Pergi ke kandungan

Abaikan semua peraturan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

"Abaikan semua peraturan" ("Ignore all rules"; IAR) adalah peraturan untuk menetapkan peraturan lain.[1] Peraturan itu dicadangkan oleh pengasas Wikipedia Larry Sanger untuk menggalakkan penyunting untuk menambah maklumat tanpa memfokus secara berlebihan pada pemformatan, walaupun Sanger kemudian mengkritik kesan peraturan pada masyarakat.

Dasar ini diperluaskan ke dalam halaman lain di Wikipedia, seperti esei "What 'Ignore All Rules' Really Means". Ia membenarkan pengguna Wikipedia melanggar peraturan tapak sesekali tanpa menolak keseluruhan sistem peraturan. Satu kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa dalam perbincangan AfD, yang menentukan sama ada artikel Wikipedia harus dihapuskan, komen diberi berat lebih banyak apabila mereka menggunakan IAR sebagai justifikasi. Pengkritik Wikipedia mempunyai pelbagai pendapat yang mengatakan bahawa peraturan itu disalahgunakan dalam amalan, atau harus digunakan lebih kerap.[2][3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kock, N., Jung, Y., & Syn, T. (2016). Wikipedia and e-Collaboration Research: Opportunities and Challenges. Diarkibkan September 27, 2016, di Wayback Machine International Journal of e-Collaboration (IJeC), 12(2), 1–8.
  2. ^ "Wikipedia:Ignore all rules", Wikipedia (dalam bahasa Inggeris), 2002-04-17
  3. ^ Ayer, Phoebe; Matthews, Charles; Yates, Ben (2008). How Wikipedia Works: And How You Can Be a Part of It. No Starch Press. m/s. 46–47, 448–51. ISBN 978-1-59327-176-3.