Takhta Suci

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sancta Sedes (Bahasa Latin)
Santa Sede (Bahasa Itali)
Saint-Siège (Bahasa Perancis)
Emblem of
Emblem
Bidang kuasaKota Vatikan
Pelbagai premis luar kawasan di Rom, Itali
Bahasa rasmiBahasa Latin
Bahasa kerjaBahasa Itali
Bahasa Perancis (tujuan diplomatik)[1]
JenisTakhta gereja Paus merangkumi ketua Gereja Katolik Rom sedunia
Government
• Paus
Paus Franciscus
• Setiasusaha Kardinal Negara
Pietro Parolin
Laman sesawang
Vatican.va

Takhta Suci (Bahasa Itali: Santa Sede; Bahasa Latin: Sancta Sedes; disebut [ˈsaŋkta ˈsedes] atau [sangk-ta sé-dés]) merupakan bidang kuasa yang bertanggungjawab dalam Gereja Katolik di Rom, takhta persemayaman Paus serta suatu entiti berdaulat yang bebas. Ia berfungsi sebagai titik pusat bagi Gereja Katolik di seluruh dunia atas sebab kedudukannya yang terunggul dalam gereja sedunia. Ia kini berfungsi sebagai badan pentadbiran bagi semua penganut Katolik yang berada di dalam gereja, Patriarkat dan institut keagamaan masing-masing.

Secara diplomatiknya, Takhta Suci bertindak bagi pihak seluruh Gereja. Ia turut diiktiraf oleh entiti lain mengikut undang-undang antarabangsa sebagai suatu entiti berdaulat yang diketuai Paus, di mana hubungan diplomatik dapat dikekalkan.[2][3] Ia sering disamakan dengan "Vatikan", namun takhta tersebut tidak sama dengan entiti yang bernama "Negara Kota Vatikan" yang wujud pada tahun 1929 selepas termeterainya Perjanjian Lateran; Takhta Suci iaitu takhta gereja Rom diwujudkan sejak berkurun lamanya. Duta-duta ditauliahkan tidak kepada Negara Kota Vatikan tetapi kepada "Takhta Suci", dan wakil-wakil paus ke negara dan pertubuhan antarabangsa diiktiraf sebagai pewakilan kepada Takhta Suci, bukannya Negara Kota Vatikan. Kewujudan negara Kota Vatikan bertujuan memastikan kebebasan diplomatik dan rohaniah si Paus.

Status dalam undang-undang antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Hubungan luar dengan Takhta Suci.
 •      Hubungan diplomatik
 •      Hubungan lain
 •      Tiada hubungan
 • Takhta ini diakui secara pengamalannya serta dalam penulisan ilmuwan undang-undang tertakluk kepada undang-undang awam antarabangsa, dengan hak-hak dan tugas yang lebih kurang setaraf dengan sesebuah negara. Meskipun ia tidak memenuhi kriteria yang sedia ada dalam undang-undang kedaulatan antarabangsa berbanding "Negara Kota Vatikan"—berpendudukan kekal, mempunyai sempadan dan kawasan yang jelas, sebuah pemerintah yang stabil serta keupayaan mewujudkan hubungan dengan negara lain[4]—pemilikan personaliti undang-undang (legal personality)nya dalam undang-undang antarabangsa ditunjukkan melalui pengekalan hubungan diplomatik dengan 180 buah negara,[5] kedudukannya sebagai negara anggota[6] dalam pelbagai pertubuhan antara pemerintah, dan peranannya yang "dihormati dalam komuniti negara berdaulat antarabangsa dan dilayan sebagai taklukan undang-undang antarabangsa yang berkeupayaan terlibat dalam hubungan diplomatik serta memasuki perjanjian terikat dengan satu atau beberapa negara mengikut undang-undang antarabangsa yang bertujuan besarnya untuk mewujudkan serta mengekalkan keamanan di dunia."[7]

  Ia merupakan ahli dalam pelbagai organisasi dan kumpulan antarabangsa termasuk Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa, Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama dalam Eropah (OSCE), Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW) dan Pesuruhjaya Tinggi PBB Bersatu untuk Pelarian (UNHCR). Ia juga pemerhati tetap dalam pelbagai organisasi antarabangsa termasuk Perhimpunan Agung PBB, Majlis Eropah, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Budaya PBB (UNESCO), Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO).

  Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "About the Holy See". 
  2. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada asal pada 31 December 2010. Dicapai 5 February 2016. 
  3. ^ Kedaulatan Takhta Suci diiktiraf secara jelasnya dalam banyak perjanjian antarabangsa serta ditekankan secara khususnya dalam perkara 2 Perjanjian Lateran pada 11 Februari 1929, di mana "Itali mengiktiraf kedaulatan Takhta Suci dalam hal-ehwal antarabangsa sebagai suatu lambang sedia ada yang mengikut tradisinya serta keperluan misinya ke seluruh dunia" (Lateran Treaty, English translation).
  4. ^ Kriteria-kriteria kenegaraan ini diisytiharkan penguatkuasaannya dalami Konvensyen Montevideo mengenai Hak dan Tanggungjawab Negara yang ditandatangani negara-negara benua Amerika pada 26 Disember 1933.
  5. ^ "Bilateral and Multilateral Relations of the Holy See, update on October 22, 2009". Diarkibkan daripada asal pada 9 July 2014. 
  6. ^ misalnya IAEA, OSCE, IOM Diarkibkan 12 December 2007 di Wayback Machine.
  7. ^ Araujo, Robert; Lucal, John (2004). Papal Diplomacy and the Quest for Peace, the Vatican and International Organizations from the early years to the League of Nations. Sapienza Press. m/s. 16. ISBN 1-932589-01-5.  Lihat juga: James Crawford, The Creation of States in International Law (1979), m/s. 154.

  Pautan luar[sunting | sunting sumber]