Portal:Brazil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

National seal Selamat datang ke Portal Brazil National seal

Laman Utama Indeks   Projek  

Brazil, secara rasmi Republik Persekutuan Brazil (Bahasa Portugis: República Federativa do Brasil) adalah negara terbesar dan negara terpadat di Amerika Selatan, dan kelima terbesar di dunia di kedua-dua kawasan dan jumlah penduduk. Wilayahnya meliputi 8,514,876.599 km² di antara Amerika Selatan dan Lautan Atlantik dan ia adalah negara paling timur di Amerika. Ia bersempadan dengan Venezuela, Suriname, Guyana dan département dari Guiana Perancis ke utara, Di selatan, Argentina dan Paraguay di barat daya, Bolivia dan Peru di barat, dan Colombia di barat laut. Satu-satunya negara Amerika Selatan yang tidak bersempadan dengan Brazil adalah Ecuador dan Chile.

Pantai Brazil meliputi 7,367km (4,655 mi) di sepanjang lautan Atlantik. Banyak kepulauan adalah sebahagian daripada wilayah Brazil, seperti Penedos de São Pedro e São Paulo, Fernando de Noronha, Trindade e Martim Vaz dan Atol das Rocas. Iklim tropika adalah iklim utama. Di selatan negara, iklim subtropika wujud. Brazil dilalui oleh Khatulistiwa dan Garisan Jadi. Ia adalah rumah bagi pelbagai fauna dan flora serta sumber semula jadi yang luas.

Penduduk Brazil cenderung menumpukan perhatian di sepanjang garis pantai di pusat bandar besar. Walaupun Brazil mempunyai salah satu populasi terbesar di dunia, kepadatan penduduk adalah rendah dan tanah benua dalaman mempunyai ruang kosong demografi yang besar. Ia adalah negara berbilang kaum yang terdiri daripada unsur orang Eropah, Amerindian, Afrika dan orang Asia, lebih lagi berkacukan adalam individu yang sama daripada berpisahkan ke dalam komuniti yang berbeza. Bahasa rasmi adalah bahasa Portugis, dan ia merupakan satu-satunya negara berbahasa Portugis di seluruh benua Amerika. Katolik adalah agama utama, walaupun komuniti Protestan telah mengalami perkembangan yang signifikan dalam dekad yang lalu. Brazil mempunyai penduduk Roman Katolik terbesar di dunia.

Lebih lanjut mengenai... Brazil, sejarahnya dan penduduknya
Show new selections

Rencana pilihan

{{Portal:Brazil/Selected article/Layout

image=Brazilian battleship Minas Geraes firing a broadside.jpg image credit=Tentera laut Brazil caption=Percubaan senjata kapal penempur Brazil Minas Geraes text=Suatu perlumbaan kapal penempur Amerika Selatan di antara Argentina, Brazil, dan Chile telah dibakar pada tahun 1907 apabila kerajaan Brazil mengumumkan niat mereka untuk membeli tiga kapal penempur yang kapal perang kuat yang keupayaan jauh melampaui lebih lama kapal-kapal laut di dunia-dari syarikat British Armstrong Whitworth. Dua buah kapal perang kelas Minas Geraes kelas Minas Geraes telah dibuang segera dengan satu pertiga untuk diikuti. Kerajaan Argentina dan Chile segera membatalkan perjanjian angkatan laut di antara mereka, dan kedua-duanya memerintahkan dua dreadnoughts ([[Rivadavia-kelas kapal perang Rivadavia) dan [[Almirante Latorre kapal perang kelas Kelas Almirante Latorre), masing-masing). Sementara itu, dreadnought ketiga Brazil dibatalkan memihak kepada kapal yang lebih besar, tetapi kapal itu dibuang dan merobek beberapa kali selepas perubahan utama yang berulang kepada reka bentuk. Apabila kerajaan Brazil akhirnya menetap pada reka bentuk, mereka menyedari bahawa ia akan dikalahkan oleh persenjataan yang lebih besar dari Chile, sehingga mereka menjual kapal yang sebahagiannya selesai ke Empayar Uthmaniyyah dan cuba memperoleh sebuah kapal yang lebih kuat. Pada masa ini Perang Dunia Pertama telah pecah di Eropah, dan banyak pembina kapal telah menggantung kerja-kerja dreadnoughts untuk negara-negara asing, yang menghalang rancangan Brazil. Dua dreadnoughts Argentina diserahkan, kerana Amerika Syarikat kekal neutral pada tahun-tahun awal perang, tetapi dua dreadnoughts Chile telah dibeli oleh United Kingdom. Dalam tahun-tahun antara Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua, banyak pelan pengembangan angkatan laut, yang melibatkan pembelian belanja, telah dicadangkan. Walaupun kebanyakan tidak pernah membuahkan hasil, pada bulan April 1920, kerajaan Chile telah mengambil semula salah satu dreadnoughts yang diambil alih oleh United Kingdom. Tidak ada perlumbaan kapal penempur lain yang dibeli oleh negara Amerika Selatan, dan semua telah dijual untuk kapal pecah pada tahun 1950-an. link=Perlumbaan kapal penempur Amerika Selatan

}}

Gambar pilihan

Petikan pilihan

Panorama pilihan

Goiania Skyline
Penghargaan: Aoaassis

Goiânia /ɡɔɪˈɑːniə/, adalah ibu negeri dan bandar terbesar negeri Goiás di Brazil. Dengan penduduk 1,265,394 orang, ia adalah bandar kedua terbesar di Wilayah Tengah-Barat dan yang ketiga belas terbesar di negara ini. Kawasan kawasan metropolitan mempunyai jumlah penduduk 2,063,744, yang merupakan kesebelas terbesar di Brazil.

Portal berkaitan

Associated Wikimedia

Wikibuku  Wikikamus  Wikiberita  Wikipetikan  Wikisumber  Wikiversity  Wikimedia Commons  Wikivoyage  Wikidata 
Buku Kamus Berita Petikan Teks Sumber pelajaran Imej dan media Panduan kembara Pangkalan data
Wikibooks-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wikiversity-logo.svg
Commons-logo.svg
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikidata-logo.svg
Purge server cache