Portal:Brazil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

National seal Selamat datang ke Portal Brazil National seal

Laman Utama Indeks   Projek  

Brazil, secara rasmi Republik Persekutuan Brazil (Portugis: República Federativa do Brasil) adalah negara terbesar dan negara terpadat di Amerika Selatan, dan kelima terbesar di dunia di kedua-dua kawasan dan jumlah penduduk. Wilayahnya meliputi 8,514,876.599 km² di antara Amerika Selatan dan Lautan Atlantik dan ia adalah negara paling timur di Amerika. Ia bersempadan dengan Venezuela, Suriname, Guyana dan département dari Guiana Perancis ke utara, Di selatan, Argentina dan Paraguay di barat daya, Bolivia dan Peru di barat, dan Colombia di barat laut. Satu-satunya negara Amerika Selatan yang tidak bersempadan dengan Brazil adalah Ecuador dan Chile.

Pantai Brazil meliputi 7,367km (4,655 mi) di sepanjang lautan Atlantik. Banyak kepulauan adalah sebahagian daripada wilayah Brazil, seperti Penedos de São Pedro e São Paulo, Fernando de Noronha, Trindade e Martim Vaz dan Atol das Rocas. Iklim tropika adalah iklim utama. Di selatan negara, iklim subtropika wujud. Brazil dilalui oleh Khatulistiwa dan Garisan Jadi. Ia adalah rumah bagi pelbagai fauna dan flora serta sumber semula jadi yang luas.

Penduduk Brazil cenderung menumpukan perhatian di sepanjang garis pantai di pusat bandar besar. Walaupun Brazil mempunyai salah satu populasi terbesar di dunia, kepadatan penduduk adalah rendah dan tanah benua dalaman mempunyai ruang kosong demografi yang besar. Ia adalah negara berbilang kaum yang terdiri daripada unsur orang Eropah, Amerindian, Afrika dan orang Asia, lebih lagi berkacukan adalam individu yang sama daripada berpisahkan ke dalam komuniti yang berbeza. Bahasa rasmi adalah bahasa Portugis, dan ia merupakan satu-satunya negara berbahasa Portugis di seluruh benua Amerika. Katolik adalah agama utama, walaupun komuniti Protestan telah mengalami perkembangan yang signifikan dalam dekad yang lalu. Brazil mempunyai penduduk Roman Katolik terbesar di dunia.

Lebih lanjut mengenai... Brazil, sejarahnya dan penduduknya
Show new selections

Rencana pilihan

{{Portal:Brazil/Selected article/Layout

image=Trypanosoma cruzi crithidia.jpeg image credit=CDC caption=Penyakit Chagas text=Penyakit Chagas (juga digelar trypanosomiasis Amerika) adalah penyakit tropis] yang berlaku di benua Amerika, terutamanya di Amerika Selatan. Patogen ejen adalah flagellate protozoa yang dinamakan Trypanosoma cruzi, [Mamalia] kebanyakannya oleh pepijat pembunuh menghisap darah daripada subfamili Triatominae (Keluarga Reduviidae). Serangga-serangga itu diketahui oleh banyak nama umum yang berbeza-beza mengikut negara, termasuk benchuca, vinchuca, mencium bug, chipo, pito, chupança, chinchorro, dan barbeiro. Spesies serangga yang paling terkenal adalah Triatoma, Rhodnius, dan [[Panstrongylus]. Walau bagaimanapun, kaedah penghantaran lain mungkin, seperti pengambilan makanan yang tercemar dengan parasit, pemindahan darah dan penghantaran janin.

Gejala-gejala penyakit Chagas berbeza-beza sepanjang jangkitan. Pada peringkat awal, gejala peringkat akut adalah ringan dan biasanya tidak lebih daripada bengkak di tempat jangkitan. Apabila penyakit berlangsung, lebih dari dua puluh tahun, gejala kronik yang serius muncul, seperti penyakit jantung dan kecacatan usus. Sekiranya tidak dirawat, penyakit kronik sering membawa maut. Rawatan ubat-ubatan semasa untuk penyakit ini umumnya tidak memuaskan, dengan ubat-ubatan yang tersedia menjadi sangat toksik dan sering tidak berkesan, terutamanya dalam peringkat penyakit kronik.

link=Penyakit Chagas

}}

Gambar pilihan

Petikan pilihan

Biografi pilihan

{{Portal:Brazil/Selected biography/Layout

image=Gilberto Silva in North London.jpg image credit=Andypandy.UK size=100px caption=Gilberto Silva text=Gilberto Aparecido da Silva (lahir pada 7 Oktober 1976 di Lagoa da Prata, Minas Gerais, Brazil), yang biasa dikenali sebagai 'Gilberto Silva' (sebutan dalam bahasa Portugis: [[Fonologi Portugis|[ ʒiwbɛʁtu siwvɐ} }), Adalah Brazil ian bola sepak]. Dia kini bermain untuk kelab | Panathinaikos, sebagai pemain tengah midfielder pertahanan. Gilberto dibesarkan dalam keluarga yang miskin dan sebagai anaknya bermain bola sepak seimbang dengan pelbagai pekerjaan tenaga kerja. Beliau memulakan kerjaya bola sepaknya pada tahun 1997 dengan América Mineiro, di mana bentuk yang baik telah memindahkannya ke Atlético Mineiro pada tahun 2000. Dia menjadi pemain bintang untuk Atlético, Bermain selama tiga tahun dalam Brasil Campeonato Brasileiro Série A. Dia menjadi terkenal ketika dia membantu pasukan bola sepak Brazil [Brazil]] memenangi Piala Dunia FIFA 2002, bermain di semua tujuh pertandingan Brazil.

Pada bulan Ogos 2002, dengan bayaran sebanyak £ 4.5 juta, beliau menyertai Arsenal, yang mana beliau memenangi Liga Perdana Inggeris 2004, dan dua trofi Piala FA. Dalam lima musim pertamanya dengan kelab, dia bermain 208 perlawanan dan menjaringkan 23 gol. Pada 19 Ogos 2006, dia menjaringkan gol kompetitif Arsenal di Stadium Emirates yang baru dibina. Dia telah menjadi kapten Arsenal pada tahun 2006. Pada tahun 2007, dia dipilih sebagai kapten Brazil untuk kejohanan Copa América, yang mana Brazil terus menang ]]]

In the news

Tahukah anda?

Panorama pilihan

Jambatan Juscelino Kubitschek
Penghargaan: Sting

Jambatan Juscelino Kubitschek juga dikenali sebagai Jambatan Presiden JK atau hanya Jambatan JK, melintasi Tasik Paranoá di Brasília, DF Ia dinamakan untuk Juscelino Kubitschek de Oliveira, bekas presiden Brazil, yang pada akhir 1950-an memutuskan untuk membina Brasília sebagai ibu negara baru. Ia direka oleh arkitek Alexandre Chan dan jurutera struktur Mário Vila Verde.

Portal berkaitan

Associated Wikimedia

Wikibuku  Wikikamus  Wikiberita  Wikipetikan  Wikisumber  Wikiversity  Wikimedia Commons  Wikivoyage  Wikidata 
Buku Kamus Berita Petikan Teks Sumber pelajaran Imej dan media Panduan kembara Pangkalan data
Wikibooks-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wikiversity-logo.svg
Commons-logo.svg
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikidata-logo.svg
Purge server cache