Android (sistem pengendalian)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Android
Android robot.svg
Android logo (2007-2014).svg
Android 4.0.png
Android 4.0 (Galaxy Nexus)
Syarikat /
Pembangun
Google
Open Handset Alliance
Android Open Source Project
Diaturcarakan
dalam
C, C++, Java[1]
Keluarga OSUnix-like, Linux
KeadaanTerkini
Model sumberPerisian bebas dan sumber terbuka[2]
Keluaran asal23 September 2008 (2008-09-23)[3]
Versi stabil
terkini
6.0 Marshmallow
Versi tak
stabil terkini
7.0 N
Sasaran pemasaranSmartphones
Tablet computers
Bahasa yang
ada
Multi-lingual
Pengurus pakejGoogle Play, APK
Pelantar
disokong
ARM, MIPS,[4] x86[5]
Jenis intiMonolitik (inti Linux terubahsuai)
Antara muka
pengguna
lalai
Grafik
LesenApache License 2.0
Linux kernel patches under GNU GPL v2[6]
Laman
sesawang
www.android.com

Android adalah sistem pengendalian untuk peranti bergerak seperti telefon selular, komputer tablet dan notebook. Android dibangunkan oleh Google berdasarkan sistem perisian Linux dan perisian GNU. Android asalnya dibangunkan oleh Android Inc. (firma yang kemudiannya telah dibeli oleh Google). Kemudian untuk mengembangkan Android, dibentuklah Open Handset Alliance, konsortium daripada 34 syarikat telekomunikasi, termasuk Google, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, T-Mobile, dan Nvidia.[perlu rujukan]

Android mempunyai komuniti yang besar dalam membangunkan serta menulis aplikasi untuk pengembangan fungsi peralatan. Dianggarkan hampir 70,000 aplikasi untuk Android boleh didapati, menjadikanya sasaran pengembangan peralatan kedua paling popular untuk peralatan mudah alih.[perlu rujukan]

Sejarah

T Kerjasama dengan Android Inc.

Pada Julai 2000, Google bekerjasama dengan Android Inc., Syarikat yang berada di Palo Alto, California Amerika Syarikat. Para pengasas Android Inc. bekerja dengan Google, di antaranya Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears, dan Chris White. Pada masa itu banyak yang menganggap fungsi Android Inc. hanyalah sebagai peranti perisian telefon bimbit. Sejak dari itu muncul khabar angin bahawa Google hendak memasuki pasaran telefon bimbit. Di syarikat Google, pasukan yang dipimpin Rubin bertugas mengembangkan program peranti bimbit yang disokong oleh kernel Linux. Hal ini menunjukkan kesungguhan bahawa Google sedang bersiap menghadapi persaingan dalam pasaran telefon bimbit.[perlu rujukan]

2007-2008: Produk awal

Sekitar September 2007 sebuah kajian melaporkan bahawa Google mengajukan hak cipta aplikasi telefon bimbit (akhirnya Google memperkenalkan Nexus One, salah satu jenis telefon pintar GSM yang menggunakan Android dalam sistem operasinya. Telefon bimbit ini dihasilkan oleh HTC Corporation dan terdapat di pasaran pada 5 Januari 2010).[perlu rujukan]

Pada 9 Disember 2008, diumumkan ahli baru yang menyertai program kerjasama Android ARM Holdings, Atheros Communications, dihasilkan oleh Asustek Computer Inc, Garmin Ltd, Softbank, Sony Ericsson, Toshiba Corp, dan Vodafone Group Plc. Seiring pembentukan Open Handset Alliance, OHA mengumumkan produk perdana mereka, Android, peranti mudah alih (mobile) yang merupakan pengubahsuaian kernel Linux 2.6. Sejak Android dikeluarkan telah dilakukan pelbagai kemas berupa pembaikan bug dan penambahan ciri baru.[perlu rujukan]

Telefon pertama yang memakai sistem operasi Android adalah HTC Dream yang dikeluarkan pada 22 Oktober 2008. Pada penghujung tahun 2009 dianggarkan di dunia ini sekurang-kurangnya terdapat 18 jenis telefon bimbit yang menggunakan Android.

Versi

Android versi 1.1

Pada 9 Mac 2009, Google melancarkan Android versi 1.1. Android versi ini dilengkapi dengan kemasan berestetika dalam aplikasi, jam penggera, carian suara, penghantaran mesej melalui perkhidmatan Gmail dan notifikasi e-mel.

Android versi 1.5 (Cupcake)

Pada pertengahan Mei 2009, Google kembali mengeluarkan telefon bimbit dengan menggunakan Android dan SDK (Software Development Kit) dengan versi 1.5 (Cupcake). Terdapat beberapa kemas kini termasuk juga penambahan beberapa ciri-ciri dalam telefon bimbit versi ini iaitu kemampuan merakam dan menonton video dengan mod kamera, memuat video ke Youtube dan gambar ke Picasa terus dari telefon, sokongan Bluetooth A2DP, kemampuan disambungkan secara automatik ke alat dengar Bluetooth, animasi skrin, dan keyboard pada skrin yang boleh disesuaikan dengan sistem.

Android versi 1.6 (Donut)

Donut (versi 1.6) dikeluarkan pada September 2009 dengan menampilkan proses carian yang lebih baik berbanding sebelumnya, penggunaan bateri penunjuk dan kawalan applet VPN. Ciri-ciri lain adalah album yang membolehkan pengguna untuk memilih gambar yang akan dihapuskan; kamera, camcorder dan album yang dintegrasikan; CDMA / EVDO, 802.1x, VPN, Gestures, dan Text-to-speech engine; kemampuan dial kenalan; teknologi text to change speech (tidak terdapat pada semua telefon; pengadaan resolusi VWGA.


Android versi 2.0/2.1 (Eclair)

Pada 3 Disember 2009 kembali dilancarkan telefon Android dengan versi 2.0/2.1 (Eclair), perubahan yang dilakukan adalah pengoptimuman hardware, peningkatan Google Maps 3.1.2, perubahan antaramuka dengan pelayar baru dan sokongan HTML5, senarai kenalan (phone contacts) yang baru, sokongan Flash untuk kamera 3.2 MP, digital Zoom, dan Bluetooth 2.1. Untuk bergerak cepat dalam persaingan peranti generasi ini, Google melakukan pelaburan dengan mengadakan pertandingan aplikasi mobile terbaik (yakni killer apps - "aplikasi unggulan"). Pertandingan ini berhadiah $ 25,000 bagi setiap pemaju aplikasi terpilih. Pertandingan diadakan selama dua tahap yang tiap tahapnya dipilih 50 aplikasi terbaik.Dengan semakin berkembangnya dan semakin bertambahnya jumlah telefon Android, semakin banyak pihak ketiga yang berminat untuk menyalurkan aplikasi mereka kepada sistem operasi Android. Aplikasi terkenal yang diubah ke dalam sistem operasi Android adalah Shazam, Backgrounds, dan WeatherBug. Sistem operasi Android dalam laman Internet juga dianggap penting untuk mencipta aplikasi Android asli, contohnya oleh MySpace dan Facebook.


Android versi 2.2 (Froyo: Frozen Yoghurt)

Pada 20 Mei 2010, Android versi 2.2 (Froyo) dilancarkan. Perubahan-perubahan umumnya terhadap versi-versi sebelumnya antara lain sokongan Adobe Flash 10.1, kelajuan prestasi dan aplikasi 2 hingga 5 kali lebih cepat, intergrasi V8 JavaScript engine yang digunakan Google Chrome yang mempercepatkan kemampuan rendering pada browser, pemasangan aplikasi dalam SD Card, kemampuan WiFi Hotspot mudah alih, dan kemampuan auto update di dalam aplikasi Android Market.


Android versi 2.3 (Gingerbread)

Pada 6 Disember 2010, Android versi 2.3 (Gingerbread) dilancarkan. Perubahan-perubahan am yang didapati dari Android versi ini antara lain peningkatan kemampuan permainan (gaming), peningkatan fungsi copy paste, skrin antara muka (User Interface) direka semula, sokongan format video VP8 dan WebM, kesan audio baru (reverb, equalization, headphone virtualization, dan bass boost), sokongan kemampuan komunikasi medan dekat, dan sokongan jumlah kamera yang lebih daripada satu.


Android versi 3.0/3.1 (Honeycomb)

Android Honeycomb direka khusus untuk tablet. Android versi ini menyokong saiz skrin yang lebih besar. User Interface pada Honeycomb juga berbeza kerana sudah direka untuk tablet. Honeycomb juga menyokong multi pemproses dan juga akselerasi (kelajuan) perkakasan untuk grafik. Tablet pertama yang dibuat dengan menjalankan Honeycomb adalah Motorola Xoom.


Android versi 4.0 (ICS: Ice Cream Sandwich)

Diumumkan pada tarikh 19 Oktober 2011, membawa ciri Honeycomb untuk smartphone dan menambah ciri-ciri baru termasuk membuka kunci dengan pengenalan wajah, rangkaian data pemantauan penggunaan dan kawalan, kenalan rangkaian sosial bersepadu, tambahan fotografi, mencari e-mel secara offline, dan berkongsi maklumat dengan menggunakan komunikasi medan dekat .

Android versi 4.2 (Jelly Bean)

Android versi 4.4 (KitKat)

Versi ini diumumkan dan diluncurkan pada tahun 2013, dalam waktu yang hampir bersamaan dengan Nexus 5.

Android versi 5.0 (Lollipop)

Versi ini diluncurkan pada 12 November 2014. Versi ini dengan penampilan yang baharu, di antaranya antara muka yang menarik, tampilan yang lebih moden, dan ada kelengkapan aplikasi baharu seperti Cloud untuk menambah bilangan pengguna baharu dan menyimpan data dengan lebih efisyen.

Android versi 6.0 (Marshmallow)

Versi ini adalah versi terbaru pada sistem operasi Android. Diluncurkan dengan ciri Doze, Pembaruan Kebenaran Aplikasi, Sokongan USB-C, dan sokongan cap jari.

Android versi 7.0 (Nougat)

Android Versi 8.0 (Oreo)

Pasaran

Pasaran Android ( " Market" )adalah kedai perisian online yang dibangunkan oleh Google untuk peranti Android. Satu program permohonan ("app") yang dipanggil "Market" penanda pada kebanyakan peranti Android dan membolehkan pengguna untuk melayari dan memuat turun aplikasi yang diterbitkan oleh pemaju pihak ketiga, yang dihoskan di Pasaran Android. Sehingga Oktober 2011, terdapat lebih daripada 300,000 apps untuk Android, dan anggaran bilangan permohonan yang dimuat turun daripada Pasaran Android Disember 2011 melebihi 10 bilion. Sistem operasi itu sendiri dipasang pada 130 juta jumlah peranti

Peranti sahaja yang mematuhi dengan keperluan keserasian Google yang dibenarkan ke app tertutup-sumber Pasaran preinstall Google, Android dan mengakses Pasaran. [97] Pasaran penapis senarai permohonan yang dibentangkan oleh app Pasaran itu kepada orang-orang yang serasi dengan peranti pengguna, dan pemaju boleh menghadkan permohonan mereka kepada pembawa atau negara-negara tertentu atas sebab-sebab perniagaan.

Google telah mengambil bahagian dalam Pasaran Android dengan menawarkan beberapa aplikasi sendiri, termasuk Google Voice (untuk perkhidmatan Google Voice), Sky Map (untuk menonton bintang), Kewangan (bagi perkhidmatan kewangan mereka), Peta Editor (untuk perkhidmatan MyMaps mereka), Tempat Directory (Search Tempatan), Google Goggle bahawa searches oleh imej, gerak isyarat Search (untuk menggunakan huruf dan nombor jari bertulis untuk mencari kandungan telefon), Google Translate, Pembeli Google, Dengar untuk podcast dan Jejak saya, berjoging permohonan. Pada bulan Ogos 2010, Google telah melancarkan "Tindakan suara untuk Android", yang membolehkan pengguna untuk mencari, menulis mesej, dan memulakan panggilan dengan suara.

Selain itu, pengguna boleh memasang aplikasi dari kedai-kedai aplikasi pihak ketiga seperti Appstore Amazon, atau secara langsung ke peranti semula jika mereka mempunyai fail APK permohonan.

Nota kaki

  1. ^ "Android Code Analysis". Dicapai 2012-06-01. 
  2. ^ "Philosophy and Goals". Android Open Source Project. Google. Dicapai 2012-04-21. 
  3. ^ "Announcing the Android 1.0 SDK, release 1". 2008-09-23. Dicapai 2012-09-21. 
  4. ^ "MIPS gets sweet with Honeycomb". Eetimes.com. Dicapai 2012-02-20. 
  5. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan ARMAN-4.0-on-x86 tidak disediakan
  6. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Licenses tidak disediakan

Pautan luar