Senarai tuan rumah Sukan Paralimpik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Sejak Sukan Paralimpik bermula pada tahun 1960, sebanyak 15 edisi Sukan Paralimpik Musim Panas dianjurkan di 13 buah bandar dan 11 edisi Sukan Paralimpik Musim Sejuk dianjurkan di 10 buah bandar.[1] Setakat ini, hanya Tokyo dan Innsbruck menganjurkan Sukan Paralimpik sebanyak dua kali. Beijing akan menganjurkan Sukan Paralimpik Musim Sejuk 2022 dan menjadi bandar pertama yang menganjurkan Sukan Paralimpik Musim Panas dan Musim Sejuk. Beberapa edisi Sukan Paralimpik telah diadakan di dua bandar, yakni Sukan Paralimpik Musim Panas 1984, Sukan Paralimpik Musim Panas 1992, Sukan Paralimpik Musim Sejuk 1992 dan Sukan Paralimpik Musim Sejuk 2026.

Senarai Tuan Rumah Musim Panas[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai tuan rumah Sukan Paralimpik Musim Panas:

Senarai Tuan Rumah Musim Sejuk[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai tuan rumah Sukan Paralimpik Musim Sejuk:

Statistik[sunting | sunting sumber]

Bandar yang menganjurkan beberapa edisi[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar Negara Benua Musim Panas Musim Sejuk Jumlah
1 Beijing Republik Rakyat China Republik Rakyat China Asia 1 (2008) 1 (2022) 2
1 Innsbruck Austria Austria Eropah 0 2 (1984, 1988) 2
1 Tokyo Jepun Japan Asia 2 (1964, 2020) 0 2

Penganjuran Sukan Paralimpik mengikut negara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Negara Benua Musim Panas Musim Sejuk Jumlah
1 Amerika Syarikat Amerika Syarikat Amerika 3 (1984, 1996, 2028) 1 (2002) 4
2 Jepun Jepun Asia 2 (1964, 2020) 1 (1998) 3
2 Itali Itali Eropah 1 (1960) 2 (2006, 2026) 3
4 Austria Austria Eropah 0 2 (1984, 1988) 2
4 Norway Norway Eropah 0 2 (1980, 1994) 2
4 Kanada Kanada Amerika 1 (1976) 1 (2010) 2
4 Korea Selatan Korea Selatan Asia 1 (1988) 1 (2018) 2
4 Republik Rakyat China China Asia 1 (2008) 1 (2022) 2
4 Perancis Perancis Eropah 1 (2024) 1 (1992) 2
4 United Kingdom United Kingdom Eropah 2 (1984, 2012) 0 2
4 Australia Australia Oceania 2 (2000, 2032) 0 2

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Acara Ekuestrian pada Sukan Paralimpik Musim Panas 2008 diadakan di Hong Kong,[2] Walaupun Hong Kong merupakan NPC yang tersendiri, bandar tersebut dianggap sebagai sebahagian Sukan Paralimpik Beijing. IPC hanya menyenaraikan Beijing sebagai tuan rumah[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Paralympic Games - Past Games". Paralympic.org. International Paralympic Committee (IPC). Dicapai pada 31 January 2011.
  2. ^ Tim Pile (25 June 2008). "Hong Kong saddles up for the Olympics". The Daily Telegraph. London. Dicapai pada 29 July 2008.
  3. ^ "2008 Beijing Olympic home page". International Olympic Committee. Dicapai pada 4 May 2008.