Portal:Falsafah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

PORTAL FALSAFAH

Portal Falsafah

Ikon

Falsafah (dari perkataan Greek philosophia bererti "cinta kepada hikmah") adalah satu disiplin ilmiah yang mengusahakan kebenaran yang umum dan asas. Secara umumnya, falsafah mempunyai ciri-ciri seperti berikut: Falsafah merupakan satu usaha pemikiran yang tuntas. Tujuannya adalah untuk mendapatkan kebenaran.Falsafah merupakan penggalian terhadap sesuatu subjek mahupun objek dalam mencari makna yang benar-benar paling tepat. Ia merujuk terhadap bahasa hati, yang perlu diamati supaya matlamat kebenaran dicapai.

Rencana Pilihan

Determinisme ialah keyakinan falsafah bahawa semua peristiwa berlaku sebagai akibat dari adanya beberapa kemestian dan kerananya tak terelakkan. Secara khusus, gagasan bahawa pilihan-pilihan dari para pesalah rasional tertentu di masa lalu dapat sahaja dilakukan dengan cara berbeza—atau malah gagasan bahawa keputusan-keputusan dari para pesalah tersebut pada masa mendatang dapat menghasilkan sesuatu yang lain daripada apa yang mereka kehendaki—biasanya mendapat cabaran dalam pandangan ini. Dengan demikian, "masalah" kehendak bebas—atau gagasan bahawa kehendak bebas ialah suatu "ilusi"—seringkali timbul sebagai suatu akibat dari tuntutan utama yang dihasilkan oleh determinisme, iaitu bahawa masa lalu, masa kini, dan masa hadapan diidentifikasi dengan suatu rangkaian keadaan yang pada hakikatnya tak terputus dan tidak terdapat satu keadaan pun yang dapat dihindari. Beberapa determinis sepenuhnya menolak gagasan mengenai "kemungkinan" ataupun "keacakan", malah menyatakan bahawa gagasan-gagasan tersebut hanya merupakan suatu ciptaan budi dan/atau sekadar hasil imaginasi. Pada akhirnya merupakan suatu hasil dari ketidaktahuan dalam menghadapi segala faktor. Bagaimanapun bercakap mengenai kehendak bebas merupakan perhatian tersendiri, dan setiap perbahasan berkait determinisme pada prinsipnya tidak memerlukan perbahasan mengenai kehendak bebas. Selain isu-isu ini, terdapat perdebatan-perdebatan mengenai usaha keras dari bahasa untuk dapat benar-benar menangkap apa yang dimaksudkan secara tepat—dengan andaian terdapat suatu maksud tertentu—ataupun apa sebenarnya hakikat sejati dari realiti terlepas dari bagaimana meyakinkannya hakikat dari konsep determinisme.


ArkibSelanjutnya

Gambar Pilihan

CollapsedtreeLabels-simplified.svg

Biologi evolusi adalah subbidang biologi yang mengkaji proses evolusi yang menghasilkan kepelbagaian kehidupan di bumi bermula dari satu rumpun kehidupan. Proses-proses ini termasuk keturunan spesies, dan asal-usul spesies baru. Disiplin yang muncul melalui apa yang Julian Huxley panggil sintesis pemahaman daripada beberapa bidang sebelum ini yang tidak berkaitan penyelidikan biologi, termasuk genetik, ekologi, sistematik dan paleontologi. Penyelidikan kini telah diperluaskan ke seni bina genetik penyesuaian, evolusi molekul, dan kuasa-kuasa yang berbeza yang menyumbang kepada evolusi termasuk pemilihan tidak wajar tetapi pemilihan seksual, hanyut genetik dan biogeografi. Bidang yang lebih baru biologi perkembangan evolusi ("evo-devo") menyiasat bagaimana organisma membangunkan (daripada satu sel tunggal melalui embrio kepada badan dewasa) untuk mengetahui hubungan nenek moyang antara organisma dan bagaimana proses pembangunan berkembang.

ArkibSelanjutnya

Tokoh Pilihan

Patung Plato

Plato ( Greek: Πλάτων, Plátōn) (sekitar 427 S.M. - sekitar 347 S.M.) ahli falsafah Yunani yang sangat berpengaruh, murid pada Socrates dan guru pada Aristoteles. Hasil kerjanya yang paling masyhur adalah Republik (dalam bahasa Yunani: Politeia, "negeri") yang dia menguraikan garis besar pandangannya pada keadaan "ideal". Dia juga menulis 'Hukum' dan banyak dialog di mana Socrates adalah peserta utama.

ArkibSelanjutnya

Wikimedia Berkaitan

Wikibuku  Wikikamus  Wikiberita  Wikipetikan  Wikisumber  Wikiversity  Wikimedia Commons  Wikivoyage  Wikidata 
Buku Kamus Berita Petikan Teks Sumber pelajaran Imej dan media Panduan kembara Pangkalan data
Wikibooks-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wikiversity-logo.svg
Commons-logo.svg
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikidata-logo.svg

Portal Berkaitan

Tahukah Anda?

Perkara Yang Anda Boleh Bantu

Bantulah mengembangkan rencana-rencana yang berkaitan dengan falsafah. Anda juga boleh memuatkan rencana-rencana yang berkaitan dengan falsafah sekiranya rencana tersebut masih belum wujud.

Penyumbang

Sekiranya anda berminat untuk menyumbang di laman ini atau berminat untuk memulakan rencana baru yang berkaitan dengan falsafah, taipkan nama pengguna anda di sini. Kerjasama anda amat dihargai.

— Didie 10:15, 23 Ogos 2007 (UTC)

— MSWiki 15:07, 23 Ogos 2007 (UTC)

— Ranee_Narendranath 11:27, 31 Julai 2014 (UTC)

Rachun Dunia (bincang) 05:03, 12 September 2017 (UTC)

Keluang hitam (bincang) 10:59, 23 September 2017 (UTC)

Kategori