BoBoiBoy (watak)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Aku BoBoiBoy, superhero Bumi. Nampaknya aku perlu bersedia, semakin ramai dari luar sana yang akan datang. Aku perlu lindungi kawan-kawan aku, aku perlu lindungi Bumi dan aku perlu lindungi galaksi."
BoBoiBoy, Jumpa Lagi BoBoiBoy
BoBoiBoy
Watak BoBoiBoy
Kemunculan pertama BoBoiBoy Musim 1, Episod 1 (2011)
Kemunculan terakhir Akan diumumkan...
Disuarakan oleh Nur Fathiah Diaz (Bahasa Melayu)
Wong Wai Kay (Bahasa Inggeris Disney Channel)
Alexander Rudra Keith Henderson (Bahasa Inggeris YouTube)
Marina Tan (Bahasa Inggeris Disney Channel Musim 3, NTV7 Musim 2 dan BoBoiBoy: The Movie)
Sani Oktania (Bahasa Indonesia)
Informasi
Nama panggilanBoBoi (nama Sneak Peek 2009)
Superhero, Superhero Bumi
BuBuBay (Adu Du)
Budak Bertopi Aneh, Gegegirl, BoBoiMan, TanggangBoy (Papa Zola)
BroBroiBroy (Raksasa Perisai)
Budak Bumi (Kapten Kaizo)
Raja Lambat (Gopal)
Budak Mentah
GelaranBoBoiBoy
SpesiesManusia
JantinaLelaki
PekerjaanWira
Pelajar di Sekolah Rendah Pulau Rintis
Kadet dalam TAPOPS
KeluargaBapa BoBoiBoy
Tok Aba (Datuk)
AgamaIslam
KewarganegaraanMalaysia Malaysia

BoBoiBoy (lahir di Kuala Lumpur, 13 Mac 2005; umur 14 tahun) adalah watak utama dan eponim dalam siri BoBoiBoy dan BoBoiBoy Galaxy. Seorang superhero elemental muda dari Bumi yang mempunyai misi untuk mencari dan mengumpulkan Power Sphera yang tersembunyi di seluruh galaksi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

BoBoiBoy[sunting | sunting sumber]

Musim 1[sunting | sunting sumber]

BoBoiBoy menyambut cuti sekolah dengan melawat datuknya, Tok Aba yang berada di Pulau Rintis, di mana dia bergaul dengan kawan-kawan baru yang menjadi sahabat handainya sepanjang siri, iaitu Yaya, Ying dan Gopal. Pada masa yang sama, munculnya makhluk asing jahat yang bernama Adu Du yang merancang untuk merampas kesemua koko di Bumi bersama konco-konconya, Probe dan Komputer. Pada suatu hari, Adu Du mengarahkan Probe pergi mencuri koko dari kedai Tok Aba, apabila BoBoiBoy mengetahui yang satu tin koko telah dicuri, dia mengekori Probe untuk mengambil semula kokonya sehinggalah mereka tiba di kapal angkasa Adu Du.

Sedar tak sedar, BoBoiBoy diekori oleh robot "sfera kuasa" dari kapal angkasa Adu Du yang memperkenalkan dirinya sebagai Ochobot dan memberi BoBoiBoy keupayaan mengawal elemen petir, angin dan tanah, dan berpecah kepada tiga orang dengan elemen masing-masing. Ochobot turut memberikan kuasa super kepada kawan-kawannya. Maka BoBoiBoy dan kawan-kawan menggunakan kuasa-kuasa ini untuk melindungi Pulau Rintis daripada ancaman Adu Du di samping membantu masyarakat setempat apabila ada kesusahan. Penangan Adu Du yang kian getir juga mendorong peningkatan kuasa BoBoiBoy kepada Halilintar, Taufan dan Gempa. Pada kemuncak musim pertama, BoBoiBoy pulang semula ke bandar lamanya untuk menyambung persekolahannya di sana.

Musim 2[sunting | sunting sumber]

Enam bulan selepas menumpaskan Adu Du pada penghujung musim pertama dan kembali ke bandar, BoBoiBoy berpindah ke Pulau Rintis dan meneruskan persekolahan di Sekolah Rendah Pulau Rintis. Maka, dia bertemu kembali dengan Yaya, Ying dan Gopal di samping bertemu dengan seorang lawan baru yang bernama Fang yang cemburu akan kuasa dan populariti BoBoiBoy di sekolah. Di samping itu BoBoiBoy juga mahir bertukar langsung kepada bentuk elemen tahap kedua.

Sementara itu, Adu Du sering mencuba pelbagai cara untuk menghapuskan BoBoiBoy yang telah kembali itu, termasuklah bekerjasama dengan Fang buat sementara waktu. Akan tetapi, kesemua cubaannya gagal. Akhirnya, Fang pun menyertai geng BoBoiBoy kerana kuasanya juga dikurniakan oleh Ochobot secara tidak sengaja dalam satu pertembungan dengan Adu Du dan Probe. Musim kedua diakhiri dengan ketibaan Ejo Jo di Bumi yang mengucar-ngacirkan sekolah BoBoiBoy, menyebabkan geng BoBoiBoy berpakat dengan geng Adu Du.

Musim 3[sunting | sunting sumber]

Setelah bertungkus-lumus menumpaskan Ejo Jo, BoBoiBoy dan kawan-kawannya mula berkawan dengan Adu Du untuk bersama-sama menjaga keselamatan Pulau Rintis daripada ancaman dari dalam dan luar. Namun, persahabatan mereka itu tidak berkekalan apabila datang Ibu Bu, iaitu ibu Adu Du untuk melawat dan melepaskan rindunya terhadap anaknya yang dipanggil "Bubuchuk" sebagai nama timangannya. Apabila mengetahui dia menjadi baik, dia memujuk Adu Du semula dengan habis-habisan supaya kembali kepada kejahatan. Kuasa elemen BoBoiBoy turut berkembang apabila dia boleh bertukar menjadi BoBoiBoy Api yang boleh mengawal elemen api.

Adu Du pula berusaha mencipta sebuah robot yang dinamakannya BoBoiBot yang bukan sahaja menyerupai rupa BoBoiBoy, bahkan juga meniru kuasa-kuasa elemen BoBoiBoy sehingga dia menggantikan BoBoiBoy sebagai seorang wira tempatan di Pulau Rintis. Akhirnya, dengan bantuan Probe yang memberitahu kelemahan BoBoiBot kepada BoBoiBoy dan Ochobot, BoBoiBoy menyahut cabaran penirunya dengan bertukar menjadi BoBoiBoy Air.

BoBoiBoy dan kawan-kawannya bertemu dengan Kapten Kaizo, Lahap dan Fang dan mereka memaksa mereka untuk menyerahkan Jam-jam Kuasa. Namun, keengganan mereka membuatkan Kapten Kaizo bertarung dengan BoBoiBoy. Selepas BoBoiBoy dan kawan-kawannya dikalahkan, Fang mengambil kesempatan untuk mengambil semua Jam Kuasa dari tangan BoBoiBoy, Gopal, Yaya dan Ying menggunakan Kuasa Bayangnya dan menyerahkannya kepada Kapten Kaizo. BoBoiBoy memohon kepada mereka untuk memulangkan kuasa mereka, tetapi mereka tidak menghiraukannya dan akhirnya berlepas ke angkasa.

BoBoiBoy dan kawan-kawannya meminta bantuan daripada Adu Du dan Probe untuk menyelamatkan Fang. Selepas Adu Du bersetuju, mereka menaiki kapal angkasa Adu Du dan mengekori kapal angkasa Kapten Kaizo. BoBoiBoy dan kawan-kawan kemudiannya berjaya memasuki ke dalam kapal angkasa Kapten Kaizo melalui pod angkasa sementara Adu Du dan Probe terhempas ke Bumi. Kedatangan BoBoiBoy dan kawan-kawannya disambut baik oleh Kapten Kaizo dan Lahap dan mereka mencabar BoBoiBoy dan kawan-kawannya untuk bertarung sekali lagi di atas keazaman mereka yang tinggi untuk mengambil semula Jam-jam Kuasa.

Selepas bertungkus-lumus menumpaskan Kapten Kaizo dan Lahap, mereka mengakui BoBoiBoy dan kawan-kawannya layak untuk menggunakan Jam-jam Kuasa. Sebelum menghantar mereka ke Bumi semula, Kapten Kaizo telah menasihati BoBoiBoy supaya sentiasa berhati-hati dengan ancaman luar yang akan datang kepada dia dan kawan-kawannnya. Musim ketiga siri BoBoiBoy diakhiri dengan suara latar BoBoiBoy; "Aku BoBoiBoy, superhero Bumi. Nampaknya aku perlu bersedia, semakin ramai dari luar sana yang akan datang. Aku perlu lindungi kawan-kawan aku, aku perlu lindungi Bumi dan aku perlu lindungi Galaksi."

BoBoiBoy: The Movie[sunting | sunting sumber]

Di Rumah Tok Aba, BoBoiBoy dibangun oleh Ochobot kerana dia tidak sabar ingin pergi berkhemah bersamanya. Yaya dan Ying memanggilnya lewat Jam Kuasa-nya untuk memberi amarannya untuk datang lebih cepat. Kemudian BoBoiBoy pergi mandi, lalu Gopal memanjat ke tingkap bilik air untuk memberi amarannya yang sama dengan Yaya dan Ying. Di ruang tamu, Ochobot menonton berita. Ochobot jadi cemas jika BoBoiBoy melihatnya, dia pasti terlupa dan menggantikan saluran televisyen. Mereka pun pergi berjalan ke perkhemahan.

Kemudian, BoBoiBoy dan Ochobot dalam perjalanan mereka ke perkhemahan. Tetapi, ada kumpulan polis mengejar Geng Rompak Dobi Bersiri. Kerana sibuk bekerja menjadi adiwira, BoBoiBoy pergi membantu pihak polis, bikin dia meninggalkan Ochobot dengan kecewa. BoBoiBoy berpecah menjadi tiga dengan Halilintar, Taufan, dan Gempa untuk membantu mengejarnya, tetapi Adu Du dan Probe bekerja menjadi Jero-Jero untuk mengganggunya dan membantu Geng RDB, lalu Adu Du dan Probe tewas daripada tangan BoBoiBoy Halilintar dan BoBoiBoy Taufan dan Gempa membantu nenek dan pihak polis untuk mengejarnya. Akhirnya mereka berjaya menangkap Geng RDB dan harinya diselamatkan olehnya.

Selepas itu, BoBoiBoy yang letih pergi ke Tok Aba dan BoBoiBoy Kokotiam untuk berehat dan mendengarkan Pakcik Mat menceritakan kepada Uncle Yim, Pakcik Kumar, dan Papa Zola tentang Pulau Terapung, tetapi mereka tidak terpedaya dengan mengatakan bahawa cerita itu tahyul dan meninggalkan kedai tersebut. Apabila Tok Aba menanyakan cucunya tentang perkhemahan, BoBoiBoy terkejut bahawa dia lupa tentang perkhemahan dan pergi berlari ke perhentian bas dengan cemas.

Di perhentian bas, BoBoiBoy sampai ke perkhemahan dimana kawan-kawannya yang sedang kecewa atas kelewatan BoBoiBoy, terutama Ochobot, kerana dia sibuk dengan pekerjaannya menjadi adiwira. Akibatnya, BoBoiBoy ditegur oleh kawan-kawannya dan menyuruhnya untuk mengemas semua barang di situ, kebanyakan kecewaan BoBoiBoy. Pada masa yang sama BoBoiBoy duduk di kerusi perhentian bas bertemu dengan Papa Zola dan menceritakannya tentang masalahnya. Papa Zola memberi nasihat kepadanya dan mengajaknya untuk mencandat sotong sampai esok. BoBoiBoy jadi gembira dan dia akan memberikan kad jemputan untuk kawan-kawannya sebagai permintaan maaf esok.

Kembali ke rumah datuknya, BoBoiBoy masuk ke biliknya untuk meminta maaf kepada Ochobot atas kesalahnnya kali terakhir dan pergi tidur. Apabila BoBoiBoy tidur, Ochobot mendapatkan panggilan dari Power Sphera berumur tua dan berasa panik. BoBoiBoy terbangun dan pergi menjenguk Ochobot kerana mengira bahawa dia balik ke kampung dan dia punya "datuk". Tok Aba masuk ke biliknya dan mendengar apa yang cucunya bincang kepada Ochobot tadi sehingga menegurnya dan menutup pintu bilik cucunya. BoBoiBoy ingin ceritakan rancangan terbaik, tetapi Ochobot tidak peduli dan mereka balik tidur.

Keesokan harinya, BoBoiBoy ceritakan rancangan terbaik kepada Ochobot, tetapi masih tidak peduli. Tok Aba menasihati cucunya supaya dia mengingkar janji kepada kawannya. Yaya, Ying, dan Gopal datang ke kedai Tok Aba dan masih kecewa kerana apa yang terjadi dengan petang semalam. BoBoiBoy menjemput kawan-kawannya untuk mencandat sotong bersama Kebenaran, tetapi kawan-kawannya tidak tertarik dengan rancangan itu kerana orang candat sotong waktu malam. Tiba-tiba, Kapal angkasa Tengkotak tiba di Taman Pulau Rintis dan menculik Ochobot untuk menggunakannya mencari Klamkabot. BoBoiBoy dan kawan-kawannya bertarung dengan Bora Ra dan Gaga Naz, tetapi dikalahkan oleh kuasa lohong hitam Bora Ra dan BoBoiBoy tidak mampu mengambil kembali Ochobot kepadanya.

Kemudian, BoBoiBoy dan kawan-kawannya pergi ke Jeti Pulau Rintis untuk meminta bantuan daripada Papa Zola untuk menyelamatkan Ochobot daripada pasukan Tengkotak. Apabila dalam perjalanan untuk menyelamatkan Ochobot, mereka nampak Adu du dan Probe dan mengejar mereka kerana menyalahkan mereka untuk mencari Ochobot. Pada saat masa yang sama, mereka bertemu dengan Kurita dan dikejar olehnya.

Selepas mengalahkan Kurita dan tiba di Pulau Terapung, mereka pergi mencari Ochobot. Pada waktu malam, mereka pergi berkhemah untuk sebenar di dalam hutan sementara menunggu waktu pagi. Kemudian hari itu, BoBoiBoy mendapat panggilan dari Ochobot dan mereka pergi untuk menyelamatkannya sekarang, bikin Papa Zola, Adu Du, dan Probe ditinggalkan oleh mereka sendirian. BoBoiBoy dan kawan-kawan lompat ke pintu masuk gua. Lalu Ying membawa rakan-rakannya ke tempat keberadaan Ochobot di dalam gua tersebut.

Di dalam gua, mereka bertemu dengan Klamkabot di mana dia memberikan kuasa teleportasi kepada Ochobot dan mengira bahawa dia menyakiti Ochobot sampai mereka pergi menyerangnya. Lalu, mereka berhenti menyerangnya dan mendengar sejarah Tengkotak dan Power Sphera. Namun, Bora Ra menjumpai lokasi mereka dan menyerang mereka. Mereka semua melarikan diri dengan bantuan Klamkabot menuju Kilang Power Sphera. Apabila mereka dikejar oleh Bora Ra dan Gaga Naz, Klamkabot melempar BoBoiBoy dan kawan-kawan ke platform dan menuju ke Lab Sfera Kuasa.

Apabila mereka sampai ke Lab Sfera Kuasa, beberapa robot kecil keluar dari pintu dan mengimbas Ochobot. Selepas mendapat pengesahan, pintu lab dibuka dengan sendiri. Mereka memasuki ke dalam makmal dan disambut oleh Sistem Lab Sfera Kuasa. Sistem tersebut menyediakan tempat untuk Ochobot menaik taraf lalu ia bermula dengan serta-merta. Selepas Ochobot dinaik taraf, Sistem Lab Sfera Kuasa menceritakan misi Ochobot. Lalu, mereka dapat panggilan dari Tengkotak untuk membawa Ochobot ke lokasi tempat tersebut kalau mereka tidak mahu Papa Zola, Adu Du, dan Probe diseksa oleh mereka.

Namun, BoBoiBoy dan kawan-kawannya sampai ke lokasi tempat dimana Tengkotak berada dengan kuasa teleportasi Ochobot. Fang menggunakan kuasa bayangnya untuk melarikan diri bersama kawan-kawannya dari Tengkotak, tetapi Ochobot ditembak oleh Kiki Ta supaya mereka tidak melarikan diri. Bora Ra berjaya mengambil Ochobot dan merampas kuasa teleportasinya daripadanya dengan cara keganasan. Selepas itu, Bora Ra membuang Ochobot dan BoBoiBoy lari untuk menyelamatkannya. Tetapi, Bora Ra menghalangnya dengan kuasa teleportasinya dan bertarung dengannya lalu berjaya mengalahkannya. BoBoiBoy merangkak ke Ochobot untuk mendapatkan tenaga terakhir kepadanya. Selepas Fang dikalahkan, Bora Ra merampas Ochobot dari BoBoiBoy lagi untuk menghancurkan harapannya oleh membunuhnya dengan menggunakan Mampatan Lohong Hitam. Kerana kematian Ochobot, BoBoiBoy menangis dan menumbuk tanah sampai Ochobot apung ke udara. Sebelum kematian Ochobot, dia memberikan tenaga terakhir untuk menaik taraf kuasa BoBoiBoy dan kawan-kawannya. Ini membolehkan BoBoiBoy untuk meningkatkan kuasa elemen Api dan Air kepada Blaze dan Ais dan mampu mengalahkan Bora Ra dengan bantuan kawan-kawannya. Selepas itu, Bora Ra bangun dan belum mengalah. Bora Ra mengeluarkan Lohong Hitam Gargantua sebagai serangan terakhir yang berskala besar. Apabila BoBoiBoy diikat dengan Pengikat Bayang Fang, BoBoiBoy menyuruh Fang untuk menghalang Bora Ra. Fang mencuba untuk menghalang Bora Ra, tetapi dia berjaya melarikan diri dengan koordinat teleportasi yang diberikan daripada Yoyo Oo. Namun, kapal angkasa Tengkotak muncul lagi kerana Adu Du memberikan koordinat teleportasi palsu. Akhirnya, BoBoiBoy berjaya berpecah menjadi tujuh untuk memusnahkannya.

Selepas Bora Ra dikalahkan, BoBoiBoy menangis sambil memeluk Ochobot dan meminta maaf kepadanya. Tetapi Ochobot bangkit dan menjelaskan bahawa Klamkabot sempat menyalurkan kesemua kuasa dan tenaganya untuk menghidupkannya semula. Lalu BoBoiBoy dan Papa Zola serta yang lain berwefie bersama-sama, tetapi mereka dikejutkan oleh J-Rex. Papa Zola memperkenalkannya kepada BoBoiBoy dan kawan-kawannya. Akhirnya, Cici Ko mendedahkan identiti dirinya yang sebenar kepada BoBoiBoy dan yang lain iaitu pengintip dalam Tengkotak untuk mengintip setiap pergerakan mereka. Beliau mengucapkan selamat tinggal kepada wira-wira tersebut dan berlepas ke angkasa.

Kemudian, mereka pun pergi berkhemah pada malam hari. Akhirnya, BoBoiBoy, Gopal, Yaya, Ying, Fang, Papa Zola, Adu Du, Probe, dan J-Rex pulang kembali ke Pulau Rintis dan mereka kembali dengan kehidupan yang biasa dan tenang.

BoBoiBoy Galaxy[sunting | sunting sumber]

Tiga tahun telah berlalu sejak peristiwa yang telah berlaku dalam filem, BoBoiBoy hidup dengan aman di Pulau Rintis. Tetapi, kadangkala dia berasa bosan apabila tidak dapat menjadi seorang wira dan menggunakan kuasanya kerana alien-alien jahat tidak lagi datang ke Bumi dan membuat kacau. Pada suatu hari, Ochobot tiba-tiba dihubungi oleh Cici Ko dan beliau meminta tolong daripada BoBoiBoy dan Gopal. Setelah bersetuju untuk membantunya mencari dan melindungi Power-Power Sphera yang bertaburan di seluruh galaksi sebagai ahli dalam sebuah organisasi yang dipanggil TAPOPS, BoBoiBoy bersama kawan-kawannya mengembara di galaksi dan tidak dibenarkan untuk berada di Bumi buat sementara waktu.

Rupa[sunting | sunting sumber]

BoBoiBoy adalah budak lelaki remaja yang berumur 11 tahun dengan mata yang coklat, kulit yang cerah dan rambut hitam yang tebal.

Di dalam pertama, BoBoiBoy memakai baju kemeja putih di sebalik jaket berwarna jingga dengan zip yang ditutup rapat dan lengan panjang gebu berwarna coklat, dilengkapi dengan kasut jingga putih yang runcing, seluar coklat dan topi kep jingga bermotif dinosaur.

Pada musim ke-2, seluar yang dipakai BoBoiBoy lebih kurang serupa dengan musim sebelumnya tetapi dengan perbezaan ketara. Jaketnya bertudung, lengannya pendek dan tidak gebu lagi, ditambah dengan lipatan luar kuning di setiap tepi baju. Kasutnya berwarna jingga kemerahan. Namun, dia hanya memakai seutas jam tangan sahaja pada tangan kanannya berbanding dua utas jam tangan pada musim pertama.

Pada musim ke-3, busana BoBoiBoy tidak banyak berubah di samping diimbuh kocek pada jaketnya sahaja.

Dalam BoBoiBoy Galaxy, BoBoiBoy memakai baju hitam dengan lengan panjang yang dilipat sehingga bahagian siku di sebalik jaket berwarna jingga yang dilengkapi dengan lungsur zip yang ditutup sehingga paras dada, namun jaketnya tidak lagi bertudung dan mempunyai kocek. BoBoiBoy memakai seluar jean biru dengan seutas tali pinggang berwarna hitam. Kasut butnya pula berwarna putih dan kelabu. Terdapat perubahan yang unik pada logo petir di depan topi dan lungsur zip jaketnya kerana logo petir tersebut menyerupai seperti huruf 'B'.

Mengikut rancangan awal, BoBoiBoy sebenarnya berumur sekitar prasekolah. Tambahan pula, topinya mempunyai tiga biji mata sebagai jelmaan makhluk asing.

Perwatakan[sunting | sunting sumber]

BoBoiBoy bersifat peramah mesra dan baik hati sepanjang siri, apatah lagi berani dan sedia melindungi ketika bertempur. Dia gemar bermain bola sepak dan permainan video bersama kawan-kawannya, terutamanya Gopal. Akan tetapi, dia mudah ketagih permainan video dan tidak senang hati apabila disuruh mengemas rumah. BoBoiBoy adakalanya pelupa, lebih-lebih lagi apabila berpecah menjadi tiga (berlaku pada musim pertama sahaja).

Setiap bentuk elemen BoBoiBoy memiliki ciri-ciri perwatakan yang berlainan. Berbanding dengan BoBoiBoy biasa, BoBoiBoy Halilintar lebih garang, BoBoiBoy Taufan lebih gembira, BoBoiBoy Gempa lebih serius, BoBoiBoy Api lebih panas baran, BoBoiBoy Air lebih santai, BoBoiBoy Daun lebih ceria manakala BoBoiBoy Cahaya lebih serius.

Kadangkala, BoBoiBoy bergaduh dengan Fang, tetapi lazimnya mereka berkawan kerana BoBoiBoy tahu kebaikan hati setiap seorang kawannya. BoBoiBoy juga sedia membantu dalam apa-apa masalah, kecuali berkenaan biskut Yaya yang umum diketahui tidak disenangi rasanya.

Namun apabila dia bertukar menjadi BoBoiBoy Api dan membuat kerosakan dan kebakaran secara tidak sengaja kerana dia tidak boleh mengawal kuasa elemen api, BoBoiBoy berasa tertekan dan serba salah sehingga kehidupannya lebih sengsara disebabkan oleh BoBoiBot. Walau bagaimanapun, BoBoiBoy pun kembali normal selepas memusnahkan BoBoiBot Air dengan Belut Air Halilintar sehingga kesalahannya ditebus.

Walau bagaimanapun, hasratnya untuk berbuat baik dan mendatangkan keadilan kepada mereka yang layak mendapatnya juga dapat menjalani kehidupan pribadinya. Ini terbukti semasa filem BoBoiBoy: The Movie, di mana dia meletakkan tugasnya di atas kawannya, yang menyeberanginya untuk terus melakukan kerja adiwira dan melupakan peristiwa yang dirancang. Walau bagaimanapun, dia belajar bahawa dia perlu memberi masa untuk kawan-kawannya selain melakukan kerja sebagai superhero. Di samping ciri-ciri baiknya, BoBoiBoy masih pelupa dan kadang-kadang boleh mengatasi kemampuannya untuk melakukan perkara-perkara tertentu, tetapi bermakna secara keseluruhan.

Semasa dia terkena Pistol Emosi Y, dia berubah menjadi orang pesimis, dan pasrah asyik berserah.

Transformasi[sunting | sunting sumber]

Dalam siri BoBoiBoy Galaxy, BoBoiBoy sentiasa menyebut "Kuasa Elemental" sebelum berubah kepada kuasa elemen lain sambil menggayakan pertukarannya. Tetapi apabila dalam keadaan yang terdesak, dia tidak menyebut "Kuasa Elemental" untuk berubah sebaliknya hanya menyebut kuasa elemen tersebut.

<tabber> Tahap 1= <tabber> Petir= <tabber> 1=

Kuasa Elemental! BoBoiBoy Petir!
—Pengumuman transformasi pertama

|-| 2=

BoBoiBoy Petir!
—Pengumuman transformasi kedua

</tabber>

Normal
Motor Elemental

|-| Angin= <tabber> 1=

Kuasa Elemental! BoBoiBoy Angin!
—Pengumuman transformasi pertama

|-| 2=

BoBoiBoy Angin!
—Pengumuman transformasi kedua

</tabber>

Normal
Motor Elemental

|-| Tanah= <tabber> 1=

Kuasa Elemental! BoBoiBoy Tanah!
—Pengumuman transformasi pertama

|-| 2=

BoBoiBoy Tanah!
—Pengumuman transformasi kedua

</tabber>

Normal
Motor Elemental

|-| Api= <tabber> 1=

BoBoiBoy Api!
—Pengumuman transformasi pertama

|-| 2=

Kuasa Elemental! BoBoiBoy Api!
—Pengumuman transformasi kedua

</tabber>

BoBoiBoy
BoBoiBoy Galaxy
Pertama
Kedua
Motor Elemental

|-| Air= <tabber> 1=

BoBoiBoy Air!
—Pengumuman transformasi pertama

|-| 2=

Kuasa Elemental! BoBoiBoy Air!
—Pengumuman transformasi kedua

</tabber>

BoBoiBoy
BoBoiBoy Galaxy
Pertama
Kedua

|-| Daun= <tabber> 1=

Kuasa Elemental! BoBoiBoy Daun!
—Pengumuman transformasi pertama

|-| 2=

BoBoiBoy Daun!
—Pengumuman transformasi kedua

</tabber>

Normal
Motor Elemental

</tabber>

|-| Tahap 2= <tabber Galaxy="'"`UNIQ--gallery-0000001D-QINU`"' </tabber> <div style="clear:both;"></div>"> Halilintar= <tabber>

BoBoiBoy=

BoBoiBoy Halilintar!
—Pengumuman transformasi pertama
Musim 1
Musim 3

</tabber>

</tabber>

Bentuk Elemental[sunting | sunting sumber]

<tabber> Tahap 1= <tabber Galaxy="<blockquote class="templatequote"><div class="Bug6200">Kuasa Elemental! BoBoiBoy Air!</div><div class="templatequotecite">&#8212;Pengumuman transformasi, BoBoiBoy Galaxy</div></blockquote>

Fail:Gelora BoBoiBoy Air.png
BoBoiBoy Air (Galaxy)

</tabber> BoBoiBoy Air adalah bentuk elemental BoBoiBoy yang boleh memanipulasi Elemen Air yang melakukan kemunculan sulungnya dalam Musim 3, Episod 18. Bentuk tahap kedua BoBoiBoy Air ialah BoBoiBoy Ais.

Statistik
 • Serangan: *** (3)
 • Pertahanan: **** (4)
 • Kepantasan: *** (3)
 • Keberanian: *** (3)
Profil

<div style="clear:both;"></div> |-| Daun= <div style="background-color:White"><font color="Green">BoBoiBoy Daun</font></div> <div role="note" class="hatnote">Rencana utama: BoBoiBoy Daun</div> <blockquote class="templatequote"><div class="Bug6200">Kuasa Elemental! BoBoiBoy Daun!</div><div class="templatequotecite">&#8212;Pengumuman transformasi</div></blockquote>

BoBoiBoy Daun adalah bentuk elemental BoBoiBoy yang boleh memanipulasi Elemen Daun yang melakukan kemunculan sulungnya dalam BoBoiBoy Galaxy Musim 1, Episod 5. Dia ialah bentuk tahap pertama bagi BoBoiBoy Thorn.

Dengan menggunakan bentuk ini, BoBoiBoy dapat menggunakan daun dan tumbuh-tumbuhan untuk dijadikan sebagai senjata atau alat untuk mempertahankan dirinya ataupun kawan-kawannya. Setakat ini, BoBoiBoy hanya menggunakan tumbuh-tumbuhan dari Planet Bumi sebagai kuasanya. BoBoiBoy akan menggunakan kehidupan flora unik yang terdapat di planet lain sebagai kuasanya apabila BoBoiBoy lebih memahami tentangnya.

Statistik
 • Serangan: ** (2)
 • Pertahanan: **** (4)
 • Kepantasan: ** (2)
 • Keberanian: *** (3)
Profil

<div style="clear:both;"></div> |-| Cahaya= <div style="background-color:White"><font color="Gold">BoBoiBoy Cahaya</font></div> <div role="note" class="hatnote">Rencana utama: BoBoiBoy Cahaya</div> <blockquote class="templatequote"><div class="Bug6200">Kuasa Elemental! BoBoiBoy Cahaya!</div><div class="templatequotecite">&#8212;Pengumuman transformasi</div></blockquote>

BoBoiBoy Cahaya adalah bentuk elemental BoBoiBoy yang boleh memanipulasi Elemen Cahaya yang akan melakukan kemunculan sulungnya dalam episod terakhir musim pertama BoBoiBoy Galaxy. Dia ialah bentuk tahap pertama bagi BoBoiBoy Solar.

Profil

<div style="clear:both;"></div>"> Petir=

BoBoiBoy Petir
Rencana utama: BoBoiBoy Petir

<tabber>

BoBoiBoy=

BoBoiBoy Petir!
—Pengumuman transformasi

</tabber>

|-| Tahap 2=

<tabber Galaxy="

</tabber> </div> BoBoiBoy Solar melakukan kemunculan sulungnya dalam BoBoiBoy: The Movie setelah mendapat tenaga terakhir Ochobot. Dia merupakan bentuk tahap kedua bagi BoBoiBoy Cahaya.

<div style="clear:both;"></div>"> Halilintar=

BoBoiBoy Halilintar
Rencana utama: BoBoiBoy Halilintar

<tabber>

BoBoiBoy=

BoBoiBoy Halilintar!
—Pengumuman transformasi
Fail:BoBoiBoy Halilintar 2.png
BoBoiBoy Halilintar

</tabber>

</tabber>

Kuasa

Selain bertukar menjadi BoBoiBoy yang lain, BoBoiBoy juga mampu menggunakan kebolehannya yang lain tanpa bertukar menjadi BoBoiBoy tersebut, iaitu:

 • Keris Petir: Senjata utama kepada BoBoiBoy yang menjelmakan keris berbentuk panahan petir yang membolehkan dia menyerang musuh daripada jarak yang jauh. Senjata ini adalah antara senjata yang sering digunakan dalam musim pertama, kedua dan ketiga.
 • Pusaran Angin: Menyerang musuh atau menampan serangan dengan tiupan angin yang kencang dengan tangannya. Serangan ini adalah antara serangan yang sering digunakan dalam musim pertama dan kedua.
 • Tanah Tinggi: Meninggikan aras tanah untuk menyerang musuh, naik ke aras tinggi, menampan serangan atau melindungi kawan. Kuasa ini adalah antara kuasa yang sering digunakan dalam musim pertama dan kedua.
 • Serangan Taufan: Serangan asas taufan yang berupa sebuah gumpalan taufan. BoBoiBoy menggunakan teknik ini ketika dia berada di dalam permainan video untuk menyerang musuh-musuh yang dicipta dan dihantar oleh Adu Du.
 • Gerakan Kilat: Teknik yang memerlukan BoBoiBoy untuk menumpukan kuasa kilat di kedua belah kakinya, kemudian membolehkan dia terus memecut dengan pantas. Digunakan dalam Musim 2, Episod 3 ketika dia sedang berlumba lari membawa telur dalam sudu dengan Fang.
 • Tendangan Kilat: BoBoiBoy perlu menumpukan kuasa kilat di kaki kanannya, lalu menendang bola sekencang kilat. Digunakan dalam Musim 2, Episod 4 untuk menjaringkan bola ke dalam gol.
Kuasa Lain
 • Sedutan Vakum: BoBoiBoy menyedut gas tidur yang dikeluarkan oleh Adu Du dan Probe untuk melindungi kawan-kawanya daripada menghisapnya. Kuasa ini hanya digunakan dalam Musim 1, Episod 4.
 • Sumbatan Biskut Yaya: BoBoiBoy Taufan menyumbatkan biskut Yaya ke dalam mulut Adu Du dalam Musim 1, Episod 12.
 • Cermin Mata yang boleh nampak Power Sphera Halimunan: Kerana kuasa halimunan oleh InviBot di sekitar bilik dobi dalam Stesen Angkasa TAPOPS, dia menggunakan kuasa ini untuk mengesan Power Sphera halimunan seperti InviBot. Kuasa ini hanya digunakan dalam BoBoiBoy Galaxy Episod 12.
 • Sut Lanun: BoBoiBoy memakai pakaian pencuci kapal angkasa lanun untuk menyertai operasi penyamaran Kapten Kaizo di Koloni Lanun Angkasa.

Pemecahan Elemental Dan elemental fusion[sunting | sunting sumber]

Pemecahan Elemental merupakan kuasa terkuat bagi BoBoiBoy yang membolehkan dia untuk berpecah menjadi tiga, lima atau tujuh dengan setiap bentuk dapat mengawal kuasa elemental masing-masing.

 • BoBoiBoy Kuasa Tiga: Salah satu kuasa terkuat BoBoiBoy yang membolehkan dia berpecah menjadi tiga iaitu:
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Angin dan BoBoiBoy Tanah
  • BoBoiBoy Halilintar, BoBoiBoy Taufan dan BoBoiBoy Gempa
  • BoBoiBoy Tanah, BoBoiBoy Api dan BoBoiBoy Air
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Tanah dan BoBoiBoy Daun
  • BoBoiBoy Angin, BoBoiBoy Tanah dan BoBoiBoy Daun
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Angin dan BoBoiBoy Api (Motor Elemental)
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Angin dan BoBoiBoy Daun
  • BoBoiBoy Angin, BoBoiBoy Api dan BoBoiBoy Daun
  • BoBoiBoy Angin, BoBoiBoy Tanah dan BoBoiBoy Air (BoBoiBoy Galaxy: Gelora Kuasa)
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Api dan BoBoiBoy Daun (BoBoiBoy Galaxy: Gelora Kuasa)
  • BoBoiBoy Tanah, BoBoiBoy Api dan BoBoiBoy Daun
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Api dan BoBoiBoy Air
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Api dan BoBoiBoy Cahaya
 • BoBoiBoy Kuasa Lima: Salah satu kuasa terkuat BoBoiBoy yang baru yang membolehkan dia berpecah menjadi lima iaitu:
  • BoBoiBoy Halilintar, BoBoiBoy Taufan, BoBoiBoy Gempa, BoBoiBoy Blaze dan BoBoiBoy Ais
  • BoBoiBoy Petir, BoBoiBoy Angin, BoBoiBoy Tanah, BoBoiBoy Api dan BoBoiBoy Daun (Hadiah Raya BoBoiBoy!)
 • BoBoiBoy Kuasa Tujuh: Antara salah satu kuasa terkuat BoBoiBoy yang terbaru yang membolehkan dia berpecah menjadi tujuh iaitu BoBoiBoy Halilintar, BoBoiBoy Taufan, BoBoiBoy Gempa, BoBoiBoy Blaze, BoBoiBoy Ais, BoBoiBoy Thorn dan BoBoiBoy Solar.

Elemental fusionmerupakan gabungan kuasa elemental boboiboy yang pernah muncul di boboiboy the movie 2.

Ia merupakan gabungan boboiboy blaze dan boboiboy ais yang pertama digabungkan

Ia merupakan gabungan boboiboy gempa dan boboiboy ais yang kedua

Ia merupakan gabungan boboiboy halilintar Dan boboiboy solar yang terakhir

Hubungan[sunting | sunting sumber]

Templat:Hubungan

Statistik[sunting | sunting sumber]

Templat:Stat

Trivia[sunting | sunting sumber]

 • Dalam reka bentuk pertama yang dikeluarkan pada tahun 2009 semasa pengeluaran rancangan ini, BoBoiBoy memakai topi dinosaur jingga yang mempunyai tiga mata dan kelihatan lebih muda seperti Yaya.
 • BoBoiBoy adalah spesies pertama yang boleh berpecah; yang kedua ialah Multi-Monster.
 • BoBoiBoy menjadi watak protagonis kedua dalam animasi Malaysia yang disuarakan oleh perempuan. Yang pertama ialah Upin dan Ipin daripada siri Upin & Ipin dan yang ketiga ialah Ali daripada siri Ejen Ali.
  • BoBoiBoy juga watak lelaki pertama yang disuarakan oleh perempuan (Nur Fathiah Diaz) (Bahasa Melayu); yang kedua ialah Iwan.
 • Pada asalnya, setiap elemen BoBoiBoy mempunyai nama sendiri iaitu BoBoiBoy berpecah menjadi Bo, Boi dan Boy. Namun, ia tidak diteruskan besar kemungkinan kerana ketidaksesuaian nama tersebut untuk digunakan dalam siri ini.
 • Seperti yang ditunjukkan dalam Musim 1, Episod 6, BoBoiBoy mempunyai globofobia yang bermaksud takut belon pecah dan ini menjadi kelemahan BoBoiBoy. Akan tetapi, BoBoiBoy telah menyatakan dalam surat peminat bahawa dia tidak lagi mempunyai kelemahan ini.
 • Satu ciri yang paling penting dalam lenggok bahasa BoBoiBoy ialah cogan kata "Terbaik" yang diujarnya sambil mengacungkan jempol, setelah selesai menewaskan musuh atau melihat sesuatu yang mencuit hatinya. Kadang-kadang, tabiat ini juga dicontohi oleh beberapa watak lain, termasuk musuhnya iaitu Adu Du dan Probe.
 • Dalam musim pertama, BoBoiBoy Halilintar, Taufan dan Gempa adalah dianggap sebagai potensi sebenar bagi BoBoiBoy Petir, Angin dan Tanah. Tetapi bermula musim kedua, mereka disebut sebagai tahap kedua bagi bentuk tahap pertama.
 • BoBoiBoy menyukai akan mata pelajaran Sains, tetapi tidak suka akan mata pelajaran Sejarah.
 • Minuman kegemaran BoBoiBoy adalah jus oren segar, manakala makanan kegemarannya adalah masak lemak pucuk ubi. Namun kini BoBoiBoy telah bertukar selera; menyukai kek pandan.
 • Genre muzik kegemarannya adalah flamenco akustik.
  • Walau bagaimanapun, dalam catatan trivia[1][2] yang dikeluarkan untuk ulang tahun ke-7 BoBoiBoy, genre muzik kegemarannya telah diubah menjadi rock alternatif.
 • Menurut acara berikut, sukan kegemarannya adalah bola sepak.
  • Majalah-majalah komik juga mengatakan dia berminat dalam seni mempertahankan diri dan tenis.
 • Dalam surat peminat, BoBoiBoy menyatakan bahawa dia tidak mempunyai adik-beradik, jadi ia ditunjukkan bahawa ialah anak tunggal.
 • Genre kegemaran BoBoiBoy adalah perkara yang misteri.
 • Ibu bapa BoBoiBoy tahu tentang kuasa anaknya dan bimbangkan dia.
 • BoBoiBoy juga mempunyai kawan-kawan lain di bandar asalnya. Kadangkala, BoBoiBoy menghubungi dan berbual bersama mereka melalui Internet.
 • Fail:Boboiboy The Movie - 7.png
  Inilah tiga anugherah yang BoBoiBoy dapat.
  BoBoiBoy telah menerima tiga anugerah istimewa sepanjang dia berkhidmat sebagai seorang superhero di Pulau Rintis. Antara anugerah tersebut ialah Anugerah Super Hero Terbaik, Anugerah Jasa Keberanian dan Anugerah Pelajar Contoh, seperti yang ditunjukkan di BoBoiBoy: The Movie.
 • BoBoiBoy boleh memainkan gitar bass.
 • Jawatan trivia[1][2] yang dikeluarkan untuk ulang tahun ke-7 BoBoiBoy mendedahkan yang berikut:
  • BoBoiBoy menyukai bermain permainan dan membuat tarian TAPOPS Dance Master.
  • Genre muzik kegemarannya ialah alternatif rock.
  • Tinggi BoBoiBoy sekarang ialah 145 cm.
  • Makanan apabila tertekan ialah nasi goreng istimewa Tok Aba.
  • BoBoiBoy tidak boleh bersiul.
  • Haiwan kegemaran sebelumnya ialah Mimi, iaitu seekor kucing tua pernah dipeliharanya dahulu.
  • Emoji kegemaran BoBoiBoy ialah petir (⚡), jempol (👍) dan ketawa terbahak-bahak (😂).
 • Dalam BoBoiBoy Galaxy Episod 10, dia gagal dalam Ujian Fokus dengan markah sifar.
 • Selain bermain bola, BoBoiBoy juga gemar membuat space log (log angkasa) dalam setiap akhir episod siri BoBoiBoy Galaxy bermula dari episod 19 sehingga 22 dan 24 di YouTube Monsta. Walaupun dia gemar membuat space log, dia juga rajin belajar untuk mengumpulkan maklumat tentang Power Sphera sejak BoBoiBoy Galaxy Episod 22.
 • BoBoiBoy mempunyai akaun Instagram bersama-sama dengan Yaya dan Papa Zola.[3]
 • BoBoiBoy memanggil dirinya sebagai "LifeBuoBuoiBuoy" dalam Promo Lifebuoy BoBoiBoy.
 • Dalam Majalah Komik BoBoiBoy Isu #75, dia mempunyai tandatangan selepas Gopal dan Kapten Kaizo.
 • Dalam BoBoiBoy: The Movie, ia mendedahkan bahawa dia mempunyai coretan putih di rambutnya. Ia tidak diketahui kenapa BoBoiBoy tidak pernah membuka topinya walaupun semasa tidur. Tetapi menurut surat peminat, BoBoiBoy selalu memakai topinya supaya orang boleh mengenalinya dari jauh.
  • Ini mungkin juga menjadi salah satu sebab BoBoiBoy memakai topi, iaitu untuk menyembunyikan coretan rambut putih tersebut.
  • Tetapi dalam surat peminat di Majalah Komik BoBoiBoy Isu #75, rambut BoBoiBoy tak pernah beruban sampai semenjak lahir.
 • Menurut surat peminat di Majalah Komik BoBoiBoy Isu #74, BoBoiBoy mahir memasak kerana Tok Aba banyak mengajarnya cara memasak pelbagai jenis makanan yang sedap.
 • Dia adalah satu-satunya watak yang pakaiannya bertukar setiap musim.
 • Bersama dengan Fang, dia juga gemar bermain gitar dan bass.
 • Rambut BoBoiBoy sentiasa berwarna coklat gelap. Bila BoBoiBoy memperbesar sedikit, agaknya ia akan membuatkan ia nampak jelas.

Petikan dialog[sunting | sunting sumber]

 • "Aku BoBoiBoy."
 • "Terbaik!" (Slogan kata utama BoBoiBoy)
 • "BoBoiBoy Kuasa Tiga!"
 • "Peluang pasukan BuBaDiBaKo untuk berkhidmat!"
 • "Kita tak boleh sertai pasukan macam tu! Walau matlamat mereka baik, tapi cara mereka salah!"
 • "Aku BoBoiBoy, superhero Bumi. Nampaknya aku perlu bersedia, semakin ramai dari luar sana yang akan datang. Aku perlu lindungi kawan-kawan aku, aku perlu lindungi Bumi dan aku perlu lindungi galaksi."
 • "Aku tak mampu, Ochobot. Aku dah tak mampu lindungi kita semua."
 • "Aku akan tamatkan semua ni."
 • "Kau hancurkan Ochobot. Kau hancurkan kawan aku!"
 • "Biarlah apa yang datang. Selagi kita bersama, kita boleh atasi segalanya!"
 • "Kuasa Elemental!"
 • "Masa untuk tamatkan semua ni!"
 • "Aku tak boleh pergi. Aku kena berada di sini untuk lindungi Bumi."
 • "Aku takkan mengalah!"
 • "Aku tak boleh biarkan dia lagi!"
 • "Jangan serang kawan aku!"
 • "Berhenti serang kawan aku!"
 • "Berhenti cederakan kawan aku!"
 • "Aku perlu tebus kesalahan aku!"

Galeri[sunting | sunting sumber]

Video[sunting | sunting sumber]

BoBoiBoy Reborn[sunting | sunting sumber]

Monsta Keren[sunting | sunting sumber]

Monsta[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]