Portal:Chile

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Laman utama   Penilaian   Rencana   Templat   Terjemahan   Papan tanda   Senarai perkara untuk dibuat   Portal

Chile

Flag of the Republic of Chile
Coat of Arms of the Republic of Chile
Location of Chile

Chile, secara rasminya Republik Chile (Sepanyol: Mengenai audio ini República de Chile  ), ialah sebuah negara di Amerika Selatan menduduki pantai yang panjang dan sempit al jalur desak antara Andes pergunungan dan Lautan Pasifik. Lautan Pasifik membentuk keseluruhan sempadan barat negara, dengan Peru di utara, Bolivia di timur laut, Argentina di timur, dan Drake Passage di bahagian selatan negara itu. Chile mendakwa 1,250,000 kilometer persegi (480,000 bt2) dari wilayah di Antartika.

Rencana pilihan

Antarctica 6400px from Blue Marble.jpg
Antarctica adalah benua Bumi paling selatan, yang atasnya Kutub Selatan. Ia terletak di hemisfera selatan, hampir keseluruhannya selatan Antartika Circle, dan dikelilingi oleh Lautan Selatan. Di 14.4 million km² (5.4 million sq mi), ia adalah benua yang kelima terbesar di kawasan selepas Asia, Afrika, Amerika Utara dan Amerika Selatan. 98% daripada Antartika diliputi ais, yang rata-rata sekurang-kurangnya 1.6 kilometer (1.0 & nbsp; mi) dalam ketebalan.

Rata-rata, Antartika adalah paling sejuk, benua paling kering dan windiest, dan mempunyai purata ketinggian tertinggi semua benua. Oleh kerana terdapat sedikit hujan, kecuali atas pantai, pedalaman benua teknikal terbesar padang pasir di dunia. Tiada penduduk tetap manusia dan tidak ada bukti mana-mana penduduk pra-sejarah asli sedia ada atau. Hanya sejuk disesuaikan tumbuh-tumbuhan dan haiwan hidup di sana, termasuk penguin s anjing laut, lumut es, liken, dan pelbagai jenis alga.

Nama Antartika adalah rumi versi bahasa Greek sebatian perkataan Αntarktiké (Aνταρκτική), yang bermaksud "Bertentangan yang Artik". Walaupun mitos dan spekulasi tentang Terra Australis ("Tanah Selatan") tarikh kembali ke zaman kuno, penglihatan pertama disahkan benua biasanya diterima telah berlaku pada tahun 1820 oleh ekspedisi Rusia Mikhail Lazarev dan Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Walau bagaimanapun, benua kekal sebahagian besarnya diabaikan untuk sepanjang abad ke-19 kerana persekitaran bermusuhan, kekurangan sumber, dan pengasingan.

Perjanjian Antartika telah ditandatangani pada tahun 1959 oleh dua belas negara; setakat ini, empat puluh lima negara telah menandatangani perjanjian tersebut. Perjanjian itu melarang aktiviti ketenteraan dan perlombongan mineral, menyokong penyelidikan saintifik, dan melindungi ecozone di benua itu. Eksperimen berterusan dijalankan oleh lebih daripada 4,000 saintis dari pelbagai warganegara dan dengan kepentingan penyelidikan yang berbeza.

Biografi pilihan

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte (November 25, 1915 – Disember 10, 2006) adalah Presiden Chile dari 1974 hingga 1990, dan merupakan Presiden Kerajaan Junta dari 1973 ke 1981. Regimnya dimulakan kempen menentang parti politik berhaluan kiri, termasuk pembunuhan, penderaan, penculikan dan penindasan kebebasan awam. Pada masa yang sama beliau melaksanakan klasik dasar neo-liberal ekonomi termasuk penswastaan ​​dan melakukan pengembalian institusi kebajikan negeri.

Pada 11 September, 1973, Pinochet, baru-baru ini dilantik Commander-in-Chief dalam Chile Tentera, adalah sebahagian daripada, bersama-sama dengan Tentera Laut, Tentera Udara dan Polis Negara, rampasan kuasa terhadap Sosialis Presiden Salvador Allende dan menubuhkan sebuah kerajaan tentera. Pinochet melaksanakan beberapa operasi ketenteraan di mana (mengikut 1993 Laporan Rettig) kira-kira 3,000 orang terbunuh, manakala (mengikut 2004 Laporan Valech) 27,000 ialah dipenjarakan tanpa perbicaraan dan tertakluk kepada penyeksaan. Beribu-ribu lagi melarikan diri dalam buangan, khususnya ke Argentina, sebagai pelarian politik; Walau bagaimanapun, mereka telah diikuti dalam buangan mereka oleh polis rahsia DINA , dalam rangka Operasi Condor yang dikaitkan diktator Amerika Selatan bersama-sama terhadap lawan politik.

Pada tahun 1974, junta dilantik Presiden Pinochet oleh perintah bersama, kemudian disahkan oleh pungutan suara pada tahun 1980. Beliau kekal berkuasa hingga tahun 1990, selepas usaha untuk terus peraturan ditewaskan dalam pungutan suara 1988. Selepas meletak jawatan, dia kekal hidup-senator, sesuai dengan Perlembagaan 1980. Beliau juga merupakan Panglima-Panglima Chile Tentera sehingga 10 Mac 1998.

Pada masa kematiannya pada Disember 2006, sekitar 300 tuduhan jenayah masih belum selesai terhadapnya dalam Chile untuk hak asasi manusia penyalahgunaan (penyeksaan, kehilangan terpaksa, pembunuhan, dan lain-lain), pengelakan cukai dan penyelewengan di bawah pemerintahannya dan selepas itu & mdash; pada tahun 2006, jumlah kekayaan Pinochet dianggarkan $ 28 juta atau lebih. Pinochet kekal sebagai tokoh kontroversi dalam banyak bahagian dunia, membahagikan orang-orang yang mengutuk beliau kerana beliau pencabulan hak asasi manusia dari orang-orang yang kredit dia dengan membawa pesanan dan kestabilan ekonomi ke Chile.

Dalam berita

Gambar pilihan

Tahukah kamu?

  • ... bahawa Ojos del Salado adalah gunung tertinggi di Chile dan gunung berapi tertinggi di dunia?
  • ... bahawa mumia Chinchorro adalah contoh mumia mayat manusia tertua, sejak beribu-ribu tahun sebelum mumia Mesir?

Kategori


Topik

Portal berkaitan

Wikimedia

Chile on Wikinews     Chile on Wikiquote     Chile on Wikibooks     Chile on Wikisource     Chile on Wiktionary     Chile on Wikimedia Commons
News Quotations Manuals & Texts Texts Definitions Images & Media
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikibooks-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wiktionary-logo-en.svg
Commons-logo.svg

Purge server cache

  1. ^ Comisión aprueba HidroAysén pero exige medidas en favor de la zona
  2. ^ Al menos 30 detenidos deja nueva jornada de protestas contra HidroAysén en todo Chile
  3. ^ Associated Press (6 Mac 2011). "Magnitude-6.2 earthquake shakes northern Chile". Houston Chronicle. Dicapai pada 8 Mac 2011.
  4. ^ USGS (2 January 2011). "Magnitude 7.1 - Araucanía , Chile". Dicapai pada 8 March 2011.