Khalifah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Khalifah Islam)
Jump to navigation Jump to search

Sebahagian daripada siri berkaitan
Allah-green.svg
Islam

Rukun Iman

Allah • Kitab • Malaikat • Nabi
Hari Akhirat • Qada dan Qadar

Rukun Islam

Syahadah • Solat • Puasa
Zakat • Haji

Kota Suci

Makkah • Madinah
Baitulmuqaddis

Hari Raya

Aidilfitri • Aidiladha

Hukum

Al-Quran • Sunnah • Hadis

Sejarah

Garis Masa Sejarah Islam
Khulafa al-Rasyidin
Khalifah • Khilafah

Tokoh Islam

Muhammad
Ahlul Bait • Sahabat Nabi

Mazhab

Ahli Sunah Waljamaah
Hanafi • Syafie
Maliki • Hanbali

Budaya Dan Masyarakat

Akademik • Haiwan • Seni
Takwim • Kanak-kanak
Demografi • Perayaan
Masjid • Dakwah • Falsafah
Sains • Wanita • Politik

Lihat juga

Kritikan • Islamofobia
Glosari

Portal Islam

Sebahagian daripada siri
Fiqh Islam

(suatu disiplin kajian Islam)

Bidang-bidang

Khalifah (bahasa Arab: خليفة) (bahasa Inggeris: Caliph) secara harfiyah bermakna "pengganti" atau "wakil" yakni pemimpin umat Islam setelah Muhammad mati. Mereka digelar sebagai khalifah Allah (perwakilan Allah) dan khalifah Rasulullah (pengganti utusan Allah).

Gelaran khalifah ini juga dikenali sebagai Amīr al-Mu'minīn (أمير المؤمنين) yang bermakna "pemimpin orang yang beriman".

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Selepas kematian Muhammad, Abu Bakr dipilih untuk penggantinya (kemudian khalifah). Stesen ini pada asalnya dipilih secara elektronik, tetapi ia menjadi keturunan. Sunni mengiktiraf empat khalifah pertama: Abu Bakr, Omar, Uthman, dan Ali. Silas mengakui statusnya diwarisi dari Muhammad secara langsung kepada Al. Tajuk khalifah itu adalah penggunaan sultan-sultan Uthmaniyah pada tahun 1517-1924, yang kemudiannya tidak digunakan.

Abu Bakr adalah khalifah Muhammad, yang mengundi untuk jawatannya ketika Muhammad meninggal pada 632. Dia menghalang penyebaran Islam dengan mengalahkan puak-puak pemberontak Madinah. Perangnya mula menggulingkan wilayah Byzantine Syria dan Palestin dan wilayah Iraq Parsi. Omar memerintah 634-644. Pada zamannya, Islam merebak dengan penaklukan ke Syria, Palestin, dan Mesir.

Othman adalah anak lelaki Muhammad dan Khalifah 644-656. Beliau adalah anggota keluarga Mekah Umayyad, yang memerintah khalifah 661-750 dan khalifah Córdoba pada tahun 1031. Dia dituduh melakukan pemberontakan dan intimidasi, dan dia dibunuh.

Ali adalah khalifah 656-661. Beliau adalah sepupu Muhammad dan berkahwin dengan anak perempuan Fatimah, Muhammad, dan Khadijah. Beliau adalah pengganti Muhammed yang pertama dan Imam yang diiktiraf oleh Syiah. Ali mengikuti Othman sebagai khalifah walaupun pembangkang Aishah dan Muawiya. Dia dibunuh. Anaknya, Hassan, meninggalkan gelaran Muawiya yang mendirikan dinasti kunadi. Anak sulungnya, Hussein, mengetuai pemberontakan terhadap tuhan-tuhan, tetapi dibunuh dalam pertempuran Kerbala pada tahun 680.

Umayyad memindahkan ibukota ke Damsyik dan mendominasi khalifah oleh 750, ketika kepemimpinannya berasal dari Nabi Muhammad kepada Al-Abbas, yang mengetuai dinasti Abbasiyyah. Umayad berpindah ke Sepanyol pada tahun 756, di mana mereka menawan semula gelaran khalifah 929. Pada 909 Fatimah membawa keluarga Fatima mengasaskan khalifah di Tunisia, yang kemudiannya berpindah ke Kaherah. Penangkapan Mongol memusnahkan khalifah Abbasiyah di Baghdad pada tahun 1258. Selanjutnya, beberapa keturunan Abbasid Kaherah mengekalkan nilai khalifah, tetapi tidak ada kekuatan nyata. Orang Kristian memusnahkan jenazah khalifah Córdoba pada tahun 1492 dan orang Ottoman menakluki Kaherah 1517.

Ketika Uthmaniyah menakluki Mesir, Sultan Turki juga dianggap sebagai nilai khalifah dan, oleh karenanya, rohani tertinggi dan, pada dasarnya, kewenangan negara di seluruh dunia Islam. Walau bagaimanapun, ini tidak dikenali di Empayar Uthmaniyah.[1]

Pada tahun 1923 Turki menjadi republik. Abd-ul-Mejid II kemudian mengekalkan nilai khalifah, tetapi tidak lagi Sultan, dan dia tidak mempunyai kuasa kedaulatan. Namun, Kemal Atatürk menghapuskan khalifah pada 3 Maret 1924.[2]

Pengejar nilai khalifah masih ada. Tetapi pada tahun 1926, Kongres Antarabangsa umat Islam di Kaherah memutuskan bahawa jawatan khalifa tetap terbuka sehingga semua orang Islam boleh mengambil bahagian dalam penubuhan khalifah yang baru.[1]

Pada akhir bulan Jun 2014, Abu Bakr al-Baghdadi, pemimpin Negara Islam Iraq dan Levant, mengisytiharkan Isis di Iraq dan Syria sebagai khalifah.

Pandangan Syiah Islam mengenai khalifah[sunting | sunting sumber]

Shi orang Islam tidak mengenali Khilafah Selatan, dan biasanya tidak menggunakan istilah "Khalifah". Mereka mengatakan bahawa umat Islam harus dipimpin oleh imam, yang tidak akan dipilih oleh umat Islam. Sebaliknya, kepimpinan harus mewarisi dalam keluarga Nabi, dan Muhammad sepatutnya disusuli dengan segera selepas kematiannya oleh menantu Ali ibn Abi Talib sebagai imam. Tiga khalifah pertama (Abu Bakr, Umar, Uthman) dianggap oleh orang-orang Syiah sebagai penceroboh. Ali akhirnya mengambil alih sebagai imam / imam selepas Uthman, dan dikira oleh Muslim Sunni sebagai khalifah yang keempat dan terakhir. Walau bagaimanapun, selepas kematian Ali pada tahun 661, kaum Syiah enggan mengakui Khalifah Umayyah dan pengikutnya, seperti Sunnite. Shiaislam sebaliknya menegaskan pada baris imam yang berterusan dalam cara Muhammad melalui mangsa Ali yang selamat. Walau bagaimanapun, mereka tidak pernah mempunyai kedudukan kuasa duniawi, dan bertindak sebagai pembangkang agama di Kalifah Selatan.

Syarat-Syarat In’iqâd Seorang Khalifah[sunting | sunting sumber]

Syekh Taqiyuddin An Nabhani dalam Kitab Nizamul Hukm Fil Islam menyebutkan tujuh syarat sehingga seseorang layak menjadi Khalifah, dimana syarat tersebut menjadi syarat sah untuk diangkat menjadi Khalifah atau disebut sebagai syarat in’iqâd. Jika ada satu saja kekurangan, maka akad pengangkatan Khalifah menjadi tidak sah. Adapun syarat tersebut adalah :

 1. Muslim
 2. Lelaki
 3. Baligh
 4. Berakal (Bukan Gila)
 5. Adil
 6. Merdeka (Bukan Hamba)
 7. Mempunyai Kemampuan Memimpin Negara (Daulah Islamiyah)

Syarat Perlantikan Khalifah[sunting | sunting sumber]

Jika sekelompok kaum Muslim di suatu wilayah Islam membaiat seseorang, ia sah sebagai Khalifah asal memenuhi syarat berikut:

 1. Memenuhi syarat in‘iqâd seorang Khilafah.
 2. Ada wilayah yang jelas dan rakyatnya.
 3. Keamanan dan kekuasaan di wilayah itu berada di tangan kaum Muslim, bukan diuruskan oleh orang asing.
 4. Khalifah itu harus langsung menerapkan syariat Islam secara menyeluruh dan sekaligus, tidak ditunda ataupun bertahap-tahap.

Tanggungjawab Khalifah terhadap Umat[sunting | sunting sumber]

[nyatakan menurut siapa?]

Pertama : Memelihara Keturunan.
Antara langkah-langkah praktiknya:

 1. Mensyariahkan nikah dan mengharamkan penzinaan;
 2. Tidak memberikan kebebasan dalam tingkah laku, berhubungan bebas, seks bebas dan sebagainya;
 3. Menetapkan berbagai hukuman terhadap mereka yang berzina.

Dalam sistem kehidupan sekular, tentunya perkara-perkara tersebut tidak dapat dilakukan kerana melanggar hak asasi manusia yang merupakan tunjang kepada sistem demokrasi.
Kedua : Memelihara Akal.
Islam telah menetapkan beberapa perkara antaranya;

 1. Mewajibkan seluruh warganegara menuntut ilmu dengan pembiayaan sepenuhnya oleh negara. Itulah yang dilakukan oleh Muhammad, para sahabat dan para khalifah;
 2. Mencegah dan melarang dengan tegas segala perkara yang merosakkan akal seperti minuman keras dan dadah;
 3. Menetapkan hukuman terhadap semua yang terlibat dengan barangan larangan tersebut.

Dalam sistem sekarang, minuman keras dianggap barang yang mempunyai nilai ekonomi yang tinggi kerana cukai importnya. Maka, ianya hanya ‘diharamkan’ sekiranya tidak membayar cukai atau diseludup secara haram. Itu pun, hukumannya langsung tidak meninggalkan kesan terhadap pelakunya.
Ketiga : Memelihara Kehormatan.
Hal ini diatur dengan;

 1. Memberikan kebebasan untuk melakukan apa pun yang mubah selagi tidak keluar dari sempadan syariah;
 2. Melarang orang menuduh zina, jika tiada bukti, hukuman had al-qazaf iaitu disebat 80 kali akan dilaksanakan;
 3. Wanita dijadikan sebagai “kehormatan” yang mesti dipelihara, dan bukannya sebagai barangan murahan.

Era dunia sekular sekarang tidak menjamin kehormatan seseorang. Acara-acara hiburan, ekploitasi ke atas wanita, malah aksi-aksi pornografi (lucah) dibiarkan berleluasa.
Keempat : Memelihara Jiwa (Nyawa) Manusia.
Dengan syariah Islam setiap warga daulah Islam walau apa pun bangsa dan agamanya, akan terpelihara dan dijamin keselamatan jiwanya.
Sebaliknya, tanpa syariah Islam, realiti hari ini menunjukkan bahawa setiap hari media ada melaporkan kes pembunuhan. Keluarga mangsa korban selalunya tak dilayan seadilnya. Berbeza dengan Islam yang menetapkan hukum qisas dan diyat.
Kelima : Memelihara Harta.
Dalam Islam, bukan hanya harta peribadi yang dilindungi, tetapi keperluan asas setiap individu juga terjamin. Harta milik umum seperti hasil galian, petroleum dan sebagainya hanya akan dikelolakan oleh negara dan dikembalikan bagi kesejahteraan rakyat.
Sebaliknya, dalam sistem sekular keperluan asas pun tidak dijamin, apatah lagi harta milik umum hanya dirasai segelintir orang kaya termasuklah rakyat asing.
Keenam : Memelihara Agama.
Islam mempunyai hukuman bunuh bagi orang yang murtad.
Dalam sistem sekular, agama ini sering diperlecehkan, aqidah umat juga tidak terpelihara untuk disesuaikan dengan prisip kebebasan beragama.
Ketujuh : Memelihara Keamanan.
Khalifah yang telah dibaiat, sudah tentu tidak akan membiarkan pihak asing menguasai kemanan daulah. Bahkan mereka yang merompak, merusuh dan membuat jenayah akan dibunuh, disalib dan diasingkan dari daulah (salah satu atau ketiga-tiganya). Bandingkan dengan situasi kini, penjenayah bebas keluar masuk penjara tanpa rasa kesal dan rakyat sentiasa rasa tidak aman dan selamat.
Kelapan : Memelihara Negara.
Dalam Islam, keutuhan daulah sentiasa dijaga. Pemberontak negara akan dihukum. Sebarang usaha untuk memecahbelahkan daulah akan dilumpuhkan. Bezanya kini, sistem sekular membiarkan negeri umat Islam berpecah menjadi serpihan kecil dan lemah.

Kritikan[sunting | sunting sumber]

Cendekiawan Mesir Ali Abdur Raziq menerbitkan buku 1925 nya Islam dan Asas Tadbir Urus. Hujah buku ini telah diringkaskan sebagai "Islam tidak menganjurkan bentuk kerajaan tertentu".[3] Dia menumpukan kritikannya kepada mereka yang menggunakan undang-undang agama sebagai proklamasi politik kontemporari dan sejarah raja-raja yang mengaku legitimasi oleh khalifah.[4] Raziq menulis bahawa penguasa-penguasa yang lalu menyebarkan pengertian pembenaran agama untuk khalifah "agar mereka dapat menggunakan agama sebagai perisai yang melindungi tahta mereka terhadap serangan pemberontak".[5]

Senarai khalifah[sunting | sunting sumber]

Khulafa al-Rasyidin di Madinah[sunting | sunting sumber]

Khilafah Bani Umayyah di Damsyik[sunting | sunting sumber]

Khilafah Bani Abbasiyah di Baghdad[sunting | sunting sumber]

Khilafah Bani Abbasiyah di Kaherah[sunting | sunting sumber]

Khilafah Uthmaniyah di Constantinople[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Henning Poulsen: Suuri maailmanhistoria, osa 13: Sodasta toiseen 1914-1945, s. 60. Suomentanut Matti Hossa. Koko kansan kirjakerho, 1982. ISBN 951-864-001-7.
 2. ^ Vuosisatamme kronikka, s. 320. Gummerus, 1986. ISBN 951-20-2893-X.
 3. ^ Elizabeth Suzanne Kassab. Contemporary Arab Thought: Cultural Critique in Comparative Perspective. Columbia University Press, 2010. ISBN 9780231144896 p.40
 4. ^ Bertrand Badie, Dirk Berg-Schlosser, Leonardo Morlino (eds). International Encyclopedia of Political Science, Volume 1. SAGE, 2011. ISBN 9781412959636 p.1350.
 5. ^ Kemal H. Karpat. The Politicization of Islam: Reconstructing Identity, State, Faith, and Community in the Late Ottoman State. Studies in Middle Eastern History. Oxford University Press, 2001 ISBN 9780195136180 pp.242-243.