Senarai poskod di Brunei

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Poskod di Brunei mempunyai 6 aksara angka abjad, iaitu dua aksara pertama terdiri dari abjad dan empat aksara selebihnya merupakan angka. Aksara-aksara tersebut mewakili seperti berikut:[1]

  • Aksara abjad pertama mewakili kod daerah
  • Kombinasi aksara abjad pertama dan kedua mewakili kod mukim
  • Kombinasi aksara angka pertama dan kedua mewakili kod kampung atau kawasan
  • Kombinasi aksara angka ketiga dan keempat mewakili kod pejabat pos

Kod mukim[sunting | sunting sumber]

Senarai kod mukim bagi poskod di Brunei
Pangkal kod Mukim Teks pengepala
BA Mukim Kianggeh Daerah Brunei dan Muara
BB Mukim Berakas 'A'
BCxxxx Mukim Berakas 'B'
BDxxxx Mukim Kota Batu
BExxxx Mukim Gadong 'A', Mukim Gadong 'B'
BFxxxx Mukim Kilanas
BGxxxx Mukim Sengkurong
BHxxxx Mukim Pengkalan Batu
BJxxxx Mukim Lumapas
BKxxxx Mukim Sungai Kebun
BLxxxx Mukim Tamoi
BMxxxx Mukim Burong Pingai Ayer
BNxxxx Mukim Sungai Kedayan
BPxxxx Mukim Peramu
BRxxxx Mukim Saba
BSxxxx[a] Bandar Seri Begawan
BTxxxx Mukim Serasa
BUxxxx Mukim Mentiri
KAxxxx Mukim Kuala Belait Daerah Belait
KBxxxx Mukim Seria
KCxxxx Mukim Liang
KDxxxx Mukim Kuala Balai
KExxxx Mukim Labi
KFxxxx Mukim Bukit Sawat
KGxxxx Mukim Sukang
KHxxxx Mukim Melilas
PAxxxx Mukim Bangar Daerah Temburong
PBxxxx Mukim Labu
PCxxxx Mukim Batu Apoi
PDxxxx Mukim Amo
PExxxx Mukim Bokok
TAxxxx Mukim Pekan Tutong Daerah Tutong
TBxxxx Mukim Keriam
TCxxxx Mukim Telisai
TDxxxx Mukim Tanjong Maya
TExxxx Mukim Kiudang
TFxxxx Mukim Ukong
TGxxxx Mukim Lamunin
THxxxx Mukim Rambai

Senarai poskod[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai poskod di Brunei, mengikut daerah dan mukim:[1][2]

Daerah Brunei dan Muara[sunting | sunting sumber]

Bandar Seri Begawan[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BS8111[a] Kampong Kianggeh
BS8211[a] Kampong Berangan
BS8311[a] Kampong Tasek Lama
BS8411[a] Padang
BS8511[a] Sumbiling
BS8611[a] Kawasan Pusat Sejarah
BS8711[a] Kawasan Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah
BS8811[a] Kawasan Perdagangan Bumiputera

Mukim Kianggeh[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BA1111 Kampong Berangan
BA1111[a] Kampong Mabohai
BA1211 Kampong Kianggeh
BA1311 Kampong Tungkadeh
BA1411 Kampong Pusar Ulak
BA1511 Kampong Kumbang Pasang
BA1611 Kampong Tasek Lama
BA1711[a] Seri Kompleks
BA1712[a] Institut Pengajian Islam Brunei Darussalam
BA1912 Kampong Parit
BA2112 Kampong Tumasek
BA2313 Lingkungan Diplomatik
BA2511 Kampong Melabau
BA2511[a] Kampong Sungai Liang
BA2711[a] Kampong Pintu Malim
BA8611 Pusat Bandar

Mukim Berakas 'A'[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BB1114 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Lambak Kiri
BB1214 Kampong Lambak Kiri
BB1214[a] Kampong Lambak Kiri 'B'
BB1313 Kampong Lambak 'A'
BB1314[a] Kampong Lambak Kiri 'A'
BB1414[a] Kampong Lambak Kanan 'B'
BB1414 Perkhemahan Berakas
BB1514 Kampong Terunjing
BB1514[a] Kampong Terunjing Baru
BB1714 Kampong Lambak 'B'
BB1714[a] Kampong Lambak Kanan 'B'
BB2114[a] Kampong Terunjing Lama
BB2313 Kampong Serusop
BB2314[a] Kampong Serusop
BB2513 Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei
BB2713 Kampong Jaya Setia
BB3113 Kampong Jaya Bakti
BB3313 Kampong Burong Pingai Berakas
BB3513 Kawasan Jabatan-Jabatan dan Perumahan Kerajaan
BB3513[a] Lapangan Terbang Lama
BB3713 Kampong Anggerek Desa
BB3913[a] Kawasan Jalan Menteri Besar
BB4113 Kampong Orang Kaya Besar Imas
BB4313 Kampong Pulaie
BB4513 Kampong Pancha Delima
BB4713[a] Kampong Delima Satu
BB5113[a] Kampong Pengiran Siraja Muda
BB5113 Kampong Pengiran Siraja Muda Delima Satu
BB5313[a] Kampong Delima Dua

Mukim Berakas 'B'[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BC1115[a] Taman Salambigar
BC1515 Kampong Salambigar
BC1715 Kampong Sungai Orok
BC2115 Kampong Sungai Hanching
BC2315 Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 1
BC2515 Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 2
BC2715 Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 3
BC2915 Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 4
BC3115 Perumahan Negara Lambak Kanan Kawasan 5
BC3315 Kampong Sungai Tilong
BC3515[a] Kampong Manggis Dua
BC3615 Kampong Manggis
BC3615[a] Kampong Manggis Satu
BC3715 Kampong Madang
BC3915[a] Kampong Sungai Akar
BC4115 Kampong Sungai Akar

Mukim Kota Batu[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BD1117 Kampong Sungai Lampai
BD1317 Kampong Pintu Malim
BD1517 Kampong Kota Batu
BD1717 Kampong Dato Gandi
BD1817 Kampong Gadong Batu
BD1917 Kampong Sungai Matan
BD2117 Kampong Serdang
BD2117[a] Kampong Sungai Belukut
BD2217 Kampong Sungai Belukut
BD2317 Kampong Pelambaian
BD2517 Kampong Sungai Besar
BD2717 Kampong Subok
BD2917 Kampong Belimbing
BD3017 Kampong Buang Tawar
BD3117 Kampong Tanjong Kindana
BD3317[a] Kampong Sungai Bunga
BD3517 Kampong Pudak
BD3717[a] Kampong Berambang
BD3917[a] Kampong Buang Kepayang
BD4117 Kampong Riong
BD4317 Kampong Menunggol
BD4517[a] Pulau Baru-Baru
BD4517[a] Pulau Berbunut
BD4717 Mengkubau
BD4817 Pulau Chermin
BD4917 Pulau Sibungor

Mukim Gadong 'A' dan 'B'[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan Mukim
BE1118 Kampong Beribi Mukim Gadong 'B'
BE1318 Kampong Kiarong Mukim Gadong 'B'
BE1518 Kampong Kiulap Mukim Gadong 'B'
BE1718 Kampong Mata-Mata Mukim Gadong 'B'
BE1918 Kampong Perpindahan Mata-Mata Mukim Gadong 'B'
BE1918[a] Perumahan Mata-Mata Mukim Gadong
BE2118 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Mata-Mata Kawasan 1 Mukim Gadong 'B'
BE2119 Kampong Tungku Mukim Gadong 'A'
BE2318 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Mata-Mata Kawasan 2 Mukim Gadong 'B'
BE2319 Kampong Katok Mukim Gadong 'A'
BE2518 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Mata-Mata Kawasan 3 Mukim Gadong 'B'
BE2519[a] Perumahan Negara Tungku Mukim Gadong
BE2519 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Tungku Kawasan 1 Mukim Gadong 'A'
BE2719[a] Kampong Gadong Mukim Gadong
BE2719 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Tungku Kawasan 2 Mukim Gadong 'A'
BE2919[a] Kampong Gadong Estate Mukim Gadong
BE2919 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Tungku Kawasan 3 Mukim Gadong 'A'
BE3119 Kampong Rimba Mukim Gadong 'A'
BE3119 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Rimba Mukim Gadong 'A'
BE3319[a] Perumahan Negara Rimba Mukim Gadong
BE3319 Perumahan Negara Rimba Kawasan 1 Mukim Gadong 'A'
BE3419 Perumahan Negara Rimba Kawasan 2 Mukim Gadong 'A'
BE3519[a] Kampong Batu Bersurat Mukim Gadong
BE3519 Perumahan Negara Rimba Kawasan 3 Mukim Gadong 'A'
BE3619[a] Kawasan Tungku Link Mukim Gadong
BE3619 Perumahan Negara Rimba Kawasan 4 Mukim Gadong 'A'
BE3719 Kampong Pengkalan Gadong Mukim Gadong 'B'
BE3819 Perumahan Negara Rimba Kawasan 5 Mukim Gadong 'A'
BE3919 Kampong Menglait Mukim Gadong 'B'
BE3919[a] Kampong Menglait I Mukim Gadong 'B'
BE4119[a] Kampong Menglait II Mukim Gadong 'B'
BE4719 Hutan Simpan Mukim Gadong 'A'

Mukim Kilanas[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BF1020 Kampong Telanai
BF1120 Kampong Madewa
BF1220 Kampong Bunut Perpindahan
BF1320 Kampong Bunut
BF1520 Kampong Tasek Meradun
BF1720 Kampong Burong Lepas
BF1920 Kampong Bengkurong
BF2120 Kampong Sinarubai
BF2320[a] Kampong Jalan Bebatik Kilanas
BF2520 Kampong Kilanas
BF2720 Kampong Jangsak
BF2920 Kampong Tanjong Bunut
BF3520 Pulau Ranggu
BF3720 Pulau Luba

Mukim Sengkurong[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BG1121 Kampong Sengkurong 'A'
BG1221 Kampong Pasai
BG1321 Kampong Sengkurong 'B'
BG1521 Kampong Tagap
BG1721 Kampong Selayun
BG1921[a] Kampong Sungai Tampoi
BG2121 Kampong Mulaut
BG2321 Kampong Tanjong Nangka
BG2521 Kampong Kulapis
BG2721 Kampong Katimahar
BG2921 Kampong Lugu
BG3021 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Lugu
BG3122 Kampong Jerudong
BG3522 Kampong Peninjau

Mukim Pengkalan Batu[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BH1023 Kampong Parit
BH1123 Kampong Pengkalan Batu
BH1323 Kampong Batu Ampar
BH1523 Kampong Batang Perhentian
BH1723[a] Kampong Bukit Belimbing
BH1923 Kampong Kuala Lurah
BH2123 Kampong Junjongan
BH2323 Kampong Limau Manis
BH2523 Kampong Wasan
BH2623 Kampong Imang
BH2723 Kampong Masin
BH2923 Kampong Batong
BH3123 Kampong Panchor Murai
BH3223 Kampong Bebatik
BH3323 Kampong Bebuloh

Mukim Lumapas[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BJ1124[a] Kampong Kupang
BJ1324 Kampong Putat
BJ1424 Kampong Baong
BJ1524[a] Kampong Pengkalan Batang
BJ1724 Kampong Kasat
BJ1924 Kampong Buang Sakar
BJ2124 Kampong Tarap Bau
BJ2324[a] Kampong Bukit Merikan
BJ2524 Kampong Lupak Luas
BJ2724 Kampong Sungai Asam
BJ2924 Kampong Buang Tekurok
BJ3324[a] Kampong Kilugus
BJ3324 Kampong Lumapas
BJ3324[a] Kampong Lumapas 'A'
BJ3324[a] Kampong Panchor
BJ3524 Kampong Lumapas 'B'
BJ3724 Kampong Panchor
BJ3924 Kampong Kilugus
BJ4124 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Kilugus

Mukim Sungai Kebun[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BK1125 Kampong Bolkiah 'A'
BK1325 Kampong Bolkiah 'B'
BK1525 Kampong Setia 'A'
BK1725 Kampong Setia 'B'
BK1925 Kampong Sungai Siamas
BK2125 Kampong Ujong Klinik
BK2325 Kampong Sungai Kebun

Mukim Tamoi[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BL1112 Kampong Ujong Bukit
BL1312 Kampong Limbongan
BL1512 Kampong Pengiran Bendahara Lama
BL1712 Kampong Pengiran Kerma Indera Lama
BL1912 Kampong Pengiran Tajuddin Hitam
BL2112 Kampong Tamoi Tengah
BL2312 Kampong Tamoi Ujong

Mukim Burong Pingai Ayer[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BM1126 Kampong Burong Pingai Ayer
BM1326 Kampong Lurong Dalam
BM1526 Kampong Pandai Besi 'A'
BM1726 Kampong Pandai Besi 'B'
BM1926 Kampong Sungai Pandan 'A'
BM2126 Kampong Sungai Pandan 'B'
BM2326 Kampong Pengiran Setia Negara
BM2526 Kampong Pekan Lama
BM2726[a] Kampong Sungai Asam

Mukim Sungai Kedayan[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BN1111 Kampong Sumbiling Lama
BN1311[a] Kampong Bukit Salat
BN1511[a] Kampong Sungai Kedayan 'B'
BN1711[a] Kampong Sungai Kedayan 'A'
BN1911[a] Kampong Ujong Tanjong
BN2111[a] Kampong Kuala Peminyak
BN2311[a] Kampong Pemancha Lama

Mukim Peramu[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BP1126 Kampong Peramu
BP1326 Kampong Pekilong Muara
BP1526 Kampong Setia Pahlawan
BP1726 Kampong Bakut Pengiran Siraja Muda 'A’
BP1926 Kampong Bakut Pengiran Siraja Muda 'B'
BP2126 Kampong Lurong Sikuna
BP2326 Kampong Bakut Berumput

Mukim Saba[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BR1126 Kampong Saba Laut
BR1326 Kampong Saba Darat 'A'
BR1526 Kampong Saba Darat 'B'
BR1726 Kampong Saba Ujong
BR1926 Kampong Saba Tengah

Mukim Serasa[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BT1128 Pekan Muara
BT1328 Pulau Pelumpong
BT1328 Tanjong Pelumpong
BT1528[a] Kampong Tanjong Batu
BT1528 Pulau Salar
BT1628 Pulau Pasir Tengah
BT1728 Kampong Serasa
BT1928[a] Kampong Masjid Lama
BT2128 Kampong Sabun
BT2328 Kampong Kapok
BT2728 Kampong Meragang
BT2928[a] Kampong Bukit Kabun
BT2928 Perumahan Negara Meragang
BT3218[a] Kampong Pengalayan
BT3128 Pulau Baru-Baru
BT3328 Pulau Muara Besar
BT3528[a] Kampong Pelumpong

Mukim Mentiri[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
BU1129 Kampong Tanah Jambu
BU1229 Kampong Sungai Buloh
BU1229[a] Kampong Sungai Buloh I
BU1329[a] Kampong Sungai Buloh II
BU1429 Kampong Salar
BU1529 Kampong Batu Marang
BU1729 Kampong Panchor
BU1929 Kampong Mentiri
BU2129 Perumahan Negara Mentiri Kawasan 'A’
BU2229 Perumahan Negara Mentiri Kawasan 'B'
BU2329[a] Kampong Paring
BU2529 Kampong Pengkalan Sibabau
BU2729 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Tanah Jambu
BU2929 Perumahan Negara Tanah Jambu
BU3129 Perumahan Negara Panchor

Daerah Belait[sunting | sunting sumber]

Mukim Kuala Belait[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KA1131 Pekan Kuala Belait
KA1331[a] Kampong Melayu Asli
KA1531 Kampong Mumong 'A'
KA1531[a] Kampong Mumong Utara
KA1731 Kampong Mumong 'B'
KA1731[a] Kampong Mumong Selatan
KA1931 Kampong Pandan 'A'
KA2031 Kampong Pandan 'B'
KA2131 Kampong Pandan 'C'
KA2131[a] Perumahan Negara Kampong Pandan
KA2331[a] Kampong China
KA2731[a] Kampong Rasau
KA2731 Kampong Sungai Melilit
KA2931[a] Perumahan BSP
KA3131[a] Kampong Sungai Duhon
KA3331 Kampong Sungai Teraban
KA3531[a] Sungai Satu Hingga Sungai Tujoh

Mukim Seria[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KB1133[a] Kampong Pekan Seria
KB1133 Pekan Seria Kawasan 1
KB1233 Pekan Seria Kawasan 2
KB1333[a] Kampong Lorong Tiga Selatan
KB1533 Kampong Lorong Tiga Selatan
KB1533[a] Perumahan Negara
KB1633 Perumahan Negara Lorong Tengah Seria
KB1733[a] Kampong Perakong
KB1933 Kampong Sungai Bera
KB2133 Badas
KB2333 Kampong Anduki
KB2533[a] Kampong Perpindahan Baru
KB2733[a] Kampong Masjid
KB2833 Ibu Pejabat Shell
KB2933[a] Kawasan Perumahan BSP
KB3133[a] Kawasan Perumahan BSP
KB3333[a] Kawasan Perumahan BSP
KB3533[a] Kawasan Shell
KB3733 Kawasan Simpanan Gurkha Kem
KB3933[a] Kampong Jabang
KB4133[a] Sekolah Mission
KB4333[a] Kawasan Jalan Bolkiah
KB4533 Kampong Panaga
KB4733 Perumahan Negara Panaga

Mukim Liang[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KC1135 Kampong Sungai Liang
KC1335 Kampong Sungai Gana
KC1535 Hutan Simpan Andulau
KC1535[a] Kampong Andulau
KC1735 Kampong Keluyoh
KC1935 Kampong Perumpong
KC2135[a] Kampong Padang
KC2335[a] Kampong Liang Kecil
KC2535 Kampong Lilas
KC2735 Kampong Tunggulian
KC2935 Kampong Lumut
KC2935[a] Lumut Satu
KC3135[a] Lumut Dua
KC3335 Kampong Agis-Agis
KC3535 Kampong Sungai Lalit
KC3735 Kampong Sungai Kang
KC3935 Kampong Sungai Kuru
KC4135 Kampong Lumut Tersusun
KC4535 Kampong Sungai Bakong
KC4735 Kampong Sungai Taring
KC4935 Kampong Sungai Tali
KC5135 Perumahan Negara Lumut Kawasan 1
KC5335 Perumahan Negara Lumut Kawasan 2
KC5535 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Lumut
KC5735 Perkhemahan Lumut

Mukim Kuala Balai[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KD1132 Kampong Kuala Balai
KD1332[a] Kampong Mala'as
KD1532 Kampong Sungai Damit
KD1732 Kampong Tanjong Ranggas
KD1932 Kampong Tugong
KD2132 Kampong Pangalayan
KD2332 Kampong Kajitan
KD2532 Kampong Sungai Mendaram
KD2732 Kampong Penyarap
KD2932 Kampong Lubok Tapang
KD3132 Kampong Lubok Lanyap
KD3332 Kampong Tanjong Sudai
KD3532 Kampong Sungai Lutong

Mukim Labi[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KE1137 Kampong Bukit Puan
KE1337 Kampong Sungai Petai
KE1537[a] Kampong Malayan
KE1737 Kampong Tapang Lupak
KE1937 Kampong Tanajor
KE2137 Kampong Ratan
KE2337 Kampong Terunan
KE2437 Kampong Labi Lama
KE2537 Kampong Gatas
KE2637 Kampong Labi
KE2737 Kampong Kenapol
KE2937[a] Kampong Pesilin
KE3137 Kampong Terawan
KE3237 Kampong Simpang Tiga
KE3337 Kampong Rampayoh
KE3537[a] Kampong Mendaram Besar
KE3537 Kampong Mendaram Kecil
KE3737[a] Kampong Mendaram Kecil
KE3937 Kampong Teraja

Mukim Bukit Sawat[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KF1138 Kampong Sungai Mau
KF1238 Kampong Merangking
KF1338 Kampong Bisut
KF1538[a] Kampong Sungai Ubar
KF1738 Kampong Bukit Sawat
KF1938[a] Kampong Ubok-Ubok
KF2138 Kampong Bukit Kandol
KF2338[a] Kampong Labi Lakang
KF2538[a] Kampong Kagu
KF2738[a] Kampong Bukit Serawong
KF2938[a] Kampong Singap
KF3138 Kampong Merangking Ulu
KF3338 Kampong Merangking Hilir
KF3538[a] Kampong Laong Arut
KF3738 Kampong Tarap
KF3938 Kampong Pengkalan Siong
KF4138[a] Kampong Bang Pukul
KF4338[a] Kampong Bang Tajuk
KF4538 Kampong Pulau Apil
KF4738[a] Kampong Pengkalan Sungai Mau

Mukim Sukang[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KG1139 Kampong Apak-Apak
KG1239 Kampong Sungai Hilir
KG1339[a] Kampong Saud
KG1539[a] Kampong Buau
KG1739 Kampong Kukub
KG1939 Kampong Sukang
KG2139 Kampong Dungun

Mukim Melilas[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
KH1139[a] Kampong Tempinak
KH1339 Kampong Melilas
KF1539[a] Kampong Bengerang II
KH1739 Kampong Bang Garang
KH1939 Kampong Bukit Tuding

Daerah Temburong[sunting | sunting sumber]

Mukim Bangar[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
PA1151 Pekan Bangar
PA1151[a] Pekan Bangar Lama
PA1351 Kampong Gadong
PA1351[a] Pekan Bangar Baru
PA1551 Perkhemahan Bangar
PA1751 Kampong Menengah
PA1951 Kampong Sungai Sulok
PA2051 Kampong Kastam Lama
PA2151 Kampong Sungai Tanit
PA2251 Kampong Peliunan
PA2351 Kampong Sungai Tanam
PA2551 Kampong Parit Belayang
PA2651 Kampong Sungai Getahan
PA2751 Kampong Semamang
PA2951 Kampong Bang Bulan
PA3151 Kampong Belingos
PA3351 Kampong Batang Tuau
PA3551 Kampong Seri Tanjong Belayang
PA3751 Kampong Puni
PA3951 Kampong Ujong Jalan
PA4151 Kampong Kinalong
PA4351 Kampong Lagau
PA4551 Kampong Piungan
PA4751 Kampong Batu Bejarah
PA4951 Kampong Subok

Mukim Labu[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
PB1151 Kampong Labu Estate
PB1351 Kampong Senukoh
PB1551 Kampong Piasau-Piasau
PB1751[a] Kampong Payau
PB1751 Kampong Perdayan
PB1951 Hutan Simpan Labu
PB1951[a] Kampong Ayam-Ayam
PB2151 Hutan Simpan Perdayan
PB2351 Pulau Kibi
PB2551 Pulau Pituat
PB2751 Pulau Siarau
PB2951 Pulau Selanjak
PB3151 Pulau Tarap
PB3351 Pulau Kitang
PB3551 Pulau Selirong

Mukim Batu Apoi[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
PC1151 Kampong Batu Apoi
PC1351 Kampong Sungai Radang
PC1551 Kampong Peliunan
PC1751 Kampong Selilit
PC1751[a] Kampong Sungai Bantaian
PC1951 Kampong Gadong Baru
PC2151 Kampong Luagan
PC2351 Kampong Negalang Ering
PC2551 Kampong Negalang Unat
PC2751 Kampong Lakiun
PC2951 Kampong Tanjong Bungar
PC3151 Kampong Lamaling
PC3351 Kampong Selapon
PC3551 Kampong Sekurop
PC3751 Kampong Rebada
PC3951 Kampong Simbatang

Mukim Amo[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
PD1151 Kampong Amo
PD1151[a] Kampong Amo 'A'
PD1351[a] Kampong Amo 'B'
PD1551[a] Kampong Amo 'C'
PD1751[a] Kampong Sumbiling
PD1751 Kampong Sumbiling Lama
PD1851 Kampong Sumbiling Baru
PD1951 Kampong Batang Duri
PD2051 Hutan Simpan Batu Apoi
PD2151 Kampong Sibut
PD2351 Kampong Parit
PD2551 Kampong Biang
PD2751 Kampong Selangan
PD2951 Kampong Sibulu
PD3151 Kampong Belaban
PD3351[a] Kampong Bukit Belalong
PD3551[a] Kampong Bukit Belutut

Mukim Bokok[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
PE1151 Kampong Buda-Buda
PE1351[a] Kampong Belais
PE1351 Kampong Belais Besar
PE1551 Kampong Belais Kecil
PE1751 Kampong Paya Bagangan
PE1951 Kampong Bokok
PE2151 Kampong Meniup
PE2351 Kampong Bakarut
PE2551 Kampong Simbatang
PE2751 Kampong Rataie
PE2951 Kampong Perpindahan Negara Rataie
PE3151 Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati Rataie
PE3351 Kampong Kenua
PE3551[a] Kampong Lepong Baru
PE3751 Kampong Lepong
PE3751[a] Kampong Lepong Lama
PE3941[a] Kampong Semabat Bahagia
PE4151 Kampong Semabat
PE4351 Kampong Temada
PE4551 Hutan Simpan Batu Apoi

Daerah Tutong[sunting | sunting sumber]

Mukim Pekan Tutong[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TA1141[a] Pekan Tutong
TA1341 Bukit Bendera
TA1541[a] Kampong Sungai Basong
TA1741 Kampong Petani
TA1741[a] Kampong Suran
TA1941 Kampong Panchor Papan
TA2141 Kampong Panchor Dulit
TA2341 Kampong Sengkarai
TA2541 Kampong Serambangun
TA2741 Kampong Penanjong
TA2941 Kampong Tanah Burok
TA3141[a] Binturan
TA3141 Tutong Kem
TA3341 Kampong Kuala Tutong
TA3541 Kampong Penabai
TA3741 Kampong Kandang
TA3941 Paya Pekan Tutong

Mukim Keriam[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TB1141 Kampong Keriam
TB1341 Kampong Bukit Panggal
TB1541 Kampong Luagan Dudok
TB1741 Kampong Sinaut
TB1941[a] Kampong Meragang
TB2141[a] Kampong Bukit Nenas
TB2341[a] Kampong Santul
TB2541[a] Kampong Kerakas Payau
TB2741 Kampong Sungai Kelugos
TB2941 Kampong Kupang
TB3141 Kampong Maraburong
TB3341 Kampong Ikas
TB3541 Kawasan Padang Tembak Binturan

Mukim Telisai[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TC1145 Kampong Telisai
TC1345 Perumahan Negara Telisai
TC1545 Kampong Telamba
TC1745[a] Kampong Lalit
TC1945[a] Kampong Tanah Jambu
TC2145 Kampong Sungai Paku
TC2345 Kampong Danau
TC2545 Kampong Panapar-Danau
TC2745 Kampong Keramut
TC2945 Kampong Tumpuan Ugas
TC3145 Kampong Bukit Beruang
TC3345 Perumahan Negara Bukit Beruang
TC3545 Kampong Binchaya
TC3745 Kampong Pengkalan Dalai
TC3945 Kampong Penyatang
TC4145 Kampong Bukit Pasir

Mukim Tanjong Maya[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TD1141 Kampong Tanjong Maya
TD1341 Kampong Sebakit
TD1541 Kampong Bangunggos
TD1741 Kampong Penapar
TD1941 Kampong Pemadang
TD2341 Kampong Bukit Udal
TD2541 Kampong Lubok Pulau
TD2741 Kampong Bukit Sibut
TD2941 Kampong Liulon
TD3141 Kampong Padang
TD3341 Kampong Tanjong Panjang

Mukim Kiudang[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TE1143 Kampong Bakiau
TE1343 Kampong Pengkalan Mau
TE1543 Kampong Kiudang
TE1743 Kampong Mungkom
TE1943 Kampong Pad Nunok
TE2143 Kampong Birau
TE2343 Kampong Luagan Timbaran
TE2543 Kampong Batang Mitus
TE2743 Kampong Kebia

Mukim Ukong[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TF1147 Kampong Ukong
TF1347 Kampong Pengkalan Ra'an
TF1547[a] Kampong Pengkalan Dong
TF1747[a] Kampong Tong Kundai
TF1947[a] Kampong Nong Anggeh
TF2147 Kampong Sungai Damit Pemadang
TF2347[a] Kampong Pitau Lambang
TF2547[a] Kampong Bang Pangan
TF2747[a] Kampong Pak Meligai
TF2947 Kampong Pak Bidang
TF3147 Kampong Bukit
TF3347[a] Kampong Pengkalan Panchor
TF3547[a] Kampong Talat
TF3747[a] Kampong Melaboi
TF3947[a] Kampong Pengkalan Padang
TF4147[a] Kampong Bang Ligi
TF4347[a] Kampong Litad
TF4547[a] Kampong Bang Bingol
TF4747 Kampong Long Mayan
TF4947 Hutan Simpan Andulau

Mukim Lamunin[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TG1143 Kampong Layong
TG1343 Kampong Kuala Abang
TG1543[a] Kampong Pengkalan Tangsi
TG1743[a] Kampong Belunu
TG1943[a] Kampong Pengkalan Dong
TG2143[a] Kampong Tanjong Dangar
TG2343 Kampong Lamunin
TG2443 Kampong Bukit Barun
TG2543[a] Kampong Piasan
TG2743 Kampong Bukit Sulang
TG2843 Kampong Menengah
TG2943 Kampong Bintudoh
TG3143 Kampong Panchong
TG3343 Kampong Biong
TG3543 Kampong Bukit Bang Dalam
TG3943 Hutan Simpan Bukit Ladan

Mukim Rambai[sunting | sunting sumber]

Poskod Kawasan
TH1149 Kampong Rambai
TH1349 Kampong Merimbun
TH1549 Kampong Kuala Ungar
TH1749 Kampong Benutan
TH1949[a] Kampong Batang Piton
TH2149[a] Kampong Sengkowang
TH2349[a] Kampong Pelajau
TH2549[a] Kampong Kerancing
TH2749[a] Kampong Belaban
TH2949[a] Kampong Mapol
TH3149 Kampong Supon Besar
TH3349[a] Kampong Takalit
TH3549 Kampong Supon Kecil
TH3749 Kampong Lalipo
TH3949 Kampong Bedawan
TH4149 Kampong Belabau
TH4349 Hutan Simpan Bukit Ladan

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi tidak lagi tersenarai dalam senarai poskod terkini yang diterbitkan oleh Jabatan Perkhidmatan Pos.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Buku Poskod Edisi Kedua (Kemaskini 26 Disember 2018)" (PDF). post.gov.bn. Dicapai pada 16 Jun 2021.
  2. ^ "Brunei Postcode". brn.postcodebase.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 16 Jun 2021.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]