Taman Osterley

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Taman Osterley
Osterley Park House, London-25June2009-rc.jpg
Taman Osterley
JenisRumah bersejarah
Ciri utamaseni bina Robert Adam
Ciri lainKebun abad ke-18
Kecapaian orang ramaiYa
PameranYa
DaerahGreater London
AlamatJersey Road, Isleworth,
PoskodTW7
PenyegaranYa
Tempat letak kenderaanYa
KedaiYa (dan kedai ladang)
Laman webNT Osterley Park and House
51°29′21.75″N 00°21′07.14″W / 51.4893750°N 0.3519833°W / 51.4893750; -0.3519833Koordinat: 51°29′21.75″N 00°21′07.14″W / 51.4893750°N 0.3519833°W / 51.4893750; -0.3519833
A design for one of the walls of the Estruscan dressing room at Osterley Park by Robert Adam.

Osterley Park adalah sebuah rumah besar dimuatkan dalam sebuah taman besar dengan nama yang sama. Ia berada adalam London Borough of Hounslow, sebahagian dari subbandar barat London. Ketika rumah itu dibangun ia dikelilingi oleh kawasan desa luar bandar. Ini adalah salah satu dari kelompok rumah-rumah besar dekat dengan London yang menjabat sebagai tempat pengunduran kawasan desa bagi keluarga kaya, tetapi bukan rumah kampung benar di perkebunan pertanian besar. Tempat pengunduran desa lain jenis ini berhampiran London termasuk Rumah Syon dan Rumah Chiswick. Taman ini adalah salah satu ruang terbuka terbesar di barat London, meskipun itu dirosak oleh kehadiran M4 motorway, yang memotong tengah-tengahnya.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Zaman Elizabeth[sunting | sunting sumber]

Bangunan asli pada tapak ini adalah rumah milik bangsawan dibangun untuk pengurus bank Sir Thomas Gresham pada 1570-an. Ia diketahui bahawa Ratu Elizabeth mengunjungi dua kali, pada suatu kesempatan menyatakan bahawa lindung nilai akan menjadi ide yang baik di lokasi tertentu, yang kemudian dibangun dalam semalam![petikan diperlukan] Blok stabel dari zaman ini tetap di Osterley Park. Gresham begitu kaya dia juga pergi dan membeli Boston Manor House berjiran pada 1572. Anak tiri-nya menantunya yang janda membina rumah besar Jacobean ini di sana yang masih berdiri sampai hari ini.[petikan diperlukan]

Child dan Adam[sunting | sunting sumber]

Dua ratus tahun kemudian rumah besar itu manjadi kopak-kapik, apabila, sebagai akibatnya gadai janji ingkar, ia datang ke dalam kepemilikan Sir Francis Child, ketua Child's Bank. Pada 1761 ia menugaskan Robert Adam, yang baru saja timbul sebagai salah satu arsitek yang paling mengikut fesyen di England, untuk memodelkan semula rumah. Ketika Sir Francis meninggal pada tahun 1763, projek ini diambil oleh saudaranya dan pewaris Robert Child, untuk siapa reka bentuk bahagian dalam diciptakan.

Rumah ini dibina dari batu-bata merah dengan rincian batu putih dan sekitar persegi, dengan menara di empat sudut. Reka bentuk Adam, yang menggabungkan beberapa struktur sebelumnya, sangat tidak biasa, dan sangat berbeza dalam gaya dari pembinaan asli. Satu sisi yang tersisa hampir terbuka dan dibentang oleh layar pedimented Ionic yang didekati oleh penerbangan luas langkah-langkah dan mengarah ke halaman tengah, yang berada di tingkat piano nobile.

Bahagian dalam neoklasik Adam adalah di kalangan urutan yang paling terkenal bilik-bilik. Horace Walpole secara menyindir menggambarkan ruang duduk sebagai "layak malam sebelum musim gugur". Bilik-bilik dicirikan oleh karya plaster rumit tetapi terkendali, kaya, sangat bervariasi skema warna, dan suatu tingkat koordinasi antara hiasan dan perabot interior neoklasik yang tidak biasa di England. Bilik terkenal termasuk ruang hadapan, yang memiliki ceruk setengah lingkaran besar di setiap hujung, dan bilik ganti pakaian Etruscan, yang kata Adam diilhami oleh pasu Etruscan dalam kutipan William Hamilton), ilustrasi yang baru saja diterbitkan. Adam juga reka bentuk beberapa perabotan, termasuk katil mewah berkubah kaya, masih di dalam rumah.

Taman Osterley Park dari udara
Taman Garden

Selepas Child[sunting | sunting sumber]

Satu-satunya anak perempuan Robert Child, Sarah Anne Child, menikah John Fane, Earl ke-10 Westmorland pada tahun 1782. Ketika Robert meninggal dua bulan kemudian, wasiatnya ditempatkan pegangan luasnya, termasuk Osterley, dalam amanah untuk cucu sulung perempuannya, Lady Sarah Sophia Fane, yang lahir pada 1785. Dia menikah George Child-Villiers, Earl ke-5 of Jersey, dan dengan demikian Osterley masuk ke keluarga Jersey.

Penubuhan Pelatihan Home Guard[sunting | sunting sumber]

Tanah Taman Osterley digunakan untuk pelatihan anggota pertama Pertahanan Relawan Tempatan (pendahulu dari Home Guard) ketika Earl ke-9, seorang kawan penerbit Lord Hulton, membenarkan wartawan penulis dan ketenteraan Kapten Tom Wintringham untuk mendirikan sekolah pelatihan Tentera Daerah pertama (yang ditajai Hulton) di taman pada Mei/Jun 1940, pengajaran teori dan praktik keadaan peperangan mekanikal moden, keadaan peperangan gerila dan teknik-teknik menggunakan rumah-rumah pekerja perkebunan, kemudian dijadualkan akan dihancurkan, untuk mengajar teknik pertempuran jalanan.[1] Pelukis Roland Penrose mengajarkan teknik samaran di sini,[2] mencuba untuk menyamarkan pesona jelas telanjang Lee Miller. Mayor Wilfred Vernon mengajarkan seni membuat pencampuran bahan peledak rumah, dan gudang bahan peledak masih dapat dilihat di bahagian belakang rumah, sementara orang Kanada Bert "Yank" Levy, yang telah bertugas di bawah Wintringham dalam Perang Saudara Sepanyol mengajar perjuangan pisau diajarkan dan peperangan tangan demi tangan. Meskipun memenangi kemasyhuran dunia dalam rencana filem berita dan surat khabar di seluruh dunia (khususnya di Amerika Syarikat), sekolah ini ditolak dari oleh Pejabat Perang dan Winston Churchill, dan diambil alih pada bulan September 1940 dan ditutup pada tahun 1941, kaki tangan dan program diuntukkan kembali untuk sekolah Home Guard yang baru sahaja diizinkan WO yang lain.[1]

Sejarah selepas perang[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1947 sebuah pasukan Kementerian Kerjaraya, termasuk arkitek E.T. Spashett, mengubah bangunan sebagai rumah pemulihan untuk penerbang terluka.[3] Earl ke-9 Jersey memberikan rumah dan banyak dari estet ke National Trust pada tahun 1949. Sekarang terbuka untuk orang ramai, dan mengandungi banyak dari perabot asal dalam keadaan sangat baik.

Dalam budaya masyhur[sunting | sunting sumber]

Televisyen[sunting | sunting sumber]

 • Taman Osterley awalnya diusulkan sebagai lokasi (dan pengaturan) untuk serial tahun 1973 Doctor Who Day of the Daleks. Nama itu berubah menjadi "Auderley" dalam program selesai, dan diganti namanya "Austerley" dalam novel serial. Lokasi akhirnya digunakan adalah Taman Dropmore di Buckinghamshire.
 • Pintu masuk rumah juga muncul sebagai sebuah bilik di sebuah hotel kelas atas London pusat di kesudahan dari adaptasi ITV 2007 dari At Bertram's Hotel.
 • Taman Osterley digunakan sebagai rumah jutawan Sir Peter Maxwell, untuk pilot TV 2006, 'Maxwell : Inside the Empire'.
 • Chucklevision juga difilemkan di Taman Osterley.
 • Rumah ini ditampilkan dalam sebuah episod dari serial kultus tahun 1970-an The Persuaders yang dibintangi Roger Moore dan Tony Curtis.

Muzik[sunting | sunting sumber]

 • Sebuah tembok di taman digunakan sebagai latar belakang kulit gambar album tahun 1973 Wings Band on the Run.

Filem[sunting | sunting sumber]

 • Filem 1960 The Grass Is Greener, dibintangi Cary Grant, Deborah Kerr dan Robert Mitchum, telah ditetapkan dan sebahagian gamabran di Osterley Park House.
 • Filem 2001 Kabhi Kushie Kabhi Gham, dibintangi Shah Rukh Khan and Kajol, babak kesatuan taman.
 • Taman Osterley telah digunakan untuk babak-babak Istana Buckingham, termasuk ruang tetamu dan bilik antara Ratu Victoria, dalam filem 2009 The Young Victoria dibintangi oleh Emily Blunt dan Rupert Friend.

Sastera[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Tom Wintringham (History Learning Site) accessed 29 Jan 2008
 2. ^ Newark, Tim Now you see it... Now You Don't, (March 2007) History Today
 3. ^ Information from the archives of E.T. Spashett ARIBA (to be donated to RIBA archives in 2009 after cataloguing)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:LB Hounslow Templat:Muzium dna galeri London