Ratu Victoria

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Victoria
Ratu United Kingdom
Queen Victoria 1887.jpg
Pemerintahan 20 Jun 1837 - 22 Januari 1901
Pertabalan 29 Jun 1838
Nama Penuh Alexandrina Victoria
Lahir 24 Mei 1819
Istana Kensington, London
Mangkat 22 Januari 1901 (usia 81)
Osborne House, Isle of Wright
Pendahulu William IV
Pengganti Edward VII
Suami Albert
Anakanda Victoria, Puteri Diraja
Edward VII
Puteri Alice
Alfred, Duke Saxe-Coburg
  serta Gotha & Edinburgh

Puteri Helena
Puteri Louise
Arthur, Duke Connaught
  dan Strathearn

Leopold, Duke Albany
Puteri Beatrice
Wangsa Rumah Hanover
Ayahanda Edward Augustus, Duke Kent
Bonda Victoria Saxe-Coburg-Saalfeld

Alexandrina Victoria (24 Mei 181922 Januari 1901) ialah Ratu terakhir Kerajaan Bersatu Britain Raya dan Ireland dari 20 Jun 1837, serta Maharani India pertama dari 1 Januari 1877 sehingga kemangkatan baginda pada tahun 1901. Pemerintahan baginda yang berlangsung melebihi enam puluh tiga tahun merupakan pemerintahan raja British yang paling lama.

Pemerintahan Victoria ditandai dengan perkembangan Empayar British yang begitu pesat disebabkan Zaman Victoria berlaku pada kemuncak Revolusi Perindustrian, satu tempoh perubahan sosial, ekonomi, dan teknologi yang penting di United Kingdom. Dalam tempoh itu, Empayar British mencapai zaman keagungannya dan menjadi kuasa sejagat yang amat mengagumkan.

Victoria, yang hampir berketurunan Jerman (kecuali Sophia dari Hanover, nenek moyang baginda yang merupakan cucu perempuan James I sebelah ibu) merupakan raja terakhir Kerabat Hanover. Waris baginda, Raja Edward VII, berasal daripada Kerabat Saxe-Coburg dan Gotha.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Ayah Victoria, Putera Edward Augustus, Duke Kent dan Strathearn, ialah anak keempat Raja George III dan Ratu Charlotte, iaitu Puteri Victoria dari Saxe-Coburg-Saalfeld. Anak sulung George III, Puteri Wales (bakal Raja George IV) hanya mempunyai seorang anak, Puteri Charlotte Augusta dari Wales. Ketika puteri ini meninggal dunia pada tahun 1817, putera-putera Raja George III yang masih bujang berebut-rebut untuk berkahwin dan melahirkan anak untuk menjaminkan pewarisan. Ketika berumur lima puluh tahun, Duke Kent dan Strathearn berkahwin dengan Puteri Victoria dari Saxe-Coburg-Saalfeld, balu kepada Karl, Putera Leiningen, dan kakak kepada Putera Leopold dari Saxe-Coburg-Saalfeld, duda Puteri Charlotte.

Victoria, anak tunggal pasangan itu, dilahirkan di Istana Kensington, London pada 24 Mei 1819, dan dibaptiskan di Bilik Kupola, Istana Kensington pada 24 Jun 1819 oleh Ketua Biskop Canterbury (Charles Manners-Sutton). Bapa pembaptisannya Pemangku Raja, Maharaja Alexander I dari Rusia (Victoria menerima nama pertamanya sempana nama Alexander I ini), dan ibu-ibu pembaptisannya Ratu Charlotte dari Württemberg serta Duchess Balu Saxe-Coburg-Saalfeld.

Walaupun dibaptiskan sebagai "Alexandrina Victoria" sejak kelahirannya, beliau digelarkan sebagai Yang Amat Mulia Puteri Victoria dari Kent. Dalam keluarga, beliau dipanggil "Drina". Ayah Puteri Victoria meninggal dunia disebabkan pneumonia, lapan bulan selepas kelahirannya, dan datuk Puteri Victoria, George III, meninggal dunia enam hari kemudian. Putera Wales, bapa saudara Puteri Victoria, naik takhta dan menjadi Raja George IV.

Walaupun Puteri Victoria mempunyai kedudukan yang tinggi dalam susunan pewarisan takhta, Victoria hanya diajar bahasa Jerman, bahasa pertama untuk kedua-dua ibu dan pengasuhnya, pada tahun-tahun yang awal. Bagaimanapun selepas beliau mencapai umur tiga tahun, beliau dilatih dalam bahasa Inggeris. Beliau kemudian belajar untuk menutur dalam Bahasa Itali, Greek, Latin, dan Perancis oleh pendidiknya Reverend George Davys. Pengasuhnya Louise Lehzen.

Ketika Puteri Victoria dari Kent berumur sebelas tahun, Raja George IV mangkat tanpa anak, dan meninggalkan takhta kepada adiknya, Duke Clarence dan St Andrews yang menjadi Raja William IV. Walaupun Raja William IV merupakan ayah kepada sepuluh anak di luar nikah daripada seorang perempuan simpanannya (seniwati Dorothy Jordan), raja baru ini tidak mempunyai sebarang anak sah yang hidup. Oleh itu, Puteri Victoria yang muda itu menjadi bakal raja. Disebabkan undang-undang semasa itu tidak menyediakan peruntukan untuk raja kanak-kanak, Victoria tidak mempunyai kelayakan memerintah yang kurang daripada seorang dewasa. Untuk mengelakkan pergaduhan, Parlimen meluluskan Akta Keregenan 1831 yang memberikan kuasa kepada ibu Victoria, Duchess dari Kent dan Strathearn, untuk bertindak sebagai Pemangku Raja semasa ratu masih dalam tempoh belum dewasa. Mengetepikan duluan, Parlimen tidak mewujudkan majlis untuk mengehadkan kuasa-kuasa Pemangku Raja.

Puteri Victoria bertemu dengan bakal suaminya, Putera Albert dari Saxe-Coburg dan Gotha ketika beliau berumur enam belas tahun. Putera Albert ialah sepupu Victoria; ayah Putera Albert ialah adik kepada ibu Puteri Victoria. Raja William IV tidak bersetuju dengan perkahwinan ini tetapi bantahan baginda gagal untuk memujuk pasangan itu. Victoria terpaksa melamar Putera Albert kerana seorang lelaki yang mempunyai status sosial yang, walaupun hanya rendah sedikit, tidak dibenarkan meminang beliau. Banyak cendekiawan berpendapat bahawa Puteri Albert tidak mencintai Victoria yang muda itu, dan hanya berkahwin dengan beliau untuk memperoleh status sosial (Putera Albert ialah seorang putera Jerman yang tidak penting), dan kerana rasa tanggungjawabnya (keluarganya amat ingin akan perkahwinan itu). Bagaimanapun apa sahaja alasannya untuk berkahwin dengan Victoria, perkahwinan mereka terbukti menjadi satu perkahwinan yang terlalu bahagia.

Baginda juga bersahabat baik dengan Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim iaitu Sultan Johor. Ratu Victoria telah mengurniakan gelaran Maharaja Johor kepada Temenggung Abu Bakar pada tahun 1868 dengan gelaran Maharaja Johor.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Auchincloss, Louis. Persons of Consequence: Queen Victoria and Her Circle (Tokoh-tokoh Penting: Ratu Victoria dan Lingkungan Baginda). Random House, 1979.
  • Cecil, Algernon. Queen Victoria and Her Prime Ministers (Ratu Victoria dan Perdana-perdana Menteri Baginda). Eyre dan Spottiswode, 1953.
  • Eilers, Marlene A. Queen Victoria’s Descendants (Keturunan Ratu Victoria), edisi kedua yang diperluas dan dikemaskinikan. Falköping, Sweden: Rosvall Royall Books, 1997.
  • Farnborough, T. E. May (Baron Pertama). Constitutional History of England since the Accession of George the Third (Sejarah Perlembagaan England sejak Naik Takhta George III), edisi ke-11, Longmans, Green, 1896.
  • Hibbert, Christopher. Queen Victoria: A Personal History (Ratu Victoria: Sejarah Peribadi). Viking, 2000.
  • Potts, D. M. & W. T. W. Potts. Queen Victoria’s Gene: Haemophilia and the Royal Family (Gen Ratu Victoria: Hemofilia dan Kerabat Diraja). Alan Sutton, 1995.
  • The Royal Household. (2004). "Victoria." – Tapak Web Rasmi Kemaharajaan British.
  • "Queen Victoria." Encyclopædia Britannica, edisi ke-11. Percetakan Universiti Cambridge, 1911.
  • Weintraub, Stanley. Victoria: An Intimate Biography (Victoria: Biografi Terlalu Peribadi). Dutton, 1987.


Ratu Victoria
Cabang kadet bagi Kerabat Este
Tarikh keputeraan: 24 Mei 1819 Tarikh kemangkatan: 22 Januari 1901
Didahului oleh
William IV
Ratu United Kingdom
1837-1901
Diikuti oleh:
Edward VII
Didahului oleh
Bahadur Shah II
Maharaja Mughal terakhir
Maharani India
1877-1901
diundurkan tarikh dari 1857
Raja United Kingdom
 Kerajaan
Great Britain
Anne | George I† | George II† | George III
Flag of Great Britain (1707-1800).svg
 United Kingdom  George III†/‡ | George IV‡ | William IV‡ | Victoria | Edward VII | George V** | Edward VIII** | George VI** | Elizabeth II**
* Juga Raja Ireland | ** Juga Raja bagi Alam Komanwel|† Juga Pemilih Hanover|‡ Juga Raja Hanover
Flag of the United Kingdom.svg