Senarai telefon Google Nexus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Model Nexus One Nexus S Galaxy Nexus Nexus 4 Nexus 5 Nexus 6 Nexus 5X Nexus 6P Pixel Pixel XL
Status Usang Tidak disokong Dihentikan, tapi disokong Kini
Pembangun HTC Samsung LG Motorola Mobility LG Huawei HTC
Nama Kod Model Passion Crespo / crespo4g Maguro/Toro/Toroplus Mako Hammerhead Shamu Bullhead Angler Sailfish Marlin
Nama Kod ROM passion / passion_vf soju / sojua / sojuk /sojus yakju / takju / mysid /micacea occam Hammerhead Shamu Bullhead Angler Sailfish Marlin
Dilancarkan Januari 2010 Disember 2010 Oktober 2011 Oktober 2012 Oktober 2013 Oktober 2014 Oktober 2015 Oktober 2016
Jualan berhenti Julai 19, 2010 (2010-07-19)[1] Mei 24, 2012 (2012-05-24) (Sprint)[2]

Jun 8, 2012 (2012-06-08) (Mobilicity)[3]

Oktober 29, 2012 (2012-10-29) (Google Play Store)[4] November 1, 2013 (2013-11-01) (Google Play Store)[5][6] Mac 12, 2015 (2015-03-12)[7] Disember 9, 2015 (2015-12-09) Oktober 5, 2016 (2016-10-05)
Imej Nexus One.png Nexus S.png Samsung Galaxy Nexus Render.png Nexus 4.png Nexus 5 Front View.png Nexus 6.png Nexus 5X (White).jpg 340px
Versi Android asal Android 2 Android 4 Android Lollipop Android Marshmallow Android Nougat
Versi Android terkini Android 2 Android 4 Android Lollipop Android Marshmallow Android Oreo Android O
Jenis kekerapan GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/1900/2100 MHz
or
900/1700/2100 MHz
GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/1700/2100 MHz
or
850/1900/2100 MHz
CDMA2000 (4G version)
GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
LTE 1900 MHz (LTE-only version)
GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
LTE 1700 MHz hardware (disabled in software)
GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
LTE (US) bands: 1/2/4/5/17/19/25/26/41
GSM 850/900/1800/1900 MHz
LTE(US) bands: 2/3/4/5/7/12/13/17/25/26/29/41 CA DL bands: B2-B13, B2-B17, B2-29, B4-B5, B4-B13, B4-B17, B4-B29
GSM 850/900/1800/1900 MHz
LTE(US) bands: 1/2/3/4/5/7/10/12/13/17/25/26/29/41 CA DL bands: B2-B2, B2-B4, B2-B5, B2-B12, B2-B13, B2-B17, B2-B29, B4-B4, B4-B5, B4-B7, B4-12, B4-B13, B4-B17, B4-B29, B41-B41
GSM 850/900/1800/1900 MHz
LTE(US) bands: 2/3/4/5/7/10/12/13/17/25/26/29/30/41 CA DL bands: B2-B2, B2-B4, B2-B5, B2-B12, B2-B13, B2-B17, B2-B29, B4-B4, B4-B5, B4-B13, B4-B17, B4-B29, B41-B41
Kelajuan data GPRS Class 10
HSUPA 2 Mbit/s
HSDPA
7.2 Mbit/s
HSUPA 5.76 Mbit/s
HSDPA 7.2 Mbit/s
WiMAX (4G version)
HSUPA 5.76 Mbit/s
HSDPA 21 Mbit/s
HSDPA 42 Mbit/s
HSPA+
DC-HSPA+
Saiz 119 mm (4.7 in) H
59.8 mm (2.35 in) W
11.5 mm (0.45 in) D
123.9 mm (4.88 in) H
63.0 mm (2.48 in) W
10.8 mm (0.43 in) D
135.5 mm (5.33 in) H
67.94 mm (2.675 in) W
8.94 mm (0.352 in) D
9.47 mm (0.373 in) D (LTE version)
133.9 mm (5.27 in) H
68.7 mm (2.70 in) W
9.1 mm (0.36 in) D
137.84 mm (5.427 in) H
69.17 mm (2.723 in) W
8.59 mm (0.338 in) D
159.26 mm (6.270 in) H
82.98 mm (3.267 in) W
10.06 mm (0.396 in) D
147.0 mm (5.79 in) H
72.6 mm (2.86 in) W
7.9 mm (0.31 in) D
159.3 mm (6.27 in) H
77.8 mm (3.06 in) W
7.3 mm (0.29 in) D
Jisim 130 g (4.6 oz) 129.0 g (4.55 oz) (AMOLED version)
140.0 g (4.94 oz) (Super-Clear LCD version)
135 g (4.8 oz) 139 g (4.9 oz) 130 g (4.6 oz) 184 g (6.5 oz) 136 g (4.8 oz) 178 g (6.3 oz)
Cip Qualcomm Snapdragon 8250 Samsung Exynos 3 Texas Instruments OMAP 4460 Qualcomm Snapdragon S4 Pro Qualcomm Snapdragon 800 Qualcomm Snapdragon 805 Qualcomm Snapdragon 808 Qualcomm Snapdragon 810
Pemroses GHz Qualcomm Scorpion 1 GHz single-core ARM Cortex-A8 1.2 GHz dual-core ARM Cortex-A9 1.5 GHz quad-core Qualcomm Krait 200 2.26 GHz quad-core Qualcomm Krait 400 2.65 GHz quad-core Qualcomm Krait 450 1.8 GHz hexa core 64-bit ARMv8-A 2.0 GHz octa core 64-bit ARMv8-A
Pemroses gambar Qualcomm Adreno 200 @ 133 MHz PowerVR SGX540 @ 200 MHz PowerVR SGX540 @ 384 MHz[8] Qualcomm Adreno 320 @ 400 MHz Qualcomm Adreno 330 @ 450 MHz Qualcomm Adreno 420 @ 600 MHz Adreno 418 Adreno 430
Ingatan 512 MB LPDDR 1 GB LPDDR2 2 GB LPDDR2 2 GB LPDDR3 3 GB LPDDR3 2 GB LPDDR3 3 GB LPDDR4
Storan dalaman 512 MB + expandable SD 16 GB iNAND
(partitioned 1 GB internal storage)
16 or 32 GB[9][10] 8, 16 GB 16, 32 GB 32, 64 GB 16, 32 GB 32, 64, 128 GB
Storan luaran microSDHC slot
(up to 32 GB card supported)
N/A
New connectivity 3.5 mm TRRS
A-GPS
Bluetooth v2.1 + EDR
micro USB 2.0
Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n
NFC DLNA
USB On-The-Go
MHL
Bluetooth 3.0 (Bluetooth 4.0 compatible hardware)
Wi-Fi 802.11a/b/g/n
SlimPort
Miracast
Bluetooth 4.0
Qi wireless charging

Removes USB On-The-Go
Removes MHL in favor of SlimPort
802.11a/b/g/n/ac
USB On-The-Go[11]
removes SlimPort USB-C

removes Qi wireless charging[12]
WLAN/BT Broadcom BCM4329 [13] Broadcom BCM4329 [14] Broadcom BCM4330 [15] Qualcomm Broadcom BCM4339 [16] Broadcom BCM4354 Qualcomm QCA6174 [17] Broadcom BCM4358 [18]
GPS Qualcomm CSR GSD4T 9600 Qualcomm Qualcomm TBA TBA TBA
NFC N/A NXP PN65N BCM20793S BCM20793M BCM20795 NXP PN548 NXP PN548
Face buttons Capacitive touch-sensitive buttons On-screen buttons
  1. ^ "Google quietly kills its once-hyped Nexus One phone". CNN. July 19, 2010. Dicapai January 14, 2013. 
  2. ^ "Sprint discontinues Nexus S 4G". The Verge. May 24, 2012. Dicapai January 14, 2013. 
  3. ^ "Nexus S". Mobilicity. June 8, 2012. Diarkibkan daripada asal pada June 8, 2012. Dicapai January 14, 2013. 
  4. ^ "Google pulls Samsung Galaxy Nexus from Play Store to focus on Nexus 4". The Verge. October 29, 2012. Dicapai September 9, 2013. 
  5. ^ "Google is done selling the Nexus 4 in the US". The Verge. September 16, 2013. Dicapai November 1, 2013. 
  6. ^ Nexus 4 is no longer sold on Google Play
  7. ^ The Nexus 5 is dead! Google flagship no longer in Play Store
  8. ^ "Sprint Ad Announces Galaxy Nexus with 1.5 GHz SoC". AnandTech. Dicapai February 20, 2012. 
  9. ^ Volpe, Joseph. "Samsung Galaxy Nexus specs leak, headed to Verizon as an exclusive?". Engaget. Dicapai October 6, 2011. 
  10. ^ "Samsung's 32GB Galaxy Nexus will Make it to the Ball - International Business Times". Ibtimes.co.uk. February 15, 2012. Dicapai February 20, 2012. 
  11. ^ PSA: Nexus 5 supports USB OTG out of the box
  12. ^ http://venturebeat.com/2015/09/30/google-explains-why-the-nexus-5x-and-nexus-6p-dont-have-qi-wireless-charging/
  13. ^ https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+One+Teardown/1654
  14. ^ https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+S+Teardown/4365
  15. ^ https://www.ifixit.com/Teardown/Samsung+Galaxy+Nexus+Teardown/7182
  16. ^ https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+5+Teardown/19016
  17. ^ https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+5X+Teardown/51318
  18. ^ https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+6P+Teardown/51660