WWT London Wetland Centre

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Koordinat: 51°28′44″N 0°13′57″W / 51.47889°N 0.23250°W / 51.47889; -0.23250

Sheltered Lagoon di Pusat Tanah Lembab London

WWT London Wetland Centre (Pusat Tanah Lembap London WWT) adalah sebuah simpanan tanah lembab diurus oleh Wildfowl and Wetlands Trust di kawasan Barnes London Borough of Richmond upon Thames, oleh Barn Elms.

Pada 2002 pusat ini telah diperakui sebagai sebuah 'Site of Special Scientific Interest', suatu penghargaan pada kesan persekitaran positif di kawasan tempatan. Banyak burung kini telah membuat pembiakan mereka di pusat ini dan tidak dapat didapati mana-mana tempat lain di London. Pusat ini pertama kali dibuka pada 2000, Pusat Tanah Lembab London adalah tuan rumah pada syarahan berkala dan upacara yang berkenaan dengan memelihara haiwan tanah lembap Britain.

Pusat ini menduduki lebih daripada 100 ekar (40 hektar) tanah yang terdahulunya diduduki oleh beberapa takungan kecil. Ini telah diubahkan ke suatu deretan ciri tanah lembab dan habitat sebelum pusat ini dibuka pada Mei 2000. Ia adalah projek bandar pertama jenisnya di United Kingdom. Ia menjadi sebuah SSSI (Site of Special Scientific Interest) pada 2002 dan menyokong bilangan bermakna mengikut negara itik gadwall dan shoveler.

Burung liar lain yang dapat ditemukan di simpanan termasuk: great bittern, pintail, lapwing, water rail, ring-necked parakeet, sparrowhawk, sand martin, kingfisher, little grebe dan great crested grebe.

Ia dipaparkan di rancangan televisyen Seven Natural Wonders sebagai salah satu dari keajaiban kawasan London, dengan fokus pada burung bayan rantau, dalam sebuah episod oleh Bill Oddie.

Galeri imej[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]