Senarai episod BoBoiBoy Galaxy

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

BoBoiBoy Galaxy ialah sebuah siri animasi sekuel yang diterbitkan oleh Animonsta Studios yang mengisahkan pengembaraan seorang adiwira Bumi, BoBoiBoy, dalam misinya untuk menyelamatkan robot berteknologi tinggi yang dikenali sebagai Power-Power Sphera dan pada masa yang sama mempertahankan galaksi.

Siri BoBoiBoy Galaxy turut diterbitkan dalam format gambar HDTV, dan musim pertamanya disiarkan di TV3 dari 25 November 2016 hingga 11 Julai 2018, dan Disney Channel Asia mulai 26 Jun 2017. Slogan kata pilihan siri ini iaitu "terbaik" masih digunakan dalam hampir setiap episod dalam musim pertama.

Musim 1 (2016-2018)[sunting | sunting sumber]

Episod Tajuk Tarikh siaran pertama
TV3 MNCTV
1"BoBoiBoy Kembali!"25 November 201614 Januari 2017
Koko Ci dan MotoBot telah terperangkap di angkasa lepas dari kumpulan pemburu Power Sphera. Anak-anak kapal Lanun Angkasa menuju ke kapal angkasa Koko Ci dan BoBoiBoy dan Gopal mengambil peluang itu untuk menjadi wira dengan mengalahkan pemburu Power Sphera itu.
2"MotoBot!"2 Disember 201621 Januari 2017
Adu Du dan Probe tiba di Bumi dan telah menculik Power Sphera MotoBot. Kemudian Koko Ci cuba mengesan lokasi MotoBot dengan pertolongan daripada Ochobot, BoBoiBoy dan Gopal untuk menyelamatkan MotoBot.
3"Raksasa Gurunda"9 Disember 201628 Januari 2017
Ahli kadet baru dalam TAPOPS, BoBoiBoy dan Gopal telah dihantar ke Planet Gurunda untuk memulakan misi mencari Power Sphera dengan pertolongan daripada dua rakan lama mereka.
4"Gergasi Cattus"16 Disember 20164 Februari 2017
BoBoiBoy dan rakan-rakannya meneruskan misi mereka dalam mencari Power Sphera di samping bertemu dengan penduduk asing di Planet Gurunda.
5"Daun VS Lanun"23 Disember 201611 Februari 2017
Selepas kembali ke Planet Bumi dari misi mereka di Planet Gurunda, BoBoiBoy dan rakan-rakannya tiba-tiba diserang oleh Lanun Angkasa, yang berniat untuk mencuri semua Power Sphera.
6"Fang Penyelamat"30 Disember 201618 Februari 2017
BoBoiBoy dan rakan-rakannya menaiki kapal angkasa Koko Ci dan menuju ke Stesen Angkasa TAPOPS. Mereka ditimpa masalah apabila berhenti di suatu tempat larangan dan terpaksa berlawan dengan Nyamuk Amok dengan pertolongan daripada seorang sahabat lama.
7"Joe Ker tu?"17 Mac 20171 April 2017
Koko Ci dan yang meneruskan perjalan mereka ke Stesen Angkasa TAPOPS. Namun, mereka telah menerima panggilan kecemasan dari HQ TAPOPS yang melaporkan bahawa stesen tersebut telah diserang, jadi mereka segera teleport ke sana dengan Kuasa Teleportasi Ochobot.
8"Misi Dobi TAPOPS"24 Mac 20178 April 2017
BoBoiBoy, Gopal dan Fang telah diberikan tugasan untuk menghantar tiga bungkusan dobi kepada penerima misteri di Planet Dargha'ya, sebuah planet yang berbahaya, tetapi kelihatan ada musuh yang telah bersedia untuk mensabotaj misi mereka.
9"Pukauan Katakululu"26 Mei 20173 Jun 2017
BoBoiBoy, Gopal dan Fang yang masih berada di Planet Dargha'ya cuba untuk mencari penerima bungkusan dobi itu untuk terus menyelesaikan misi. Bagaimanapun, misi mereka terganggu apabila Adu Du yang telah dipukau oleh seekor katak menyerang mereka.
10"Ujian KENTAL"1 Jun 201710 Jun 2017
Setelah kembali ke Stesen Angkasa TAPOPS, Tarung marah selepas mengetahui yang BoBoiBoy dan Gopal merupakan ahli TAPOPS. Dengan itu, Tarung memberikan mereka beberapa ujian untuk menentukan kelayakan menjadi ahli TAPOPS.
11"Pertarungan Hangat"8 Jun 201717 Jun 2017
BoBoiBoy, Yaya, Ying dan Gopal dihantar oleh Koko Ci dan Tarung ke Planet Volkania untuk menjalankan Ujian Kental. Di sana, mereka perlu kalahkan Pasukan A dan dapatkan Power Sphera yang terletak di puncak gunung berapi.
12"Si Penceroboh Panto"15 Jun 201724 Jun 2017
Seorang pencuri alien bernama Panto telah datang ke TAPOPS untuk mencuri Power-Power Sphera berharga.
13"Sarkas Kegelapan"22 Jun 20171 Julai 2017
BoBoiBoy dan kawan-kawannya pergi ke Planet Sarkas untuk mendapatkan semula Power-Power berharga yang dicuri tempoh hari. Kemudian mereka berhadapan dengan seorang clawndiator teragung, Jugglenaut.
14"Kemunculan Halilintar"1 Disember 20179 Disember 2017
BoBoiBoy dan rakan-rakannya berhadapan dengan Jugglenaut dan berada di ambang kekalahan, tetapi pada masa yang sama tibanya bantuan dari seorang sahabat lama dan bangkitnya sebuah kuasa elemental baru.
15"Perlumbaan Nova Prix"8 Disember 201716 Disember 2017
Laksamana Tarung memberikan arahan kepada BoBoiBoy dan rakan-rakannya untuk menyertai dan memenangi Perlumbaan Angkasa Nova Prix untuk mendapatkan Power Sphera bernama TrophyBot.
16"Loopa Lupa?"15 Disember 201721 Disember 2017
BoBoiBoy dan rakan-rakannya pulang ke Bumi setelah Laksamana Tarung memberikan cuti kepada mereka.
17"Gelora BoBoiBoy Air"22 Disember 201730 Disember 2017
Raksasa batu lava bernama Roktaroka datang ke Bumi untuk membalas dendam terhadap BoBoiBoy!
18"Dendam A.B.A.M."29 Disember 20177 Januari 2018
Cattus mula mengamuk di Stesen Angkasa TAPOPS apabila merasakan ada sesuatu yang tidak kena pada keluarganya di Planet Gurunda, maka BoBoiBoy dan rakan-rakannya pergi ke sana untuk menyiasat.
19"Pencetak Rompak"24 Mei 201819 Mei 2018
BoBoiBoy dan rakan-rakannya dalam perjalanan pulang ke Stesen Angkasa TAPOPS setelah berjaya menyelesaikan satu misi. Namun, dalam perjalanan pulang mereka menghadapi masalah dan terpaksa meminta bantuan di planet terdekat. Tanpa diduga mereka terpaksa berhadapan dengan alien penjenayah cetak rompak yang sangat dikehendaki TAPOPS.
20"Manipulasi Emosi"31 Mei 201826 Mei 2018
Selepas pulang ke Stesen Angkasa TAPOPS, sebuah Power Sphera bernama EmotiBot telah memanipulasi rakan-rakan BoBoiBoy dengan emosi. Keadaan menjadi semakin cemas apabila Tarung menjadi ganas disebabkan oleh emosi yang tidak dapat dikawal, apatah lagi dia hendak menggunakan kuasanya. Dapatkah BoBoiBoy dan rakan-rakannya menyelesaikan masalah ini?
21"Jagara Si Jaga"7 Jun 20182 Jun 2018
Disebabkan BoBoiBoy tidak berjaya dalam mendapatkan maklumat tentang kuasa cahaya, dia dan rakan-rakannya pergi ke Planet Junkberg untuk cuba meminta bantuan daripada DataBot. Tetapi, mereka perlu menjawab soalan-soalan kepandaian daripada Jagara supaya mereka boleh masuk ke dalam Kapal Arkib Angkasa.
22"Misi Koloni Lanun"14 Jun 20189 Jun 2018
TAPOPS telah menerima risikan daripada Kapten Kaizo bahawa Stesen Sunnova akan diserang oleh Lanun Angkasa, oleh itu BoBoiBoy dan kawan-kawannya ditugaskan untuk pergi ke Koloni Lanun Angkasa untuk menyertai Kapten Kaizo dalam operasi penyamaran.
23"Ancaman Armada"22 Jun 201816 Jun 2018
Kuasa Teleportasi milik Ochobot lebih menguntungkan bagi Kapten Vargoba daripada menyerang Sunnova Station. Oleh itu, ahli-ahli TAPOPS perlu menghalang Kapten Vargoba daripada mendapatkan apa yang diingininya, walau mereka perlu berjuang di Stesen TAPOPS sekalipun.
24"Sinaran Penamat"22 Jun 201823 Jun 2018
BoBoiBoy menggunakan kuasa elemental cahayanya untuk mengimbangi dengan kuasa magnet Kapten Vargoba yang hampir mustahil untuk dilemahkan.

Musim 2 (2020-Kini)[sunting | sunting sumber]

{| class="wikitable" {| class="wikitable"
Isu Tajuk Tarikh dikeluarkan
1"Kembali Beraksi!"16 Mac 2020

Selepas kehancuran Stesen TAPOPS akibat serangan Retak'ka, BoBoiBoy dan rakan-rakan pulang ke Bumi untuk menanti arahan mereka yang seterusnya.

Tanpa disangka, seorang musuh lama muncul kembali dengan rancangan jahat yang baru.
2"Rahsia King Balakung!"26 Jun 2020

Planet Rimbara merupakan bekas jajahan King Balakung, pemilik asal Kuasa Elemental Balak yang tewas di tangan Retak'ka. Sebuah planet yang dipenuhi belantara, juga menyimpan pelbagai rahsia.

Dapatkah BoBoiBoy membongkar rahsia King Balakung dan dapatkan Kuasa Elemental Balak?
3"Perbicaraan Terhebat!"27 Julai 2020

Yaya dan Ying telah pergi ke Lembah Cidas untuk mendapatkan bahan ketiga yang diminta oleh Tuan Guru Gaharum. Namun setelah seharian menunggu, BoBoiBoy masih belum menerima sebarang berita daripada mereka.

Risau akan keselamatan mereka, BoBoiBoy dan Gopal bersama rakan baharu mereka, Qually, pergi ke Lembah Cidas untuk menyiasat.
4"Pendakian Hingga Ke Langit!"26 Ogos 2020

Selepas berjaya mendapatkan Garam Kristal dan Cili Suci, BoBoiBoy dan rakan-rakan bergegas ke lokasi bahan yang seterusnya.

Namun ada satu kejutan yang sedang menanti ketibaan BoBoiBoy di puncak pokok Kelapa Langit yang tinggi melangit!
5"Misteri Pergunungan Tandus"28 September 2020

Dalam usaha mendapatkan semula bahan-bahan yang dirampas oleh Qually, BoBoiBoy dan rakan-rakan terkandas di kawasan pergunungan yang tandus dan tak berpenghuni.

Namun ada sesuatu yang sedang menanti mereka di Snowasis yang penuh misteri. Dapatkah BoBoiBoy merungkai misteri Snowasis tersebut dan dapatkan kembali bahan-bahan yang telah hilang?
6"Resepi Warisan Terulung!"23 November 2020

BoBoiBoy dan rakan-rakan kembali pada Tuan Guru Gaharum dengan tangan kosong. Namun begitu, BoBoiBoy diberi satu lagi peluang untuk membuktikan kesungguhannya.

Perjalanan mereka di Rimbara hampir sampai ke penghujung, akan tetapi hanya seorang sahaja yang akan dinobatkan sebagai juara. Siapakah yang bakal mewarisi ilmu turun-temurun Tuan Guru Gaharum? BoBoiBoy atau Qually?
7"Belantara Penuh Bahaya!"25 Disember 2020

Pengembaraan baharu! Setelah menerima benih Oakuat dari Tuan Guru Gaharum, BoBoiBoy kini bersemangat untuk mempelajari Kuasa Elemental Tahap Ketiga.

Akan tetapi rancangan BoBoiBoy berjaya dihidu musuh yang licik dan penuh muslihat. Pertarungan dua seteru ini membawa mereka ke sebuah planet yang buas dan liar, Planet Kadruax!
8"Puak Purba Kadruax!"26 Februari 2021

Setelah bersemuka dengan gerombolan Tumbosaur di Planet Kadruax, BoBoiBoy dan rakan-rakan berusaha melepaskan diri demi menjejak Power Sphera PasuBot yang amat berharga.

Namun ada satu lagi kejutan sedang menanti mereka di belantara Kadruax, yang boleh membuatkan rancangan mereka jadi kucar-kacir!
9"Paduan Dua Kuasa!"26 Mac 2021

BoBoiBoy Solar, BoBoiBoy Duri dan Ying telahpun tiba di Piramid Baja, tempat tersimpannya Power Sphera PasuBot. Namun begitu, BoBoiBoy Halilintar, Gopal dan Yaya masih mencari jalan untuk meloloskan diri daripada menjadi habuan Tumbosaur.

Mampukah mereka menyelamatkan PasuBot sebelum Adu Du dan Probe? Atau adakah Adu Du berjaya memperoleh Power Sphera tersebut dan mengeluarkan kuasa terpendam dalam dirinya?
10"Pelawat Misteri Dari Angkasa Lepas!"29 April 2021

Dengan bantuan PasuBot, benih Oakuat pemberian Tuan Guru Gaharum kini membesar dengan suburnya. Malangnya, kegembiraan BoBoiBoy tidak kekal lama apabila rakan karibnya Gopal diculik oleh seorang musuh misteri.

Apa matlamat sebenar si penculik misteri itu? Mampukah BoBoiBoy menewaskannya, dan menyelamatkan Gopal?
11"Pergolakan Di Windara"25 September 2021

BoBoiBoy dan rakan-rakan menerima jemputan dari Maripos dan Kuputeri untuk melihat sendiri keadaan di Planet Windara yang dilanda peperangan. Dalang kepada segala kekacauan tersebut merupakan seorang penjahat yang tamakkan kuasa, bersama gerombolan bala tenteranya.

Namun rancangan Maripos telah berjaya dihidu oleh penjahat tersebut. Dapatkah wira-wira Bumi itu tiba di Planet Windara dengan selamat? Atau adakah mereka akan tewas dilanda badai Windara yang mengganas?
12"Terkandas!"29 Oktober 2021

BoBoiBoy dan Fang terkandas di sebuah lembah terpencil setelah pod kecemasan mereka terhempas di sana. Hilang arah dan buntu, mereka harus mencari jalan untuk menghubungi Maripos dan memberitahu perkhabaran buruk mengenai Kuputeri yang sudah ditawan musuh.

Mereka tiba di sebuah perkampungan untuk meminta bantuan. Namun, walaupun ia nampak seperti ditinggalkan, ada mata-mata yang memerhati pergerakan mereka. Adakah BoBoiBoy dan Fang akan berjaya mencari jalan keluar dari lembah itu? Atau adakah mereka akan terperangkap di sana buat selamanya?
13"Kesatria Windara!"26 November 2021

BoBoiBoy dan rakan-rakan diberi misi oleh Maripos untuk menyelinap masuk ke dalam Istana Kupuri untuk menyelamatkan Kuputeri. Untuk itu, mereka harus menempuh ribut taufan yang melindungi istana tersebut.

Mampukah mereka tiba ke Istana Kupuri dengan selamat? Dan apa yang perlu mereka lakukan untuk menghadapi ancaman Jeneral Berlima demi menyelamatkan Kuputeri?
14"Pertarungan Demi Windara!"28 Januari 2022

BoBoiBoy dan rakan-rakan kini bersemuka dengan Maharaja Reramos, penjahat yang telah menakluk Windara dan memerintahnya dengan penuh kekejaman. Dengan bantuan baju perisai pemberian Papiliam, superhero-superhero dari Bumi ini yakin dapat menewaskannya dengan mudah.

Namun begitu, Reramos mempunyai muslihatnya yang tersendiri. Pertarungan di puncak istana akan menentukan nasib Planet Windara, antara keamanan sejagat, ataupun musnah dilanda badai.
15"Berjuang Tanpa Gentar"25 Februari 2022

Misi baharu! Apabila TAPOPS menerima isyarat kecemasan dari sebuah kilang robotik di angkasa lepas, BoBoiBoy, Gopal, Qually dan Ochobot diarahkan Komander Koko Ci untuk menyiasat sumbernya.

Namun, pelbagai kejadian pelik dan misteri berlaku di kilang tersebut sebaik saja mereka tiba. Siapakah gerangan yang menghantar isyarat kecemasan itu kepada TAPOPS? Dan adakah BoBoiBoy dan rakan-rakan akan terus mara ke depan tanpa gentar?
16"Adiwira Dalam Bahaya"1 April 2022

Pelbagai persoalan bermain di minda BoBoiBoy dan rakan-rakan setelah mereka mendapat tahu bahawa Adu Du adalah adalah individu yang menghantar isyarat kecemasan kepada TAPOPS.

Adakah raksasa robot yang mengganas di Kilang Nubot mempunyai kaitan dengannya? Dan mengapa raksasa itu menyerupai Probe?

Keadaan BoBoiBoy Gentar yang tiada kuasa juga menyukarkan lagi keadaan. Dua seteru kini terpaksa mencari jalan untuk bekerjasama untuk melepaskan diri, atau mereka akan terkandas di kilang tersebut buat selamanya.
17"Kemuncak Gentaran Kuasa"29 April 2022

Masa semakin suntuk! Selepas memperoleh Kuasa Teleportasi, usaha BoBoiBoy Gentar dan rakan-rakan untuk menyelamatkan Probe serta Ochobot dari cengkaman Rosaksa semakin sukar.

Di dalam kehampaan yang melanda diri, BoBoiBoy Gentar harus segera mencari jalan untuk menyelamatkan rakan karibnya, serta menghalang Rosaksa daripada terlepas dan membahayakan planet-planet yang berdekatan.

Kemuncak gentaran kuasa kini bermula. Kalah atau menang akan ditentukan dalam satu pertarungan terakhir!
18"Sehangat Bara, Sedingin Salju"

Pengembaraan baharu! Dalam usaha untuk membuka Kuasa Elemental Tahap Ketiga, BoBoiBoy dan rakan-rakan kini perlu menjejaki legasi Penguasa Elemental Api, iaitu Panglima Pyrapi, dengan bantuan seorang teman lama dari Planet Volkania.

Perjalanan membawa mereka ke sebuah planet beriklim yang ekstrim. Di mana bara dendam serta kedinginan emosi telah menyebabkan persengketaan yang tak berpenghujung, dan bakal memerangkap BoBoiBoy di tengah-tengah konflik yang semakin memuncak!
19"Di Sebalik Api Sengketa"1 Julai 2022

Setelah terperangkap dalam pertempuran yang sengit, BoBoiBoy dan rakan-rakan berpecah kepada tiga kumpulan. BoBoiBoy Blaze, Yaya dan Gopal dibawa ke kem puak Bara dan bertemu dengan Panglima Yanaari, manakala BoBoiBoy Ais, Ying dan Qually berlindung di perkampungan Salju yang diketuai Mas Gardu. Fang dan Roktaroka pula tidak diketahui di mana keberadaannya.

Kedua-dua pasukan perlu mencari apakah punca kepada peperangan yang sudah terjadi sejak seratus tahun lamanya ini, demi mencari jalan penyelesaian kepada konflik yang seperti tiada jalan penghujung.
20"Kuasa Tanpa Batasan"29 Julai 2022

Situasi konflik di Baraju menjadi semakin genting apabila puak Bara dan Salju nekad ingin membawa peperangan antara mereka ke peringkat yang lebih ekstrim. BoBoiBoy dan rakan-rakan kini perlu mengejar masa untuk mendamaikan kedua belah pihak sebelum sesuatu yang lebih buruk berlaku.

Umpama api dan air, puak Bara dan Salju saling berlawanan antara satu sama lain dan takkan rela berunding tanpa sebab yang munasabah. Tugas yang sangat mencabar menanti wira-wira dari Bumi ini, dan nasib Planet Baraju kini terletak pada bahu mereka semua.
21"Cahaya Di Sebalik Awan"2 September 2022

Kemunculan BoBoiBoy Sopan meredakan keadaan yang semakin meruncing. Yanaari dan Gardu mula bersetuju untuk berunding demi menamatkan persengketaan yang sudah berlanjutan terlalu lama.

Akan tetapi, dalang yang berselindung di sebalik tabir kini menunjukkan dirinya. Mampukah BoBoiBoy Sopan dan rakan-rakan menghadapi cabaran paling sukar di atas nama keamanan sejagat? Atau adakah sinaran suria bakal dilitupi awan hitam buat selama-lamanya?
22"Kilat Dan Guruh"30 September 2022

Setelah Pak Pato dan tentera robotnya berjaya ditewaskan, seluruh Planet Baraju meraikan penyatuan antara Puak Bara dan Salju buat julung kalinya. Keamanan yang dulu sekadar impian, kini bertukar menjadi kenyataan.

Namun, Pak Pato yang berjaya melarikan diri bersama Logam Kemilau perlu dijejak sebelum sesuatu yang lebih buruk berlaku. Dan Fang menemui satu petunjuk penting yang bakal membawa superhero Bumi ini ke sebuah planet dengan pergolakan cuaca yang ekstrim ; Planet Gurlatan.
23"Dalam Buruan"28 Oktober 2022

Persidangan yang dimulakan atas semangat persahabatan kini bertukar tragedi apabila robot-robot Pak Pato datang tanpa diundang dan menyerang semua delegasi. Diketuai oleh robot klon Satriantar yang tangkas dan berkuasa, hingga akhirnya cuma Fang, Gopal dan Puteri Kira'na sahaja yang masih berdiri menentang mereka.

Harapan mereka kini terletak pada bahu BoBoiBoy, adiwira Tujuh Elemental yang sedang berlatih di Planet Quabaq bersama Hang Kasa. Dapatkah BoBoiBoy tiba tepat pada masanya sebelum kesemua rakannya tewas? Atau adakah agenda jahat Pak Pato akan berjaya sekali lagi?
24"Galaksi Dalam Krisis"2 Disember 2022

Fang, Yaya,Ying dan Qually kini dalam tahanan penjara di Gur'latan setelah dituduh sebagai pengganas yang mensabotaj persidangan PPB. Namun, nasib delegasi-delegasi PPB yang lain masih tidak diketahui. Keempat-empat superhero ini perlu mengambil keputusan sama ada menunggu diselamatkan oleh BoBoiBoy, atau mereka harus menyelamatkan diri sendiri.

Pada masa yang sama, Kira'na yang berjaya merampas Kuasa Elemental Halilintar dari BoBoiBoy mempunyai agendanya yang tersendiri. Agenda yang bakal menggegarkan seluruh galaksi, dan membawanya ke kancah yang penuh krisis!
25"TBA"TBA
TBA
26"TBA"TBA
TBA