Sultan Abu Bakar ibni Almarhum Raja Temenggung Tun Daeng Ibrahim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim)
Jump to navigation Jump to search
Sultan Sir Abu Bakar Al-Khalil Ibrahim Shah Ibni Al-Marhum Tun Temenggong Seri Maharaja Tun Ibrahim
Sultan Johor Era Moden I
Johor Darul Takzim
Pemerintahan 13 Februari 1886 - 4 Jun 1895
Pendahulu Sultan Ali Iskandar Shah
Pengganti Sultan Ibrahim (Muhammad II Muazzam shah)
Raja Muda Tunku Ibrahim Iskandar
Pasangan Wan Chik binti Muhammad Tahir
Zubaidah binti Abdullah
Fatimah binti Abdullah
Khadijah Khanum
Anakanda
Tunku Ibrahim Iskandar (Tunku Mahkota Johor)
Tunku Mariam
Tunku Putri
Tunku Azizah
Tunku Fatimah[1][fn 1]
Nama penuh
Sultan Abu Bakar Al-Khalil Ibrahim Shah Ibni Al-Marhum Dato Temenggong Seri Maharaja Tun Ibrahim Ibrahim
Ayahanda Tun Temenggung Raja Daing Ibrahim
Bonda Cik' Ngah[2]
Keputeraan (1833-02-03)3 Februari 1833
Teluk Blangah, Negeri-negeri Selat, Singapura
Kemangkatan 4 Jun 1895(1895-06-04) (umur 62)
Bailey's Hotel, South Kensington, London, United Kingdom
Dimakamkan 7 September 1895
Makam Diraja Bukit Mahmoodiah, Johor Bahru
Agama Islam
Maharaja Abu Bakar
Maharaja Johor
Pemerintahan30 Jun 1868 – 12 Februari 1886
Didahului olehTemenggung Daeng Ibrahim (Temenggung Johor)
Diikuti olehMuhammad Muazzam Shah II
Sultan Johor
Temenggong Sri Maharaja Wan Abu Bakar
Temenggung Johor
Pemerintahan2 Februari 1862 – 29 Jun 1868
Didahului olehTemenggung Daeng Ibrahim (Temenggung Johor)
Diikuti olehMuhammad muazzam shah II
Maharaja Johor
KerabatWangsa Temenggung
Gelaran hormat bagi
Sultan Sir Abu Bakar ibni Daeng Ibrahim
Bendera Sultan Johor.gif
Gaya panggilan Duli Yang Maha Mulia
Gaya pertuturan Duli Yang Maha Mulia
Gaya pilihan Tuanku

Sultan Sir Abu Bakar Al-Khalil Ibrahim Shah Ibni Al-Marhum Tun Temenggong Seri Maharaja Tun Ibrahim (3 Februari 1833 - 4 Jun 1895) (Jawi: المرحوم سلطان سير ابو بكر ابن المرحوم تماڠڬوڠ دايڠ إبراهيم سري مهاراج جوهر ) telah menggantikan ayahandanya, Temenggung Daeng Ibrahim, bagi mentadbir Johor dari 1862 hingga 1895. Baginda berumur lebih kurang 28 tahun semasa ayahandanya mangkat[3]. Baginda memakai gelaran Maharaja Johor pada 1868. Baginda ialah sultan Johor era moden pertama.

Temenggung Abu Bakar ialah seorang tokoh dan pemerintah Johor yang amat bijaksana. Baginda telah memajukan dan mengukuhkan kerajaan Johor di bawah Dinasti Temenggung dan membuat hubungan diplomasi dengan kerajaan Riau-Lingga. Pada 1 Januari 1866, baginda telah menukarkan nama Tanjung Puteri atau Iskandar Puteri kepada Johor Bahru dan menjadikannya pusat pentadbiran kerajaan Johor. Temenggung Abu Bakar memberi galakan kepada orang Cina membuka ladang lada hitam dan gambir dipanggil "Sistem Kangcu".

Temenggung Abu Bakar telah memajukan Johor dengan menggabungkan tradisi Melayu dengan birokrasi Barat dan digelar Bapa Johor Moden. Pentadbirannya yang cekap dan tersusun diakui sendiri British, lantas baginda tidak akan melantik pegawai British sebagai penasihat.

Baginda telah mendapat pendidikan Barat sejak kecil lagi. Oleh itu, beliau sangat terpengaruh dengan cara pemerintahan dan pentadbiran Barat. Baginda juga telah membuat banyak lawatan ke negara-negara Eropah terutamanya ke England, untuk mencari pengalaman dan mempelajari cara orang Barat memerintah dan mentadbirkan negara. Kebijaksanaannya menyebabkan baginda dihormati oleh pedagang dan pemerintah British. Baginda juga bersahabat baik dengan Ratu Victoria, ratu Great Britain pada masa itu. Ratu Victoria telah mengurniakan gelaran Maharaja Johor kepada Temenggung Abu Bakar pada tahun 1868 dan seterusnya baginda memakai gelaran Maharaja Johor.

Tahun-tahun awal[sunting | sunting sumber]

Wan Abu Bakar dilahirkan pada 3 Februari 1833 di Istana Lama di Teluk Belanga, Singapura. Beliau adalah anak sulung Temenggong Daeng Ibrahim, dia keturunan Patrilineal Temenggong Abdul Rahman yang pada gilirannya adalah keturunan matrilineal Sultan Abdul Jalil Shah IV, Sultan Bendahara Johor yang pertama. Abu Bakar menghabiskan masa kecilnya di kampung ayahnya di Teluk Blanga; pada usia muda dia ditugaskan oleh guru-guru tempatan mengenai Islam dan Adat (undang-undang Melayu tradisional), [8] sebelum dia dihantar ke sekolah Melayu Teluk Blanga, sebuah sekolah misi yang dikendalikan oleh Reverend Benjamin Peach Keasberry. Di bawah bimbingan guru-guru mubaligh, Abu Bakar diperhatikan membangunkan sopan santun seorang lelaki Inggeris, dan keupayaan untuk bercakap bahasa Inggeris dengan fasih selain bahasa Melayu pribumi.

Pada tahun 1851, Temenggong telah mewakilkan Abu Bakar, yang kemudian menjadi pemuda berusia lapan belas tahun, untuk membantunya dalam usaha rundingan terhadap Sultan Ali, yang membuat percubaan remeh untuk menuntut hak kedaulatan ke atas Johor. [10] Sebagai orang tua Temenggong, beliau secara beransur-ansur mewakilkan tugas pentadbirannya kepada Abu Bakar. Dalam tempoh ini, beberapa pegawai British memuji kemampuan diplomatik Abu Bakar yang sangat baik, seperti yang disebutkan dalam buku harian William Napier, yang merupakan agen undang-undang kanan Singapura. Napier telah menemani Abu Bakar untuk mengambil Tengku Teh, ibu dari Sultan Lingga yang dilupuskan, Mahmud Muzaffar Shah, ke Johor tidak lama selepas anaknya mula mengajukan tuntutan kedaulatan ke atas Pahang. [11]

Wabak Perang Saudara Pahang pada tahun berikutnya menyaksikan Abu Bakar berkawan dengan Tun Mutahir, yang beliau memberikan sokongan untuk usaha perangnya. Abu Bakar berkahwin dengan anak perempuan Mutahir pada tahun 1860 semasa lawatan di Pahang, dan pada tahun berikutnya beliau menandatangani perjanjian persahabatan, persekutuan dan jaminan sokongan bersama Mutahir pada tahun 1861. [12] Sementara itu, Temenggong Ibrahim sudah menderita dari tempoh kesihatan yang berlarutan, dan pertarungan demam yang tinggi mengakibatkan kematiannya pada 31 Januari 1862.

Menjadi Sultan[sunting | sunting sumber]

Baginda telah menguasai seluruh wilayah Johor, iaitu setelah Sultan Ali mangkat pada tahun 1877. Selepas Sultan Ali mangkat, Tengku Alam (anak Sultan Ali) membantah pemerintahan Muar/Kesang diserah sementara kepada Maharaja Abu Bakar dan melancarkan Perang Jementah pada 1879 tetapi gagal.

Baginda juga pernah merasmikan Penjara Johor Bahru pada tahun 1883.

Pada 1885, Johor telah menandatangani perjanjian persahabatan dengan kerajaan British. Melalui perjanjian ini, kerajaan British mengiktiraf Johor sebagai sebagai sebuah negeri yang bebas dan berdaulat. Maharaja Abu Bakar juga diiktiraf sebagai Sultan Johor. Baginda bersetuju menerima seorang pegawai British yang bertugas sebagai Konsul British di Johor dan bukan sebagai penasihat. British juga bersetuju melindungi Johor jika berlaku sebarang ancaman dari luar.

Mulai 1 Julai 1886, baginda memakai gelaran sultan dengan gelaran Maharaja Abu Bakar Alkhalil. Pada 14 April 1895, Sultan Abu Bakar Alkhalil Ibrahim Shah menubuhkan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor.

Mangkat[sunting | sunting sumber]

Sultan Abu Bakar mangkat pada 4 Jun 1895 di Bailey's Hotel, South Kensington, United Kingdom[4] dan dimakamkan di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah, Johor Bahru..

Gelaran pemerintah
Didahului oleh
-
Sultan Johor ke-21
1886–1895
Diikuti oleh:
Sultan Ibrahim

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Pelajaran, Dewan Sastera, pg 14
  2. ^ Christopher Buyers, Johor10, dicapai pada 20 April 2009
  3. ^ [Carl A. Trocki, ms 128.]
  4. ^ Winstedt, A History of Johore (1365–1941), ms 137

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tengku juga dieja sebagai Tunku di Johor. (Milne, Mauzy, Malaysian Politics Under Mahathir, ms xv)