Pergi ke kandungan

Piccadilly Circus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
The West End dan Piccadilly Circus, 51°30′36″N 0°8′4″W / 51.51000°N 0.13444°W / 51.51000; -0.13444.

Piccadilly Circus adalah sebuah road junction masyhur dan ruang awam West End London di City of Westminster, dibina pada 1819 untuk menghubungkan Jalan Regent dengan jalan beli-belah utama Piccadilly. dalam konteks ini sebuah sirkas, dari perkataan Latin yang bermakna bulatan, adalah sebuah ruang terbuka bulatan di suatu junction jalan. [1]Koordinat: 51°30′36″N 0°8′4″W / 51.51000°N 0.13444°W / 51.51000; -0.13444

Ia kini berkait secara lanjut dengan teater di Lebuh Shaftesbury dan juga the Haymarket, Coventry Street (selanjutnya ke Dataran Leicester), dan Jalan Glasshouse. Circus adalah berhampiran dengan kawasan beli-belah dan hiburan utama di pusat West End. Kedudukannya sebagai suatu traffic-intersection utama membuat Piccadilly Circus sebuah tempat bertemu yang sibuk dan sebuah tarikan pelancong pada haknya sendiri.

Circus pada khususnya dikenali dengan gambaran videonya dan tanda-tanda neon digantung di tepi bangunan di bahagian utara, dan juga air pancut peringatan Shaftesbury dan patung seorang pemanah digelar secara masyhur sebagai Eros (kadang-kadang digelar Malaikat Zakat Kristian, tetapi diniatkan untuk menjadi Anteros). Ia dikelilingi oleh beberapa bangunan terkenal, termasuk London Pavilion dan Teater Criterion. Secara lanjut di bawah plaza adalah stesen London Underground Piccadilly Circus .

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Piccadilly Circus pada 1896, dengan suatu pemandang terhadap Leicester Square melalui Jalan Coventry. London Pavilion berada di sebelah kanan, dan air pancut peringatan Shaftesbury di sebelah kiri.
Piccadilly Circus pada 1949.
Piccadilly Circus pada 1896, dengan suatu pemandangan terhadap Dataran Leicester melalui Jalan Coventry. London Pavilion berada di sebelah kiri, dan Criterion Theatre di sebelah kanan.
Piccadilly Circus pada 1962.

Piccadilly Circus berhubung ke Piccadilly, suatu laluan yang namanya pertama bermuncul pada 1626 sebagai Pickadilly Hall, dinamakan selepas sebuah rumah pemilik yang bernama Robert Baker, seorang tukang jahit yang masyhur dengan menjual piccadills atau piccadillies, sebuah istilah digunakan untuk pelbagai jenis collar. Jalan ini digelar sebagai Jalan Portugal pada 1692 pada kehormatan Catherine of Braganza, permaisuri Raja Charles II dari England, tetapi telah digelarkan Piccadilly pada 1743. Piccadilly Circus telah ditubuhkan pada 1819, di junction dengan Jalan Regent, yang kemudian dibinakan di bawah pelan John Nash di tapak sebuah rumah dan taman milik Lady Hutton. Sirkas kehilangan bentuk bulatannya pada 1886 dengan pembinaan Shaftesbury Avenue.

Junction mempunyai penukaran kenderaan yang sangat sesak sejak pembinaan, oleh kerana ia terletak di pusat Theatreland dan menguruskan keluar kesesakan dari Piccadilly, yang Charles Dickens, Jr (Charles C. B. Dickens, anak lelaki Charles Dickens) menjelaskan oleh itu pada 1879: "Piccadilly, laluan hebat memimpin dari Haymarket dan jalan-Regent westward to sudut-Taman Hyde, terletak berhampiran capai dengan Parisian boulevard di mana London dapat boast."

Stesen tiub Piccadilly Circus telah dibuka pada Mac 10, 1906 di Laluan Bakerloo, dan pada Laluan Piccadilly pada bulan Disember pada tahun itu. Pada 1928, stesen ini telah secara ekstensif dibina semula untuk menguruskan kesesakan.

Iklan elektrik pertama intersection bermuncul pada 1910, dan dari 1923 electric billboards telah diletakkan di facade London Pavilion. Lampu isyarat telah pertama kali dipasang pada Ogos 3, 1926 di junction.

Pada mulanya 1960an, ia ditentukan bahawa Circus diperlukan untuk pembangunan semula untuk membenarkan laluan kenderaan yang lebih besar. Pada 1962, Lord Holford menyampaikan sebuah rancangan yang menciptakan sebuah Piccadilly Circus "double-decker", dengan sebuah concourse di atas kesesakan tingkat tanah. Konsep ini dikekalkan sepanjang peninggalan 1960an, sebelum akhirnya dimatikan oleh Sir Keith Joseph dan Ernest Marples pada 1972; alasan pertama diberikan bahawa skema satu-satunya Holford dibenarkan untuk suatu penambahan 20% increase pada aliran kenderaan, dan Kerajaan memerlukan 50%.

Rancangan Holford telah dirujukkan pada filem dokumentari "Goodbye, Piccadilly", dikeluarkan oleh Rank Organisation pada 1967. Piccadilly Circus telah sejak itu melarikan diri dari perkembangan semula utama, selain dari pejalankakian tingkat tanah di keliling bahagian selatannya pada 1980an.

Air pancut peringatan Shaftesbury di Piccadilly Circus telah didirikan pada 1893, untuk memperingatkan karya filantrofi Anthony Ashley Cooper, Earl ke-7 Shaftesbury. Sewaktu Perang Dunia Kedua, patung di atas Air pancut Peringatan Shaftesbury telah dialihkan, dan digantikan oleh hoarding iklan. Ia dipulangkan pada 1948. Apabila Circus berada di bawah kerja pembinaan semula pada lewat 1980an, keseluruhan air pancut telah dialihkan dari pusat junction di permulaan Shaftesbury Avenue ke kedudukan kini di sudut barat daya.

Suatu pandangan panoramik pada Piccadilly Circus dari bahagian selatan di hadapan Lillywhites.

Lokasi dan penglihatan[sunting | sunting sumber]

Piccadilly Circus dikelilingi oleh beberapa tarikan pelancong utama, termasuk Peringatan Shaftesbury, Criterion Theatre, London Pavilion dan beberapa gedung runcit utama. Beberapa kelab malam dan bar terletak di kawasan ini dan kawasan jiran Soho, termasuk terdahulunya kelab Chinawhite.

Tanda Neon[sunting | sunting sumber]

Tanda Neon Piccadilly Circus pada waktu siang.
tanda Neon di Piccadilly Circus pada waktu malam.

Piccadilly Circus telah dikelilingi oleh hoardings iklan beriluminasi pada bangunan, bermula pada awal 1900an,[perlu rujukan] tetapi satu bangunan kini mengangkat mereka, yang berada di sudut barat laut di antara Shaftesbury Avenue dan Glasshouse Street. Tapak ini tidak dinamakan (biasanya dirujukkan sebagai Monico selepas Café Monico yang digunakan pada tapak); alamat yang digunakan adalah 44/48 Jalan Regent, 1/6 Jalan Sherwood, 17/22 Jalan Denman dan 1/17 Shaftesbury Avenue, dan telah dimiliki oleh pelabur properti Land Securities Group sejak 1970an.

Isyarat-isyarat terawal menggunakan bal lampu pijar, ini telah digantikan dengan lampu neon, dan juga isyarat-isyarat bergerak (telah ada sebuah jam Guinness besar pada suatu waktu). Dari Disember 1998 projektor digital telah digunakan secara ringkas untuk tanda Coke [1], semantara awal 2000an telah melihatkan suatu greakan gradual ke gambaran LED. Bilangan isyarat-isyarat bertahun-tahun yang berlalu telah berkurangan apabila harga kos sewa bertambah.

Pada 2008, tapak telah ada skrin periklanan beriluminasi di atas tiga unit runcit besar, menghadap Piccadilly Circus dari bahagian utara, dihunikan oleh Boots, dan GAP dan secampuran runcit yang lebih kecil, restoran dan premis pejabat dengan bahagian hadapan menghadap jalan-jalan lain. Sebuah Burger King terletak di bawah iklan samsung yang terdahulunya adalah sebuah Wimpy Bar hingga lewat 1980an telah ditutup pada awal 2008 dan kini ditukarkan ke Bank Barclays.

Coca-Cola telah mempunyai sebuah isyarat di Piccadilly Circus sejak 1955. Isyarat telah diadakan sejak September 2003, apabila papan projektor digital terdahulunya dan tapak terdahulunya dihuni Nescafé telah digantikan dengan sebuah gambaran video LED yang melengkung dengan bangunan. Pada November 23 2007 filem pertama telah disiarkan melalui papan. Filem The Ballet of Change: Piccadilly Circus oleh Paul Atherton dibenarkan lima minit untuk menayangkan filem bukan-komersial pertama menggambarkan sejarah Piccadilly Circus dan lampu-lampunya. Laman iklan Nescafé terdahulunya juga telah diduduki oleh iklan untuk Fosters hingga sekurang-kurangnya 1999 dan untuk selama tiga bulan pada 2002 di antara gambaran iklan Nescafé dan iklan Coca Cola yang dibesarkan bahagian ini pada Piccadilly Circus telah mencirikan petikan "Bayangkan semua orang hidup dalam keamanan" oleh Beatle John Lennon. Ini telah dibayarkan oleh isterinya Yoko Ono yang membelanjakan anggaran £150,000 untuk menggambarkan sebuah ikaln di lokasi ini. [2] Diarkibkan 2008-12-27 di Wayback Machine

Tanda Sanyo adalah yang terlama dari yang enam itu, dipasangkan pada lewat 1980an dan tetap tidak berubah sejak itu. Meskipun, tanda-tanda Sanyo terdahulu dengan logo lama telah menduduki kedudukan itu sejak sekurang-kurangnya 1980.

TDK menggantikan ruang yang terdahulunya diduduki oleh Kodak pada 1990. Tanda mereka telah hampir tetap tidak berubah sejak itu, walaupun pada 2001 warna latar belakang lampu telah diubah dari hijau ke biru, dan kata-kata 'Audio & Video Tape' dan 'Floppy Disks' di bawah logo telah dialihkan.

McDonald's menambahkan sebuah tanda pada pertengahan-1980s, menggantikan satu untuk BASF. Pada 2001 tanda itu telah berubah dari neo ke skrin LED beranimasi, yang selanjutnya telah berubah ke sebuah skrin LED yang lebih besar dan lebih terang pada tahun 2008.

Samsung menggantikan sebuah tanda untuk Panasonic pada November 1994 [3] Diarkibkan 2009-03-18 di Wayback Machine, dan tanda itu telah dikemaskinikan dari neon ke LED pada 2005.

Piccadilly Lite telah ditambah pada 3 Disember 2007, diletak di bawah tanda Samsung dan McDonald. Ini adalah sebuah skrin LED yang membenarkan syarikat-syarikat lain untuk mengiklankan sewa jangka pendek dan panjang, menambahkan bilangan ruang iklan tetapi menggunakan skrin yang sama untuk jenama pelbagai. [4]

Syarikat telefon bimbit British Vodafone pernah menggunakan tanda neon dipasangkan di bumbung Rumah Coventry, yang secara pepenjuru menghadap Piccadilly Circus. Tambahan pada logo syarikat itu, tanda menggambarkan pesan-pesan peribadi yang dapat dikirimkan di sebuah laman web kahs dan digambarkan di suatu masa dan tarikh. Pada Februari 2007, ini digantikan oleh gambaran iklan-video LED untuk LGE, lengan British pada kumpulan elektronik Korea Selatan LG. Gambaran baru juga menggubahkan suatu detikan berskrol tajuk Sky News.

Pada upacara istimewa lampu-lampu dipadamkan, seperti kematian Winston Churchill pada 1965 dan Diana, Puteri Wales pada 1997. Pada 21 Jun 2007 mereka dipadamkan selama 1 jam sebagai sebahagian dari kempen Lights Out London.[2]

Peringatan Shaftesbury dan Patung Anteros[sunting | sunting sumber]

Piccadilly Circus memorial fountain, with Anteros, popularly referred to (wrongly) as either The Angel of Christian Charity, or Eros, one of the first statues to be cast in aluminium.

Di barat daya Circus, berpindah selepas Perang Dunia II dari tempat asalnya di tengah0tengah, berdirinya Air Pancut Peringatan Shaftesbury, didirikan pada 1892-1893 untuk memperingatkan kerja-kerja yang bersifat derwaman Lord Shaftesbury, adalah seorang ahli politik dan dermawan masyhur pada zaman Victoria.

Tugu peringatan ini diatasi oleh patung bogel bersayap pada seorang pemanah keciptaan Alfred Gilbert, kadang-kadang dirujukkan Malaikat Belas Ikhsan Kristian dan secara masyhur digelar Eros selepas Dewa Mesra Greek. Patung itu menjadi sebuah ikon London: sebuah ilustrasi grafik padanya digunakan sebagai tanda surat khabar Evening Standard newspaper, dan bermuncul pada mastheadnya.

Kegunaan tokoh bogel pada peringatan orang ramai adalah berkontroversi pada pembinaannya, tetapi ia secara umum diterima baik oleh orang ramai. Magazine of Art menjelasnya sebagai, "...suatu kontras amat ketara pada kehodohan pada keumumnan pemahat jalan, ... suatu pekerjaan yang, semantara menyantikkan salah satu dari ruang terbuka terbiat, yang seharusnya melakukan banyak terhadap ketambahan citarasa orang ramai pada arahan skulptur berhiasan, dan berkhidmat kebebasan untuk metropolis dari mana-mana tambahan lamjut pada urutan kehodohan bertugu peringatan."

Patung ini adalah pertama di dunia yang adalah campakan aluminium dan adalah muatan pada sebuah air pancut gangsa, yang sendiri mengilhamkan motif-motif marin yang Gilbert mengukir pada patung.

Pada ini adalah dipercayai menggambarkan Eros, tetapi diniatkan untuk menjadi suatu gambaran saudara kembarnya, Anteros, seperti disahkan oleh rekod-rekod sezaman Majlis Bandar Westminster[perlu rujukan]. Pemahatnya Alfred Gilbert telah memahat patung Anteros, dan apabila ditugaskan untuk Air Pancut Peringatan Shaftesbury, memilih untuk menghasilkan judul yang sama, yang sebagai 'Dewa Cinta Tidak Penting Diri' telah didianggap sesuai untuk mewakili Earl ke-7 dari Shaftesbury yang sifat suka menderma. Gilbert menjelaskan Anteros sebagai menggambarkan 'cinta mencerminkan dan matang, bertentangan dengan Eros atau Cupid, orang yang bertindak kuasa sewenang-wenangnya secara sambil lewa.' Model untuk pahatan adalah pembantu studio Gilbert, seorang Itali yang berusia 16 tahun, Angelo Colarossi (lahir 1875).[3] Air pancut, apabila terdahulunya diletakkan, dimaknakan mengadakan Anteros menunjuk ibu panah selatan terhadap Wimborne St Giles di Dorset, yang mana adalah tempat duduk luar bandar Earl.[perlu rujukan]

Apabila peringatan telah didedahkan, ada beberapa aduan. Sestengah merasakan ia terletak di bahagian kasar bandar (daerah teater) dan lain merasa ia terlalu mangghairahkan sebagai sebuah peringatan untuk Earl masyhur yang siuman dan berhormat. Sesetengah penolakan ini diseimbang balas dengan menamakan patung itu Malaikat Murah Hati Kristian[perlu rujukan], adalah penganggaran terdekat wyang dapat dicipta dalam istilah Kristian untuk watak yang Anteros memainkan dalam bangunan peringatan Greek. Tetapi nama ini tidak pernah dikenal besar, dan nama terdahulunya datang kembali, secara silap di bawah bentuk pendek Eros, menandakan Dewa Cinta yang Mengghairahkan; agak tidak sesuai untuk memperingatkan Earl, tetapi cukup betul untuk menandakan kawasan kejiranan London, yang mana Soho telah dibangunkan.

Teater Criterion[sunting | sunting sumber]

Teater Criterion, sebuah bangunan senarai Grade II*, berdiri di bahagian selatan Piccadilly Circus. Selain daripada kawasan box office, keseluruhan teater, dengan hampir 600 tempat duduk, berada di bawah tanah dan dicapaikan dengan tangga berjubin yang menurun. Columns digunakan untuk menyokong bulatan dress dan bulatan atas, menghadkan pemandangan banyak tempat duduk di dalam.

Teater ini direka bentuk oleh Thomas Verity dan dibuka sebagai sebuah teater pada Mac 21, 1874, walaupun pelan asasl untuknya telah menjadi sebuah dewan konset. Pada 1883 ia terpaksa tutup untuk memperkaikikan pengalihan udara dan menggantikan lampu minyak dengan lampu elektrik, dan dibuka semula pada tahun berikutnya. Teater ditutup pada 1989 dan secara besaran direnovasikan, dibuka semula pada Oktober 1992.

London Pavilion[sunting | sunting sumber]

Di bahagian timur laut Piccadilly Circus, di sudut di antara Shaftesbury Avenue dan Coventry Street, adalah London Pavilion. Bangunan pertama yang mempunyai nama sama dibinakan pada 1859, dan adalah sebuah dewan muzik. Pada 1885, Shaftesbury Avenue telah dibinakan melalui bekas tapak Pavilion dan sebuah London Pavilion baru telah dibinakan, yang juga dikhidmatkan sebagai sebuah dewan muzik. Pada 1923, billboards elektrik telah didirikan di tepi bangunan.

Facade London Pavilion pada 2002.

Pada 1934, bangunan ini berada di bawah perubahan struktur yang besar, dan ditukarkan ke sebuah panggung wayang. Pada 1986, bangunan ini telah dibinakan, mengekalkan muka hadapan 1885, dan ditukarkan ke sebuah arked beli-belah. Pada 2000, bangunan itu dihubungkan dengan kawasan kejiranan Pusat Trocadero, dan tanda tulis di bangunan telah diubah pada 2003 untuk dibacakan "London Trocadero." Basement bangunan dihubungkan dengan stesen tiub Piccadilly Circus.

Kedai utama[sunting | sunting sumber]

Terdahulunya gedung bendera Zavvi (terdahulunya digelar Virgin Megastore), terdahulunya dimilik oleh Tower Records telah terletaknya di Nombor 1 Piccadilly sebelum ia masuk pentadbiran. Nombor 1 Piccadilly kini kosong, unitnya terletak di bahagian barat di antara Regent Street dan Piccadilly, secara terus menghadap Piccadilly Circus. Sebelum menjadi Tower Records ini adalah lokasi gedung serbaneka Swan dan Edgar. Pada Jun 2009, ia didedahkan oleh pemegang pajakan 1 Piccadilly Circus (Pelaburan Hidup Piawai) yang penyewa runcit baru untuk tempat itu akan menjadi The Sting, sebuah gedung jabatan fesyen masyhur di Belanda, Jerman dan Belgium. Mereka merancang untuk buka pada Musim Bunga 2010.[5]

Lillywhites adalah suatu peruncit utama barangan sukan terletak di bahagian selatan, bersebelahan dengan air pancut Shaftesbury. Ia berpindah ke tapak kininya pada 1925. Lillywhites adalah masyhur dengan para pelancong dan mereka secara sering memberikan barang-barang jualan, termasuk jersi bola sepak antarabangsa dengan diskaun 90%. Fortnum dan Masons yang berhampiran sering dianggap sebahagian dari kawasan beli-belah Piccadilly Circus dan dikenali dengan dewan-dewan makanan mahal.[4]

Stesen Underground dan Laluan Piccadilly[sunting | sunting sumber]

Bahagian dalam stesen tiub Piccadilly Circus.

Stesen Piccadilly Circus di London Underground terletak selanjutnya di bawah Piccadilly Circus sendiri, dengan tempat masuk di tiap sudut. Ia adlah salah satu stesen yang tidak mempunyai bangunan berkaitan di atas tanah dan di bawah tanah sepenuhnya. Ia sendiri adalah bangunan senarai Grade 2.

Stesen ini berada di Laluan Piccadilly di antara Green Park dan Leicester Square, dan Laluan Bakerloo Line di antara Charing Cross dan Oxford Circus.

Metronet, hingga 2008 salah satu dari dua syarikat pembaikian swasta untuk London Underground di bawah aturan public-private partnership, stesen Piccadilly Circus yang dihias semula dengan kerja bermula pada Mac 2005 dan diselesaikan pada musim bunga 2007. Perbaikian utama termasuk lantai baru dan penyelesaian dinding, sebuah sistem CCTV baru, sudut-sudut baru membantu, sebuah sistem alamat awam baru, gambaran maklumat elektronik baru dan jam, tempat duduk pentas yang diperbaikian, ukuran proofing air, ukuran untuk membantu penunmpang yang cacat penglihatan dan memperbaikikan penyalaan lampu. Escalators juga diganti.

Dalam budaya popular[sunting | sunting sumber]

Ayat "ia seperti Piccadilly Circus" digunakan secara umum di UK untuk merujukkan pada sebuah tempat atau keadaan di mana ia sangat sibuk dengan orang. Ia telah dikatakan bahawa seorang yang tinggal cukup panjang di Piccadilly Circus akan akhirnya berjumpa setiap orang yang mereka kenali. Mungkin kerana hubungan ini, sewaktu Perang Dunia II, "Piccadilly Circus" adalah gelaran kod diberikan pada serangan lokasi perhimpunan Allies' D-Day di Selat Inggeris.[5]

Piccadilly Circus telah mengilhamkan para seniman dan ahli muzik. Piccadilly Circus (1912) adalah nama dan judul sebuah lukisan oleh seniman British Charles Ginner, sebahagian dari pengumpulan Tate Britain. Sculptor Paul McCarthy juga mempunyai sebuah edisi dua-bab 320-muka surat video stills dengan nama Piccadilly Circus.

"Piccadilly Circus" adalah nama lagu hit penyanyi Sweden Pernilla Wahlgren dari 1985. Pancaragam punk Ireland Utara Stiff Little Fingers mempunyai lagu berlainan pada nama yang sama dari album 1981 mereka Go for It, suatu cerita benar tentang seorang kawan mereka datang ke London untuk melarikan diri dari The Troubles Belfast hanya ditikan oleh orang-orang yang tidak dikenali di Piccadilly Circus. Sebuah album kompilasi dari pancaragam pop/rock British Squeeze dibebaskan pada 1996 telah berjudul Piccadilly Collection dan menunjukkan sekeping gambar Piccadilly Circus di kulitnya.

Lagu Dire Straits "Wild West End" adalah tentang kawawsan di keliling Piccadilly. Lagu Morrissey "Piccadilly Palare" dari album Bona Drag memperingatkan hidup pelacur lelaki dengan menggunakan "palare" (secara alternatif dieja 'polari'), argot digunakan oleh subbudaya ini dan oleh lelaki gay pada umumnya. Suatu ayat yang hilang: "Di keliling pusat pekan/ terletak asal usulku/adakah aku benar-benarnya melakukan kesalahan?" Jethro Tull menyatakan Piccadilly Circus di "Mother Goose" dalam album Aqualung: "And a foreign student said to me/was it really true there are elephants and lions too/in Piccadilly Circus?"

Bob Marley membuat kenyatakaan Piccadilly Circus dalam lagunya "Kinky Reggae" dalam album Catch A Fire. The Sundays menyatakan Piccadilly Circus dalam lagu mereka "Hideous Towns" dalam album 1990 mereka Reading, Writing, and Arithmetic.

Stormbreaker, buku novel pertama dalam siri jualan terbaik Alex Rider oleh Anthony Horowitz, mencirikan tanda tanah utama di London, salah satunya adalah Piccadilly Circus. Watak-watsak utama melari ke sirkas dengan menunggang kuda.

Dalam filem Wayne's World 2, Wayne dan Garth mengadakan perjalanan ke London dan kecewa untuk mendapati bahawa Piccadilly Circus bukan sebenarnya sebuah sirkas.

Dalam filem Austin Powers, Piccadilly Circus dalam lokasi tempat bersarang Dr Evil's sewaktu "the swinging 60s". Austin Powers menghadapi Dr Evil di kelab malam "The Electric Pussycat" yang menyembunyikan sebuah kapala roket dalam bentuk seroang patung Lelaki Besar di atas bumbung sebuah bangunan Piccadilly Circus.

Piccadilly Circus adalah babak aksi terakhirnya dalam klasik serigala 1981 John Landis, An American Werewolf in London. Watak David Naughton, David Kessler juga digelar serigala, melakukan transformasi terakhirnya dalam sebuah teater dewasa di Piccadilly Circus dan tidak lama selepas itu, kekecohan berpunca apabila dia melarikan diri dari teater dan terjadinya kemalangan kereta pada reaksi rantaian.

Dalam filem 28 Days Later, watak utama Jim dilihat melintasi Piccadilly Circus dan menyedari sebuah papan dengan pelayar "missing persons" di atasnya. Papan itu terletak di keliling air pancut peringatan.

Dalam episod Doctor Who, Rose dan Last of the Time Lords, Piccadilly Circus dapat dilihat.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "circus", Oxford English Dictionary 2nd Edition 1989
  2. ^ BBC NEWS | England | London | London lights out for environment Mereka juga dipadamkan sebagai sebahagian dari Earth Hour dari 8.30 malam hingga 9.30 malam pada 28 Mac 2009.
  3. ^ "Eros", National Conservation Centre
  4. ^ Piccadilly London
  5. ^ The Editors of American Heritage (1962). D-Day, The Invasion of Europe. New York, New York: American Heritage Publishing Co, Inc. m/s. 36. . . .the ten mile (16 km) circle in the Channel nicknamed Piccadilly Circus, where the troop convoys would meet . . .

Buku[sunting | sunting sumber]

Rencana[sunting | sunting sumber]

Laman web[sunting | sunting sumber]

15 May, 2009 The Eros Project http://www.youtube.com/watch?v=vtzvMlzX358

Pautan luar[sunting | sunting sumber]