Senarai gunung tertinggi di Bumi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Senarai gunung tertinggi)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Pemandangan udara Gunung Everest dari selatan. Puncak memuncak melepasi Lhotse, manakala Nuptse ialah rabung di sebelah kiri.

Terdapat sekurang-kurangnya 108 gunung di Bumi dengan ketinggian 7,200 meter (23,622 ka) atau lebih tinggi dari aras laut . Sebahagian besar gunung ini terletak di pinggir plat India dan Eurasia di China, Pakistan, Nepal dan India.

Rajah yang menunjukkan konsep penonjolan topografi: Penonjolan puncak ialah ketinggian puncak puncak di atas garisan kontur terendah yang mengelilinginya dan tiada puncak yang lebih tinggi. Contohnya, anak panah menegak menunjukkan penonjolan topografi tiga puncak di sebuah pulau. Garis mendatar bertitik memaut setiap puncak (kecuali yang tertinggi) ke kol kuncinya.

Garis pemisah antara gunung dengan berbilang puncak dan gunung yang berasingan tidak selalunya jelas (lihat juga Gunung tertinggi yang tidak didaki). Cara popular dan intuitif untuk membezakan gunung daripada puncak anak ialah dengan ketinggiannya di atas pelana tertinggi yang menghubungkannya ke puncak yang lebih tinggi, ukuran yang dipanggil penonjolan topografi atau pendakian semula (puncak yang lebih tinggi dipanggil "puncak induk"). Takrifan umum gunung ialah puncak dengan 300 m (980 ka) menonjol. Sebagai alternatif, penonjolan relatif (penonjolan/ketinggian) digunakan (biasanya 7–8%) untuk menggambarkan bahawa di banjaran gunung yang lebih tinggi semuanya berada pada skala yang lebih besar. Jadual di bawah menyenaraikan 100 puncak tertinggi dengan sekurang-kurangnya 500 m (1,640 ka) penonjolan, lebih kurang 7% penonjolan relatif. Kelemahan senarai berasaskan keunggulan ialah ia mungkin mengecualikan gunung terkenal atau menakjubkan yang disambungkan melalui rabung tinggi ke puncak yang lebih tinggi, seperti Eiger, Nuptse atau Annapurna IV. Beberapa puncak dan pergunungan seperti itu dengan penonjolan yang hampir mencukupi dimasukkan dalam senarai ini, dan diberi pangkat "S".

Kemungkinan semua ketinggian yang diberikan adalah betul kepada meter terdekat; sesungguhnya, paras laut sering bermasalah untuk menentukan apabila gunung jauh dari laut. Sumber yang berbeza selalunya berbeza dengan banyak meter, dan ketinggian yang diberikan di bawah mungkin berbeza daripada yang lain dalam ensiklopedia ini. Sebagai contoh yang melampau, Ulugh Muztagh di Dataran Tinggi Tibet utara sering disenaraikan sebagai 7,723 m (25,338 ka) kepada 7,754 m (25,440 ka), tetapi nampaknya hanya 6,973 m (22,877 ka) kepada 6,987 m (22,923 ka) . Sesetengah gunung berbeza dengan > 100 m (330 ka) pada peta yang berbeza, manakala pengukuran semasa yang sangat teliti bagi Gunung Everest berjulat dari 8,840 m (29,003 ka) kepada 8,850 m (29,035 ka) . Percanggahan ini memberi penekanan kepada ketidakpastian dalam ketinggian yang disenaraikan.

Walaupun beberapa bahagian di dunia, terutamanya bahagian paling bergunung-ganang, tidak pernah dipetakan dengan teliti, tidak mungkin mana-mana gunung setinggi ini telah diabaikan, kerana radar apertur sintetik boleh dan digunakan untuk mengukur ketinggian kebanyakan tempat yang tidak boleh diakses. Namun, ketinggian atau penonjolan boleh disemak, supaya susunan senarai boleh berubah dan gunung "baharu" boleh memasuki senarai dari semasa ke semasa. Untuk selamat, senarai itu telah diperluaskan untuk memasukkan kesemua 7,200 m (23,622 ka) puncak.

Gunung tertinggi di atas paras laut secara amnya bukanlah yang tertinggi di atas kawasan sekitar. Tiada takrifan tepat bagi pangkalan sekitar, tetapi Denali, Gunung Kilimanjaro dan Nanga Parbat adalah calon yang mungkin untuk gunung tertinggi di darat mengikut ukuran ini.  Pangkalan pulau gunung berada di bawah paras laut, dan memandangkan pertimbangan ini Mauna Kea (4,207 m (13,802 ka) di atas paras laut) adalah gunung tertinggi dan gunung berapi di dunia, memuncak kira-kira 10,203 m (33,474 ka) dari dasar Lautan Pasifik. Gunung Lamlam di Guam secara berkala didakwa sebagai antara gunung tertinggi di dunia kerana ia bersebelahan dengan Palung Mariana ; tuntutan yang paling ekstrem ialah, diukur dari Challenger Deep 313 kilometer (194 bt) jauhnya, Gunung Lamlam adalah 37,820 kaki (11,530 m) tinggi.[1][2] Ojos del Salado mempunyai kenaikan terbesar di Bumi: 13,420 m (44,029 ka) secara menegak ke puncak  dari bahagian bawah Palung Atacama, iaitu kira-kira 560 km (350 bt) jauh, walaupun kebanyakan kenaikan ini bukan sebahagian daripada gunung.

Pergunungan yang tertinggi juga pada umumnya bukanlah yang paling besar. Mauna Loa (4,169 m atau 13,678 ka) ialah gunung terbesar di Bumi dari segi keluasan tapak (kira 2,000 bt2 atau 5,200 km2) dan isipadu (kira 10,000 bt3 atau 42,000 km3), walaupun, disebabkan oleh intergred lava dari Kilauea, Hualalai dan Mauna Kea, isipadu hanya boleh dianggarkan berdasarkan luas permukaan dan ketinggian bangunan. Gunung Kilimanjaro ialah gunung berapi bukan perisai terbesar dari segi kedua-dua kawasan asas (245 bt2 atau 635 km2) dan isipadu (1,150 bt3 atau 4,793 km3). Gunung Logan ialah gunung bukan gunung berapi terbesar di kawasan pangkalan (120 bt2 atau 311 km2).

Pergunungan tertinggi di atas paras laut juga bukanlah gunung yang mempunyai puncak paling jauh dari pusat Bumi, kerana bentuk Bumi tidak berbentuk sfera. Paras laut yang lebih dekat dengan khatulistiwa adalah beberapa kilometer lebih jauh dari pusat Bumi. Puncak Chimborazo, gunung tertinggi di Ecuador, biasanya dianggap sebagai titik paling jauh dari pusat Bumi, walaupun puncak selatan gunung tertinggi Peru, Huascarán, adalah pesaing lain.[3] Kedua-duanya mempunyai ketinggian di atas paras laut lebih daripada 2 km kurang daripada Everest.

Taburan geografi[sunting | sunting sumber]

Hampir semua gunung dalam senarai terletak di Himalaya dan banjaran Karakoram di selatan dan barat dataran tinggi Tibet. Semua puncak 7,000 m (23,000 ka) atau lebih tinggi terletak di Asia Timur, Tengah atau Selatan dalam segi empat tepat bertepi oleh Noshaq ( 7,492 m atau 24,580 ka ) di sempadan Afghanistan–Pakistan di barat, Jengish Chokusu (Tuōmù'ěr Fēng, 7,439 m atau 24,406 ka ) di sempadan KyrgyzstanXinjiang di utara, Gongga Shan (Minya Konka, 7,556 m atau 24,790 ka) di Sichuan di sebelah timur, dan Kabru (7,412 m atau 24,318 ka) di sempadan SikkimNepal di selatan.

Sejak dari Disember 2018, puncak tertinggi di empat gunung — Gangkhar Puensum, Labuche Kang III, Karjiang, dan Tongshanjiabu, semua terletak di Bhutan atau China — belum dinaikkan. Puncak terbaharu yang mempunyai pendakian pertama ialah Saser Kangri II East, di India, pada 24 Ogos 2011.

Gunung tertinggi di luar Asia ialah Aconcagua (6,961 m atau 22,838 ka), yang ke-189 tertinggi di dunia.[4]

Senarai puncak tertinggi di dunia[sunting | sunting sumber]

  1. Gunung Everest, pegunungan Himalaya, Nepal/Tibet, 29,035 ka / 8,850 m.
  2. K2 (Godwin Austen), pegunungan Karakoram, Pakistan/China, 28,250 ka / 8,611 m.
  3. Kangchenjunga, pegunungan Himalaya, India/Nepal, 28,169 ka / 8,586 m.
  4. Lhotse, pegunungan Himalaya, Nepal/Tibet, 27,940 ka / 8,516 m.
  5. Makalu I, pegunungan Himalaya, Nepal/Tibet, 27,766 ka / 8,463 m.
  6. Cho Oyu, pegunungan Himalaya, Nepal/Tibet, 26,864 ka / 8,188 m.
  7. Dhaulagiri, pegunungan Himalaya, Nepal, 26,795 ka / 8,167 m.
  8. Manaslu I, pegunungan Himalaya, Nepal, 26,781 ka / 8,163 m.
  9. Nanga Parbat, pegunungan Himalaya, Pakistan, 26,660 ka / 8,125 m.
  10. Annapurna, pegunungan Himalaya, Nepal, 26,545 ka / 8,091 m.
  11. Gasherbrum I, pegunungan Karakoram, Pakistan/China, 26,470 ka / 8,068 m.
  12. Puncak Broad, pegunungan Karakoram, Pakistan/China, 26,400 ka / 8,047 m.
  13. Gasherbrum II, pegunungan Karakoram, Pakistan/China, 26,360 ka / 8,035 m.
  14. Shishapangma (Gosainthan), pegunungan Himalaya, Tibet, 26,289 ka / 8,013 m.
  15. Annapurna II, pegunungan Himalaya, Nepal, 26,041 ka / 7,937 m.
  16. Gyachung Kang, pegunungan Himalaya, Nepal, 25,910 ka / 7,897 m.
  17. Distaghil Sar, pegunungan Karakoram, Pakistan, 25,858 ka / 7,882 m.
  18. Himalchuli, pegunungan Himalaya, Nepal, 25,801 ka / 7,864 m.
  19. Nuptse, pegunungan Himalaya, Nepal, 25,726 ka / 7,841 m.
  20. Nanda Devi, pegunungan Himalaya, India, 25,663 ka / 7,824 m.
  21. Masherbrum, pegunungan Karakoram, Kashmir, 25,660 ka / 7,821 m.
  22. Rakaposhi, pegunungan Karakoram, Pakistan, 25,551 ka / 7,788 m.
  23. Kanjut Sar, pegunungan Karakoram, Pakistan, 25,461 ka / 7,761 m.
  24. Kamet, pegunungan Himalaya, India/Tibet, 25,446 ka / 7,756 m.
  25. Namcha Barwa, pegunungan Himalaya, Tibet, 25,445 ka / 7,756 m.
  26. Gurla Mandhata, pegunungan Himalaya, Tibet, 25,355 ka / 7,728 m.
  27. Ulugh Muztagh, Kunlun, Tibet, 22,877 ka / 6,973 m.
  28. Kungur, Muztagh Ata, China, 25,325 ka / 7,719 m.
  29. Tirich Mir, Hindu Kush, Pakistan, 25,230 ka / 7,690 m.
  30. Saser Kangri, pegunungan Karakoram, India, 25,172 ka / 7,672 m.
  31. Makalu II, pegunungan Himalaya, Nepal, 25,120 ka / 7,657 m.
  32. Minya Konka (Gongga Shan), pegunungan Daxue, China, 24,900 ka / 7,590 m.
  33. Kula Kangri, pegunungan Himalaya, Bhutan, 24,783 ka / 7,554 m.
  34. Chang-tzu, pegunungan Himalaya, Tibet, 24,780 ka / 7,553 m.
  35. Muztagh Ata, pegununganMuztagh Ata, China, 24,757 ka / 7,546 m.
  36. Skyang Kangri, pegunungan Himalaya, Kashmir, 24,750 ka / 7,544 m.
  37. Puncak Ismail Samani (dulu Puncak Stalin dan Puncak Komunis), pegunungan Pamir Tajikistan, 24,590 ka / 7,495 m.
  38. Puncak Jongsong, pegunungan Himalaya, Nepal, 24,472 ka / 7,459 m.
  39. Puncak Pobeda, Tien Shan, Kyrgyzstan, 24,406 ft/ 7,439 m.
  40. Sia Kangri, pegunungan Himalaya, Kashmir, 24,350 ka / 7,422 m.
  41. Puncak Haramosh, pegunungan Karakoram, Pakistan, 24,270 ka / 7,397 m.
  42. Istoro Nal, pegunungan Hindu Kush, Pakistan, 24,240 ka / 7,388 m.
  43. Puncak Tent, pegunungan Himalaya, Nepal, 24,165 ka / 7,365 m.
  44. Chomo Lhari, pegunungan Himalaya, Tibet/Bhutan, 24,040 ka / 7,327 m.
  45. Chamlang, pegunungan Himalaya, Nepal, 24,012 ka / 7,319 m.
  46. Kabru, pegunungan Himalaya, Nepal, 24,002 ka / 7,316 m.
  47. Alung Gangri, pegunungan Himalaya, Tibet, 24,000 ka / 7,315 m.
  48. Baltoro Kangri, pegunungan Himalaya, Kashmir, 23,990 ka / 7,312 m.
  49. Muztagh Ata (K-5), pegununganKunlun, China, 23,890 ka / 7,282 m.
  50. Mana, pegunungan Himalaya, India, 23,860 ka / 7,273 m.
  51. Baruntse, pegunungan Himalaya, Nepal, 23,688 ka / 7,220 m.
  52. Puncak Nepal, pegunungan Himalaya, Nepal, 23,500 ka / 7,163 m.
  53. Amne Machin, pegununganKunlun, China, 23,490 ka / 7,160 m.
  54. Gauri Sankar, pegunungan Himalaya, Nepal/Tibet, 23,440 ka / 7,145 m.
  55. Badrinath, pegunungan Himalaya, India, 23,420 ka / 7,138 m.
  56. Nunkun, pegunungan Himalaya, Kashmir, 23,410 ka / 7,135 m.
  57. Puncak Lenin, pegunungan Pamir, Tajikistan/Kyrgyzstan, 23,405 ka / 7,134 m.
  58. Pyramid, pegunungan Himalaya, Nepal, 23,400 ka / 7,132 m.
  59. Api, pegunungan Himalaya, Nepal, 23,399 ka / 7,132 m.
  60. Pauhunri, pegunungan Himalaya, India/China, 23,385 ka / 7,128 m.
  61. Trisul, pegunungan Himalaya, India, 23,360 ka / 7,120 m.
  62. Puncak Korzhenevski, pegunungan Pamir, Tajikistan, 23,310 ka / 7,105 m.
  63. Kangto, pegunungan Himalaya, Tibet, 23,260 ka / 7,090 m.
  64. Nyainqentanglha, Nyainqentanglha Shan, China, 23,255 ka / 7,088 m.
  65. Trisuli, pegunungan Himalaya, India, 23,210 ka / 7,074 m.
  66. Dunagiri, pegunungan Himalaya, India, 23,184 ka / 7,066 m.
  67. Puncak Revolution, pegunungan Pamir, Tajikistan, 22,880 ka / 6,974 m.
  68. Aconcagua, pegunungan Andes, Argentina, 22,834 ka / 6,960 m.
  69. Ojos del Salado, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 22,664 ka / 6,908 m.
  70. Bonete, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 22,546 ka / 6,872 m.
  71. Ama Dablam, pegunungan Himalaya, Nepal, 22,494 ka / 6,856 m.
  72. Tupungato, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 22,310 ka / 6,800 m.
  73. Puncak Moscow, pegunungan Pamir, Tajikistan, 22,260 ka / 6,785 m.
  74. Pissis, pegunungan Andes, Argentina, 22,241 ka / 6,779 m.
  75. Mercedario, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 22,211 ka / 6,770 m.
  76. Huascarán, pegunungan Andes, Peru, 22,205 ka / 6,768 m.
  77. Llullaillaco, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 22,057 ka / 6,723 m.
  78. El Libertador, pegunungan Andes, Argentina, 22,047 ka / 6,720 m.
  79. Cachi, pegunungan Andes, Argentina, 22,047 ka / 6,720 m.
  80. Kailas, pegunungan Himalaya, Tibet, 22,027 ka / 6,714 m.
  81. Incahuasi, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 21,720 ka / 6,620 m.
  82. Yerupaja, pegunungan Andes, Peru, 21,709 ka / 6,617 m.
  83. Kurumda, pegunungan Pamir, Tajikistan, 21,686 ka / 6,610 m.
  84. Galan, pegunungan Andes, Argentina, 21,654 ka / 6,600 m.
  85. El Muerto, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 21,463 ka / 6,542 m.
  86. Sajama, pegunungan Andes, Bolivia, 21,391 ka / 6,520 m.
  87. Nacimiento, pegunungan Andes, Argentina, 21,302 ka / 6,493 m.
  88. Illampu, pegunungan Andes, Bolivia, 21,276 ka / 6,485 m.
  89. Illimani, pegunungan Andes, Bolivia, 21,201 ka / 6,462 m.
  90. Coropuna, pegunungan Andes, Peru, 21,083 ka / 6,426 m.
  91. Laudo, pegunungan Andes, Argentina, 20,997 ka / 6,400 m.
  92. Ancohuma, pegunungan Andes, Bolivia, 20,958 ka / 6,388 m.
  93. Cuzco, pegunungan Andes, Peru, 20,945 ka / 6,384 m.
  94. Ausangate (Toro), pegunungan Andes, Argentina/Chile, 20,932 ka / 6,380 m.
  95. Tres Cruces, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 20,853 ka / 6,356 m.
  96. Huandoy, pegunungan Andes, Peru, 20,852 ka / 6,356 m.
  97. Parinacota, pegunungan Andes, Bolivia/Chile, 20,768 ka / 6,330 m.
  98. Tortolas, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 20,745 ka / 6,323 m.
  99. Chimborazo, pegunungan Andes, Ecuador, 20,702 ka / 6,310 m.
  100. Ampato, pegunungan Andes, Peru, 20,702 ft 6,310 m.
  101. El Condor, pegunungan Andes, Argentina, 20,669 ka / 6,300 m.
  102. Salcantay, pegunungan Andes, Peru, 20,574 ka / 6,271 m.
  103. Huancarhuas, pegunungan Andes, Peru, 20,531 ka / 6,258 m.
  104. Famatina, pegunungan Andes, Argentina, 20,505 ka / 6,250 m.
  105. Pumasillo, pegunungan Andes, Peru, 20,492 ka / 6,246 m.
  106. Solo, pegunungan Andes, Argentina, 20,492 ka / 6,246 m.
  107. Polleras, pegunungan Andes, Argentina, 20,456 ka / 6,235 m.
  108. Pular, pegunungan Andes, Chile, 20,423 ka / 6,225 m.
  109. Chañi, pegunungan Andes, Argentina, 20,341 ka / 6,200 m.
  110. McKinley (Denali), pegununganAlaska, Alaska, 20,341 ka / 6,200 m.
  111. Aucanquilcha, pegunungan Andes, Chile, 20,295 ka / 6,186 m.
  112. Juncal, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 20,276 ka / 6,180 m.
  113. Negro, pegunungan Andes, Argentina, 20,184 ka / 6,152 m.
  114. Quela, pegunungan Andes, Argentina, 20,128 ka / 6,135 m.
  115. Condoriri, pegunungan Andes, Bolivia, 20,095 ka / 6,125 m.
  116. Palermo, pegunungan Andes, Argentina, 20,079 ka / 6,120 m.
  117. Solimana, pegunungan Andes, Peru, 20,068 ka / 6,117 m.
  118. San Juan, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 20,049 ka / 6,111 m.
  119. Sierra Nevada, pegunungan Andes, Argentina, 20,023 ka / 6,103 m.
  120. Antofalla, pegunungan Andes, Argentina, 20,013 ka / 6,100 m.
  121. Marmolejo, pegunungan Andes, Argentina/Chile, 20,013 ka / 6,100 m.

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ McMahon, Mary (January 23, 2021). "How do Scientists Determine the World's Tallest Mountain?". Info Bloom. Dicapai pada March 13, 2021.
  2. ^ Fichtl, Marcus (August 31, 2017). "Guam's Mount Lamlam technically world's tallest mountain, though most of it is underwater". Stars and Stripes. Dicapai pada March 13, 2021.
  3. ^ Krulwich, Robert (April 7, 2007). "The 'Highest' Spot on Earth?". Dicapai pada 21 March 2009.
  4. ^ "Mount Aconcagua". worldatlas.org. Dicapai pada August 17, 2021.

Sumber[sunting | sunting sumber]

  • Desheng, Mi (1990s). The Maps of Snow Mountains in China. Chinese Academy of Sciences.
  • Finnish Meteorological Inst. (1990s). Nepal Topographic Maps. Nepalese Survey Dept.
  • "High Mountain Info". High Mountain Sports Magazine (now Climb Magazine). (1990–2005).
  • Neate, Jill (1990). High Asia: An Illustrated History of the 7,000 Metre Peaks. Mountaineers Books.
  • Beberapa peta topografi lain dan banyak lagi daripada pautan luar yang disenaraikan di atas
  • Tentera Soviet 1:100,000 peta topografi (kebanyakan dari 1980 hingga 1981)[petikan diperlukan]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]