Paleontologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Paleontologi mengkaji seluruh sejarah kehidupan di Bumi
Ahli paleontologi bekerja di lapangan at John Day Fossil Beds National Monument
"Palaeontologi" dilencongkan ke sini. Untuk journal saintifik, sila lihat Palaeontologi (journal).

Paleontologi atau palaeontologi (sebutan: /ˌpliɒnˈtɒləi/, /ˌpliənˈtɒləi/ or /ˌpæliɒnˈtɒləi/, /ˌpæliənˈtɒləi/) ialah pengkajian saintifik mengenai kehidupan yang pernah wujud di Bumi dari sebelum, atau sehingga masuk permulaan Zaman Holosen (sekitar kira-kira 11,700 tahun lampau). Ia termasuk kajian fosil untuk memahami evolusi organisma tertentu dan interaksinya antara satu sama lain serta persekitaran mereka (paleoekologi mereka). Pemerhatian paleontologikal telah mula direkodkan se-awal kurun ke-5 BC. Bidang ini mula dianggap sebagai cabangan sains pada kurun ke-18 hasil daripada kajian dan penulisan ahli zoologi Perancis, Georges Cuvier berkenaan anatomi perbandingan haiwan, kemudian bidang ini mula berkembang pesat pada kurun ke-19.

Istilah paleontologi ini berasal daripada Greek παλαιός, palaios, i.e. "tua, purba", ὄν, pada (gen. ontos), i.e. "hidupan, makhluk" dan λόγος, logos, i.e. "percakapan, pemikiran, kajian".[1]

Paleontologi[2] ialah ilmu yang mempelajari tentang sejarah kehidupan di Bumi termasuk haiwan dan tumbuhan pada zaman lampau yang telah menjadi fosil. Sebagai "sains sejarah" ia cuba menerangkan sebab sesuatu berbanding melakukan ujikaji untuk melihat kesan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Paleontology". Online Etymology Dictionary. 
  2. ^ Dari Greek: παλαιός (palaeos) "tua, kuno", ὄν, ὀντ- (on, ont-) "orang, makhluk", dan λόγος (logos) "pertuturan, pemikiran"