Portal:Chile

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Laman utama   Penilaian   Rencana   Templat   Terjemahan   Papan tanda   Senarai perkara untuk dibuat   Portal

Chile

Flag of the Republic of Chile
Coat of Arms of the Republic of Chile
Location of Chile

Chile, secara rasminya Republik Chile (Sepanyol: Mengenai audio ini República de Chile  ), ialah sebuah negara di Amerika Selatan menduduki pantai yang panjang dan sempit al jalur desak antara Andes pergunungan dan Lautan Pasifik. Lautan Pasifik membentuk keseluruhan sempadan barat negara, dengan Peru di utara, Bolivia di timur laut, Argentina di timur, dan Drake Passage di bahagian selatan negara itu. Chile mendakwa 1,250,000 kilometer persegi (480,000 bt2) dari wilayah di Antartika.

Rencana pilihan

Brazilian battleship Minas Geraes firing a broadside.jpg

Sebuah Amerika Selatan perlumbaan kapal penempur antara Argentina, Brazil dan Chile telah dinyalakan pada tahun 1907 apabila kerajaan Brazil telah mengumumkan hasrat mereka untuk membeli tiga kapal perangkapal tempur kuat yang jelas mengatasi keupayaan kapal yang lebih tua dalam tentera laut-dari syarikat British Armstrong Whitworth di dunia. Dua kapal yang kelas 'Minas Geraes' telah ditetapkan segera dengan satu pertiga untuk diikuti. Argentina dan Chile kerajaan segera membatalkan pakatan tentera laut-membataskan di antara mereka, dan kedua-dua mengarahkan dua dreadnoughts (kelas Minas Geraes dan kelas Almirante Latorre, masing-masing). Sementara itu, kapal penempur ketiga Brazil dibatalkan memihak kepada kapal yang lebih besar, tetapi kapal itu telah ditetapkan dan mengoyakkan beberapa kali selepas berulang-apa perubahan besar kepada reka bentuk. Apabila kerajaan Brazil akhirnya bersetuju dengan reka bentuk, mereka sedar ia akan mengatasi dengan persenjataan yang kapal penempur Chile yang lebih besar, sehingga mereka menjual kapal-sebahagiannya lengkap kepada Empayar Uthmaniyyah dan cuba untuk mengambil alih kapal yang lebih kuat. Pada masa itu, Perang Dunia Pertama meletus di Eropah, dan banyak pembuat kapal digantung kerja pada kapal perang bagi negara-negara asing, yang menghentikan rancangan Brazil. Argentina dua kapal penempur telah dihantar, sebagai Amerika Syarikat kekal neutral pada tahun-tahun membuka perang, tetapi dua dreadnoughts Chile telah dibeli oleh United Kingdom. Pada tahun-tahun antara Pertama dan Perang Dunia Kedua, banyak rancangan pengembangan tentera laut, ada yang melibatkan pembelian kapal perang, telah dicadangkan. Walaupun kebanyakan tidak pernah datang membuahkan hasil, pada April 1920 kerajaan Chile perolehan semula salah satu kepal penempur diambil alih oleh United Kingdom. Tiada kapal perang lain telah dibeli oleh sebuah negara Amerika Selatan, dan semua telah dijual untuk sekerap pada tahun 1950.

Biografi pilihan

Lautaro Cañete.jpg

Lautaro (Bahasa Mapudungun: [Lef-Traru] error: {{lang}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan), Speedy Caracara Selatan) adalah seorang pemimpin Mapuche tentera dan protagonis Perang Arauco di Chile. Dia dapat mengalahkan dan menghapuskan kuasa-kuasa Sepanyol Gabenor Pedro de Valdivia dalam Pertempuran Tucapel dalam 1553. Selepas kekalahan di Tucapel, yang Sepanyol tergesa-gesa menyusun semula tentera mereka, memperkukuhkan kubu Imperial untuk pertahanan dan meninggalkan batasan dan Arauco untuk mengukuhkan Concepción. Beliau kemudiannya mengetuai Mapuches sekali lagi ke dalam kemenangan di Pertempuran Marihueñu pada tahun 1554, tetapi kehilangan Pertempuran Peteroa pada 1556 dan Pertempuran Mataquito dalam 1557 di mana beliau juga telah meninggal dunia. Angka Lautaro menjadi penting sebagai Mapuche perang wira semasa konflik berikutnya dengan Sepanyol, dan juga merupakan simbol penting untuk moden revindikasi Mapuche.

Dalam berita

Gambar pilihan

Tahukah kamu?

  • ... bahawa Ojos del Salado adalah gunung tertinggi di Chile dan gunung berapi tertinggi di dunia?
  • ... bahawa mumia Chinchorro adalah contoh mumia mayat manusia tertua, sejak beribu-ribu tahun sebelum mumia Mesir?

Kategori


Topik

Portal berkaitan

Wikimedia

Chile on Wikinews     Chile on Wikiquote     Chile on Wikibooks     Chile on Wikisource     Chile on Wiktionary     Chile on Wikimedia Commons
News Quotations Manuals & Texts Texts Definitions Images & Media
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikibooks-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wiktionary-logo-en.svg
Commons-logo.svg
Purge server cache