Daerah di Brunei

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Daerah-daerah di Brunei
KategoriRaja mutlak
LokasiBrunei
Jumlah4
Penduduk10,251 (Temburong) – 289,630 (Brunei-Muara)
Keluasan571 km2 (220 bt2) (Brunei-Muara) – 2,727 km2 (1,053 bt2) (Belait)
KerajaanKerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia
SubbahagianMukim
Kampung

Daerah ialah bahagian pentadbiran utama di Brunei. Terdapat empat daerah, iaitu Brunei-Muara, Belait, Tutong dan Temburong. Setiap daerah dibahagikan kepada beberapa mukim, dan seterusnya setiap mukim dibahagikan kepada beberapa kampung.

Daerah Belait ialah daerah yang terbesar dengan keluasan 2,727 kilometer persegi (1,053 batu persegi) sementara Daerah Brunei-Muara mempunyai keluasan yang paling kecil iaitu 571 kilometer persegi (220 batu persegi). Walau bagaimanapun, Daerah Brunei-Muara mempunyai penduduk yang paling ramai dengan jumlah 289,630 orang (banci 2016), sementara Daerah Temburong mencatatkan jumlah penduduk yang paling kecil iaitu 10,251.[1]

Setiap daerah ditadbir oleh sebuah Jabatan Daerah, yang merupakan salah sebuah jabatan dalam kerajaan Brunei iaitu di bawah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri. Ketua pentadbiran ialah Pegawai Daerah.

Ibu negara Bandar Seri Begawan terletak dalam Daerah Brunei-Muara.

Subbahagian[sunting | sunting sumber]

Sesebuah mukim dan kampung-kampung di bawahnya adalah di bawah tanggungjawab Jabatan Daerah di mana daerah yang ditadbir mengandungi mukim dan kampung tersebut. Contohnya, Mukim Bokok dan kampung-kampung di bawahnya adalah dalam Daerah Temburong dan oleh itu ditadbir oleh Jabatan Daerah Temburong.

Mukim dan kampung dianggap sebagai institusi akar umbi utama dalam masyarakat Brunei.[2][3] Sesebuah mukim atau kampung biasanya mempunyai Majlis Perundingan Mukim atau Kampung.

Mukim[sunting | sunting sumber]

Mukim merupakan bahagian pentadbiran peringkat pertengahan dalam hierarki subbahagian di Brunei. Terdapat 39 mukim di Brunei, iaitu lapan belas di Brunei-Muara, lapan di Belait dan Tutong setiapnya, dan lima di Temburong.[4] Setiap mukim diketuai oleh seorang penghulu.

Berikut ialah senarai mukim mengikut daerah:

Mukim-mukim Burong Pingai Ayer, Peramu, Saba, Sungai Kebun, Sungai Kedayan dan Tamoi merupakan mukim-mukim di Kampong Ayer.

  Belait
  Tutong

Kampung[sunting | sunting sumber]

Kampung ialah bahagian pentadbiran peringkat terbawah dalam hierarki subbahagian di Brunei. Pentadbiran kampung dikendalikan oleh seorang ketua kampung. Walau bagaimanapun, pentakrifan persempadanan kampung atau kuasa pentadbiran ketua kampung mungkin terdapat perbezaan. Contohnya, Kampung Penabai dan Kampung Kuala Tutong merupakan dua buah kampung tetapi ditadbir oleh seorang ketua kampung.

Kampung di Brunei tidak terhad kepada petempatan di bahagian pedalaman sahaja tetapi juga merangkumi kawasan-kawasan kejiranan di bandar dan pekan, serta beberapa kawasan perumahan awam. Terdapat kampung yang pada asalnya merupakan sebuah petempatan tetapi telah dibahagikan menjadi dua atau lebih kampung, contohnya Kampung Lambak 'A' dan 'B'. Terdapat juga kawasan perumahan awam yang telah diwartakan menjadi kampung, contohnya Kampung Lorong Tiga Selatan, atau pemecahan kawasan tersebut menjadi beberapa kampung, seperti Kawasan 1-5 bagi Perumahan Negara Lambak Kanan. Beberapa kampung juga mungkin sebahagian daripada kawasan-kawasan perbandaran Bandar Seri Begawan atau pekan-pekan yang mempunyai majlis perbandaran.

Sesebuah kampung biasanya mempunyai infrastruktur sosial asas seperti masjid, sekolah rendah dan balai raya atau dewan kemasyarakatan. Memandangkan majoriti penduduk Brunei beragama Islam, sebuah kampung juga biasanya mempunyai masjid serta sekolah ugama yang menyediakan pendidikan rendah agama Islam, yang mana ianya wajib kepada kanak-kanak beragama Islam di Brunei.[5] Selain itu, kampung-kampung biasanya mempunyai kedai runcit dan jenis kedai yang lain seperti kedai makan, tukang jahit, dan kedai gunting atau salun.

Kampung juga mungkin sepadan dengan kawasan sesuatu poskod.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Department of Economic Planning and Development - Population". www.depd.gov.bn (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 6 November 2018.
  2. ^ Wan Ahmadi, Wan Mohamad Sahran (2 April 2018). "Tingkatkan kapasiti kepimpinan akar umbi". www.pelitabrunei.gov.bn. Dicapai pada 5 April 2018.
  3. ^ S., Siti Nur Wasimah (22 November 2017). "Pemimpin akar umbi merafakkan kesyukuran". mediapermata.com.bn. Dicapai pada 5 April 2018.
  4. ^ "Buku Panduan Poskod Negara Brunei Darussalam Edisi Kedua" (PDF). post.gov.bn. Dicapai pada 6 November 2018.
  5. ^ Yahya, Salawati. "Perkasa pendidikan Islam". Media Permata Online. Dicapai pada 6 November 2018.