Senarai poskod di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Poskod di Malaysia terdiri daripada nombor lima digit. Dua digit pertama poskod menyatakan negeri atau wilayah pentadbiran khas (contohnya, 42000 Pelabuhan Klang, Selangor).

Yang tersenarai di bawah merupakan 2 digit pertama kod yang ditetapkan kepada setiap negeri dan wilayah pentadbiran khas. Ibu kota negeri ternyata dalam kurungan.

Kawasan[sunting | sunting sumber]

Kawasan poskod 2-digit Malaysia (dijelaskan melalui dua digit pertama poskod)

Wilayah Persekutuan[sunting | sunting sumber]

Negeri[sunting | sunting sumber]

  • Selangor (Shah Alam) menggunakan kod dari 40xxx ke 48xxx, 63XXX ke 64xxx (kecuali 49x00

untuk Bukit Fraser) dan 68xxx (Sesetengah kawasan seperti Taman Melawati, Bukit Lanjan, Pandan Indah di bawah Selangor Meskipun poskodnya Kuala Lumpur)

Senarai Poskod[sunting | sunting sumber]

BANDAR/PEKAN/KAMPUNG[sunting | sunting sumber]

sungai buloh

Bandar / Pekan / Kampung Poskod Pejabat Pos
Arau (Town) 02600 ARAU
Baseri 02400 KANGAR
Bukit Chuping 02450
Bukit Keteri
Bohor Mali 02700 SIMPANG AMPAT
Bohor Mali 02000 KUALA PERLIS
Felda Chuping 02500 KANGAR
Felda Mata Ayer 02100 PADANG BESAR
Guar Sanji 02600 ARAU
Jejawi
Kaki Bukit 02200 KAKI BUKIT
Kangar 01000 KANGAR
Kampung Abi
Kampung Alor
Kampung Alor Lanchang 02600 ARAU
Kampung Alor Tampang 02400 KANGAR
Kampung Asrama 02100 PADANG BESAR
Kampung Balik Bukit 02500 KANGAR
Kampung Banat 02600 ARAU
Kampung Bangsal Lebah 02000 KUALA PERLIS
Kampung Batu 3.5, Jalan Kaki Bukit 01000 KANGAR
Kampung Batu Betangkup 02500
Kampung Batu Hampar 01000

maklumat ini akan dikemaskini58

Selangor Selangordan Wilayah PersekutuanWilayah Persekutuan[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai poskod-poskod di kawasan Selangor dan Wilayah Persekutuan

Poskod Pejabat Pos Pihak Berkuasa Tempatan Logo Daerah Negeri
Shah Alam 40000 MBSA Shah Alam Emblem.svg Petaling Selangor
Shah Alam 40100 MBSA Shah Alam Emblem.svg Petaling Selangor
Shah Alam 40150 MBSA Shah Alam Emblem.svg Petaling Selangor
Shah Alam 40160 MBSA Shah Alam Emblem.svg Petaling Selangor
Shah Alam 40170 MBSA Shah Alam Emblem.svg Petaling Selangor
Shah Alam 40170 MBSA Shah Alam Emblem.svg Petaling Selangor
Shah Alam 40450 MBSA Shah Alam Emblem.svg Petaling Selangor
Klang 41000 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Klang 41050 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Pelabuhan Klang 42000 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Klang 42100 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Kapar 42200 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Bandar Puncak Alam 42300 MDKS Majlis Daerah Kuala Selangor.gif Kuala Selangor Selangor
Teluk Panglima Garang 42500 MDKL Logo-Majlis-Daerah-Kuala-Langat.jpg Kuala Langat Selangor
Jenjarom 42600 MDKL Logo-Majlis-Daerah-Kuala-Langat.jpg Kuala Langat Selangor
Banting 42700 MDKL Logo-Majlis-Daerah-Kuala-Langat.jpg Kuala Langat Selangor
Tanjong Sepat 42800 MDKL Logo-Majlis-Daerah-Kuala-Langat.jpg Kuala Langat Selangor
Pulau Indah 42920 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Pulau Ketam 42940 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Pulau Carey 42600 MPK Logo MPK.gif Klang Selangor
Kajang 43000 MPKJ Logo-Majlis-Perbandaran-Kajang-MPKj.jpg Hulu Langat Selangor
Cheras 43200 MPKJ Logo-Majlis-Perbandaran-Kajang-MPKj.jpg Hulu Langat Selangor
Seri Kembangan 43300 MPKJ Logo-Majlis-Perbandaran-Kajang-MPKj.jpg Hulu Langat Selangor
Serdang 43400 MPKJ Logo-Majlis-Perbandaran-Kajang-MPKj.jpg Hulu Langat Selangor
Semenyih 43500 MPKJ Logo-Majlis-Perbandaran-Kajang-MPKj.jpg Hulu Langat Selangor
Bangi 43600 MPKJ Logo-Majlis-Perbandaran-Kajang-MPKj.jpg Hulu Langat Selangor
Bangi 43650 MPKJ Logo-Majlis-Perbandaran-Kajang-MPKj.jpg Hulu Langat Selangor
Dengkil 43800 MPSepang Logo mpsepang.png Sepang Selangor
Sepang 43900 MPSepang Logo mpsepang.png Sepang Selangor
Sungai Pelek 43850 MPSepang Logo mpsepang.png Sepang Selangor
Kuala Kubu Baharu 44000 MDHS Lambang rasmi Majlis Daerah Hulu Selangor.png Hulu Selangor Selangor
Kerling 44100 MDHS Lambang rasmi Majlis Daerah Hulu Selangor.png Hulu Selangor Selangor
Rasa 44200 MDHS Lambang rasmi Majlis Daerah Hulu Selangor.png Hulu Selangor Selangor
Kuala Selangor 45000 MDKS Majlis Daerah Kuala Selangor.gif Kuala Selangor Selangor
Sungai Ayer Tawar 45100 MDSB Logo rasmi Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB).jpg Sabak Bernam Selangor
Sungai Besar 45300 MDSB Logo rasmi Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB).jpg Sabak Bernam Selangor
Sekinchan 45400 MDSB Logo rasmi Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB).jpg Sabak Bernam Selangor
Tanjong Karang 45500 MDSB Logo rasmi Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB).jpg Sabak Bernam Selangor
Bukit Rotan 45700 MDSB Logo rasmi Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB).jpg Sabak Bernam Selangor
Jeram 45800 MDKS Majlis Daerah Kuala Selangor.gif Kuala Selangor Selangor
Sungai Buloh 47000 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Puchong 47100 MPSJ Mpsj.jpg Petaling Selangor
Puchong 47180 MPSJ Mpsj.jpg Petaling Selangor
Puchong 47190 MPSJ Mpsj.jpg Petaling Selangor
Petaling Jaya 47300 MBPJ Petaling Jaya Emblem.svg Petaling Selangor
Petaling Jaya 47301 MBPJ Petaling Jaya Emblem.svg Petaling Selangor
Petaling Jaya 47500 MBPJ Petaling Jaya Emblem.svg Petaling Selangor
Petaling Jaya 47800 MBPJ Petaling Jaya Emblem.svg Petaling Selangor
Petaling Jaya 47810 MBPJ Petaling Jaya Emblem.svg Petaling Selangor
Petaling Jaya 47820 MBPJ Petaling Jaya Emblem.svg Petaling Selangor
Rawang 48000 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Rawang 48020 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Batu Arang 48100 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Serendah 48200 MDHS Lambang rasmi Majlis Daerah Hulu Selangor.png Hulu Selangor Selangor
Rawang 48300 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Kuala Lumpur 50088 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 50250 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 50400 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 50480 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 50586 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 51100 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 51200 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 55100 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 52100 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Kuala Lumpur 52109 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Kuala Lumpur 52200 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 52200 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor
Kuala Lumpur 53100 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 53200 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 53300 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 53300 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 54000 DBKL Seal of Kuala Lumpur.svg Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur 54100 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 54200 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 55000 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 55100 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 55300 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 56100 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Kuala Lumpur 60000 MBPJ Petaling Jaya Emblem.svg Petaling Selangor
Putrajaya 62000 Perbandanan Putrajaya Coat of arms of Putrajaya.svg Wilayah Persekutuan
Cyberjaya 63000 MPSepang Logo mpsepang.png Sepang Selangor
Sepang 64000 MPSepang Logo mpsepang.png Sepang Selangor
Ampang 68000 MPAJ Mpaj.jpg Gombak Selangor
Batu Caves 68100 MPS Logo Majlis Perbandaran Selayang (MPS).png Gombak Selangor


Pautan luar[sunting | sunting sumber]