yosri/Archive11

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Thanks[sunting sumber]

Thanks a lot for the translation! Ďakujem! :D --Wwooter 08:43, 11 Julai 2008 (UTC)

Komputer → タチコマ robot[sunting sumber]

I own both accounts. This request is to unify all of my bot accounts for SUL. Thanks. -- Cat chi? 10:50, 11 Julai 2008 (UTC)

Sorry, is your bot new name have special character? I got a few block before Robot. Yosri 11:23, 11 Julai 2008 (UTC)
タチコマ robot.png
Yes the first four characters are from Japanese. They read "Tachikoma". You'd have to install Japanese characters to be able to see them. This can be done by installing the windows CD.
-- Cat chi? 15:30, 14 Ogos 2008 (UTC)

Re: Bantuan template[sunting sumber]

Maaf, saya kurang jelas maksud anda. Boleh anda huraikan dengan lebih lanjut? Templat yg anda maksudkan iaitu "template:Infobox Aircraft" mempunyai satu templat yg lebih kurang sama dlm wiki Bahasa Melayu iaitu Templat:Info_Pesawat. Sekiranya templat ini atau anda bermaksud perkara yang lain, saya berbesar hati dapat membantu cipta templat itu untuk komuniti wiki Bahasa Melayu. Zamwan 11:43, 12 Julai 2008 (UTC)


Saya rasa Kurniasan telah menyelesaikannya utk anda. Akan tetapi bagi artikel2 yang ingin dialih bahasa dari Bahasa Inggeris, selain dari menggunakan templat yang dibina semula dlm Bahasa Melayu, anda wiki juga boleh mengguna templat asal dalam Bahasa Inggeris dengan hanya memerlukan sedikit pengubahsuaian. Sila rujuk templat templat:aircontent dan templat:aircraft specifications. Ini adalah cara yang paling mudah dan cepat.Zamwan 15:04, 12 Julai 2008 (UTC)

Templat:Pengguna bukan perokok[sunting sumber]

Hai Mr Yosri, saya dah letakkan templat kotak pengguna baru di laman anda, kalau boleh lihatlah. — Imran Al-Sahih 06:22, 14 Julai 2008 (UTC)

P/S: Saya harap templat ini betul2 nyatakan anda bukan perokok. Serta membuktikan anda bukan perokok.

Terima kasih banyak2 atas pesanan anda. Alhamdulillah kerana tekaan saya betul. — Imran Al-Sahih 06:34, 14 Julai 2008 (UTC)

Kapal pengangkut pesawat[sunting sumber]

Saya percaya definisi "Kapal pengangkut pesawat" lebih sesuai digunakan berbanding "kapal induk". Ia secara langsung merujuk akan peranan kapal itu sendiri sebagai "pengangkut pesawat". Atas dasar "kepentingan strategik" kapal pengangkut pesawat kepada tentera laut A.S, kebiasaannya kapal ini diiringi oleh beberapa jenis kapal lain termasuk kapal selam penyerang. Tidak silap saya, Majalah Perajurit dan Majalah Tempur menggunakan istilah Kapal pengangkut pesawat berbanding "kapal induk" di dalam kebanyakan artikel mereka.Zamwan 13:38, 14 Julai 2008 (UTC)

Mencelah sedikit. Saya rasa "kapal induk" merujuk kepada en:Mother ship. ...Aurora... 15:26, 14 Julai 2008 (UTC)

Kes penyalahgunaan akaun ke atas Edmundwoods[sunting sumber]

Salam. Saudara Edmundwoods telah melakukan satu kesalahan yang boleh menjejaskan reputasi pentadbiran Wikipedia Bahasa Melayu iaitu terlibat dalam kes penyalahgunaan akaun di Wikipedia bahasa Melayu. Oleh yang demikian, sebuah laman khusus untuk perbincangan, penghakiman, dan pengundian oleh para penyelia Wikipedia bahasa Melayu diwujudkan. Anda dijemput menyertainya → Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Kes penyalahgunaan akaun ke atas Edmundwoods (Penyelia). Kerjasama anda amatlah saya hargai. — Didie (bincang) 17:15, 15 Julai 2008 (UTC)

Salam. Diharap saudara dapat memberikan markah selepas meletakkan Yes check.svg atau X mark.svg. Untuk maklumat lanjut, sila baca nota ringkas mengenai pemberian markah pada sub-topik penghakiman penyelia. Harap maklum. — Didie (bincang) 13:17, 17 Julai 2008 (UTC)

Mengenai hal berkenaan, SPR telah menyatakan bahawa beliau sendiri merasakan Edmund tidak layak bergelar penyelia atas sikap Edmund itu. Jadi, macam mana? Segerakan keputusan anda ye kerana tarikh tutup perbicaraan berakhir esok. — Didie (bincang) 15:10, 22 Julai 2008 (UTC)

Terjemahan[sunting sumber]

Terima kasih, Yosri, atas rujukan yang diberi kepada saya. Pengembangan bahasa Melayu masih dalam pergolakan. Yang terkini ialah pergaduhan yang begitu hebat di Dewan Bahasa tentang penggunaan "dalam kalangan" sebagai ganti untuk "di kalangan" yang mantap penggunaannya, tetapi sekarang dianggap sebagai salah dari segi peraturan. Pergaduhan tentang "ia" kini diselesaikan dengan keputusan untuk menggunakannya bagi haiwan dan benda juga sejak Kamus Dewan Edisi Ketiga.

Sebagaimana yang anda mungkin tahu, saya tidak suka menggunakan istilah pinjaman seperti "baget" dan "mengaplikasikan" apabila bahasa Melayu yang tulen sedia ada. Akan tetapi sejak menyertai kursus penterjemahan, saya diberitahu adanya apa yang dikatakan laras bahasa. Jika bidang itu telah menetapkan sesuatu istilah, kita perlu mengikutnya walaupun kita tidak bersetuju, misalnya University of London perlu dikekalkan walaupun ia mudah sahaja diterjemahkan sebagai "Universiti London". Serupa juga dengan Kanada, Perancis, Jerman, Maghribi, dan sebagainya. — Syarikat Pemunggahan Rencana 00:21, 18 Julai 2008 (UTC)


Sebenarnya "Universiti of" bukanlah nama khas. Oleh itu University of London boleh diterjemah kepada Universiti London. Tetapi ''University of Red Devil bukannya Universiti Setan Merah, tetapi masih Universiti Red Devil, kerana Red Devil adalah nama khas baginya (membezakannya dari uiversiti lain. Sama juga bagi Universiti bahasa lain. Hanya nama khas Universiti tersebut dikekalkan. Yosri 02:09, 26 Julai 2008 (UTC)

Perisian percuma[sunting sumber]

University of London[sunting sumber]

Hai Yosri, sebenarnya saya juga berpendapat sedemikian. Mana tahu, apabila saya menulis "Universiti London" dalam tugasan ITNM, saya dipotong markah.

Sebenarnya dari segi konsep, saya tidak bersetuju dengan pengekalan ejaan bahasa Inggeris untuk nama khas. Kenapa sistem ejaan kata pinjaman yang disediakan oleh DBP tidak boleh digunakan? Kan baik perkataan-perkataan seperti Kanada, Jepun, Itali dan sebagainya? Kesemua itu hanya kerana Mao Zedong yang kacau pada tahun 1974. Mengapa Tun Abdul Razak nak bersetuju? "Cina" memang ejaan bahasa Melayu. Kalau nak bersetuju pun, paksalah China menggunakan perkataan "Malaysia" untuk bahasa Cina juga, hehehe. Kan adil? — Syarikat Pemunggahan Rencana 03:00, 26 Julai 2008 (UTC)


"Mana tahu, apabila saya menulis..." ialah "Who knows, when I wrote...", iaitu sudah berlaku, hehehe. Kerana saya masih tidak bersetuju, saya menanyai seorang pensyarah perempuan yang sangat tegas dan yang juga merupakan ahli bahasa puspa apa di DBP. Dia juga berpendapat bahawa University of London perlu dikekalkan ejaannya. — Syarikat Pemunggahan Rencana 13:07, 26 Julai 2008 (UTC)

Tanya[sunting sumber]

Nak tanya, apa maksud daripada daftar sekolah yang ada di halaman pengguna anda Azmi1995 12:54, 28 Julai 2008 (UTC)

Penggunaan istilah pesawat penangki minyak[sunting sumber]

Terdapat beberapa istilah yang selalu digunakan oleh wartawan ketenteraan iaitu "pesawat tangki", "pesawat pengisi minyak" dan "pesawat penangki minyak". Saya bersetuju dengan pandapat anda berkenaan penggunaan istilah "pesawat tangki/pengisi minyak" mungkin lebih sesuai. Terima kasih.Zamwan (bincang) 14:54, 28 Julai 2008 (UTC)

Tukar rencana pilihan bulan Ogos[sunting sumber]

Hai Mr Yosri, jika boleh, bolehkah anda menukar rencana pilihan Olimpik Beijing 2008 kepada rencana Islam? Ini kerana rencana Olimpik 2008 perlu diubah kandungannya dari masa ke semasa, lagipun rencana menhuraikan peristiwa yang akan datang. Terima kasih. Bantuan anda amat diperlukan. — Imran Al-Sahih 13:19, 5 Ogos 2008 (UTC)

Spesies sama?[sunting sumber]

Siput buluh = siput pahat? ...Aurora... (bincang) 16:02, 5 Ogos 2008 (UTC)


Entahlah. Saya kenal siput buluh yang bentuk seperti buluh. Siput pahat, tak kenal rupa, nama sahaja. Yosri (bincang) 16:49, 5 Ogos 2008 (UTC)

reverted edit[sunting sumber]

Sorry, Why you revert my edit on Kuil Preah Vihear? It is Khmer temple, not thai. I think It is not needed to add thai script.--Kiensvay (bincang) 17:05, 6 Ogos 2008 (UTC)

You misunderstand. The temple doesn't belong to Thai. Take note that Khmer goverment negotiate with Thai goverment, this is the current depute about the land surrounded the temple. The temple was occupied illegally, so the international court had judged that the temple belong to Cambodia. On the other hand, the temple was build by Khmer in Khmer style on the Cambodia land. --Kiensvay (bincang) 02:46, 7 Ogos 2008 (UTC)

Fotografi[sunting sumber]

Saya menghargai usaha anda memuat naik gambar-gambar sendiri ke Wikipedia. Boleh beritahu saya kamera apa yang anda guna? Gambar-gambar itu menggunakan lesen CC-BY, jadi kenapa tak muat naik ke Commons sahaja? Saya pun bercadang untuk menceburi bidang fotografi, tapi tak tahu mahu bermula dari mana.—Aviator, 12:05, 8 Ogos 2008 (UTC)

Filem Otai[sunting sumber]

Hmm, bukankah Otai patut dipentingkan? Kerana ianya nama khas bagi filem tersebut. Lagi pun kalau mahu diindekskan, filem Otai sepatutnya diindekskan sebagai Otai. 'Filem Otai' bukanlah nama khas. Saya cuma fikirkan Wikipedia sebagai ensiklopedia bukan majalah. Majalah gunakan 'Filem Otai', ensiklopedia gunakan 'Otai'. Satu lagi, slanga 'otai' saya alihkan semula ke Otai. Hmm, nanti saya letakkan sebabnya di laman perbincangan tersebut. Maaflah sebab pandangan saya selalu berbeza dengan semua orang. Saya pelik sikit. Haha — クルニア[binc|sumb] 02:00, 10 Ogos 2008 (UTC)

Haha, orang dan benda tidak boleh disamakan. Orang mempunyai gelaran (pangkat, darjat dsb) manakala perkataan atau benda tidak mempunyai pangkat. Saya tidak pasti tentang bahasa Melayu, tetapi dalam ensiklopedia berbahasa Melayu, mereka tidak akan tulis 'Filem Otai', mereka akan tulis Otai saja. Namun rasanya filem Otai ini belum diensiklopediakan lagi. Saya mengambil contoh rencana Bintang (majalah) di dalam ensiklopedia Dunia (saya tidak pasti nama ini betul atau tidak) dan semua benda yang mempunyai nama yang sama diletakkan secara berturutan di dalam ensiklopedia. Ya, Wikipedia bukan ensiklopedia bercetak, namun ianya tetap ensiklopedia, patutnya bercirikan ensiklopedia. — クルニア[binc|sumb] 02:13, 10 Ogos 2008 (UTC)

Ya letakkan semuanya begitu. Kinabalu (gunung), Ledang (gunung) semua letakkan begitu. Anda masih tidak faham. Gunung Kinabalu, apakah nama khasnya? Tentu sekali bukan Kinabalu sahaja, ianya Gunung Kinabalu. Semakin saya aktif dalam Wikipedia ini semakin sakit hati rasanya. Malas saya mahu berbincang lagi, buatlah apa anda mahu dengan rencana tersebut. Terus terang, saya rasa Wikipedia Bahasa Melayu ini bodoh. Jangan marah, itu cuma perasaan saya saja. Saya datang ke sini pun sebab saya fikirkan ianya bodoh dan ingin bantu perbaiki. Mana tahu, akhirnya saya yang dilihat bodoh oleh semua orang kerana pandangan saya selalunya berbeza dengan mereka. Saya rasa patut berhenti saja menyumbang di sini. Mesti ramai yang gembira, haha. — クルニア[binc|sumb] 02:34, 10 Ogos 2008 (UTC)

RE:Roti tanpa yis.[sunting sumber]

Sudah dipulihkan. YesYImran Al-Sahih 11:55, 11 Ogos 2008 (UTC)

Oh, ye ke? Maaflah banyak2 ye kerana saya terburu-buru nak hapuskan kategori tersebut. — Imran Al-Sahih 12:02, 11 Ogos 2008 (UTC)
Kalau camtu, oklah. Btw, terima kasih banyak2 atas pesanan anda. :) — Imran Al-Sahih 12:35, 11 Ogos 2008 (UTC)

Thanks[sunting sumber]

Thanks for the translation! --Riba-- (bincang) 12:33, 13 Ogos 2008 (UTC)

You are welcome. Yosri (bincang) 12:36, 13 Ogos 2008 (UTC)


1 AKSARA[sunting sumber]

Hai Yosri, saya baru sahaja mendaftar akaun. Ia kata kata laluan 1 aksara. 1 aksara tu macamana? ( thanks atas ucapan harijadi ) 161.139.100.98 09:06, 21 Ogos 2008 (UTC)

Terimakasih cik Yosri[sunting sumber]

Terimakasih Yosri! Saya berhasil masuk log! Muhraz (bincang) 06:42, 22 Ogos 2008 (UTC) ( saya 161.139.100.98 )

User:Ahazeman[sunting sumber]

Kenapa you kata "buang yang tak berkenaan"? [1] Itu userpage orang tau. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 15:45, 23 Ogos 2008 (UTC)

Tapi saya rasa adalah lebih baik untuk tegur dia dulu. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 16:37, 24 Ogos 2008 (UTC)

Crat to crat help[sunting sumber]

Hi. I am a crat on enwiki. I am trying to help User:ArielGold, who is a longtime enwiki user with a SUL unified global account. She has all her accounts unified but someone here on mswiki used her name and got blocked. Can you usurp this for her? Let me know your local mswiki procedures. Please either email me or post to my enwiki talk page. You may contact here directly too. I'll do all I can to help her. Thanks for your help. Rlevse (bincang) 22:52, 24 Ogos 2008 (UTC)

here are our user talk pages: en:User_talk:Rlevse and en:User_talk:ArielGold Rlevse (bincang) 22:58, 24 Ogos 2008 (UTC)
she's getting an "account already exists" error. Can you rename it to ArielGold (Usurp)?Rlevse (bincang) 23:21, 24 Ogos 2008 (UTC)

The ArielGold account is still there: [2]. Interestingly, this morning it wasn't. Can you rename it again, then create it for her and email her the pwd using her enwiki email? If not, how else can we make it work? Rlevse (bincang) 21:15, 25 Ogos 2008 (UTC)

Pokok manggis[sunting sumber]

Hello! Saya merasakan yang lebih baik rencana Pokok Manggis disatukan dengan rencana manggis bagi melengkapkan rencana buah ini. Malah di dalam wiki-en pun kebanyakan rencana buah turut sama membincangkan pokoknya. Sila sama-sama bincangkan oerkara ini di laman perbincangan ini. --Tikar aurum (bincang) 10:17, 25 Ogos 2008 (UTC)

Undi jangan tak undi[sunting sumber]

Saya (Kamalzack (bincang) 01:52, 28 Ogos 2008 (UTC)) dengan ini mencadangkan rencana Pokok dan Buah seperti Pokok Manggis dan Buah Manggis digabungkan menjadi satu rencana ibu. Undian akan ditutup dalam masa 14 hari iaitu pada 11 September 2008. Keputusan adalah majoriti mudah dan sesiapa sahaja diminta mematuhi keputusan ini. Perbincangan topik ini di http://ms.wikipedia.org/wiki/Perbincangan:Manggis dan http://ms.wikipedia.org/wiki/Perbincangan:Pokok_Manggis

  1. Setuju Kamalzack (bincang) 01:52, 28 Ogos 2008 (UTC)
  2. Setuju—Aviator, 03:59, 29 Ogos 2008 (UTC)
  3. Setuju ☺ —izzudin 13:31, 29 Ogos 2008 (UTC)
  4. Setuju Zamwan (bincang) 03:46, 30 Ogos 2008 (UTC)
  5. Setuju Muhraz (bincang) 04:57, 30 Ogos 2008 (UTC) ( Ianya perlu )
   * Jangan biarkan Manggis menjadi laman nyahkekaburan

Boleh tolong tak?[sunting sumber]

Hai Mr Yosri, bolehkah anda tolong letakkan ikon [[Imej:Info icon 002.svg|25px]] ini ke {{templat:ujian}}. Tujuannnya untuk membuatkan tanda maklumat lebih dikenali dan untuk menjadikan rupa pengenalan lebih cantik. Saya tak boleh sunting templat ini kerana templat ini dilindungi sepenuhnya. Contohnya seperti di bawah:


Info icon 002.svg Terima kasih kerana mencuba Wikipedia. Cubaan anda berjaya, dan sekarang telah dibalikkan. Sila guna kotak pasir untuk sebarang percubaan yang anda ingin lakukan.

Sila lihat laman selamat datang jika anda ingin mengetahui cara menyumbang dengan lebih lanjut.

Wikipedia bahasa Melayu agak ketinggalan berbanding Wikipedia bahasa-bahasa lain. Anda boleh mengubah keadaan ini dengan turut sama menyumbang bahan bermanfaat kepada Wikipedia bahasa Melayu. Sila pastikan hanya kandungan berbentuk ensiklopedia dimasukkan di sini. Terima kasih.

Amaran: Salah laku yang berulang mungkin menyebabkan keistimewaan menyunting anda dibatalkan.


Info icon 002.svg Thank you for trying Wikipedia. Your attempt is successful, and now has been reverted. Please utilise the sandbox for any attempts that you would want to do.

Please see the welcome page if you wish to know how to contribute further.

The Malay Wikipedia are a bit behind compared to other Wikipedia languages. You can change this situation by voluntarily contributing beneficial materials to Malay Wikipedia. Please ensure only encyclopedic materials are added. Thank you.

Warning: Persistant abuse may result in your editing privilege being cancelled.


Bantuan anda amat dialu-alukan. Terima kasih. — Imran Al-Sahih (Perbincangan) 06:35, 2 September 2008 (UTC)

Special:Contributions/MBisazz[sunting sumber]

Hello. Can you please have a look at http://ms.wikipedia.org/wiki/Khas:Sumbangan/MBisazz and block them, they are an impostor of MBisanz. Thanks. Steve Crossin (bincang) 14:26, 3 September 2008 (UTC)

The Times Orchestra[sunting sumber]

Sebenarnya saya pun tidak pasti samada kugiran tersebut membawa genre pop yeh-yeh. Akan saya buang suntingan saya sekejap lagi. Di mana anda mendapat maklumat mengenai kugiran ini? — kurkur[binc|sumb] 04:13, 5 September 2008 (UTC)

Bolehlah kugiran ini sebagai kugiran pop yeh-yeh kalau begitu. — kurkur[binc|sumb] 04:59, 5 September 2008 (UTC)
Saya mahu mengembangkannya, tapi kekurangan sumber. Kalau saya ada kenderaan, saya akan pergi cari orang2 lama dan tanya mereka tentang kugiran-kugiran ini (memandangkan saya sedang menetap di Johor, antara kwsn pop yeh-yeh berkembang). Malangnya saya tidak mempunyai kenderaan dan kesibukan membatasi saya. Terpaksalah ia dibiarkan tunas buat masa ini. — kurkur[binc|sumb] 11:53, 5 September 2008 (UTC)

Deo Volente[sunting sumber]

Halo Yosri, Selamat Datang di br.wiki dan bs.wiki! Mikhailov Kusserow (bincang) 07:24, 5 September 2008 (UTC)

Mengenai Muhraz[sunting sumber]

Hai Mr Yosri, dah dua kali Mr Muhraz tak jawab pesanan saya, bolehkah anda tolong berikan pesanan kepada dia untuk saya? Saya tak tahulah kenapa dengan Muhraz ni, busy ke apa ataupun sengaja menguji kesabaran saya, saya tak tahulah. Kalau boleh tolong ye. — Imran Al-Sahih (bincang) 16:05, 5 September 2008 (UTC)

Yosri, tak payah bagi tahu, saya dah jawab dan tahu, elok makan tahu. Muhraz (bincang) 07:30, 6 September 2008 (UTC)

Sekat Edmundmoods[sunting sumber]

Setelah memerhatikan tindakan-tindakan Edmundwoods, saya mencadangkan dia disekat dari wikipedia ini. Contohnya dia memutuskan sejarah penulis-penulis sesuatu artikel seperti Pulau Batu Putih. Tanpa sebarang perbincangan dan guna logik sendiri , dia memutuskan putuskan sejarah penulis-penukis artikel tersebut. Tindakan ini seperti mengambil tesis orang lain dan ditampal nama sendiri. Jika di universiti, dia ini patut dibuang terus dari universiti dan tidak dibenarkan masuk ke mana-mana universiti. Jawatann yang disandang patut dilucutkan . Papan amaran disiarkan semuka surat dalam media. Saya pertimbangkan ini satu jenayah penulisan yang serius.

Jika dibiarkan, akan ada lagi artikel yang dirompak. Saya check semula artikel yang dihasilkannya , sekadar seperenggan dua tak sampai . Tindakannya akan memberi implikasi negatif kepada penulis serius yang lain.

Dia juga sering meminta artikel diwiki/ dirapikan tapi tidak pernah menyunting secara serius. Sepatutnya buatlah bacaan lanjut terlebih dahulu. Jika dirasakan memihak, buatlah pembetulan supaya tidak memihak.

Lakukan kerja-kerja di wikpedia ini dengan ikhlas . bukan dengan tampal nama sendiri pada artikel yang ditulis oleh penulis-penulis lain. Malekhanif (bincang) 16:27, 6 September 2008 (UTC)

Hai Malekhanif,
Sebenarnya bukan Edmundwoods yang memadamkan sejarah suntingan anda, tetapi dia hanya memindahkan kesemuanya ke "Pedra Branca" (termasuk [suntingan]. Apabila ia dialih dari Pedra Branca dan Pulau Batu Putih beberapa kali (beberapa orang memindahkannya menyebabkan saya tidak dapat memastikannya) yang terakhir memindahkan tanpa mengguna fungsi pidahan. Ini menyebabkan sejarah suntinggan tertinggal di Pedra Branca, dan bukanlah kesalahan Edmundwoods. Diharap ini memberi penjelasan kepada anda. Yosri (bincang) 22:41, 6 September 2008 (UTC)

Yang mana[sunting sumber]

Yosri, yang mana saya tampal ulat-bulat bahasa asing? Muhraz (bincang) 03:53, 7 September 2008 (UTC)

Maaf jika silap. Muhraz (bincang) 08:31, 7 September 2008 (UTC)

Deo Volente[sunting sumber]

Anda tidak perlu membalas sampai ke id.wiki, cukup di sini saja atau ms.wiki untuk pesan saya. Terima Kasih kembali. Mikhailov Kusserow (bincang) 09:49, 9 September 2008 (UTC)

Oh I see. Mikhailov Kusserow (bincang) 10:15, 9 September 2008 (UTC)