Surau

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Surau (Jawi: سوراو) adalah tempat beribadat yang khusus untuk orang Islam melakukan kegiatan tersendiri seperti solat dan i'tikaf malah menjadi pusat kegiatan umat Islam setempat merangkumi pusat kebudayaan, muamalat (perhubungan) serta perkembangan dakwah Islamiah.

Surau tidak mempunyai rupa bentuk yang tetap malah boleh jadi ringkas sekadar suatu bilik cukup luas, tetapi ia bergantung kepada keperluan dan kehendak budaya masyarakat Islam setempat.

Surau di Bandar Taoyuan, Taiwan.

Gambaran umum[sunting | sunting sumber]

Peristilahan dan takrifan[sunting | sunting sumber]

Nama "surau" ini merupakan serapan bahasa Minangkabau yang berkongsi akar dengan bahasa Batak (ᯚᯮᯒᯬ suro) merujuk kepada suatu tempat sembahan roh nenek moyang. Ia tidak sahaja diterapkan dalam pemahaman Islam setempat menjadi tempat menyembah Tuhan yang esa seperti yang diketahui hari ini,[1][2] malah tetapi diperluas menjadi tempat penyebaran ilmu keislaman.[3] Menurut penulis Minangkabau A. A. Navis, surau merupakan tempat berkumpulnya anak laki-laki yang sudah akil baligh untuk tidur di malam hari[a] serta menekuni bermacam ilmu dan keterampilan.[4][5][6] Menurut cendekiawan Islam Azyumardi Azra, kedudukan surau dalam masyarakat Minangkabau serupa dengan pesantren di Jawa namun peranan tersebut beransur surut selepas Indonesia merdeka kerana menguatnya lembaga pendidikan Islam di Indonesia meunnduk pada aturan pemerintah negara itu.[7]

Terdapat beberapa pertikaian mengenai definasi surau secara tepat: ada mereka yang mengistilahkan semua tempat bersolat sebagai masjid, atau ada pula menyebutnya sebagai musollah (ejaan Inggeris). Bagaimanapun, takrifan yang biasanya diterima pakai adalah masjid mempunyai merupakan tempat khas untuk bersolat dan telah digunakan untuk solat Jumaat melebihi 3 kali. Sementara surau pula adalah tempat sembahyang yang digunakan kurang 40 orang dan tidak diadakan solat Jumaat di situ. Musollah pula hanya bererti "tempat bersolat" sahaja.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Menurut ketentuan adat Minangkabau, laki-laki dianggap memalukan bila masih tidur di rumah orang tua mereka atau isteri yang diceraikan sehingga mereka diharuskan tidur di surau.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kern, R. A. (Mei 1956). "Journal of the Malayan Branch of the Royal Asiatic Society". 29 (173). Royal Asiatic Society: 179-181. Cite journal requires |journal= (bantuan)
  2. ^ Dobbin, Cristine (1971). "Islam Revivalism In Minangkabau At The Turn Of The 19th Century". Cambride University Press. m/s. 120. Missing or empty |url= (bantuan)
  3. ^ Azyumardi Azra (1985). Surau Di Tengah Krisis: Pesantren Dalam Prespektif Masyarakat. Jakarta: M3. m/s. 156.
  4. ^ Sidi, Gazalba (1982). Masjid Pusat Ibadah dan Kebudayaan Islam. Jakarta: Ummirda. Hal. 314.
  5. ^ Dobbin, Cristine (1992). Kebangkitan Islam Dalam Ekonomi Petani yang Sedang Berubah: Sumatra Tengah 1784-1847. Terj. Lilian D. Tedjasukandhana. Jakarta: INIS. Hal. 142.
  6. ^ Azizah Etek; Mursjid A.M.; Irfan B.R. (2007). "Koto Gadang Masa Kolonial". Lkis Pelangi Aksara. m/s. 109.
  7. ^ Azyumardi Azra (1999). Pemikiran Islam Tradisi dan Modernitas Menuju Milinium Baru. Ciputat: Logos.