Portal:Brazil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

National seal Selamat datang ke Portal Brazil National seal

Laman Utama Indeks   Projek  

Brazil, secara rasmi Republik Persekutuan Brazil (Bahasa Portugis: República Federativa do Brasil) adalah negara terbesar dan negara terpadat di Amerika Selatan, dan kelima terbesar di dunia di kedua-dua kawasan dan jumlah penduduk. Wilayahnya meliputi 8,514,876.599 km² di antara Amerika Selatan dan Lautan Atlantik dan ia adalah negara paling timur di Amerika. Ia bersempadan dengan Venezuela, Suriname, Guyana dan département dari Guiana Perancis ke utara, Di selatan, Argentina dan Paraguay di barat daya, Bolivia dan Peru di barat, dan Colombia di barat laut. Satu-satunya negara Amerika Selatan yang tidak bersempadan dengan Brazil adalah Ecuador dan Chile.

Pantai Brazil meliputi 7,367km (4,655 mi) di sepanjang lautan Atlantik. Banyak kepulauan adalah sebahagian daripada wilayah Brazil, seperti Penedos de São Pedro e São Paulo, Fernando de Noronha, Trindade e Martim Vaz dan Atol das Rocas. Iklim tropika adalah iklim utama. Di selatan negara, iklim subtropika wujud. Brazil dilalui oleh Khatulistiwa dan Garisan Jadi. Ia adalah rumah bagi pelbagai fauna dan flora serta sumber semula jadi yang luas.

Penduduk Brazil cenderung menumpukan perhatian di sepanjang garis pantai di pusat bandar besar. Walaupun Brazil mempunyai salah satu populasi terbesar di dunia, kepadatan penduduk adalah rendah dan tanah benua dalaman mempunyai ruang kosong demografi yang besar. Ia adalah negara berbilang kaum yang terdiri daripada unsur orang Eropah, Amerindian, Afrika dan orang Asia, lebih lagi berkacukan adalam individu yang sama daripada berpisahkan ke dalam komuniti yang berbeza. Bahasa rasmi adalah bahasa Portugis, dan ia merupakan satu-satunya negara berbahasa Portugis di seluruh benua Amerika. Katolik adalah agama utama, walaupun komuniti Protestan telah mengalami perkembangan yang signifikan dalam dekad yang lalu. Brazil mempunyai penduduk Roman Katolik terbesar di dunia.

Lebih lanjut mengenai... Brazil, sejarahnya dan penduduknya
Show new selections

Biografi pilihan

{{Portal:Brazil/Selected biography/Layout

image=Cândido Portinari, Antônio Bento, Mário de Andrade e Rodrigo Melo Franco 1936.jpg image credit=CPDOC size=100px caption=Left to right: Candido Portinari, Antônio Bento, Mário de Andrade and Rodrigo Melo Franco text=Mário de Andrade (sebutan dalam bahasa Portugis: [ˈmaɾiu dʒi ɐ̃ˈdɾadʒi]; 9 Oktober 1893 – 25 Februari 1945) adalah Brazil penyair, novel novel musik, [Pengkritik seni | pengkritik, dan fotografi fotografi. Salah seorang pengasas modenisme Brazil, dia hampir mencipta puisi Brazil moden dengan penerbitan Paulicéia Desvairada ( Hallucinated City ) pada tahun 1922. Beliau mempunyai pengaruh besar Pada kesusasteraan Brazil pada abad ke-20 dan ke-21, dan sebagai seorang sarjana dan esaier-dia adalah pelopor bidang ethnomusicology - pengaruhnya telah mencapai jauh di luar Brazil.

Andrade merupakan tokoh utama dalam perarakan avant-garde São Paulo selama dua puluh tahun. Diklat sebagai seorang pemuzik dan terkenal sebagai seorang penyair dan novelis, Andrade secara peribadi terlibat dalam hampir setiap disiplin yang berkaitan dengan modernisme São Paulo, dan menjadi [[polymath] kebangsaan Brazil]. Beliau adalah penggerak di belakang Minggu Seni Moden, acara 1922 yang membentuk semula kedua-dua kesusasteraan dan seni visual di Brazil. Selepas bekerja sebagai profesor muzik dan kolumnis akhbar dia menerbitkan novel hebatnya, Macunaíma , pada tahun 1928. Pada akhir hidupnya, beliau menjadi pengasas pengasas Jabatan Kebudayaan São Paulo, yang merumuskan peranan yang telah lama dipegangnya sebagai pemangkin bandar-dan kemasukan negara ke dalam kemodenan seni.

link=Mário de Andrade

}}

In the news

Tahukah anda?

Panorama pilihan

Panorama of the falls from Brazil
Penghargaan: S23678

Air Terjun Iguazu, Air Terjun Iguassu, atau Air Terjun Iguaçu adalah air terjun Sungai Iguazu yang terletak di negeri Paraná di Brazil dan provinsi Misiones di Argentina Argentina. Air terjun ini membahagikan sungai kepada Iguazu atas dan bawah.

Portal berkaitan

Associated Wikimedia

Wikibuku  Wikikamus  Wikiberita  Wikipetikan  Wikisumber  Wikiversity  Wikimedia Commons  Wikivoyage  Wikidata 
Buku Kamus Berita Petikan Teks Sumber pelajaran Imej dan media Panduan kembara Pangkalan data
Wikibooks-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wikiversity-logo.svg
Commons-logo.svg
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikidata-logo.svg
Purge server cache