Senarai penghibur lelaki dalam filem lucah gay

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Pengeluar dan pengarah Michael Lucas adalah seorang gay yang mendedah dan dia telah berlakon dalam banyak filemnya melalui Lucas Entertainment termasuk Michael Lucas' La Dolce Vita (2006), sebuah buatakan semula terbitan lucah gay klasik Federico Fellini La dolce vita, yang memenangi kesemua Anugerah GayVN ia telah dinominasikan pada 2007.[1]

Ini adalah senarai lelaki yang terkenal yang telah bermuncul dalam filem lucah gay (bintang lucah). Terbitan lucah telah menjadi lebih aliran utama dan pada 2009 adalah sebuah industri memperolehi $13-bilion di Amerika Syarikat; secara global para pengguna membelanja ke atas $3000 pada terbitan lucah setiap saat pada setiap hari.[2] Senarai ini termasuk pelakon lelaki dalam filem terbitan lucah gay yang mungkin dikenali dengan karya terbitan mereka dan juga mereka yang telah dikenali dengan alasan lain atau kedua-duanya. Senarai mengikut abjad dengan nama pertama. Sesetengah penghibur telah mempunyai banyak pseudonim dan nama samaran (diindikasi oleh a.k.a.). Pelbagai pseudonim telah digunakan untuk pelbagai alasan termasuk kehadan legal, kemunculan lebih para pelakon bekerja di studio, seorang pelakon ingin disguise bagaimana banyak filem yang mereka telah bekerja dengan atau apa yang mereka bekerja untuk studio lain, dsb.

Lelaki-lelaki disenaraikan di sini telah bermuncul dalam filem terbitan lucah gay; meskipun, ini tidak semestinya mereka gay—lihat Gay-kerana-diupah. Banyak lelaki ini telah juga bermuncul dalam penubuhan terbitan lucah lain seperti majalah terbitan lucah. Mereka telah bermuncul dalam genre lain terbitan lucah termasuk terbitan lucah heteroseksual dan biseksual. Senarai ini tidak termasuk para penghibur yang telah bermuncul dalam penubuhan terbitan lucah lain kecuali mereka juga telah bermuncul dalam sebuah filem terbitan lucah gay.

Banyak penghibur ini telah diakui dengan anugerah-anugerah tahunan dalam pelbagai kategori dari "Best actor" ke "Best top", "Best versatile performer" dan juga "Best non-sexual performance". Kedua-dua anugerah utama di Amerika Syarikat pada 2000an adalah Anugerah Grabby dan Anugerah GayVN. Ada juga anugerah terbitan lucah antarabangsa dan juga anugerah yang tidak dilanjutnya yang digunakan pada banyak penghibur dan pelakon ini.


Kandungan: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZDi Atas LamanLihat jugaRujukan

A[sunting | sunting sumber]

Buck Angel adalah seorang pelakon filem dewasa Amerika. Dia dipercayai adalah yang pertama, mungkin satu-satunya, dan didebatkan bintang terbitan lucah translelaki yang terkenal dan salah seorang transjantina pelakon terbitan lucah yang terkenal ke hari ini.[3][4][5]

B[sunting | sunting sumber]

Brent Corrigan memenangi "Best (Amateur) Twink Performer - Bottom" 2008 Golden Dickie untuk Fuck Me Raw sewaktu berada di studio pada masa itu, Cobra Video memenangi "Best (Amateur) Twink Studio" secara besar melaui filemnya.[43][44][45]

C[sunting | sunting sumber]

D[sunting | sunting sumber]

E[sunting | sunting sumber]

Ettore Tosi adalah seorang peragawan terbitan lucah gay, pelakon dan pengarah yang didebatkan bintang terbitan lucha gay yang pertama dan terkenal dari Itali. Filemnya telah dilantikkan untuk pelbagai Anugerah GayVN dan memenangi "Best Pro-Am video" untuk Mykonos.[68][87]]

F[sunting | sunting sumber]

Penghibur François Sagat di Folsom Street Fair 2006, subbudaya kulit terbesar di dunia dan upacara BDSM dikenali dengan promosi bintang terbitan lucah gay.

G[sunting | sunting sumber]

H[sunting | sunting sumber]

I[sunting | sunting sumber]

J[sunting | sunting sumber]

Pelakon terbitan lucah gay Jeff Palmer, dilihat sini pada 2000, bermuncul dalam filem terbitan lucah dan majalah terbitan lucah gay dan berlanjutan untuk melakukan kerja berasaskan Internet.

K[sunting | sunting sumber]

L[sunting | sunting sumber]

Lady Bunny was the 2009 GayVN Awards winner for "Best non-sex performance"

M[sunting | sunting sumber]

Peragawan fesyen jurugambar dan columnist Jerman Marcel Schlutt menjadi seorang masyhur sebagai seorang penyampai televisyen dan pelakon filem dewasa dalam terbitan lucah gay pada awal 2000an.[96]

N[sunting | sunting sumber]

O[sunting | sunting sumber]

P[sunting | sunting sumber]

Q[sunting | sunting sumber]

R[sunting | sunting sumber]

Robert Van Damme adalah seorang pemenang Anugerah Grabby "Wall of fame" adalah seorang pemenang 2009 yang memulakan dengan beberapa studio dan kini menjalankan sendirinya, RVD Films.

S[sunting | sunting sumber]

T[sunting | sunting sumber]

Peragawan terbitan lucah gay dan pelakon Tiger Tyson, yang berketuruan kacukan African American dan Puerto Rican, bermula syarikat tersendiri untuk mengeluar filem, Tiger Tyson Productions. Dia co-founded Pitbull Productions pada 2003, dan telah bintang headlining star ever since.

U[sunting | sunting sumber]

V[sunting | sunting sumber]

W[sunting | sunting sumber]

  • Will Clark - pemenang Anugerah Grabby 1998, "Best performer" (seri); pemenang Anugerah Gay Erotic Video 1998, "Leo Ford humanitarian award"; Anugerah Grabby hall of famer.[16][60][237]
  • Will West
  • Wolf Hudson - Eksklusif CockyBoys mengkhaskan pada kink; 2009 dinamakan Cybersocket "Top 50 porn star".[36] Pada Februari 2009 dia menandatangai sebuah kontrak eksklusif dengan CockyBoys.com untuk terbitan lucah gaynya.[238] Kontrak ini membenarkannya kelenturan untuk menggambarkan kandungan dewasa heteroseksual juga, suatu industri dahulu.[239][240] Ini adalah suatu gerakan berkontroversi sejak ia susah untuk seorang penghibur gay untuk melintasi ke dalam pasar heteroseksual dan Hudson merancang untuk melakukannya kedua-duanya pada masa yang sama.[241]

X[sunting | sunting sumber]

Y[sunting | sunting sumber]

Z[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. 1.00 1.01 1.02 1.03 1.04 1.05 1.06 1.07 1.08 1.09 1.10 1.11 2007 GayVN Award Winners Keeneye Reeves, Spring 2007, TLA Video (web archived).
  2. CNBC documentary 'Porn: Business of Pleasure' to examine adult entertainment industry, airs July 15 Sarah Estrella, June 19, 2009, San Francisco Examiner.
  3. 3.0 3.1 Interview with Buck Angel by Gerry Visco for New York Press
  4. 4.0 4.1 Interview with Buck Angel from Eros-Zine.com
  5. 5.0 5.1 Buck Angel Interview in GV Weekly
  6. "True Life | I'm in the Sex Industry | Episode Summary". MTV. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  7. "Articles - April 2008: Aaron James: Exposing His True Life". Justusboys.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  8. Eclectic Views on Gay Male Pornography: Pornucopia: A Monograph Published Simultaneously As the Journal of Quality Assurance in Hospitality and Tourism Series Todd G. Morrison, Routledge, 2004; ISBN 1560232919, 9781560232919.
  9. 9.0 9.1 9.2 9.3 "The Aaron Timeline". Aaron Lawrence Enterprises. Diperolehi pada 2009-11-26. 
  10. OutSpoken Aaron Lawrence Velsen Noord, OutSpoken, October 2002.
  11. Award-Winning Men: Up Close and Personal with Gay Honorees (2002) Ed Karvoski, Jr.; ISBN 0595217699, 9780595217694.
  12. Porn On The 4th of July: 1999 Nominees 4th Annual Men in Video Awards (archived copy).
  13. ATKOL - 2000 GayVN Award Nominees (archive copy).
  14. Gay Entertainment Awards 2002 Nominees Gay Entertainment Awards, 2002 Erotic Industry Categories nominees, (archived copy)
  15. Official GayVN database refer to records for 2000.
  16. 16.00 16.01 16.02 16.03 16.04 16.05 16.06 16.07 16.08 16.09 16.10 16.11 16.12 16.13 16.14 16.15 16.16 16.17 16.18 16.19 16.20 16.21 16.22 16.23 16.24 16.25 16.26
    *Lawrence, Doug, editor (November 2003). Adam Gay Video 2004 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp. 
    • Sabin, editor; contributing reviewers: Harding, Roger; Lawrence, Christopher; Lyons, Dan; Monroe, Jack; Sable, Jordan; Skee, Mickey; Taylor, Jonathan; and The X-man (1997). The X-Rated Gay Video Guide. Laguna Hills, California: Companion Press. ISBN 1889138037. 
  17. Adam Wilde, Adam Blinn, Adam Wild listing at Adult Film Database
  18. [1] Gay Erotic Archives, November 2008.
  19. Adam Wilde dalam Pangkalan Data Filem Internet (IMDb)
  20. 20.0 20.1 20.2 20.3 20.4 20.5 20.6 20.7 The 12th Annual (2002) Grabby Award Winners untuk Award Show, Mei 24, 2003 (Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive.
  21. 21.00 21.01 21.02 21.03 21.04 21.05 21.06 21.07 21.08 21.09 21.10 21.11 21.12 21.13 21.14 21.15 21.16 21.17 21.18 21.19 The 13th Annual (2003) Grabby Award Winners for the 6th Annual Award Show, May 29, 2004 (Park West - Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive.
  22. 22.0 22.1 22.2 22.3 22.4 22.5 22.6 22.7 GayVN Winners for 2002 March 1, 2002, RAD Video, Inc.; Awards diumumkan di GayVN Video Awards Show, Jumaat, Mac 22, 2002 di The Universal Hilton, Universal City, California. Web archived.
  23. 23.00 23.01 23.02 23.03 23.04 23.05 23.06 23.07 23.08 23.09 23.10 23.11 23.12 23.13 23.14 23.15 23.16 23.17 Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Door": The Grabby Awards Over The Years (1991-1997) web archived.
  24. 24.00 24.01 24.02 24.03 24.04 24.05 24.06 24.07 24.08 24.09 24.10 24.11 24.12 24.13 The 14th Annual (2004) Grabby Award Winners for the 7th Annual Award Show, May 28, 2005 (Park West - Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive.
  25. Shaw, Aiden (2006). My Undoing: Love in the Thick of Sex, Drugs, Pornography, and Prostitution. [2]: Carroll & Graf Publishers. ISBN 0786717432, 9780786717439 Check |isbn= value (bantuan). 
  26. Shaw, Aiden (2009). Sordid Truths: Selling My Innocence for a Taste of Stardom. [3]: Alyson Books. ISBN 1593501374, 9781593501372 Check |isbn= value (bantuan). 
  27. Edmonson, Roger (2000). Clone: the life and legacy of Al Parker, gay superstar. [4]: Alyson Books. ISBN 1555835295, 9781555835293 Check |isbn= value (bantuan). 
  28. 28.0 28.1 28.2 28.3 28.4 28.5 28.6 28.7 28.8 Guyjoy, Wilder, editor-in-chief (November 1995). Adam Gay Video 1996 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp. 
  29. 29.0 29.1 29.2 29.3 29.4 29.5 29.6 29.7 29.8 29.9 The 10th Annual (2000) Grabby Award Winners for the Award Show, May 26, 2001 (Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archived.
  30. JC Adams (2009-07-15). "C1R Boosts Rod Barry, Lex Baldwin". The Adams Report. Diperolehi pada 2010-02-09. 
  31. The New Yorker, Volume 71, Issues 30-38, F-R Pub. Corp., 1995, p. 74 
  32. 32.0 32.1 32.2 32.3 32.4 32.5 32.6 32.7 32.8 32.9 2007 Grabby Awards Winners Announced web archive.
  33. 33.00 33.01 33.02 33.03 33.04 33.05 33.06 33.07 33.08 33.09 33.10 33.11 2005 GAYVN Awards Winners 1 March 2005. RAD Video, Inc.; web archived.
  34. 34.00 34.01 34.02 34.03 34.04 34.05 34.06 34.07 34.08 34.09 34.10 34.11 2004 GAYVN Awards Winners Posted 3/12/2004, ATKOL Gay Video forums; web archived.
  35. Pressbook film listing referencing award.
  36. 36.00 36.01 36.02 36.03 36.04 36.05 36.06 36.07 36.08 36.09 36.10 36.11 36.12 36.13 36.14 36.15 36.16 Who's On Top: Cybersocket's Top 50 Porn Stars Danny Valle, July 2009 Cybersocket.
  37. 37.0 37.1 37.2 37.3 37.4 37.5 37.6 2008 Golden Dickie Award Winners April 1, 2008, RAD Video, Inc.
  38. "2001 GayVN Video Awards". RAD Video. 1 February 2001. 
  39. 39.0 39.1 39.2 39.3 39.4 39.5 39.6 39.7 39.8 39.9 "Fernando Mangiatti". Lucas Entertainment. Diperolehi pada 25 May 2009. 
  40. 40.0 40.1 40.2 40.3 40.4 40.5 40.6 40.7 40.8 40.9 BelAmi Magazine, April 2006, page 34.
  41. 41.0 41.1 41.2 41.3 41.4 41.5 41.6 41.7 41.8 41.9 Furtado, Ken. "Incest: hot or not?". XX Factor. Diarkibkan daripada asal pada 2008-02-06. Diperolehi pada 2008-02-10. 
  42. 42.0 42.1 42.2 42.3 42.4 42.5 42.6 42.7 42.8 42.9 Lucas Entertainment Receives 24 GAYVN Awards Nominations February 11, 2009 Adult Video News.
  43. "2008 Golden Dickie Award Winners". Rad Video. 2006. Diperolehi pada 2008-07-08. 
  44. ""His movies were Cobra's best selling. He was in four titles for them. And all four were on their Top 10 list of best sellers of all time."" "Jason: About Brent Corrigan- final". Diarkibkan daripada asal pada 2005-10-26. 
  45. "Corrigan was born in Lewiston, Idaho and grew up in the suburbs of Seattle" The Traci Lords of the gay industry tells his story; claims the owner of Cobra knew he was underage
  46. 46.00 46.01 46.02 46.03 46.04 46.05 46.06 46.07 46.08 46.09 46.10 46.11 46.12 AVN Awards Past Winners; archived web copy
  47. 47.0 47.1 47.2 47.3 Raging Stallion Sweeps the GAYVN Awards: 'To the Last Man' takes 13 trophies Harker Jones, 28 March 2009, Adult Video News.
  48. Ben Andrews profile at Gay Erotic Archives
  49. "2005 GayVN Nominations". 1 February 2006. 
  50. "2007 Nominations Grabby Awards". Grabbys. 
  51. "2007 GayVN Nominations". RAD Video. 
  52. 52.0 52.1 52.2 52.3 52.4 Men In Videos Awards: 2000 Probie Winners and Finalists Fifth Annual Men in Video Awards Show, called "The Probies", at the holiday spectacular Dec. 15, 2000. RADVideo, Inc., web archived.
  53. 53.00 53.01 53.02 53.03 53.04 53.05 53.06 53.07 53.08 53.09 53.10 The 11th Annual (2001) Grabby Award Winners for the Award Show, May 25, 2002 (Chicago, Illinois) From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive.
  54. 54.0 54.1 54.2 54.3 54.4 54.5 54.6 54.7 2001 GayVN Video Award Winners Winners were announced March 16, 2001 at The Westin Bonaventure Hotel in Los Angeles, California.; RAD Video, Inc. web archived copy.
  55. 55.00 55.01 55.02 55.03 55.04 55.05 55.06 55.07 55.08 55.09 55.10 55.11
    *Lawrence, Doug, editor (November 1998). Adam Gay Video 1999 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp. 
    *Lawrence, Doug, editor (November 2003). Adam Gay Video 2004 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp. 
  56. 56.0 56.1 56.2 56.3 56.4 56.5 56.6 2000 GayVN Winners J.C. Adams, March 1, 2000, RAD Video, Inc. web archived copy.
  57. 57.0 57.1 The 9th Annual (1999) Grabby Award Winners Award Show, May 27, 2000 Chicago, Illinois; From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors"[pautan putus] web archive copy.
  58. 58.0 58.1 58.2 58.3 58.4 58.5 58.6 58.7 Raging Stallion Dominates 2009 Grabby Awards JC Adams, May 23, 2009, Gay Porn Times. web archive.
  59. 59.00 59.01 59.02 59.03 59.04 59.05 59.06 59.07 59.08 59.09 59.10 The Winners of the 2008 GAYVN Awards Benji Featherstone, 16 February 2008; Adult video News.
  60. 60.0 60.1 60.2 The 8th Annual (1998) Grabby Award Winners; Award Show, May 29, 1999 (Chicago, Illinois), From Gay Chicago Magazine's "Behind Closed Doors" web archive.
  61. 61.0 61.1 61.2 61.3 61.4 61.5 61.6 61.7 61.8 61.9 2005 Grabby Award Winners: The 16th Annual (2005) Grabby Award Winners for the 8th Annual Award Show, May 27, 2006 (Vic Theatre - Chicago, Illinois) web archive from Lavender Lounge.
  62. 62.0 62.1 Austin rapist commits suicide in Colorado, by Daniel Iai, [[The Daily Texan, 7/15/05]
  63. Police Beat: Former Gay Porn Star Accused of Rape Commits Jail Suicide Southern Voice, July 22, 2005 .
  64. Gay Porn Star Rape Suspect Hangs Self In Jail Mike Fitzpatrick, Quest News; Volume 12, No. 13, July 21, 2005.
  65. Suspect in rapes hangs self in Boulder jail Felisa Cardona, Denver post, July 14, 2005.
  66. Austin rapist commits suicide in Colorado: Bennett linked to six rapes in Colorado, one in Austin in '95 Daily Texan, July 15, 2005.
  67. Bel Ami Gay DVDs. "Brandon Manilow - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  68. 68.00 68.01 68.02 68.03 68.04 68.05 68.06 68.07 68.08 68.09 68.10 2003 GayVN Winners May 1, 2003, RAD Video, Inc.; web archived.
  69. "Dream Team Takes Top Video Honors at the 2000 GayVN Awards Show". AVN. 2000-03-13. Diperolehi pada 2010-02-11. 
  70. Edmonson, Roger (1998). Boy in the Sand: Casey Donovan, All-American Sex Star. New York, Alyson Books. ISBN 1555834574.
  71. Topped Chad: Dome-o Arigato Jim Provenzano, Night Charm.
  72. "Men of Colt studio directory". Gayeroticarchives.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  73. 73.0 73.1 73.2 73.3 73.4 1998 GayVN Award RAD Video, Inc. web archived copy.
  74. Grabby Awards Wall of Fame - D 2009 by Grabbys.
  75. 75.0 75.1 75.2 75.3 "National Enquirer, May 21: Tom Cruise $100 Million Lawsuit, Porn Star's wife tells all". Skeptictank.org. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  76. "Gay Video Reviews". Gay Porn Corner. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  77. 77.0 77.1 Out, September 2009.
  78. JC Adams (2004-09-13). "The Adams Report". Gay Porn Times. Diperolehi pada 2010-02-09. 
  79. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan 2009_GayVN_HOF tidak disediakan
  80. "Product list by actor - Chris Stone". Radvideo.com. Diperolehi pada 2009-11-28. 
  81. Duffy comes back swinging - Hard Times - Chris Duffy Flex, December 2002
  82. Javors, Steve (2006-08-07). "Christian XXX Featured in Village Voice - XBIZ.com". XBIZ.com<!. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  83. Comments (0) By Tristan Taormino Tuesday, Jul 18 2006 (2006-07-18). "> people > Pucker Up: Lightning Rod, Part 1 by Tristan Taormino". village voice. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  84. Muffin's (May 1997). "Encyclopaedia of Bel Ami Models - S". Muffin's Encyclopaedia. Muffin's Encyclopaedia. Diperolehi pada 2009-01-31. 
  85. Manshots (May 1996). "Manshots Interview – Dano Sulik". Manshots interview. Manshots. Diperolehi pada 2009-01-31. 
  86. Grabby Awards Wall of Fame - J 2009 by Grabbys.
  87. 87.0 87.1 [[Mykonos Casting 03|Mykonos Diarah oleh Ettore Tosi pada 2002] laman LucasKazan.com menunjukkan filem diarah oleh dan dibintangi Tosi.
  88. Towers Directs First Video, Seeks Acceptance Back In Straight Porn March 14, 2005].
  89. The New and Improved Ted Hunter December 31, 1999.
  90. AVN Awards show reprint of (March 9, 2000) issue of The Stranger, "Porn's Big Night", by David Schmader.
  91. 91.0 91.1 91.2 91.3 91.4 91.5 91.6 2006 GayVN Award Winners web archive from Madison Gay Video Club.
  92. 92.0 92.1 92.2 Grabby Awards Wall of Fame - S 2009 by Grabbys.
  93. 93.0 93.1 "AVN Hall of Fame". Diperolehi pada 2007-12-27. 
  94. "Legends of Erotica". Diperolehi pada 2007-12-27. 
  95. 95.0 95.1 95.2 "XRCO Hall of Fame". Diperolehi pada 2007-12-27. 
  96. 96.0 96.1 96.2 "Online Interview". Küchenradio. Diperolehi pada 2008-01-18. 
  97. 97.0 97.1 "The porn Star Interviews". Beautiful Mag. Diperolehi pada 2008-01-18. 
  98. Profile on MenatPlay[pautan putus]
  99. "Jason Hawke interview with". Chicagopride.com. 2004-09-01. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  100. "Jason Hawke interview April 2006". Gayporncorner.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  101. Fred Fejes, Bent passions: Heterosexual masculinity, pornography, and gay male identity in Sexual Culture Vol 6., No. 3 June 2002 [5]
  102. Legends of Falcon (illustrated), Falcon Publishing, October 1999, ISBN 3861871459.
  103. "URGE Magazine, Vol. 2, No. 3, July 1996". Amazon.com. 2009-09-09. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  104. Jeffrey Escoffier(2007) All-Male, All the Time: The Larger-Than-Life History of Gay Porn Cinema, London, Avlon Publishing Group ISBN 978-0786720101 p.45
  105. "Man of the Month" centerfold for the December, 1985, issue of Playgirl.
  106. 1997 AVN Award Winners January 14, 1997, RAD Video, Inc. - Awarded in Las Vegas, Jan. 9-10, 1998 - web archived copy.
  107. 107.0 107.1 107.2 Lawrence, Doug, editor (November 1998). Adam Gay Video 1999 Directory. Los Angeles, California: Knight Publishing Corp. 
  108. www.tlavideo.com filmography
  109. 109.0 109.1 "www.cazzofilm.com". www.cazzofilm.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  110. College Jocks' Foot Fetish listing at www.tlavideo.com
  111. Stock: Released listing at www.tlavideo.com
  112. "Jeremy Hall Pipes It Into Your Home". Queerty. Diperolehi pada 2009-11-28. 
  113. "Directors search for amateur stars". The Lantern. Diperolehi pada 2009-11-28. 
  114. "Tim and Sister Roma Go On The Hunt". MANHUNT Daily. 2009-03-11. Diperolehi pada 2009-11-28. 
  115. "Johan Paulik - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  116. Johan Volny at the Internet Adult Film Database
  117. "Johan Volny". Johan Volny. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  118. "AVN News". Business.avn.com. 2009-06-25. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  119. XBIZ (2009-06-25). "Xbiz News". Xbiz.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  120. "STAXUS Site". Staxus.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  121. "Cal Exotic Novelties on Nightcalls 411 To Profile Julian Toys"; Adult Industry News, 9 December 2003, California Exotic Novelties Company press release. Retrieved 2007-12-14.
  122. "Julian Signed to Platinum X and Red Light; Starts New Series"; Adult Video News, September 25, 2003. Retrieved 2007-12-14.
  123. "Julian"; Black Book profile at JasonCurious.com. Retrieved 2007-12-14.
  124. "Jill Kelly & Julian Open Up on Young & Curious"; Adult Industry News, 22 July 2002, partial transcript of a July 19 radio interview with Jason Sechrest. Retrieved 2007-12-14.
  125. "Spice Live's Spice Hotel with Evan Stone"; Adult Industry News Company press release, 2 February 2005. Retrieved 2007-12-14.
  126. "Twisted Pink Changes Name, Management"; Adult Video News, David Sullivan, 18 December 2006. Retrieved 2007-12-14.
  127. "Minor leaguer: It was a 'one-time incident'". ESPN. 28 January 2004. Diperolehi pada 2008-02-22. 
  128. Baseball Player's Gay Porn Past, CBSnews.com, January 28, 2004. Retrieved July 9, 2007.
  129. Grabby Awards Wall of Fame - R 2009 by Grabbys.
  130. Grabby Awards Wall of Fame - K 2009 by Grabbys.
  131. Lee Ryder Profile at the Gay Erotic Archives
  132. Acts of intervention: performance, gay culture, and AIDS: Unnatural acts : theorizing the performative (1998), David Román, Indiana University Press, ISBN 0253211689, 9780253211682.
  133. Not simply Divine: beneath the make-up, above the heels and behind the scenes with a cult superstar (1994), Bernard Jay, Simon and Schuster, ISBN 0671884670, 9780671884673.
  134. Morrissey: Scandal & Passion (2004), David Bret, Franz Steiner Verlag, ISBN 1861057873, 9781861057877.
  135. Rough Trade: Labels unlimited (2006), Rob Young, Black Dog Publishing, ISBN 1904772471, 9781904772477.
  136. Autopornography: a memoir of life in the lust lane (1997), Scott O'Hara, Routledge, ISBN 0789001446, 9780789001443.
  137. "Arms of an Angel", AXN (cover, feature article), June 2009, OCLC 225367930 
  138. lukas ridgeston, Bel Ami Videos and DVDs (1975-04-05). "Lukas Ridgeston - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  139. Fresh Off The Bus: Manuel Torres May 17, 2005 .
  140. Raging Stallion Releases ‘Porn Stars in Love’ June 2, 2009.
  141. Raging Stallion Hosts Hot Porn Premiere May 11, 2006.
  142. The Jesse Helms Theory of Art October Magazine, Spring 2003, No. 104, Pages 131-148, doi:10.1162/016228703322031749; Massachusetts Institute of Technology.
  143. "XRCO Announces 2008 Award Winners". Diperolehi pada 2008-05-01. 
  144. "Marc Stevens at the Adult Film Database". Adultfilmdatabase.com. 1943-02-09. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  145. "Kristen Bjorn BBS: Ask Mark Anthony Message Board". Web.archive.org. Diarkibkan daripada asal pada 2007-12-23. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  146. "Positive Nation Issue 108 January 2005 Feature". Positivenation.co.uk. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  147. "State of Texas vs. Jeramy James Sons". Criminal Case Search Detail. Denton County, Texas. 2005-12-05. Diperolehi pada 2007-04-14. 
  148. "Denton County, Texas Jail ID 353596". Sheriff Records Search Detail. Denton County, Texas. 2005-04-05. Diperolehi pada 2007-04-14. 
  149. "Popular Texas gay porn star released, to resume work". Police Beat. washingtonblade.com, A Window Media LLC Publication. 2005-12-09. Diperolehi pada 2006-11-07. 
  150. Dalton, Mark. "Playgirl:: 100 Sexiest Men Ever!! (USA) and Playgirl (USA)". Awards and Reviews. Mark Dalton XXX.com - MD3X. Diperolehi pada 2006-11-07. 
  151. Kusner, Daniel A. (2006-08-03). "Muscle studs shoot in North Texas". Life+Style::Erotica. DallasVoice.com. Diperolehi pada 2006-11-07. 
  152. "XXX life behind bars: Porn star Mark Dalton goes to jail, and George Michael copes with a stalker problem". Dish & Gossip. expressgaynews.com. A Window Media LLC Publication. 2004-12-03. Diperolehi pada 2007-04-14. 
  153. McNeil, Legs; Jennifer Osborne (2006). The Other Hollywood: The Uncensored Oral History of the Porn Industry. with Peter Pavia. New York: ReganBooks. p. 577. ISBN 0-06-009660-8. 
  154. Interview with Luke Ford[pautan putus]
  155. "Past AVN Award Winners". Diperolehi pada 2008-01-07. 
  156. "XRCO past winners". Diperolehi pada 2008-01-07. 
  157. Barbara Wilcox (March 8, 2007). "Matt Sanchez: I'm "bad at being gay"". The Advocate. Diperolehi pada January 5, 2008. 
  158. John Hoellwarth (March 16, 2007). "Corps may investigate cpl's gay porn past". Marine Corps Times. Diperolehi pada 2007-05-05. 
  159. Hoellwarth, John (March 17, 2007). "Reservist acknowledges gay porn past". Navy Times: Navy News. Army Times Publishing Company. Diperolehi pada April 4, 2007. 
  160. Lost in Vegas JC Adams, August 1, 1996.
  161. Homegrown Mickey Skee, May 1, 1994.
  162. "The Drifter" Captures Top Honors at 2009 Grabby Awards. Retrieved on May 26, 2009.
  163. Grabby Awards Wall of Fame - B 2009 by Grabbys.
  164. Gretchen Gallen (December 20, 2004). "GayPornStar.TV Announces Top 10 Male Porn Stars". XBIZ. Diperolehi pada 2008-03-18. 
  165. "2002 Grabby Award Nominees & Winners". Grabby Awards. pp. (see "Special Awards"). Diperolehi pada 2008-03-18. "Best International Actor...Jan Dvořák" 
  166. Rusty Nailed: Porn stud Tim Rusty talks about his new site, TimRusty.com, and why "extreme" content is so hot. Ken Knox, AVN Business News, July 24, 2006.
  167. The AVN Awards show: Porn's Big Night David Schmader, The Stranger, March 9, 2000 reprinted by AVN Business News, 20 March 2000.
  168. "Fab Magazine, Issue 356, A Tale of Two Tails: Johnny Maverick & Pierre Fitch". Fabmagazine.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  169. 2006 GayVN Awards Nominees, retrieved September 4, 2006 from www.gayvnawards.com
  170. 2006 GayVN Awards Winners, retrieved September 4, 2006, from www.gayvnawards.com
  171. "Pierre Fitch Blog since February 2007". Pierrefitchonline.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  172. The French Connection: Quentin Elias dari The Windy City Times, bertarikh November 2, 2005
  173. Quentin Elias: Model, Singer and Porn Actor from www.yvymag.com
  174. The Stuff of Dreams | Quentin Elias| Interview from www.ambiente.us, June 2009
  175. "Interview: Singer, Quentin Elias - From French Boy Band to New York Big Boy" from 'HX Magazine, date: October 15, 2007 (print edition)
  176. Une Saint-Valentin très gay avec Quentin Elias dari Le Monde, date January 26, 2009.
  177. Quentin d’Alliage dans un porno gay from FranceSoir.fr, date March 21, 2008
  178. RandyBlue Model "Q" from RandyBlue.com
  179. Quentin Elias from www.ondisplaymen.com
  180. [6]
  181. Quentin Elias on JockButt from thugofalltrades.blogspot.com, date April 27, 2009.
  182. When we checked out Roman Ragazzi’s new modeling … from adult.newseater.com , November 27, 2007
  183. Une Saint-Valentin très gay avec Quentin Elias from Le Monde, date January 26, 2009.
  184. Quentin (du groupe Alliage) devient escort-boy! from www.legrandbuzz.com, date May 10, 2008; Retrieved June 17, 2009.
  185. Benji Featherstone (August 1, 2007). "RJ Danvers Signs With Raging Stallion". GayVN. Diperolehi pada 2008-02-09. 
  186. Rod McCollum (2007-12-11). "Everything's Coming Up RJ Danvers". Fleshbot. Diperolehi pada 2008-03-03. 
  187. Benji Featherstone (2008-02-16). "The Winners of the 2008 GAYVN Awards". AVN. Diperolehi pada 2008-06-14. 
  188. G. Zisk Rice (2007-11-21). ""Grunts" Breaks One-Day Sales Records". AVN. Diperolehi pada 2008-06-14. 
  189. "Astrology: Rex CHANDLER, born 1966/08/14, Horoscope, biography, planets, picture and map of the heavens with Astrotheme". Astrotheme.fr. 1966-08-14. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  190. A&U - America's AIDS Magazine - September 1996 issue
  191. "Al's Gay Porn Stars - Rex Chandler". Alsgaypornstars.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  192. All Male: Quirky Quotes, Intimate Interviews, and Tantalizing Trivia from the Most Desired Men on Earth. Written by: Ed Karvoski, Jr. Pages 95 and 96.
  193. [7]
  194. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan partner tidak disediakan
  195. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Frei tidak disediakan
  196. Belgau, Ron (April 1998). "Sam Francis, 23, of Los Angeles, Calif.", Oasis Magazine. Retrieved on 5 December 2007.
  197. Elaine Herscher (18 April 1998). "Newest Gay Magazines Put Focus on the Family" San Francisco Chronicle
  198. Samir Husni (Jan 1999). "One of the Most Notable Magazine of 1998: HERO, The Magazine For the Rest of Us". Samir Husni's 1999 Guide to New Consumer Magazines
  199. Higgins, William (10 October 2004). "William Higgins CZ Guys Newsletter: Manuel". Czech Guys Next Door. Diperolehi pada 2008-07-24. 
  200. "Gay Erotic Video Index". Diperolehi pada 2008-07-24. 
  201. O'Hara, Scott (1999). Rarely pure and never simple: selected essays of Scott O'Hara. [8]: Routledge. ISBN 0789005735, 9780789005731 Check |isbn= value (bantuan). 
  202. O'Hara, Scott (1997). Autopornography: a memoir of life in the lust lane. [9]: Routledge. ISBN 0789001446, 9780789001443 Check |isbn= value (bantuan). 
  203. O'Hara, Scott (1995). SeXplorers: the guide to doing it on the road. [10]: PDA Press. ISBN 0964548011, 9780964548015 Check |isbn= value (bantuan). 
  204. O'Hara, Scott (1996). Do-it-yourself piston polishing (for non-mechanics). [11]: Badboy. ISBN 1563334895, 9781563334894 Check |isbn= value (bantuan). 
  205. Julian Armanis, Bel Ami Videos and DVDs. "Sebastian Bonnet - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  206. "Simon Rex". People. Time. 2003-11-10. Diperolehi pada 2009-01-04. 
  207. "Simon Rex". [TV.com (laman web). CBS Interactive. unk. Diperolehi pada 2009-10-31. 
  208. lukas ridgeston, Bel Ami Videos and DVDs. "Tim Hamilton - Bel Ami gay porn star". Belamivideos.co.uk. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  209. Planetout.com November 17, 2006 "Adult-film actor held in Denver man's death"[pautan putus]
  210. McPhee, Mike (2009-06-08). "Former gay-porn actor guilty of Denver murder". The Denver Post. Diperolehi pada 2009-07-08. 
  211. "Ex-porn star pleads insanity in slaying", 14 May 2007, on Gay.Com
  212. "''Mandate'', backissues". Mandate.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  213. Rocky Mountain News November 17, 2006 "Gay-porn actor accused in businessman's death"[pautan putus]
  214. The Denver Post, "Suspect to stand trial in Kelso murder : Gay-sex actor Timothy Boham is accused of killing the businessman during a Nov. 11 robbery.", By Howard Pankratz. Feb 6, 2007
  215. Planetout.com "Ex-porn star pleads insanity in slaying", March 14, 2007
  216. Affidavit for Arrest, hosted on CourtTV.com.
  217. "''Ti'touch 2'' Le Casting". Translate.google.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  218. "Titof at IAFD". Iafd.com. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  219. "Raging Stallion Sweeps the GAYVN Awards". AVN. 28 March 2009. Diperolehi pada 2010-02-09. 
  220. Sodomite Video Update, Gay Video Guide Erotic Video Awards Report December 15, 1997; RADVideo, Inc.; web archived.
  221. "A porn star is reborn". Dallas Voice. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  222. "Tom Katt not returning to porn". Dallas Voice. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  223. Tommy Hansen Bel Ami Gay Porn Star. "Tommy Hansen - Bel Ami gay porn star aka Filip Trojovský". Belamivideos.co.uk. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  224. Gio (2006-07-30). "Below the Belt with Gay Porn's Newest Sensation Tory Mason". Mark's South Florida List, LLC. Diperolehi pada 2006-12-28. 
  225. John F. Karr (2006-12-21). "Raunch Hands". Bay Area Reporter: Karnal Knowledge. Bay Area Reporter, a division of Benro Enterprises, Inc. Diperolehi pada 2006-12-28. 
  226. 226.0 226.1 "Company Profile: Ty Lattimore Entertainment". GayVN. 2006-04-05. Diperolehi pada 2007-12-02. 
  227. 227.0 227.1 Templat:Iafd name. Retrieved on 2007-12-02.
  228. David Sprague (2004-10-15). "The Week in Weird". Rolling Stone. Diperolehi pada 2007-12-02. 
  229. "list results of Tyler Saint movies". Gay.theater.aebn.net. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  230. Owen Keehnen, More Starz (Herndon, Virginia: STARbooks Press, 2007), pp. 50–53.
  231. Black Inches (vol. 3, no. 2 of 1997), p. 39.
  232. "Moving behind the Camera (An Interview with Tyson Cane)", Hook.
  233. Tyson Cane's blog (now inactive) for the announcement.
  234. Sex and Living: Up Close with Van Darkholme Alvin Tan, 7 Jun 2002.
  235. Images of Gay [[Latin Americans in Porn:]
  236. "2002 Archive of Correa's homepage". Web.archive.org. 2002-12-02. Diperolehi pada 2010-02-05. 
  237. Grabby Awards Wall of Fame - C 2009 by Grabbys.
  238. Wolf Hudson to stay "gay" for another year. Retrieved on February 23, 2009.
  239. Wolf Hudson Joins CockyBoys Pack. Retrieved on February 23, 2009.
  240. Wolf Hudson to Co-host Grabby Awards. Retrieved on March 10, 2009.
  241. Wolf Hudson To Appear On 'BOTTOMS UP' Retrieved on March 9, 2009.